Učinný krém pri atopickom ekzéme?

karolinka1991
31. máj 2018

Ahojte,

dcerke sa objavila slabsia forma atopickeho ekzemu - najprv v zime len na lickach,teraz uz na telicku - zacalo sa to dost sirit (ruky,nohy,krk). Z nicoho nic,resp. netusim pricinu. Ja ani manzel ekzemovi nie sme. Natieram ju roznymi mastami od koznej,ale stale sa to vracia a objavuje aj na inych miestach.
- Da sa to vobec uplne niecim "vyliecit"?
- Da sa z toho pripadne "vyrast"?
- Alebo je to chronicke?
- Su nejake faktory,ktore to zhorsuju? Ake?
- MATE NIEKTO,PROSIM,TIP NA UCINNU MAST ALEBO NEJAKY "BABSKY RECEPT"?

Dakujem

mijka88
31. máj 2018

Prehodnotiť pranie okrem iných opatrení dosť pomáha, mám skúsenosti, viem v tomto poradiť. Bohužiaľ ani detské "sensitive" prášky z obchodu nie sú tak sensitive ako sa tvária. Všetky väčšinou obsahujú tzv. plnidlá a to je ten problém.... Rada poradím, pomôžem niečo čo skutočne pomôže, kuk môj blog ☺️

karolinka1991
autor
31. máj 2018

@mijka88 super a ako sa k nemu dostanem?

uriva
31. máj 2018

Tak ja som dostala atopický ekzém po pôrode 🙂. Mala som ho teda v tele zjavne aj predtým, ale objavil sa až potom. Jediné, čo mi "zaberá" je Bioderma - drahá, ale mám telové mlieko aj sprcháč a konečne v pohode(ekzém je, ale minimálny) - Bioderma je aj detský set. Ono je milión príčin, z čoho ekzém je - ja som skúšala aj vylúčiť na mesiac mlieko aj pšenicu, že aj z toho býva, ale nie. Môžu to byť aj tie prášky - ono je to ťažko. Ja som teraz po troch rokoch s kožnou objavila, že mám aj alergiu na lanolín(a ten je vo veľa mastičkách aj mydlách) a ten mi to zhoršuje úplne brutálne, namiesto hojenia presný opak, rozširovalo sa to. Ale fakt náhodne, keď mi zmenila masť, kde lanolín nie je. Takže, bohužiaľ, len pátrať. Dokonca je to vraj aj prejav "problémov s pečeňou"; tiež to môže byť reakcia na kyslé potraviny, z chlórovanej vody... Proste nik nevie, každý to má inak - preto je to "atopický" ekzém. Z niečoho to je a deti z toho vraj vedia vyrásť - ale - môže sa im to vrátiť pri hormonálnych zmenách ako sú puberta, pôrod... Ešte malé deti kúpu v kúpeli z ovsených vločiek - to tiež im vie zaberať, ak to má po celom tele. Držím palce, je to boj na dlhé trate.

karolinka1991
autor
31. máj 2018

@uriva dakujem krasne za super odpoved. Vies mi prosim povedat ktora Bioderma?

karolinka1991
autor
31. máj 2018

@uriva a inak nezhorsuje sa to aj potenim? Lebo tie licka boli vzdy horsie pri nizkych teplotach a ako vyslo slnko alebo sa oteplilo,zlepsilo sa to hand. Naopak, toto po telicku mam pocit,ze nabehlo prave,ked sa oteplilo a mala sa poti - casto to ma v zahyboch. Ozaj a ako s kupanim na plavarni?

pininka
31. máj 2018

Skus tu biodermu,ale niekedy ani to nepomoze. Nam pomohlo macanie v morskej soli, ale nie obycajnej. Najdolezitejsie je vsak strava, lebo kvoli tomu exem vznika. Mne kozna kazala,ak sa zacnu prejavy, aby sme vynechali take zname alergeny ako paradajky, citrusy, cokolada, orechy a pod. Nam to velmi pomohlo. Od styroch rokov uz exem nema.

jersey87
31. máj 2018

@karolinka1991 u nas sa ekzem zhorsuje na jesen a v zime s prichodom vlhkeho pocasia a zimy. So slnkom i ekzem odchadza. Mala ma najviac vyhadzane lica. A ano, u nas sa zhorsuje telo, ked sa spoti.

