V škôlke mi povedali, že syn má adhd
Ahojte. Potrebovala by som poradit. Syn 3 roky chodi od sept.do skolky. No a od zaciatku sa stale.stazovali ze beha lieta uteka vsade je. A vcera.uz namna prisli s tym ze sa to takto dalej uz neda.ze nemaju uz na to nervy cas a pod. Ze.uteka.ze je vsade. Ze ked sa.zobudi zacne plakat a vsetkych pobudi.a ze nevie byt ticho.ze sa.nesustredi.uteka.od.jedenia a podobne. A prisli s tym.ze sa to.uz ma.riesit.inak pojde prec. Alebo mu musia dat asistenta alebo dalsieho.ucitela. dnes uz rano s knihou v ruke. Ze adhd. Ze taketo tu este nemali. A ani take este nevideli. A ze mam ist psychologovi lebo ze ma.to adhd. Ja sa chcem.spytat.ako teraz postupovat.a.celkovo poradit.sa s niekym.kto si podobnym.presiel.popripade.niaka lekarka. Pretoze dobre ja berem ze je.zivy. je taky.ze vzdy.bol a je vsade. Neobsedel.nikde.robil si po svojom.neposluchal.pripisovala som to tomu ze muz robi vonku a ked je doma ma vsetko povolene aj co mu ja zakazem. Ale teraz som uz spozorovala po mesiaci v skolke ze celkom skrotol .uz ani tak neuteka.celkom ma.poslucha pekne sa naje.pritom je sikovny.vsetko si pamata.basnicky.vsetko. vie pocitat.pozna cisla. Pismena. Vraj aj detska logopedicka po pol.hodine.usudila ze nie je v poriadku.a ze si to.mam.riesit lebo to.este len.bude zle.v skole a tak. Ja to akoze berem. Ale takto.hned.namna vyskocili. Volala som aj s nasim pediatrom. Ktory.tomu absolutne.nerozumie.ze mesiac je.kratka doba aby oni vydedukovali.ich zavery a trvali na psychologovi. Dakujem pekne
Mozmo potrebuje cas, aby sa prispisobil novemu prostrediu, kolektivu , ... inac, adhd sa da da urcit az okolo 6 roku. Pred tym nie. Takze v 3 rokoch mu takuto diagnozu nemozu stanovit. Ale ked sa sa to nezlepsi, chod za detskym psychologom, a uvidis, co ti povie.
@tinka2306 mas skratna "živé" dieťa, nič viac, v dnesnej dobe totiz kazdemu "živemu" dieťaťu, s ktorym si učiteľka nevie rady prischne diagnoza "adhd", učiteľky by chceli mat klud, nemaju rady, ak nejake dieta vycnieva z radu a oni s nim maju robotu navyse... u nas v skolke sme tiez mali taketo deticky, ucitelky sa stazovali, rodicia boli nestastni, ale po case sa to zlepsilo, dietatko sa aklimatizovalo a situacia sa ukludnila... riesit psychologa podla mna mozes, ale vtedy, ak sa to dlhodobo nezlepsuje, mesiac je malo...
diky za odpoved. psychologovy pojdem, ale nie skolskemu ako chceli, ale uz sme sa objednali. ako ja nemam problem s tym ist psych. ale mne to pride take hrozne skoro hned takto zo skolky , a ze sa to takto neda a pod. ked si maly konecne zvykol :(
Dieťa je také už 3 roky, nie mesiac. Ale až teraz to mal matke kto povedať. Asi nemá adhd, len je proste nevychovany.
@tinka2306 Hlavne sa porozprávaj doma s mužom, musíte byť vo výchove jednotní, nie že jeden povolí a druhý zakáže. Dieťa má potom v hlave chaos. Ked sa ti zdá, že po mesiaci v školke sa jeho správanie lepší aj doma, tak to znamená, že to dieťa potrebuje jasné hranice. Musíš mu ich stanoviť aj doma a dodržiavať, byť prísna, ale zároven láskavá. Tiež sa mi zdá, že mesiac je krátka doba na takéto diagnozy. Ale návšteva psychologa určite pomože a ten nech sa vyjadrí aj pre školku, či je malý v poriadku alebo je tam nejaký problém. Ak máš možnosť, mohla by si ho zatiaľ dávať do školky len na pol dna, aby si postupne zvykol, možno to ozaj chce len čas.
