icon

Vigantol kvapky

drobcek26l
2. apr 2013

Prosím Vás je tu niektorá, ktorá dieťaťu vôbec nedáva tieto kvapky - teda vitamín D? Mám taký pocit že náš malý z neho mával kŕče v brušku, tak som ho prestala dávať. No a terz keď je väčší tak neviem či mám začať opäť, alebo mu už stačí že ho prikrmujem. Ďakujem za Vaše názory

tama321
30. jan 2015

@martuskask a doktorka doporučila dávat? Lebo všetky detičky by mali dostávat. Podla mna treba dávat a hlavne pravidelne. Teraz jej to možno sa ti zdá nechýba, ale ani nevieš, potom maju detičky napr. vypuklé hrudníky... ukáže sa neskôr. Chcela som ti len poradit, moja dcérka mala už rok a stále dávam.

martuskask
30. jan 2015

@tama321 doktorka povedala davat, ale ja do malej nebudem ziadne vigantoly pchat. radsej davam iny vitamin D ako tento hnus.

martuskask
30. jan 2015

@tama321 a este co viem, mne moja mama nedavala ziadny vigantol ani nic a tu som. Takze si myslim, ze tlacit detom tolko kvapiek a co ja viem coho, tiez nie je dobre.

tama321
30. jan 2015

@martuskask tiež som proti chemii ako ty 😉 , v lekarni som pýtala miesto vigantolu niečo a tam mi povedali že volno predajne nemusia tak zabrat. Tak som ako ty vigantol nedavala. A dcerka ma malinko vypuklý hrudník a vrak kôli tomu že som nedavala ten vigantol tak neviem. Akože vraj sa jej to upravi... Ale tak vam sa to nemusi tiež stat a ani nič podobne, ako píšeš davaš jej volno predajný, ja som jej nedavala nič miesto toho. Teraz od štvrtého mesiaca davam pravidelne. Nechcem ti rozkazovat myslela so to dobre 🙂

ena70
30. jan 2015

vigantol je vitamin D, ktory predpisuje lekar detom. je to kvôli kostiam, je overeny a pouziva sa dlho. moj syn ma uz 12 rokov, vigantol uzival a nic sa mu nestalo.. dava sa to aby kosti nezmakli, nebola tzv "krivica"....je uz na rozhodnuti mamicky ci to da alebo nie. ja som davala co mudr povedala, isto by mi neradila zle. ked som bola dieta ja, pchali do nas rybi olej. to bolo cosi podobne ako teraz vigantol. tiez fuj, ale malo to svoje opodstatnenie. vitamin D musíme takto dopravit do tela, lebo samo telo si ho nevyrobi dostatok. ja osobne som vzdy robila maximum, aby som raz nemala vycitky, ze som nedala to, co bolo treba. lebo nikdy clovek nevie, co sa moze stat, a potom je uz neskoro plakat nad rozliatym mliekom. tolko len moj nazor.

ukulela
30. jan 2015

vigantol / vitamin D beru deti preventivne, pri nedostatku vitaminu D sa zle vyvyjajukosti (hrozi im krivica, vypuklyhrudnik, neuzatvara sa fontanela ...)
@martuskask tvoja mama ti nemusea davat vigantol. niekedy sa ale detom napr.bezne dava rybi tuk - a to je tiez vitain D. najmav zime, malo slnka, ... sup, rybituk. a ano, niektore deti preziju aj bez vitainu D, nic sa im nestane, ale v minulosti prave pre nesodtatok Dcka bola krivica casta. teraz take deti nevidis ... ci je to vigantol alebo Dcko v inej forme, je ten vitain potrebny.

elanor
30. jan 2015

@lucus83 vedlajsie ucinky si uz na pribalovom letaku citala? Asi su tam len tak, ze? Takze ked sa u dietatka prejavy vedlajsi uconok, tak si mamicka vymysla, lebo vyroba je prisne kontrolovana...

martuskask
30. jan 2015

@tama321 ja viem ze si to myslela dobre 🙂 ja len vobec nie som za takuto chemiu. kamaratka ma dvojrocne a nedavala vobec a mala je uplne nadherna. my budeme mat 3 mesiace a ziaden vypukly hrudnik ani nic nemame. rastieme krasne, fontanelka sa pekne zrasta. sme od zaciatku na UM, kde je tiez vitamin D.