uriva
31. máj 2018

@karolinka1991 Niet zač, ja som si tým prešla ako dospelá a naozaj mi nie je všetko jedno, nieto ešte dieťa... Kupujem to v lekárni, ale upozorňujem, že sú to riadne ceny. Ale čo, keď mi nepomohla ani Neutrogena, Nivea, Dove, nič. Dokonca aj Lipobase a Oilatum - čo mi predpísala kožná - bola pohroma.
Prikladám obrázky, čo som našla na nete, lebo podľa názvu si to človek ťažko predstaví...
Tak ja mám ten sprcháč detský - preventívne v tom kúpem aj dieťa aj seba 🙂, aby nedostalo ekzém(keď ho mám ja, má šancu, že sa u neho prejaví) - https://www.echemist.co.uk/product/bioderma-abc... . Potom to telové mlieko je toto: https://www.parapharmacie-en-ligne.com/home/489... . A ešte tak 2x za deň(hlavne večer pred spaním) používam na ruky namiesto toho mydla aj toto, to je na upokojenie pokožky: https://www.easyparapharmacie.com/bioderma-atod... . Ja mám teda ten ekzém po rukách, aby bolo jasné, takže sú zaťažované prakticky neustále - našťastie to odo mňa nemôže nik "chytiť", ale aj tak varenie, žehlenie, pranie... Stále to vlastne namáham, lebo rukami robí človek všetko.
A ako píše @pininka vyššie - skús hlavne to jedlo postrážiť - ale nevynechať úplne, len minimálne dávky, lebo potom vznikajú alergie. A ak má Vaša dcéra do šesť rokov, tak je pravda, že do max osem rokov to vie u detí vymiznúť - ale nie je to pravidlo.

luba41
31. máj 2018

základ je zmena stravy= vylúčiť alergeny zo stravy.. inak sa nepohnete.. exem je len vonkajší prejav ich posobenia na telo.. tu máš o tom vela ...mazanie je už len doplnok https://www.modrykonik.sk/zdravie/atopicky-ekzem/

pininka
31. máj 2018

@uriva presne ako pises,aj mne kozna povedala,aby sme to nevynechavali cely rok, ale len ak exem zacne. Presne tak som to aj dodrziavala. Mam kamosku co robi v lekarni, zrobila si ten test na 8O roznych druhov alergii na potraviny a vyslo jej kopec veci a ona vsetko uplne vylucila,sebe aj dcerke a vysledok je,ze uz pomaly nic nejedia,lebo na vsetko hned zareaguju.

uriva
31. máj 2018

@karolinka1991 Chlór vysušuje - a ekzém sa má premasťovať. Takže na plaváreň by som nešla, kým sa to neskľudní. Ja mám tiež zákaz :(. Jedine more. A potenie - áno, to ekzém zhoršuje, ale nie je to príčina. Len proste dráždi pokožku, lebo telo potením vylučuje rôzne látky a tie na ekzém nepôsobia dobre, dráždia tú kožu. Preto to tam má najviac. Menej obliekať, pokiaľ možno iba 100% bavlna a ozaj - zabudla som - minule v Dámskom magazíne vravela jedna dobrá dermatologička na ekzémy, že nikde na tele nedávať čierne látky, nikde v kontakte s kožou. Že sa to "po koži prenáša" a môže mať napr. čierne ponožky a ekzém sa vyhodí na rukách. To tiež dodržujem a fakt sa "liečim" 🙂. A že keď ustúpi ekzém, tak zas smelo do čiernej. Tých diskusií je aj tu na MK aj na nete veľa - treba naozaj študovať a pozorovať, že čím to je. Vravím, ja na to až po troch rokoch pomaly prichádzam...

saraz
31. máj 2018

syn ma 4 a trapi sa s ekzemom od 6 mesiacov, tolko kremov co som vyskusala a zatial mu nic nepomohlo a ked tak len na chvilu, takze musite zistit ktory vam bude vyhovovat. Jemu sa to potenim zhorsuje a velmi sa skrabe.

martankovia
31. máj 2018

Ahoj, mám tri deti a všetky si prešli atopickým ekzémom, mastičky od kožnej boli nanič, jedina ktorá u nás zabera, dá sa predpísať až o 2 roku Protopic 0,03- predpisuje kožna.... Čo sa týka kozmetiky tak žiadna bioderma nám nepomáhala,, ale A-derma, máme penivý gél, sprchujem a aj umývam vlásky a máme telové mlieko, nie krém, mlieko je lepšie... A strava, najvačší alergén je zeler..... inak dávam po troške všetko a sledujem. Napr. teraz som sa obávala jahôd a v pohode, ešte citrusy, hrozno, paradajky... Ďalej nepoužívam aviváž a snažím sa kupovať čistú bavlnu...a pobyt pri mori, taká hebká ukážková pokožka🙂

adriannasvk
31. máj 2018

Skus biodermu,ale mojim detom nerobila napr dobre na ekzem,ja som pouzivala kozmetiku weleda,nechtikovy olej aj na kupanie samponik atd a na odporucanie dr sme vyskusali skin cap krem,trn ekzem synovi vyliecil,este sme natierali cca tyzden po zmiznuti priznakov a uz sa mu to nevratilo....nechcela som rozne kortikoidne masti od koznej atd,toto nam odporucila alergologicka...krem stoji cca 29€,na nete aj menej ale staci ho trosku,najskor 3x denne natierat,ked sa to zlepsi tak staci 2x a ked vsetko zmizne tak este par dni 1x...

