Váha 7 ročnej dcérky
ahojte zaujímalo by ma koľko vaše 7,5r detičky vážia hlavne dievčatá moja ma 131cm a cca36kg myslím že to je dosť a som stoho smutná 😓 niak ju doma neprezieram sladkost jej dovolím len jednu za deň a papa aj ovocia síce nechce každý deň ale dá si zeleninu vôbec nechce jesť aj keď ju dám do jedla max kukuricu... škole máva obedy takže to niak neovplyvnim aby mala dietu či mensie poprcie🙈 na desiatu jej urobim 2xgrahamovy rohlik zo šunkou niekedy chce z pomazankou či pastekou ktomu niake ovocie a na pitie pije čaj z medom ale viac si pýta čistu vodu nemusí sladké malinovky ... poraďte ako zastavit jej priberanie myslíte že sa strachujem zbytočne a časom to dá dole? popripade niake inspirscie co jej robiť papat na desiatu a večeru čo by jej chutilo a nepribrala by stoho Ďakujem za rady
Ono to je ťažko lebo nieje samozrejme dobre keď dieťa treba koli váhe obmedzovať jedlom ale ani to druhe keď dieťa nechce jest naša ma tiež 7,5r a je dsot drobná nosí len 134 oblecko vždy bola chudulinka síce teraz papať ľúbi ma 24kg ale tak chápem ta ale v triede ma spolužiačku ktorá je extrém vysoká o hlavu od mojej ale ma 50kg a to. Je. Co povedať tak sa netráp....
@noemikatka ale davam len ovocne, cokoladove nie a striedame to, kazdy den im to nedavame
@noemikatka Ak odmieta všetko "zdravé", tak jej skús pomaly zmenšovať porcie.
Ak je tvrdohlavá, nepopustiť a radšej nedať nič.
A hlavne rieš ten pohyb, do školy a zo školy samozrejme pešo, robte si prechádzky, neviem odkiaľ si, ale u nás aj v zime deti chodia von, bežne vytiahneme kolieskové korčule, keďže klzisko je zavreté, bicykel tiež, keď máte voľno choďte na túry do prírody. Zacvičiť alebo zatancovať si môže aj doma, je na to xy návodov ne nete.
Stále sa dá niečo vymyslieť, len mám pocit, že ty ju v pohybe moc nepodporuješ,
@patka06 Ano, je dolezite, aby rodicia viedli dieta k pohybu..len o rok o dva uz 12r dievca nebude chciet chodit s rodicmi na tury ani cyklovylety.
@noemikatka Teraz je cas ju dat na kolektivnu aktivitu, aby z toho vytazila radost z kolektivu a mala aj zmysluplnu aktivitu a pohyb k tomu. Nemusi byt stihla, ale ked v puberte nedostane navyk na pohby, tak pochybujem z v dospelosti ju k tomu cosi bude viest. A ku konci puberty si baby sami "ordinuju" zdravu stravu a salatiky. Teraz by som neoporucala zmensovat jej porcie alebo akokolvek menit zauzivanu stravu v rodine, aby to nespustilo nejaku opacnu reakciu (nieco nie je so mnou v poriadku, ze mama mi namiesto gulieciek dava granolu?) Zdrava strava rodiny uz mala byt od narodenia deti, co teraz uz naspekulujes? Dievca ide do fazy puberty, kde potrebuje vyzrazne zvysit energeticky prijem, bude sa prirodzene zaoblovat na bokoch, stehnach a prsiach, aby to nebrala za cosi zle...Bude teraz prirodzene viac jest. Ak nedostane poriadnu stravu, tak ti bude vyjedat sladkosti v spajzi alebo bude jedlo odmietat uplne alebo si vytvori nedzravy postoj k jedlu. Stoji ti to za to?
@noemikatka super je, že problém vidíš a chceš ho riešiť. Ano, najväčší problém je to,že riešiš až príliš,čo by si malá dala. Keď je tvrdohlavá, zmenši porcie. Zaraď viac pohybu, ale nie že poď, idemesa hýbať, ale nenápadnejšie. Ber ju napešo do obchodu, hocikde. Zeleninu načisti, umy, nakrajaj a bez komentárov daj na stôl. Akože pre seba. Neboj,časom sa pridá. Žiadne že musím inak variť pred ňou... a keď bude frflať,povedz že iné nemáme. Neboj,aj keď nebude raz jesť,nič sa jej nestane. Ale nekupuj domov somariny sladké.