@tinka2306 diagnoza adhd sa nemoze stanovit odbornikom skor ako v troch rokoch. Tvoj syn ma tri roky a ucitelky po mesiaci uz aj vedia, ze to na syna sedi... To mi nepride moc profesionalne z ich strany. No, ty musis vediet najlepsie ako sa syn sprava a ci ucitelky neprehanaju iba preto lebo nechcu zivsie dieta. Tvoj pediater ma pravdu v tom, ze mesiac je velmi kratka doba na takyto zaver. A ta detska logopedicka ti to povedala osobne? Je to take matuce ked si napisala, ze vraj tak tiez usudila.
@stary_ujco nehovorim ze to nemoze byt aj tym ze je nevychovany .ako som spominala vyssie.som s nim mesiac a pol cca sama, muz pride na 2 tyzdne a je vsetko dovolene. somnou ked sme dlhsie sami je to ok, poslucha ma vsetko je ako tak v pohode, lieta sice stale. ale akonahle sa ukaze otec, svokra ktorych maly milacik ma vsetko dovolene. ja som ako vzduch a neposluchne ani pol slova. takze ja nehovorim ze to nemoze aj byt zlou vychovou, alebo romaznvanim, ja si stojim vzdy za vsetkym co ma dovolene a co nie. len horsie to je uz s inymi clenmi rodiny,
@tinka2306 podla toho co si napisala si v situacii kedy ho bud vylucia zo skolky pocas adaptacneho pobytu /preto sa vyjadrili teraz/ alebo sa to bude riesit.
Skusena pedagogicka dokaze vyslovit dovodne podozrenie na ADHD uz v tomto veku a su deti ktore tuto diagnozu dostanu uz v troch rokoch.
Ale u vas to moze byt aj nevychovanost .. tak ako pises ze nema stanovene pevne hranice a pod /a to je u dietata s ADHD primarne/
Diagnozu ADHD stanovuje pedopsychiate alebo neurolog. Psycholog ci logoped vyjadruje len podozrenie.
Takze ja by som sla k pediatrovi objednala sa na neurologiu a sla aj do CPPP kam vas pravdepodobne odporucili /to je ten skolsky psycholog/ nasledne budes mat jasnejsie.
Skolka moze ak sa potvrdi diagnoza tvojho syna integrovat ...
Ono zjavne tvoja miera na posluchanie je ina .. ako je v skolke resp. si viac veci tolerovala.
ano ano,ale po precitani clankov o tom by som povedala ze nas je len slaby odvar.... , my sme v skolke nemali ani jednu staznost, jedine co mi vzdy hovorili ze je zivy dost a ze asi bude mat problem obsediet v skole a to sa stalo aj realitou, 1 rocnik bola katastrofa ,teraz o trosku uz lepsie v druhom.
@tinka2306 ano ano.Zaklad je najst dietatu hned zo startu diagnozu,povlacit ho po kamoskach psychologickach ( nie tych co vy chcete ale tych co oni doporucia lebo uz s nou dlho spolupracuju ) a nasledne treba dieta integrovat, cize bud jednu ucitelku - asistenta naviac alebo menej deti v triede a tym padom pre nich menej roboty.....
a p.s. o dietati ako o nevychovanom sa da hovorit najskor v skolskom veku,pubertiak ktory sa nevie spratat do koze.No o 3 rocnom dietati ktore sa uci fungovat vo svete tvrdit ze je nevychovane je prinajmensom scestne a vrcholne predcasne
@tinka2306 predpokladam, ze skolka vas posielala k skolskemu psychologovi - cize do skolskych zariadeni cpppap, resp. cspp v mieste bydliska - keby bolo treba do skolky k dietatu asistenta, odporucanie moze vydat jedine skolske zariadenie.. ako tu uz niekto pisal, diagnozu adhd dava dietatu pedopsychiater alebo neurolog az od 6 rokov, dovtedy sa dáva dg hyperkineticky syndrom - je to aj podla toho, ze sa usudzuje hlavne podla spravania dietata.. u vacsich skolskych deti vie uz psycholog pouzit lepsie metody na stanovenie tejto dg (kedze okrem hyperaktivity sa zistuje este kvalita pozornosti a impulzivita).. niekedy u malych deti je naozaj tazke rozlisit, kedy sa jedna o nevychovanost (prilis volne, resp ziadne hranice vo vychove) a kedy je spravanie dietata naozaj uz v rozsahu poruchy
necitala som komenty - ale pedagogovia v skolke nejsu ani kompetentni ani nemaju vzdelanie, ani pravomoc aby dali dietatu diagnozu. mozu vsak odporucit rodicovi navstevu CSPP, psychologa s dietatom, ak sa im javi ako prilis narocne.