karolinka1991
autor
31. máj 2018

@adriannasvk Ahoj, dakujem krasne. O tom Skin-cape som niekde daco pocula,ale netusim,ktory konkretne. Bola by si taka zlata a poslala konkretny nazov, pripadne idealne link,kde sa da zakupit. Dakujem moc!!!

yvana74
31. máj 2018

@karolinka1991
Ahoj, moje obe deti natieram ichtyolovou mastou a kyselinou mliecnou. Ichtyol (neviem ake i/y kde sa pise). Natieram ked nabieha exem. Na den, na noc zas premastit kozu kyselinou mliecnou. V zime na noc premastovat, v lete skoro rano premastovat. Takto to mame naordinovane od vybornej koznej lekarky z Dermasonu (ale uz je na dochodku, cize uz len nakupujem maste ked treba). Syn krasne vyrastol z exemov a koza dozrela. Teraz ma 5 a uz som ho davno nenatietala nicim. Dcerka ma 2 roky a zacali tepla, tak jasne ze hned ma reakcie. Nie je to hned atopicky exem, ale natieram. Nic ine nekupujem. Pouzivali sme na umyvanie tuhe mydlo Oilatum ale prestali ho vyrabat. Nejake podpbne existuje neviem ci bioderma alebo ina derma, ale stoji 8eur(tuha kocka mydla), tak mame nateraz buppi mydlo(tiez ziadna vyhra-vysusuje, ale zatial davam-umyval len partie ktore sa potia).
no a ta ichtyolova masticka existuje aj ako masticka-viac sa vstrebava aj do nizsich vrstiev koze(pri exeme dobre), alebo je vo forme tekuteho pudru (vhodne na leto)lepsie to zaschne a telo sa nepoti,nevstrebava sa to, a je to super.

Kupujem v lekarni na Zahradnickej ulici (lekaren Vitamin), tam to vedia najlespie namiesat (aj ichtyol aj kyselinu mliecnu).

Takto to na radu lekarky robim a funguje to.

🙂

kiwi3
31. máj 2018

ja tiez odporucam biodermu - ako jedina zabrala

karolinka1991
autor
31. máj 2018

@yvana74 ahojky, dakujem krasne 🙂 my mame vlastne naordinovane to iste,ale mam pocit,ze pokial k tomu nepridam Advantan (co som az po case s hrozou zistila,ze je kortikoid!!!), tak to velmi nefunguje :( mame namiesanu od koznej kyselinu mliecnu ako krem - tym mam premastovat cele telo a potom kyselinu mliecnu ako mast a tou este specialne tie miesta,kde sa vyskytol ekzem. Ak by sa to zhorsovalo,pridat namiesany ichtyol. A v pripade skaredeho stavu pridat Advantan. Ale mam pocit,ze ked tam nedam hned pri zaciatok 1:1 s ichtyolom aj ten Advantan,tak sa to potom strasne zhorsi a aj tak nakoniec musim siahnut po Advantane a natierat dlhsie :( inak,ked davas ten ichtyol,previazes to? Lebo to mi odporucila doktorka. Ked to nepreviazem, je to o dost menej roboty,ale zase je to vsade na obleceni. A davas velku vrstvu ichtyolu? Mozno ja davam malo a neucinkuje to preto dobre alebo som netrpezliva a nevydrzim dlho len pri ichtyole??? Inak moja starsia,ktorej sa to tyka, ma tiez 2 roky 🙂 oilatum mame ako aditivum do kupela...co forme takej "vodicky"...ale este sme nepouzili. A nebola ma ichtyolova masticka "Ichtamol" v takej tube? Lebo to sme kupili, ale paradoxne nam to uplne zhorsovala :(

karolinka1991
autor
31. máj 2018

@kiwi3 a ktoru prosim 2-rocnemu dietatu?

karolinka1991
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karolinka1991
autor
31. máj 2018

@pininka a aku morsku sol mas na mysli???