@patka06 Lebo ja uz riesim svojich pubertakov (bud mat v lete 13 a 15r). Ked boli mali, mali prikladnu kuchynu aj program. Vylety, turistika, korcule, bicykle, lyzovanie, plavarne...velmi sme si to ako rodina uzivali, Len potom doslo obdobie, ze nic sa im nechce, nikam s nami nechcu atd...peklo bolo cez prvu vlnu a minulu zimu, ked nemali kruzok a ja som ich kazdy den brala aspon von, nech si trosku zasportujeme...ja naozaj vdacim tomu, ze chodia na sport, ze rastu zdravo (nielen po fyzickej, ale aj psychickej stranke - nemaju cast na hluposti a nudu, maju taky nabity program, ze nemaju cas prokratsinovat pred domacimi ulohami a tak). Lebo uz v tomto veku nemam taky dosah na ich stravu a travenie casu...tak som rada, ze sami dobrovolne na sport chcu chodit, maju z neho radost a maju tam vela kamaratov.
https://tojenapad.dobrenoviny.sk/13-top-recepto... raňajky-jogurt+ovocie ,vločky+mlieko desiata pečivo+nátierka+maly snack..obed školská jedáleň, vecera polievka,ryba a príloha..vieš čo vidí doma jesť chce aj ona jesť..keď nenájde doma guličky s mliekom nebude to mat ako zjesť..keď nebudeš mat doma “po ruke” sladkosti nebude ich jesť..ale nemôžeš jesť McDonald a jej dávať zdravé jedlo..treba prekopať cely jedalnicek rodiny..treba chodiť s deťmi na prechádzky aspoň cez zimu..nie kysnut pred tv..vieš ono nie na darmo sa treba venovať deťom od mala..to si sa teraz v jej 7 rokoch zobudila že tvoje dievca na nábeh na obezitu??kde si bola doteraz?niekde robíš chybu keďže aj sestry ako píšeš už sú obézne ..aký typ si ty??
@noemikatka aj moja dcéra tak isto 140cm a 36kil nevidno jej to lebo je vyššia od svojích spolužiakov, tiež ma to trápi..na desiatu jej dávam jeden rožok.. sladkosti nekupujeme nie je zaťažená na sladké
@terka224 2 rocna ma 19 kil? Co na to hovori pediater? Ved to je priemerna hmotnost skoro 6 rocneho dietata. Niekde bude asi problem. By som sa vazne zamyslela nad stravou a pohybom. A ak je vsetko uplne v poriadku, tak hladala nejaky zdravotny problem, lebo toto nie je len o tom, ze je buchticka. Jej rastie kostra, klby a 19 kil je na ne neprimerana zataz.
@pracujucazienka nie moje sestru sú také ale jej otca sestry máj to v rodine ak babku ma takú z otcovej strany ja som chuda 48kg aj moja mama bola chuda to že teraz píšem otom koľko vážia neznamená že som sa teraz zobudila 🤦🏽♀️🤦🏽♀️ chcela som len radu a nie dirigaciu aká som šla matka keď sa svojej dcérke niečo sladké lebo to pýta som rada ze je zdravá a nie je nie niaky tuciak ani to znej nerobím len nechcem aby priberala viac je to možno moja chyba áno že toľko nabrala a možno ani nie a ma to v rodine ktovie ovcie papa a aj varím zdravé jedla len som chcela vedieť čo jej dať na večeru ale teraz viem že Radcej polievky tak som rada že som našla inšpiráciu 😊😊😊😊
@pracujucazienka strasne jej chutia tieto lebo si sladké kvôli cokolade myslíš že tieto by mohla na raňajky papat aj každý deň? popripade jej ich nasipem do bieleho jogurty z ovocím?
@ivanka12311 tak to ste natom z váhou ako my moja ma vedcinou sladké buď bebe alebo mysli sušienky ale dá si aj čokoládu to nebudem zatajovat vždy jej hovorím že bude mat pokazené zubky a začnú ju boliet a zubár stohi veľa peňazí u zubára už bola keď ju mliečnu bolel tak vie ale to je a nechce to zazit tak dúfam že ju aspoň týmto odhovaram😊
@noemikatka úprimne?este stále veľa cukru..ale pomaly sa dá prejsť normálne obyčajne vločky..dávaj mesiac toto potom kúp bez čokolády iba s ovocím a potom samé..treba ísť ma ňu postupne nie zrazu jej všetko zobrať lebo začne vyjedat po tajomky..ja netvrdím,že si zlá mama..váha nieje všetko..treba športovať..aj štíhle ženy môžu byt obézne a tučné podvizivene..pozri sa..ani môj syn neni vychudnutý..ale viem,že papa zdravo občas mu povolim aj nejaký ten prehrešok ako hranolky a podobne(ale nie každý druhý deň) viem,že ma dostatok pohybu a chodíme každý deň von…bude mat štyri roky a ma cca 19 kil a nosí 116 takze je na svoj vek vysoký ,vozí sa na odrazadle,bicykli,kolobezke teraz momentálne cyklo odrazadlo keďže je všetko posýpanie..takze ho vediem odmala k zdravému životnému štýlu..áno babky v rodine doma kysnu majú nadváhu..ledva sa hýbu a stále sa sťažujú čo ich boli..stále tvrdia ako musia schudnúť ale to jeho nezaujíma..jeho zaujíma len to či si s ním dokáže kopať do lopty a podobne veci..takze keď za ním nevládzu už ten vzťah neni taký ..treba nájsť deti ktoré chodia von a športujú..u nás v paneláku sú tri vchody asi 15 deti v našom veku ale ani jedno momentálne nestretnes vonku lebo zima..netvrdím,že chodím na pól dňa von..ale aj hodina dve sú lepšie nič
@cherry_cherry niektorým mamičkám nevysvetlíš. Oni sú ešte pyšné na to, že malá buchtička papá, ze z nej raz vyrastie veľká buchtisko to neriešia, ešte su na to pyšne.
