icon

Trojročný syn zadržiava stolicu a má paniku pred kakaním

sylwi
31. júl 2013

Zdravim, môj syn bude mat v auguste tri roky od dvoch rokov chodime na nocnik. Vsetko ok az na kakanie. Nejde kakat ak mu nijak nepomôzeme aj 4 dni. Pri tom mu treba, ale ma strach. Ked bol mensi mal strasne tvrdu stolicu aj krv mal trosku v stolici a odvtedy ma paniku. Urcitu dobu sa vykakal len vo vani potom sme ho to odonaucili. Braval rok Movicol je to prasok aby nemal tvrdu stolicu on vsak nema tvrdu stolicu koli jedeniu ale kôli zadrziavaniu.Prestavala som mu davat ten prasok lebo si nemyslim, ze je to dlhodobo u tak maleho dietata dobre uzivat. Momentalne mu davame kazde dva dni klistir inak to nejde zadrzuje to aj po klistiri, place a nakoniec sa vykaka.Je to boj a nevieme co s tym nik ani lekar mi nevie poradit.ON MA proste strach a ked mu treba ide so lahnut do postele.....dakujem za kazdu radu,sylwi

kolivew
4. sep 2016

Dakujem

kolivew
23. sep 2016

Mile mamicky,ktore mate problem u deticiek s kakanim,opisem vam nas pribeh:
Mojsyncek uz od 1roka mal problem so zapchami,trpel prikakani,mal strasne bolesti bruska,zacalo sa to presne na stedry dena az do silvestra sme sviatky preplakali,chcl kakat,ale neslo to.skusili sme alternativnu medicinu-doc.Nema-z Kosic,naozaj malemu pomohol,sme mu velmi vdacni,zbavil ho velkychbolesti,maly uz kakal skoro kazdy den,no nie uz s velkymi bolestami,chodili sme k nemu skoro 2roky,takze vietesi predstavit kolko zahranicnychdovoleniek sme tam minuly,ale sme vdacni,ze malemu pomohol aspon zmiernit bolesti pri kakani.prestali sme chodit k Nemovi,lebo uz mu viac nevedel pomoct,tak sme navstivili gastro,odtial sme absolvovali kolonoskopiu a potom pravidelne ontroly s naordinovanim klistyru a a prehanadiel.nechcela som to synovi davat,ale ked som videla,ze zasa nemoze kakat,tak som to skusila,hoci ten efekt nebol taky ako v nemocnici kedze moj maly velmi malo pije tekutiny,mal nutkanie,ale nevede to vytlacit,tak zasa velmi trpel,to sompovedala,ze uz to mu nedam,ale ked par dni nemal stolicu,takzase somto dala a takto dookola skoro rok,potom sme bolo na ct irigografiua tam zistili,ze 4rocny chlapcekma rozsirene crievko a dole zasa zuzene vplyvom nahromadenia sa stolice,teraz som odmietla davat prehanadla a podobne,skusila som babsky recept:
CITRONOVA VODA A LANOVE SEMIENKA.po dvoch mesiacom uzivaniamozem povedat,ze je to zazrak a moj maly syncek konecne kaka plny nocnik,co somu neho este nikdy nevidela a dokonca bezbolestne,pekne sa zamysli a uz toide samo.dokonca aj dnes to boli az 2nocnikykto neuvidi tak neuveri.samozrejme este pouzivame movicol,nahodou sme o nom poculi,tak sme to skusili,ja myslim ze to dietatu pomahalebo to vidim u syna.

Preto mamicky,ak mate podobny problem vyskusate ponuknut dietatu stavu z pol citronu do stamperlika a doliat teplou vodou+mala lyzicka lanovych semienok,lepsia je kombinacia sezamovych alanovych ale stacia aj lanove.davam to synovy ked pride zo skolky,alebo vecer,potom zapije movicolom a ide na nocnik,a ono to zatial funguje,tesime sa,dokonca uz gastro zatial nenevstevujeme.
Ak potrebujete radu,rada odpise,prestastna mamicka

