Vigantol - za a proti
Ahojte baby, ako isto viete, detičkám sa po pôrode predpisuje vitamín D a to väčšinou kvapky vigantol. Počula som na nich veľa zlých ohlasov, ale zaujíma ma prečo ste ich nedávali a ako ste zistili, že detičkám nerobí dobre. Prípadne aké iné D ste dávali, počula som o Jamieson alebo Swanson.
Ďakujem za vaše odpovede 🙂 Pekný deň
obe moje deti boli v pohode a jedli Vigantol :D tretí ho dostane tiež...
je to liek, nepredpisujú ho iba tak zo srandy :D
Vigantol som vyhodila po 2 týždňoch. Syn mal silné koliky a Vigantol ich ešte zhoršoval. po prečítaní príbalového letáku som dostala skoro koliku aj ja. Odvtedy užíval prírodný vit.D od Jamiesonu. Snažila som sa ho dávať poctivo lebo okrem vplyvu na kosti má priaznivý vplyv aj na imunitu. V lete som to väčšinou flákala a dala raz za mesiac ale v zime som dávala často. Teraz má syn 3r. a stále mu ho dávam aspoň 1-2x do týždňa ale už vo forme želé rybičiek od Jamiesonu.
@tanula222 ahoj. Naša pediatrička povedala ze jedno z 50 deti moze mat z Vigantolu kŕče a vtedy je vhodne ho vymeniť. Naše z neho nie je nic tak dávame ten. Ale ked som sa pýtala mamy ci sme nieco take ako deti brali tak na mna pozerala jak puk. Je to divne 🙂
dakujem za vase odpovede
neikto si povie ze ved vigantol je len vitamin d ze to nemoze nic urobit, ibaze ja zacinam mat pocit ze ozaj nie je uz vitamin d ako vitamin d. Neviem ci je rozdiel v spracovani, v akej forme sa berie, ale nie kazdemu kazdy sedi
@tanula222 povedz mi , ako sa mozes spoliehat na tvrdenia dam z internetu ci je spravne nieco o com sa da relevantne hovorit iba s lekarom?V com ti tu pomozu komentare matiek ktore maju male deti a pritom ich im matky davali pred 30r vitamin D lebo proste nebol internet a matky sa spolahli na lekara?
@evittam Moze byt,ze tvojim detom nic nie je,ale dopredu ti nikto nezaruci,ze vyrastu aj bez D. Nedostatok vitaminu D neznamena "len" rachitidu,ale aj kopec inych diagnoz. D je dobry aj na imunitu a v nasom pasme ludia trpia nedostatkom. To je predsa dokazane. Samozrejme,kazdy je iny,vsetko zavisi aj od vstrebavania vitaminov do organizmu atd. Ale ja som urcite za D-cko.
@kakaovyrez Ja nikde netvrdím, že vit.D nie je potrebný.....A ani tebe nikto nezaručí, že tvoje deti vyrastú v poriadku aj so všetkými možnými umelými výživovými doplnkami. 😉 A tiež nikde netvrdím, že moje deti vyrastajú bez vitamínu D....
@evittam To veru nie. Ale ked chces dopriat telu vitamin D,vela moznosti nemas 🙂
My sme mali Vigantol, ale som zmenila na. Baby D lebo maly mal krce velke bol nepokojny nevedela som ze preco, ale potom som vsimla ze ked mu dam ten vitamin len potej ma krce vtedy mu boli brusko tak som skusila ze mu nedam 2 dni som nedala a bolo vsetko fajn spinkal cely vecer nemal bolesti vtedy som zmenila na babyD a odvtedy vsetko je poriadku. Ale nie kazdy ma problem stym vitaminom 🙂
U nás vigantol spôsoboval bolesti bruška. Odsledovala som to tak, že keď som dala večer, do hodiny plač a nekludny spánok a potom cez deň bolo dobre. Potom som dala ráno a skoro celý deň neplakal. Jeden deň som nedala a bol celý deň v pohode. Prešli sme na jamienson a dávala som ho do pol roka a potom sme začali dávať zas vigantol a bez problémov.
@evittam aj moje dieta malo zltacku a prepustili nas ze to dame. Do troch dni sme boli nazad v nemocnici a stravili sme tam dalsie 3 dni v inkubatore. Ale urcite by bolo stacilo slnko, lebo ked tebe stacilo, tak musi kazdemu 🙂 a co sa tyka Dcka, neprizvukuje to pediater ale hlavne aj ortoped, aby sa detickam aj lebka zrastala tak ako ma. A to davkovanie - ak mi lekar povie ze denne nebudem sa hrat na mudru lebo niekto na konikovi napisal ze netreba.