@ukulela nehovorim ze nie je potrebny. pre deti su vitaminy potrebne, ale do svojho dietata pchat vigantol rozhodne nebudem 🙂

lilac
30. jan 2015

Vigantol sposobuje take tazkosti ale uplne vynechat Dcko nie je dobre. My davame od jamiesonu. Dvit. je velmi dolezity pre deti.

emilia25
30. jan 2015

No ja som tak maleho asi predavkovala tym vigandolom teda ja osobne si to myslim lebo sme velmi dlho vapnik v oblickach ci co to bolo do vyse roka sme chodili na oblicky a vigandol neuzivali potom vobec.a neviem vzdy som davala vigandol do roka kym sme chodili na poradne potom uz doktorka nepredpisovala.

elanor
30. jan 2015

@ena70 ano predpisuju to dr., uz zo zvyku, lebo sa to tak robi roky. Ani ta moja mi zo zaciatku nechcela verit, ked som je hovorila, ze jednu malu z toho zapeka - ze ved ona to predpisuje roky a nidky nic. Ale po case sama uznala, ze natom nieco moze byt, pretoze sa jej staznosti na vedlajsie ucinky zacali mnozit, a potom aj sama uznala, ze nedavno sa vigantol stahoval z trhu, bo bola daka posr... sarza.
Takze tak...

ena70
30. jan 2015

moj syn nemal ziadne tazkosti z vigantolu....

lentilka230514
30. jan 2015

@martuskask Vigantol je liek obsahujuci iba cisty vitamin D, ktory ako iste viete je nesmierne dolezity pre kosti a centralnu nervovu sustavu. Keby sme ho detickam nedavali, mozu sa u nich prejavit krivica alebo ine deformity kosti. Nechapem preco sa tomu tak branite a siahate po vyzivovych doplnkoch. Nie je to to iste! Vyzivove dolnky nemusia obsahovat deklarovane mnozstvo ucinnej latky a tiez su definovane ako preparaty ktore IBA nesmu poskodit zdravie! Preto by som rada podotkla, ze hola nevedomost vas neospravedlnuje. Vigantol kvapky su navyse bez chuti a su olejove, nakolko sa D-cko rozpusta len v tukoch. Vigantol gtt je registrovany ako liek a tym padom su vykonane klinicke studie a preto si mozete byt ista, ze liek je bezpecny a ucinny. Teraz ste hrdinky, ale keby vznikol problem vasou nedbanlivostou, tak budete vyplakavat u lekara. Odporucila by som vam si trosku nastudovat informacie a potom tu vypisovat hluposti.

martuskask
30. jan 2015

@lentilka230514 no mala som sa ja kam zapojit do debaty. Kazda si riadime a davame detom ako uzname zavhodne. Nie som tu jedina, ktora ho nedava a nahradza ho niecim inym.

Prajem Vam vsetkym pekny vecer.

katrinka8
30. jan 2015

@martuskask - http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceutika_vo_vy...
Všeobecne aj dospelí majú nedostatok vitamínu D. Jednou z funkcií vitamínu D je aj správne fungovanie imunitného systému.

trgypadl
30. jan 2015

@martuskask a aky iny vitamin D davas?

laura0107
30. jan 2015

Ja som vigantol vymenila na jamieson d vit. prave kvoli krcom..potom to uz bolo o.k. Dcko treba davat vkuse babatkam..