usmievava31
24. sep 2016

mame problem s kakanim len momentalne je to take strasne ze uz ma tu velmi tvrdu zatku v konecniku aj ked sa snazi tlacit tak to nejde a ked ho dam na postel tak sa snazi zadrzat stolicu lebo to strasne boli,po dvakrat to sice vykakal no so strasnym placom a krikom co uz som aj ja plakala s nim,lebo pozerat ako tlaci a nejde to..no vyzeralo to ako porod.
No uz som zufala ako mu mam pomoct aby tu zatku vytlacil,berieme dufalag 2x denne,tiez malo pije no posledne dva dni pije viac co ma prekvapuje.
Dr.neodporuca prehanadla ale vraj klystir mu neuskodi teda v malom mnozstve,ale neviem ci to trocha pomoze zmakcit,lebo teraz ked sa dotknem jeho konecnika tak chyta hisaky a neskutocne vrieska ako keby mal zvnutra trhlinu,lebo mu nemozem ani namastit konecnik....
No uz som naozaj zufala,placem skoro kazdykrat ked tlaci a bojim sa aby si netoztrhal konecnik.a neviem ci klystir(mydlova voda) len nezrychly proces...
Viete mi poradit ako mu tu zatku zmakcit? Uz som velmi zufala
Dakujem za kazdu radu

sonasona
24. sep 2016

U nas sa cely zivot zacal tocit okolo kakania pred tromi mesiacmi. Zrejme to suviselo s odplienkovanim (teraz mame 2 roky a tri mesiace, uplne sme sa vratili k plienkam, aj ked cikanie bolo uplne bez problemov), domnievam sa, ze sa jedna o psychicky blok. Ale neviem uz, co robit...Navstivili sme pediatra, dostali sme Duphalac, aby sa pri potlacani stolice pocas niekolkych dni uplne neupchala. Zacali sme s 10 ml (v dvoch davkach za den), fungovalo to. Potom z nicoho nic prestala kakat, tyzden vobec nic. Skoncili sme v nemocnici, lebo ani po fenolax. cipku sa nedostavila stolica v case ocakavanom lekarkou, teda asi po pol hodine (nasledne sme kakali pol dna, dieta malo krce v bruchu a dalsi psychicky sok z toho, ze si len "prdne" a vlastne sa pokaka :/ V nemocnici nam robili len krvne testy (alergia na bielkovinu kravskeho mlieka, vylucila sa celiakia, nejake vytery z konecnika) - vsetko bolo negativne. Potom nam zvysili davku Duphalacu na 15 ml (v troch davkach za den). Mala nutkanie na kakanie cely den, obcas vysiel nejaky kusok. Skusili sme vsetko mozne tykajuce sa stravy (snazim sa o vela ovocia, tekutin, jogurty, rano na lacno jeme lyzicku tekvicoveho oleja - ale to, co dieta odmieta donho proste nedostanete). Ale toto nie je o strave, to je o psychike. Po case nas poslali aj na chirurgiu a sono bruska. Aj po tejto stranke bolo vsetko ok. Trva to uz tri mesiace, som na pokraji svojich sil a nevidim koniec. Ja by som nevahala oslovit psychologa, avsak neviem, ci je mozne pracovat s dvojrocnym dietatom :/ Mate pripadne niekto skusenost? Jedine, co sa mi podarilo vyriesit je, ze ak podavam Duphalac 15 ml v jednej davke za den (rano po ranajkach) a ak pijeme dost tekutin, tak stolica sa v primeranom objeme dostavi aj denne. Napriek tomu vsak obcas mame niekolkodnove vypadky (riesim glyc. cipkom). Akonahle sa dostaneme na 10 ml denne uz to dokaze "uspesne" potlacit. Bojim sa dlhodobeho uzivania Duphalacu (pribalovy letak varuje pred dlhodobym uzivanim, ze moze dojst k naruseniu vyprazdnovacieho reflexu) a cipky tiez nie su riesenie. Ak sa nevyprazdnuje par dni, klesa chut do jedla (celkom pochopitelne), potom zase nie je co vylucit - je to zacarovany kruh. Neviem ako z toho von...Vysvetlujeme, dohovarame, ukazujeme (kakajuci psik, maminka, tatinko, babika), motivujeme, odmenujeme, chvalime - zatial nic nezabralo. Ked sa po velkom trapeni vykakame, tak ona sa aj tesi, pochvali sa vsade naokolo, ale pred tym su to hotove muky....