v zaujme dietata si vyhladaj psychologa, alebo navstiv CSPP v okoli s dobrymi referenciami od mamiciek.
a potom - adhd nie je ziadna katastrofa - ano, deti to maju niekedy tazsie v skole, pretoze inak su zdrave a ich (ne)pozornost im znizuje vykon, casto su brane za nevychovane a pod....
a potom - v 3r ti pravdepodobne ani psycholog ani nikto dg neda, moze sa vyjadrit ze symptomatika adhd je pritomna, ale dg ti neda. moze s nim dalej pracovat, tebe poradit ako na neho, dat odporucania na pracu, pristup do skolky.
samotne adhd nezvyknu diagnostikovat "natvrdo" skor ako v 5tich rokoch. diagnostikovat ho moze vsak len lekar - neurolog ci psychiater, hlavne na zaklade spravania dietata. niekedy sa adhd prejavi aj na eeg.
v kazdom pripade je v zaujme dietata, aby si s nim sla psychologovi, neukusne z neho.
a to ze ucitelky povedia adhd, to vobec nemusi znamenat ze to tak je.
co sa tyka skolky - len tak ti ho vylucit nemozu. a ze asistenta - ani detom s vaznejsimi dg asistentov neschvaluju, v skolkach je plno deti s adhd, ak je pedagog schopny, tak zvycajne v skolke to nejako speci neriesia, len doporucia rodicom navstevu psychologa, cspp.
@stary_ujco jaaaj komenty ze dieta je nevychovane mam fakt rada. ty tu robis z par riadkov diferencialnu diagnostiku, ci co?
kazdy rodic vychovava svoje dieta ako vie, ano, mozno za niecim je vychova, ale mozno aj nie. moj osobny nazor je ze nemas pravo sa takto vyjadrovat na adresu mamicky.
ahojko po pravde chapem skolku ze sa takto zachovala a "hodila" ti to do oci, sama pises, ze je maly dost hrrr do vsetkeho - neposedi, nepostoji, stale beha.... a v skolke ma ucitelka na starosti 20 deti a len sa boji aby si neublizil a hlavne musi s nimi aj pracovat nie len strazit tvojho... treba si ho doma usmernit dat mu hranice aby to v skolke uz vedel. oni tam nie su nato aby ti ho pacifikovali, a ty doma skonstatovala, ze ano je trosku kludnejsi... 😅 😉 to ze ho das diagnostikovat sa nic nevyriesi treba s nim hlavne pracovat aby sa ta jeho hyperaktivita "obmedzila" ak ju naozaj ma a nie je to len nevhodnou vychovou. odporucam ti navstivit a pridat sa do tejto skupinky https://www.modrykonik.sk/group/1824/ je zamerana na adhd add a ine poruchy ucenia... maminky si navzajom radia a podporuju sa co a ako s detmi i skolskymi zariadeniami ci lekarmi
drzim palceky
@saurian skus si precitat, co pisala sama autorka
@tinka2306 Nejdem písať konkrétne o ADHD, ale celkovo mám pocit, že dnešné učiteľky v škôlke si zmýlili povalanie a sú to LEKÁRKY!!! Náš syn je tiež živý, no neraz nám stanovili diagnózu, my sme šli k doki a tá len krútila očami. Uvediem príklad - spustila sa mu krv z nosa. Hneď nás volali, že máme ísť pre neho. Došli sme a muž rovno k doki, lebo vraj nemôže byť v kolektíve, lebo je chorý, atď. Lekárka povedala, že krv z nosa je u deti bežná, treba zvýšiť prísun vitamínu C a nie je to žiaden dôvod na vylúčenie dieťaťa z kolektívu. Mňa najviac urazilo, že tvrdili, že sa mu to stáva doma bežne, hoc som povedala, že pred polrokom, keď bol fakt chorý, sa mu spustila naposledy... A ony že isto nie, lebo vedel, kde mu majú dať obklady, atď. Tak som im povedala, že som mu predsa všetko vysvetlila, čo s ním robím a prečo, keď mu tá krv šla a on má teda veľmi dobrú pamäť.