My sme pouzivali vigantol tiez, ale po odsledovani som zistila, ze mu vyvolaval krce, bol placlivy a nervozny, tak sme presli na BABY D od jamieson a zazrak prestal byt nervozny a uplakany, takze ja neodporucam vigantol...
@lilac Presne ako ti už napísala @lilac - najskôr čítaj s porozumením a potom niečo napíš. Môj syn aj dcérka mali žltačku - nie nejakú silnú - stačilo denné svetlo a ešte raz nikde netvrdím, že nedávam vitamín D a som proti nemu. Ak mal tvoj syn silnú žltačku tak pochybili lekári a mala si sa sťažovať u lekára, ktorý vás prepustil.. A áno dávam vit.D ale raz za čas - nie každý deň-v letným mesiacoch vôbec a si predstav, že mojim deťom sa normálne zrástli hlavy a všetko je v poriadku.... 😉
@lilac A nemusíš hneď rýpať a "posmeškovať" - napísala som len svoj názor a skúsenosti. A tvoj názor ti neberiem a nikde netvrdím, že ak mojim deťom na slabú žltačku stačilo denné svetlo tak bude stačiť aj tvojim a ostatným. Čítaš medzi riadkami len to čo ti vyhovuje-ale to je tu na MK bežný jav. 😅
@lilac veď z toho je jasne vidieť ze Dcko dávala len v inej forme, takze apriori proti vitamínu D zjavne nie je 😉 Aspoň tak tomu rozumiem ja. A v kombinacii so slnieckom pri ľahšom priebehu celkom bežnej novorodeneckej žltačky je to ok. Aj mne to tak odporučila lekárka v pôrodnici " mamička využite každý slnečný lúč " a tak aj bolo. Fakt tam nevidím nikde averziu voči vitamínu D ako takému 🙂
Dievcata, najprv si zistite co-to o potrebnosti vit.D pre organizmus, nielen detskeho ale aj dospelackeho.....a potom sa vyjadrujte...slnko je nepostacujuce (vlastna skusenost) a strava je v dnesnej dobe uz uboho slaba na celkove vitaminy a mineraly, ved ako by aj mohla byt bohata na vyzivu, ked je plna chemie....a preco ma tolko dospelych ludi v dnesnej dobe akutny nedostatok vit.D (tiez vlastna skusenost, zial u manzela, mna a aj u mojej starsej dcerky), staci si len dat odobrat krv a prekvapenie je na svete....je nevyhnutne potrebny na celkovu imunitu, obzvlast u malickych deti, kedze im sa imunita este len buduje a pri jeho nedostatku nedochadza ani k vstrebavaniu vapnika - o jeho dolezitosti a nasledkoch pri nedostatocnom prijme snad ani netreba hovorit, specialne u malych deti....a Vigantol, Jamienson alebo nieco ine, to je predsa jedno, hlavne je nezanedbavat to....moj nazor, moja skusenost.
ak mozem prispiet s nasou skusenostou.. vigantol som davala poctivo podla rady lekara 2kv. denne. (mali sme problem s pomalym uzatvaranim fontanely.. ) tak ja som ziaden den nevynechala davku, v lete slnko, neskor ked som prestavala kojit, bola na UM, cize aj tam boli nejake tie davky vit. D ..... nakoniec po radach a informaciach u roznych dr. sme boli a este aj sme sledovani na endokrin. pre vysoke davky vit. D, dcera bola predavkovana vit. D. trochu zazlievam lekarke, ze nestanovila jasnu diagnozu, ci to bolo tym mojim poctivym pristupom + slnko + UM, alebo mala/ a este ma nejaky problem so vsetrebavanim vitaminov... tolko len nasa skusenost s vigantolom. 😒
@evittam asi tak, clovek chce dobre a pristupuje k detom poctivo, no niekedy sa to ozaj nevyplaca.. nemame ziadnu liecbu, akurat dr. zakazala vit. D a aj vsetko co by mohlo tento vit. obsahovat... ano, hladina d-ecka nam klesla, teraz nam po lete mali opat brat krv, ale dr. usudila""" ze vezme az v zime 😠 😖 no skoda, aspon by som bola kludnejsia ze nam to ozaj ide dole...

Ti, co si myslia, ze farmafirmy zarabaju na Vigantole, ktory je prakticky takmer zadarmo, si radsej kupia vitamin D za 10 eur, ktory produkuju tiez len farmafirmy, nikto iny. 🙂 Takze im davate zarobit este lepsie, gratulujem. Samozrejme, ak niekomu vigantol sposobuje problem - a mate to stopercentne odsledovane, ze je to z vigantolu, tak su aj ine alternativy. Ziadny pediater sa s vami nebude hadat, ak poviete, ze budete davat ine D-cko. Hlavne, aby nejake bolo, nehrala by som sa na doktora len preto, ze mam internet.