evik159
24. sep 2016

@sylwi U nas to trvalo asi 3 mesiace, tiez asi po zlej skusenosti (stuplave tvrdsie hovienko). Inak stolica nebola tvrda (skusala som 🙂) , islo o psychicky blok - mala sa bala, ze to bude znovu boliet (pytala som sa). Skusali sme sa rozpravat - ze aj maminka kaka, aj ocko, aj dedo, aj.... 🙂 Vytiahli sme obrazok s traviacou sustavou a povedali si, ze ked je brusko plne, hovienko musi ist von - ze to je ako ked vynasame smeti. Niekolkokrat sa pokakala do gatiek, par krat v spanku do plienky, po com prisiel plac - lebo ona kakat nechcela vobec. Nakoniec sme sa dohodli, ze ke dbude chciet, mozeme zadok kremikovat. Ale boli chvile, ked si 10x stiahla gatky, ze ide kakat, 10 x ich chela naspat, vela sa chcela nosit na rukach a dokola kremikovat, bola mrzuta, placliva.... Nakoniec sme vypozorovali, ze ked si ju "nevsimame" a nechame ist na nocnik samu, tak sa (hoci s placom) vykaka . ten vykon sme "oslavili" - pochvalili a spolocne splachli. Ziadne lieky sme nedavali, ani klystir. Ale je pravda, ze vzdy najneskor a treti den sa nejako vykakala. Tak pripadne to skus nechat na syna - nepripominat, nenutit, povedat mu, ze tu mas nocnik, ked budes chciet, vykakaj sa, ked budes potrebovat pomoc, zavolaj....drzim palce

kolivew
25. sep 2016

@usmievava31 dobry den,aj ja som plakala pri Vasej sprave,odporucamvvyskusat klystir,ale kupte easylaxje to ibistekovy olej,my sme to pouzivali,no kusi aj pit,inak lekari doporucuju takto:
Najprv prehanadlo a po hodinke klystir a pit,skuste kvapky regulax a potom ten olej,uvidite ze sa malemu ulavi,hoci neviem si predstavit ako do zadocku to date,ked je tak citlivy teraz,no musite vyskusat.nam dufalax nepomahal,este je sirup symbiolac,su to slivky a figy na zriedenie stolice.
A popritom by som zhanala MOVICOL,dieta to pije v napoji kazdy den,ten najviac zriedi stolicu a aj ked dieta ju nema kazdy den,tak potom uz dieta netrpi lebo ho to neboli pri tlaceni.liek u nas nie je,jev nemecku,polsku a na predpis,vyskusajte.

Prosim napiste ci Vam ten easylax pomohol,vyskusajte,my sme trpeli tak ako Vy,no maly ponom zacal tlacit.
Ak uz ma neznesitelne bolesty,lekarka nam odporucila polovicku tabletky nospa,ucinkuje az po hodinke,ale maly sa aspon ukludnil od bolesti.

kolivew
25. sep 2016

@usmievava31 to je co teraz musite urobit ako prve,ale skuste maleho naucit na citronovu vodu a lyzicku lanovych semieno,uvidite pokrok,naozaj,je to dlhodoby proces,u nas 2mesice ale ucinkuje,dieta najprv odmieta,ale teraz uz to pije sam,samozrejme v stamperliku

kolivew
25. sep 2016

@sonasona dobry den,presne toto sme zazili aj my,dieta nechce spolupracovat,my sme to maly od 1roka az do teraz 4 roky,dokonca uzvsom musela aj zvysit hlas,lebovja som bola skoro ztoho na psychiku,ved sme boli tyzden v nemocnici na vysetrenie kolonoskopie.
Takze mamicka cipok je super,moj to nechcel,mozete skusit este easylax,mate pravdu aj ja som doktorke opakovala ze prehanadla mozu ovplyvnit cely proces vyprazdnovania,no asi pre nich je to jednoduche.
Precitajte si prosim co som pisala usmievava31 a vyskusajte to,vyradite chemiu a budete len cisto na prirode semienka a citron,dokonca aj nanete to chvalia,vyskusate,ale trpezlivost,
Viete este pred tyzdnom som za hodinu maleho prezliekala 5krat,lebo mu to uslo,dnes ho posadim a cakam a ono to vyjde.
Tiez som uz mala termin u psychologa,lebo je to vsetko vhlave,no lekarka ma stoplanabehli sme na tento system a dokonca ideme do kupelov,tak este tiez pockajte

ammellia
25. sep 2016

@sonasona určite skúste aj psychológa, da rady hlavne vam.