karolinka1991
autor
31. máj 2018

@luba41 joj,ten uvodny obrazok je fakt "strasidelny" :( dcerka to zatial ma o dost slabsie,ale nechcem,aby sa to zhorsilo...Ked to mala len na lickach, doktorka hovorila len o "nejakom type ekzemu",az ked sa jej to rozsirilo po tele,povedala,ze to asi je slabsia forma atopickeho ekzemu

karolinka1991
autor
31. máj 2018

@uriva to je zaujimave s tou ciernou farbou, nastastie ja ju neoblubujem,cize vlastne dcerka nema nic cierne,ale dobre vediet

karolinka1991
autor
31. máj 2018

@martankovia a davas nieco namiesto avivaze? A aky prasok pouzivas?

yvana74
31. máj 2018

@karolinka1991
advantan nepouzivame, nam staci toto.
len viem teda ze nie je dobre v lete napriklad na noc premastovat tou kyselinou (telo sa poti a tak zas nachytava tie zle veci) a eate viem ze su naozaj namiesane rozne v roznych lekarnach tie kyseliny. fakt odporucam tu lekaren Vitamin na zahradnickej.
no a ja uz na leto tu kyselinu uplne vypustam lebo moje deti vstavaju neskoro a teda kozna nam prizvukovala ze to musi byt hned rano ked je eate chladno.
namiesto toho na premastenie pouzivame v lete penu excipial-to aj ja si davam, je to super, super sa vstrebe a nepoti sa koza tolko. mali sme
aj od A dermy (ta pena je s ovsom), ale nejak som ju minule leto nezohnala.
ichtyol(ichtamol), neviem to presne nazvat ale ta hneda namoesana masticka co existuje uz starocia 🙂
mastim asi aj viac ako treba, ale staci tenka vrstva. z oblecenia sa to bez priblemov vyperie. tiez inak nepouzivam avivaz a ked boli babatka tak som prala v lovele. teraz uz periem spolu vsetkym nam arielom. ak vidim nejake zhorsenie, tak periem v lovele zas.
ako dlho mastis exem? ked myslis ze to nezabera? akzoe podla mna to trva dlho kym sa to vylieci (aj niekolko tyzdnov, 2-3)

yvana74
31. máj 2018

@karolinka1991 ichtyol neprevazujem, a ani ho neprimiesavam do kyseliny mliecnej, natieram tenku vrstvu priamo na lozisko...no a v lete zase ten puder ichtyolovy, lebo ten zaschne a koza sa nepoti kedze to nie je mast...dcerke to dost pomaha, vlastne najviac ficime na tom pudri, lebo v zime je relativne ok....ale ano exemy ma prave v zime, v lete to ma reakcie oblecenie spotena atd...no a najlepsie je poriadne sa vykupat v mori, tam zmizne vsetko...pri mori natieram vecer tym excipialom-penou.

yvana74
31. máj 2018

@karolinka1991 v tube nic nekupujem, len namiesane maste a len vo Vitamine

adriannasvk
1. jún 2018

@karolinka1991 Jasne,posielam link,je iba jeden krem,otom je spray,ten je silnejsi,sampon,sprchovy sa mi zda,ale kedze bol syn vtedy malicky,odporucila nam krem.

https://www.drmax.sk/skin-cap-krem-50-g/

Syn to mal na celom brusku,vtedy to mal dost velke flaky,cervene atd,tak ked sme zacali davat krem,na ten 2-3 den to mal trosku cervensie ale je to normalne,ten krem ako keby vytiahol vsetko von a potom sa to zacalo krasne hojit a za cca 5-6 dni bol pokoj🙂

pininka
1. jún 2018

@karolinka1991 mne ju dala kamoska, dostat ju v DMku,ale len v nemeckom alebo rakuskom. To som rozrabala vo vode,namacala som vatovy tampon do toho a pritlacala na miesta kde to mal. Skutocne to velmi pomahalo.

karolinka1991
autor
1. jún 2018

@yvana74 dakujem dakujem dakujem 🙂 vidis,tieto veci o tom,kedy kys mliecnu ano/nie mi kozna vobec nepovedala...aj mne sa zdala,ze sa mala viac teraz v noci poti...no a je fakt,ze 2-3 tyzdne som len na ichtyole nevydrzala...asi music but trpezlivejsia,len vidim,ze ani instrukcie som nemala najlepsie...no a ta pena,to je toto:
https://www.notino.sk/a-derma/exomega-pripravok...
Alebo
https://www.google.sk/amp/s/www.mojalekaren.sk/...

A ten ichtyolovy tekuty puder je na predpis? Ak nie,vies mi poslat obrazok alebo link prosim,lebo nejak to neviem najst.

No a vyskusame tu lekaren, dakujem 🙂