@noemikatka vsetky Emco vyhoď, sú to obyčajné sladkosti. Nerozumiem, ze dnešnej dobe informácií, nevieš čo je zdravé a čo sa iba zdravo tvári. Úplne obyčajné vločky z Lidlu kup daj do toho kúsok banánu a musí stačiť.
@noemikatka nevytváraj jej strach zo zubára..vieš ale keď ta čokoláda nebude doma nebude mat čo jesť..treba si dať spoločne niečo doma upečené radšej..budeš vedieť čo si tam dala ..však aj take muffiny sa dajú spraviť postupne zdravé..najskôr dáš kúsky coko..potom iba nastruhas coko..potom dáš ovocie ,následne samé a potom mozes piecť všelijaké z mrkvy a podobne..všetko sa dá..len zdravá stava trvá dlho..inak zbytočne dávaš grahamovy rožok..to je biely rožok iba zafarbený..treba dávať so semiackami
@noemikatka Podla mna je to musli sladsie ako nestle gulicky...pozrela som a nie su sidce sladsie, ale su enegeticky vydatnejsie.. Nesquik ma 1632 kJ a 25j cukru/100g a toto emco 1836 kJ aj ked rovnako cukru..vlakniny tiez maju uplne rovnako (aj ked som myslela, ze emco bude mat viac) Ten rozdiel v eneii robia tuky...emko ich ma az 17g oproti gulickam so 4gramami...cize ty vlasten tou svojou snahou jej zlepsit jedalnicek jej to este zhorsis...tu su tabulky https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S... https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...
@dadis mám doma aj bez čokolády také jahodove
@dadis
@pracujucazienka
@stanulienkat a tieto
@noemikatka VÝŽIVOVÉ ÚDAJE/JEDNOTKA
ve 100 g výrobku: Energetická hodnota 1920kJ / 457 kcal, tuky 16 g, z toho nasycené mastné kyseliny 6,7 g, sacharidy 68 g. Z toho cukry 23 g, vláknina 5,6 g, bílkoviny 7,5 g, sůl 0,05 g
@dadis ale tak raz zacas si také môže dať v bielom jogurt nie? a čo si myslite ak jej dám bielom jogurt z ovocím len ?
@noemikatka Biely jogurt s ovocim nepokryje jej energeticke potreby...absolutne tam chybaju sacharidy....riad sa podla svoejj stravy za mlada...mama ti spravila krupicnu kasu, alebo prazenicu, chleba, mala si zeleninu k tomu...k desiate ti pribalila jablko...hotovo
@noemikatka Prilis nad tym spekulujes a pritom nemas dostatocne znalosti o zdravej vyzive..
@dadis 🤦🏽♀️🙉
@dadis každý deň dieťa nechce krupicu či prazenicu🙉
@noemikatka Ja som len dala priklad 😀 Ved aj my sme v detsve jedli rozne...strava ma byt najma pestra...aj tieto cerealie obcas urcite nezaskodia, ale necakaj, ze z nich zacne chudnut 😅
@noemikatka Tu si trosku nastuduj...ale len informativne...s dietatom by si sa nemala pustat do ziadnych diet bez suhlasu pediatra...a myslim si, ze dietu ti lekar schvali, az ked je dieta obezne, nie ked ma nadvahu...ak ma nadvahu staci vylucit sladke napoje, obmedzit sladkosti a pridat pohyb....https://www.chudnutie-ako.sk/obezita/dieta-pri-...
Moja dcéra má cca 136cm a 30kg, 7 rokov. Najvyššia z triedy, ostatní sú pri nej také malé tintitka....jej sa strasne paci,ze je taka veľká 🤣 ale zas jej nikde nič neprevisa, ona ma kostru takú veľkú. Raňajkovať nechce keď ide do školy, pre nu to je skoro, v skole maju o 9 raňajky, ktoré im prinesú, vacsinou tmavý chlieb s nátierkou,zeleninu,ovocie. Ja jej balim z domu väčšinou len zeleninu,ovocie,syry, toto zje bud ráno o tej 9 ak jej nechuti školské alebo si to nechá na poobedie. Na obed mávajú aj 3 hlavne jedla, z ktorych ochutna všetko🤣. Ale ak je náhodou v skole až do 17:30 tak dávam aj nejaký toast z domu

Fuuuha, tak fakt len pridať ten pohyb, zje dosť, do toho sa nehýbe, zlá kombinácia, moja ma 9 rokov, 140 cm a 25 kg, úplný normál podľa mňa, vkuse je v pohybe, zje vsetko, aj keď nie veľa.