kolivew
25. sep 2016

@ammellia nechapem ako to myslite,chcela som sa podelit so skusenostami,ja by som pred 3rokmi dala neviem co za radu,ale takych mudrych ako VY nebolo,nabuduce take veci necitajte

ammellia
25. sep 2016

@kolivew reagovala som na @sonasona ktora v prispevku pise " Ja by som nevahala oslovit psychologa, avsak neviem, ci je mozne pracovat s dvojrocnym dietatom :/ Mate pripadne niekto skusenost?" Tak som ju chcela podporit, aby sa psychologa nebala, on asi nebude "robit priamo s dietatom", ale poradi rodicom, ako postupovat. ;)

kolivew
25. sep 2016
sonasona
26. sep 2016

@kolivew Dakujem za radu, vyskusam 🙂 Chcem sa len spytat dve veci:
1. ako presne pripravit tie lanove semienka - to sa v tej vode s citronom vyluhuje a potom precedi a tak vypije alebo sa to rozomelie a vypije aj s kuskami? (Neviem, ci v nasom veku to znesieme vypit aj s kuskami :/)
2. problem so zapchou u vas bol cisto psychicky strach alebo to vzniklo z tvrdej stolice a nasledne sa bal kakat? Lebo si myslim, ze ak mal tvrdu stolicu a tu sa nasledne podarilo zmakcit a zazil parkrat ten pocit, ze sa vykaka bez bolesti, tak je to super cesta a bude sa snazit vykakat sam. Moja dcera umyselne nechce kakat (bez ohladu na tvrdost stolice) a akekolvek zmakcovadlo stolice urobi "len" to, ze jej to vyklzne, ked uz to nevladze zadrzat, ale samo o sebe ju to nenauci, ze stolicu treba von aktivne vytlacit. Viete, co tym chcem povedat?

kolivew
27. sep 2016

@sonasona ja davam cele lanove semienka na malej lyzicke suche a zapije to citronovou vodickou.kakal tvrde a nasledne z toho uz kakat nechcel.ked pride zo skolky dam malemu semienka s citronom a ide na nocnik a tak sa to podari,samozrejme cez den pije vodicku v ktorej je rozpusteny jefen prasok Movicol,ten hlavne zmekcuje stolicu,drzim prsty

lundus
16. mar 2017

@kolivew dobry den. Ako rychlo to potom ucinkuje? Lucka

kolivew
19. mar 2017

Treba to brat dlhodobo

hrabosko
8. júl 2017

@sonasona Ako dopadli vase problemy?? Zlepsilo sa to?

kolivew
8. júl 2017

Ano,pouzivame to co som xverejnila a maly kaka bez problemov a hlavne bez bolesti kazdy den.

sonasona
13. júl 2017

@hrabosko No presli sme si roznymi fazami, cele to trvalo asi rok. Stale nie sme na konci, ale je to vyrazne lepsie - aj co sa pravidelnosti vyprazdnovania tyka, aj co sa tyka tych sprievodnych "prejavov". Ma teraz tri roky, vela veci uz asi chape. Tak pred pol rokom by som neverila, ze to dotiahneme do dnesnej podoby 🙂

kolivew
14. júl 2017

Drzim prsty

hrabosko
14. júl 2017

Dakujem.. Dcera bude mat v septembri tri roky a zacalo sa to cca pred 2 mesiacmi.. Zapieklo ju a asi zla skusenost a uz to islo, teda vlastne neslo.. Pred tromi dnami som nasadila citron a lanove semienka, prehovarame na wc nie do gati a dnes sa aj podarilo;).. Uvidime dalej, len trpezlivost..

kolivew
15. júl 2017

Gratulujem🙂

orieska325
15. júl 2017

U nas osvedceny lan..uvarit a dat vyvar este teply vypit..

kolivew
16. júl 2017

Super

hrabosko
16. júl 2017

Problem je, ze dcera ma uz stolicu riedku, ale odhliadnuc od konzistencie stolice sa boji kakat (podobne ako pisala Sonasona).. Od posledneho uspechu pred 2 dnami zase nechce kakat, zadrziava, utiahne sa niekam do kutika a na nohavickach ostane to, co neudrzi, ked to na nu pride.. Toto sa deje aj 11krat za den, vzdy nasleduje sprcha, kedze je cela spinava a "vystipana".. Takze podla mna sa aj celkom vykaka, ale postupne.. stale.. hocikde:(.. Ako ju "nahovorit" na WC/nocnik? Skusali sme uz vsetko mozne..