Druhýkrát nám volali, že má vysoké teploty. Leteli sme pre neho - bývame 5minút od škôlky. Vyzeral, že zomiera, no len čo sme opustili škôlku, dieťa aktívne, krásne jedol, teploty doma nemal vôbec, atď. 😔 Na druhý deň na nás zas šli útok, že mal ostať doma, lebo je chorý. Ale on ani kašeľ nemal, ani sopeľ, ani teploty, ani malátny nebol... Proste psycho!!! Len ony nahrávajú deťom otázkami: Bolí Ťa hrdielko? Bolí Ťa zub? Bolí Ťa bruško? Atď. A dieťa jasné, že povie na všetko áááááno a ony hneď volajú domov... Nechápem to správanie... Treba len vydržať. Tvojho syna nepoznám, takže neviem posúdiť objektívne, či je len živý, alebo v tom bude čosi iné. Len podotýkam, že učiteľky často preháňajú - o tom som presvedčená za rok škôlky....
@stanulienkat ano, uz som docitala. a z toho mi vychazda, ze ano, aj vychova je nejednotna, mozno su tam chyby - ale mamicka sama pise ze ak je s nim sama tak relativne poslucha, ale aj tak neposedi. ako z 3rocnych deti je polovica neposednych. lenze tu sa potom casto stava, ze ak v skolke sa tie hranice stanovia, tak dieta velmi dobre presne vie kedy a kde sa poslucha, a kde sa nemusi. a skusa na kazdeho tolko, kolko mu dovoli. v tomto su deti vyborne.
v kazdom pripade je potrebne navstivit psychologa ci cspp si osobne myslim. dalsia vec ktora je zaujimava, ze dieta vie pocitat, pamata si dobre basnicky, pozna pismenka... ktore pozna maloktore trojrocne dieta....
Tie co tu pisete o tom ze je dieta nevychovane, by ste si mali radsej zahryznut do jazyka, lebo nemate ani sajnu. Moje dieta bolo rovnako narocne ako opisuje autorka prispevku, tiez sa ucitelky stazovali, tiez behal, nevedel sa sustredit a ine problemy s nim boli a nakoniec mu zistili autizmus. Takze nesudte, kym to doma nemate. A nie, nebola som tri roky slepa, riesili sme, mali sme za sebou logopeda, psychologov ale nikto nevedel presne o co u neho ide. Takze tolko k tej nevychovanosti...
@tinka2306 neviem ci je maly inak ok, co sa reci a socialneho spravania tyka, ak su aj tam problemy odporucam najprv vysetrenie v specialno pedagogicko-psychologickom centre, tam sa na dieta pozrie naraz logopedicka aj psychologicka, davaju mu ulohy, sleduju jeho reakcie, konzultuju, daju ti aspon ake take stanovisko, co mozes brat ako odrazovy mostik. Potom sa uvidi. Ak ma dieta ozaj prejavy ADHD, budete musiet este absolvovat vysetrenie u pedopschiatra, mozno aj neurologa. Drzim palce...
@alexandraalexandrova pri adhd nemusi vzdy ist psychiatrovi (pokial nebude dovod na medikaciu), na urcenie dg, resp potvrdenie staci aj neuro (som so starsim bola v 7.r).
a aj s mensim (DA) som bola u psychiatra len kvoli sprave pre UPSVaR.
@saurian my sme zas neboli u neurologa a ani nas tam psychiatricka neposlala...mozno to zavisi aj od prejavov, neviem. My sme primarne riesili ine veci...
@tinka2306 v prvom rade po precitani prispevku by som povedala ze vychova sa troska dost vymkla s pod kontroly. Dieta je naucene neposluchat, nema zaklady spravania, neposluchne. Takze najprv spravit poriadok doma...zamysliet sa nad tym ci moja vychova nevychova je ok. V druhom rade pani ucitelky su v dnesnej dobe doooost rozmaznane. Nic nestihaju maju toho strasne veka..musia robit niekolko hodin denne a za par eur pri dovolenke ktoru di z nas normalne pracujucich ludi 8 hod.denne ani len predstavit nevie. Akonahle sa dieta vystrci z davu nieje im po voli lebo by museli vynalozit usilie ktore uz davno nevykladaju.

@tinka2306 Po prve diagnozu adhd urcuje psychiater, nie skolja.
V zaujme dietata by som zobrala dieta k neutralnej detskej psychologicke, nech sa na neho pozrie a usudi co dalej.