zora256
30. jan 2015

@nae Ďakujem pekne za návod 🙂

lucus83
31. jan 2015

@elanor áno, čítala som aj vedľajšie účinky a dokopy tam nič nie je. Plynosť nadúvanie je u detí bežný jav a bol tu aj kým sa vit D nepridával. Navyše u kojeného dieťaťa je ťažko hovoriť o zápche, kedže je ešte stále fyziologická stolica raz za 14 dní. A takisto ťažko rozhodnúť o tom, či plynatosť je z toho, čo zjedla matka alebo z 2kv oleja, ktorý je v kvapkách. Môže to byť- ale nezovšeobecňovala by som.
Alergia môže vzniknúť na čokoľvek- takže ani to nepovažujem za extrémny nežiadúci účinok, tiež sú tam NÚ z predávkovania. Ktoré hrozia ak:
a) je k tomu predispozícia- vážne poruchy obličiek- ktoré by sa prejavili samé skôr, či neskôr- kedže je to z dôvodu toho, že je narušená homeostáza vápnika. Obličky sú veľmi dôležité aj pre správnu hladinu vápnika. b)alebo tým, že by mamička prekročila odporúčané dávkovanie. Aj tu je ešte veľká rezerva- zdupľovanie dávky raz za čas určite nespôsobí predávkovanie. Niekedy sa podávala deťom nárazová dávka- 1x za tri mesiace a nič sa nestalo.
Vigantol bol stiahnutý z toho dôvodu, že pôvodne obsahoval kvapkátko, ktorého súčasťou bolo tesnenie z prírodného kaučuku. Zistilo sa, že sa z neho mohlo rozpustiť niečo do kvapiek. Nebolo to zdravotne závadné, ale pravidlá sú prísne, musel z trhu von. Pritom veľké množstvo kvapiek ani s kaučukom neprišlo do kontaktu- kvapky museli "ležať" aby sa niečo vylučovalo. Len na margo -pri výrobe liekov sa robia prísne testy aj na obalový materiál. Málokto vie, že nie je sklo ako sklo, a že aj zo skla sa môžu vylučovať látky.
Moje deti jedli takýto Vigantol - a ostala som absolútne kľudná.

V minulosti sa podával rybý tuk- pretože v ňom bol naakumulovaný prírodný vit D. Dnes keď je prostredie morí tak strašne znečistené pristúpilo sa na podávanie synteticky pripraveného vit D- cholekalciferolu, pretože je to lepšie ako zaťažovať detské telíčko ťažkými kovmi, pesticídmi a inými svinstvami- ktorými sú prepchaté dnešné morské ryby. Cholekalciferol je pomerne jednoduchá molekula- teda pomerne ľahko syntetizovateľná. Aj Jamieson používa syntetický vit D.. Rozpúšťa ho v kukuričnom oleji. To je tiež jeden zo stredne nasýtených triacylglycerolov- to sú rastlinné oleje v chemickej reči.

gabikkas
31. jan 2015

@lentilka230514 Ahoj, tak ja mam teda negativnu skusenost s vigantolom. Prvej dcere som ho normalne davala ako bolo treba, ale pri druhej dcere vigantol po tyzdni, dvoch ako bol otvoreny (skladovany konrmalne v krabicke v skrinke) zacal smrdiet ako aceton, uplne tak stiplavo chutil, ked som ho skusila...to iste sa mi stalo aj pri dalsej flaske...doniesla som ho aj lekarnicke a tiez nechapala, vigantol v zaruke...povedala mi, ze to je oxidovanim oleja...neviem co si mam o tom mysliet, ale teda ten vigantol bol hnus...kamoska tiez davala vignatol a nemala problem, bol bez chuti, zapachu a ked toto ocuchala nechapala...a to iste aj suseda lekarka, proste vravela, ze musi byt zly...od vtedy som vigantol nedavala, nahradila som ho vitaminom D od jamienson...A nebol to ten vigantol s kvapatkom, ale ten bez, len bielky stuplik s dierkou...cize nebolo to tym kvapatkom....

lucus83
31. jan 2015

@gabikkas mala si ho vrátiť v lekárni- s tým, že lekáreň ho mala reklamovať- fľaštička mohla byť pri výrobe zle uzavretá a státím mohlo dôjsť k vzdušnej oxidácii. Ten acetónový zápach sa mi nezdá- nebol skôr ten zápach potuchlinový- chuť ako zlojovatený? Zmena ako bravčová masť, alebo olej keď dlho stojí na vzduchu. Vzniká pachuť.

lucus83
31. jan 2015

@gabikkas to kaučukové kvapátko sa neprejavovalo zmenou vône

gabikkas
31. jan 2015

@lucus83 nie, bol to acetonovy zapach az tak do stiplava, potuchlina to veru nebola. Flaska mala normalne tu blombu ci ako sa to vola...normalne som to otvorila, nebola otvorena....