kolivew
17. júl 2017

Musim povedat,ze hoci sme kakanie poriesili,toto obcas mame aj my,pomaha vystraha,ze bude prat slipky,inac tiez neviem,len rychlo ustrazit kedy to nanu pride a poslat na vecko.

alja20
17. júl 2017

My ked sme mali s tym problem plakal krical skor jacal ked kakal a podotykam len po stojacky do gati inak to neslo odvtedy som nasadila rybi olej a uzivame odvtedy loctivo kazdy den lyzicku.skusala som semienka otruby slivky vlocky teplu vodu a ine babske recepty no nepomahalo ritku som vzdy premastovala aby to lahsie islo von ale jedine co zabralo je ten olej odvtedy ma pokoj

sonasona
17. júl 2017

@hrabosko Aj my sme to mavali tak, ze denne niekolko okakanych nohaviciek, sprchy...Univerzalny navod neexistuje. Neviem presne z coho ten blok pochadzal/pochadza, ale bsimla som si, ze ked uz to z nej islo, tak sa akoby zlakla a "usekla" to v polovici. To ju samozrejme velmi bolelo a hrozne pri tom vzdy plakala (moji rodicia z toho boli zhrozeni). Raz ked uz som bola na konci so silami videla som ako potlaca, som ju chytila ako ked sa dieta dava vonku cikat na travu. Jednak v tej polohe nemohla velmi stiahnut ritku a jednak to aj trosku tlacilo na brusko. Zo zaciatku sa dost vzpierala, ale ked som videla, co z nej vyslo, tak som si povedala, ze neustupim. Potom ked zazila niekolkokrat ten pocit, ze to "neusekla" a ze ju nebolel zvierac, tak prestala tak strasne revat pri tom. Zo zaciatku sme to takto dali do gatiek (moj hlavny ciel bol vykakat sa, gatky sa oprali). Neskor som pod nu jednoducho podlozila nocnik a obsah isiel tam. Dnes uz sedi na nocniku a vykaka sa sama. Zo zaciatku som jej pri tom pustala rozpravku, dostavala odmenu (najviac zaberalo kinder vajce - cokolada pre maminku na nervy a hracka pre nu; dala som ho vzdy na jedno miesto kde nedociahla, ale bolo ho dobre vidiet a vzdy ked som mala pocit ze jej treba, tak som jej opakovala, ze ked sa vykaka, dozvieme sa co je vo vnutri). Dned uz nie je ani odmena potrebna. Inak som po polroku uzivania Duphalacu (a mojich vycitiek co jej to davam) presla na lanove semiacka (podrvit v maziari a zjest) a rozpustnu vlakninu do pitia (davam 1/2 odmerky OptiFibre denne, co nie je ani predpisana davka). Toho casu kakava skoro denne, castkrat sa uz aj sama vypyta (castejsie vsak iba vidim ze jej treba), posadi sa na nocnik a vykaka sa. Problemom byva ked denna davka stolice pozostava z mensich "bobeckov" - vtedy ide kakat aj desatkrat denne, lebo vzdy vykaka max jedno naraz. Ale oproti tomu, co bolo, je to uz zanedbatelny problem...U nad to bol dlhy boj, pre mna uplna psychiatria, stale nie sme na konci, ale pokrok je znacny. Dlho sa to iba zhorsovalo (ked uz som si myslela ze nemoze byt horsie, tak z nicoho nic boli horsie), k lepsiemu to potom slo pomerne rychlo...

hrabosko
17. júl 2017

Dakujem velmi pekne za rady a inspiracie.

germaniawerks
17. júl 2017

je v análnom štádiu sexuálneho vývinu a stolica mu prináša skúsenosť milovania sa samého so sebou . pričom tvoje buzerovanie okolo vníma ako že mu ju chceš ukradnúť a preto sa odmieta vyprázdniť.
ide o problém detí ktorých mamy sa príliš snažia všetko ovládať+ mať pod kontrolou