Vigantol pre 2 ročného ?
Ahojte mamicky, chcela by som sa opytat ked je skoro tak tma a slniecka niet, mam zvysny vigantol (mala ma 2 roky) mozem to davat aj 5-rocnemu (2 kvapky do mlieka) a aj malej este alebo radsej nie? Dakujem za odpovede
@krystofkal áno... určite je to tým, že do kolektívu museli ísť tak skoro... ale to na tom nič nemení... pri nedostatku déčka by na tom boli pravdepodobne ešte horšie... 🙂 je to ako s vitamínom C... to že ho máš dostatok ešte neznamená že neochorieš, len menej často ochorieš 🙂 cena vyšetrenia je vždy podľa toho, v ktorom labáku si dáš vyšetrenie spraviť. nemala by byť viac ako 10 EUR.
Tak myslim @krystofkal, ze sa treba riadit pri tomto aj intuiciou, ved my zeny ju mame podla mna dostatocne dobre vyvinutu, nemyslis? 🙂
Na chvilku byt s dietatkom denne vonku v lete je fajn, ale nie hodiny aby sa opalovalo na slniecku, za to teda nie som 🙂
@123martin to som netušila, že sa dajú nájsť niekde aj nejaké tabuľky, ale zase každé telo, organizmus zvládne inú dávku slnka nie? Niekto zhorí hneď a niekto ani po hodinke, nie? Keď pri deťoch osobne som v tomto zdržanlivá celkom, že bez krému na slnko.
To je sranda, toto čo mi píšeš, to som vôbec netušila :-O
@krystofkal samozrejme, odporucane hodnoty su rozne podla fototypu pokozky. Najdi na shmu.sk a uvidis.
lepsie, ako brat vitaminy je ziskavat ich prirodzenym sposobom, stravou, pobytom na slnku. Najnovsie sa odhaduje, ze zo slnka neziskavame len vit.D ale aj ine, dosial nezistene latky, ktore upravuju zdravie. Navyse zo slnka nehrozi predavkovanie. Samozrejme, ak mame malo slnka (po skonceni leta) je lepsie vit.D brat, ako nebrat. Co som pisal plati pre dospelych, pri detoch som aj ja opatrny, preto som napisal, ze "pre deti plati obdobne". Uz na posudeni rodica, ci ho necha na obed 15 min. bez kremu, alebo len 10 min.bez kremu, alebo ci ho po 16tej hodine, kedy je slnko slabe a spalenie nehrozi (vid tabulku shmu.sk), natrie , alebo uz ani nenatrie, ci natrie slabsim kremom.
Myslim, ze to chce cas @krystofkal, ze ten odhad proste pride casom 🙂 Vies ako sa hovori vsetko s mierou 🙂
@123martin vďaka za tip, pozriem to 🙂 Jasné, to je prirodzené, len u detí v začiatkoch treba byť opatrný. Hej hej každý sme iný, každý to berieme inak, o iných veciach sme presvedčený. Len nemali by sme tento vitamín podceňovať, myslím, že na tom sa zhodneme 😉
@krystofkal jasné, že nie, je dôležité dať si poradiť od lekára a nespochybňovať jeho odporúčania 🙂
@pupi14 toto je pravda. Ale tak ja si dám rada poradiť, lebo som názoru, že nevieme všetko, nikto, preto som rada, keď sa môžem niečo nové naučiť a najmä keď ide o zdravie či už moje alebo mojej dcérky 🙂
@moonka1 zalezi ake male deti myslis? 2 kvapky sa myslim preppisuju uz pre deti od narodenia. Pre vacsie deti primerane k dospelemu - pre dospeleho s cca 80kg vahy je nove odporucane nejakych 5000IU denne, teda 10 kvapiek denne. Pre dieta s vahou 20kg teda 10/4=2,5 kvapky. Inak, lekari aj pre dospelych bezne odporucaju 2kvapky denne. To mi pride ako velky nepomer, ak sa detom predpisuju 2kvapky aj dospelym. Podla novsich zisteni by dospeli mali brat tych 5000IU denne.
@babina_33 len nie každý to vie, tiež som bola na tej lodi nevedomosti alebo akoby som to pomenovala 🙄
Ved ano @krystofkal, preto som aj jej o tom pisala, lebo ja chapem, ze to nevedia vsetci, ze proste niektore veci k nam dojdu casom 😉

@krystofkal v lete nedavam. Slnko s mierou znamena, v lete cez obed pri UV faktore 7 cca 20-30min bez opalovacieho kremu. shmu.sk ma na to tabulky - odporucana dlzka opalovania. Dlzka pre ziskanie maximum vitaminu D je trochu kratsia, ako odporucana dlzka opalovania. K veceru su to uz desiatky minut bez kremu. Ak sa natrieme kremom napr. faktor 50, potom cez obed je dlzka pre vitamin D 20*50=1000minut, takze clovek sa sice nespali, ale nikdy neziska dostatok vitaminu D. Odporuca sa teda byt najprv maximum doby bez opalovacieho kremu, potom sa natriet, aby sme sa nespalili. Podobne opalenie, cim je tmavsie, tym viac predlzuje potrebnu dobu pre ziskanie vitaminu D, takze velmi opaleni ludia maju vraj tiez problem ziskat dostatok vitaminu D. Pre deti plati obdobne.