lucus83
31. jan 2015

@gabikkas robím v lekárni, ale my sme sa s tým ešte nestretli. Práve pre takéto prípady je užívanie liekov lepšie- vrátenie takéhoto lieku spúšťa pátranie, kde sa stala chyba. Výrobca je to totiž povinný nahlásiť na ŠUKL každé zistenie, čo potom vedie k tomu, že sa sťahujú šarže. Hneď sa to dostane do telky, na net. Spustí sa hystéria. Ak sa to stane ale výživovému doplnku, nič sa nedeje.

elanor
31. jan 2015

@lucus83 tak ked je podla teba ten vigantol taky uzasny a taky "svaty", tak mi potom vysvetli preto ked niektore deti papali vigantol mali problemy, a ked ho im maminy prestali davgat, alebo zacali davat ine Dcko, problemy zo dna na den prestali??? Lebo maju nedokonale crevka, ktore sa zo dna na den vyvinuli???

lucus83
31. jan 2015

@elanor takéto problémy neodznievajú zo dňa na deň ani keď ich spôsobí vigantol. Telo potrebuje na spamätanie čas- ale rozumiem ako to myslíš. Asi tie deti lepšie znášali olej v iných kvapkách. V mojom príspevku som pripustila aj túto možnosť.

Neviem prečo Ťa pobúrilo môj pohľad na Vigantol. Písala som Ti z vlastnej skúsenosti s liekmi a výživovými doplnkami. Robím v lekárni viem ako to funguje. Ja som sa vyjadrila s profesionálneho hľadiska. Moje deti aj deti mojich kamarátok farmaceutiek jedli Vigantol, z dôvodu o ktorom som písala. Zdá sa mi zbytočne platiť viac za výživový doplnok. Len pre zaujímavosť Vigantol stojí 1,57 Jamieson 8,60 eur. Z môjho profesionálneho hľadiska- sa pýtam za čo? 1,57 je reálna cena zohĺdńujúca cenu surovín, práce, kontroly a ešte aj zisk. 8,60 za čo, za značku? Pretože výrobné náklady sú minimálne- rozpustiť nasyntetizovaný vitamin v 10ml oleja. Tá cena je prehnaná. Ale v podstate mi je to jedno- dávaj svojim deťom, čo chceš, ja budem tiež. Ja rovnako ako Ty len upozorňujem na iný pohľad na vec. A na to, že každý špás niečo stojí.

rose32
31. jan 2015

Je treba davat to je doplnok pre vyvin aby malo dobre kosti.zuby.............

simca06022011
31. jan 2015

ja dávam dčko malej stále... má už 4 a aj tak jej ho dávam a aj budem, vysadili sme ho v lete a nebrali sme do cca novembera a hneď to bolo vidieť na chorobnosti.. Skutočne by som sa nebála ani vigantolu, ľudia už robia cirkus za všetko... a hlavne za všetko od lekárov, za všetko na recept, za všetko lacnejšie....
Kým som dávala jamiensona vyjedli sme kopec vigantolu a nikdy nám nič nebolo.. dokonca je to aj na chuť skoro rovnaké ako jamieson... a inak aj ten má možné vedľajšie účinky, ale o tom vás nikto nie je povinný informovať ;) je to iba doplnok výživy, v peknom obale a s úžasnou reklamou a samozrejeme aj cena je vyššia. Ale nie je tam tiež istota, že sa nevyskytne napr. zlá šarža... a taktiež nie je istota, že miesto Dčka necmúla dieťa (my už sme prešli na tbl) obyčajné medvedíkové cukríky ;)
To je rovnako ako wobenzym blázinec :P

ena70
31. jan 2015

@lucus83 ked budu mat problemy s kostami, krivice a podobne, potom nech platia za dalsie uzasne vitaminy a doplnky a nech vyplakavaju za to, ze neposluchli dobre mienene rady detského lekara....

rebeka11
31. jan 2015

@martuskask nepchaj rozhodne vigantol, ale to UM 🙂 😠 🙂 🙂