Vojtovka - podliatiny a omdlievanie
Prosim Vas maminy co cvicite Vojtovku...dnes sme boli na rehabilitacii a fyzioterapeutka 40minut cvicila s malym...Potom mi ho dala a babo skoro odpadlo, musela som ho preberat co uplne zamdlieval, cele telicko mal uplne oslabene asi ani sam nevedel o sebe ani hlavku nevedel udrzat led som ho mala na rukach. 40 minut reval ze ani dychat nemohol a doma som zistila podliatiny na brusku. Je to normalne??? Maminy co mate cvicit aj cvicite? Ja mam s dvoma detmi 6x cvicit...nehrozi...! Mozno raz aj to nie vsetky cviky. Vy co ste mali cvicit a necvicili ste, ako ste na tom? Dakujem za odpovede
@26kikuska26 co tak bobath? Alebo detska gymnastika??? Maja prva dcera bola hypotonicka a cvicili sme detsku gymnastiku. Bez placu a trapenia.
@26kikuska26 s kym cvicis v martine? lebo tam su super fyzioterapeutky, cvicili sme s nimi. ano cvicia s nimi dlho, ak dieta nereaguje na cvik. a po druhe deti neboli to cvicenie, oni revu koli tomu, lebo nemozu robit ten pohyb tak ako oni chcu zle, ale musia cvicit spravne. to je vsjo. ich to neboli. len sa vzpieraju. proste mam pocit, ze to ty nezvladas. moj syn ma diafragmaticku herniu, ked sme zacali cvicit nemal pluca, a je aj hypotonik. neverim, ze by s nim cvicili, keby vedeli, ze to nemozu. to je hovadina na entu.
@26kikuska26 tiež sme cvičili v martine...s ktorou konkrétne cvičíte? ja som ale s malou nemala nejaké problémy, revala riadne, už na to ani nespomínam, ale videla som na nej zmeny. poctivo som cvičila aj doma...doma vám isto nekázali cvičiť toľké minúty. Len tam s deťmi cvičia, vysvetľujú, tak to trvá, ale doma mi to dlho netrvalo. Malá sa postavila v 8 mesiaci, presne v roku už sama chodila 🙂 Neviem, čo by bolo, keby sme necvičili, ale narodili sme sa skôr, chceli ju naštartovať a musím povedať, že hneď sa chytila...nerada síce na to spomínam, ale mám doma 2 ročnú krásnu slečnu, všetko porozpráva, je pohybovo veľmi zdatná, vie sa najesť, napiť, motoricky myslím, že dobehla všetko.
@26kikuska26 Skúste buď Olomouc, je tam centrum, kde cvičia Vojtovku, alebo rehabilitáciu Bobath. Mne by sa modriny nepáčili, o tom to podľa mňa nemá byť. Pointa Vojtovky nie je o sile ale primeranom tlaku na správnych miestach.
@26kikuska26 napíš mi kde cvičíte v Mt. môžeš aj IP.
cvičiť tak Vojtovku že mať modriny a lapať po dychu no my sme natrafili v Martine v nemocnici na taku akože pseudoterapeutku že som jej vyslovene dala taku po rukach a začala som ziapať že prišiel primar od zlosti by som ju bola aj zbila keby že tam neboli doktori a tiež s dcerkou drasticky zaobchadzala hoci sa moja dcera nepostavy na nohy nikdy je ťažko postihnuta chybou lekara jej odišiel mozog uplne iba voda v hlave pred pôrodom ešte ta pseudo ako že terapeutka silila nas cvičiť hoci vedeli sme od začiatku že dcerka ide domov zomrieť a žiaľ moja dcerka na to cvičenie doplatila ťažkou epilepsiou a po pôrode nemala epilepsiu diagnostikovanu že telo dostalo šok tak že môže byť že je taky že ledva chytal po dychu a bol apaticky a ktora matka vravi že vojtovka neboli tak klame preto že ja som si zlomila nohu potrebovala som rehabilitaciu a išla som si dať vyskusať na sebe potom ako som ju nohu takmer ťahala za sebou a že neboli ale strach des hrôza ako sa povie s cudzieho krv netečie ja pokiaľ som cvičila tie cviky trvalo rok ale strašne bolesti potom hlavne ked stlačala tie body na nohe och neprajem to nikomu zažiť Vojtovka sa cviči nielen u malych deti ale aj u dospelych po urazoch tak kto tvrdi že to neboli tak klame.
@26kikuska26 ahoj, ja napíšem k veci, to nie je v poriadku, v žiadnom prípade by nemalo dieťa modrať, ani odpadávať, ani nič podobné a cvičiť s dieťaťom 40 minút je veľa, dávaj si pozor, aby malému neublížila, určite by som jej dieťa do rúk už nedala... ja som cvičila vojtovku s oboma deťmi a takéto problémy nemal ani jeden... plakali, to áno, ale žiadne modriny, ani problémy s dychom , so srdiečkom ani modranie, odpadávanie... mladší syn má pľúcnu dyspláziu, cvičila som, ako mu stav dovolil, ale ani raz nemal takéto problémy.
uvedom si jedno, že tvoj synček má problémy so srdiečkom, čo treba sledovať a aj sa čudujem, že mu vôbec cvičenie vojtu v jeho stave schválili.. nie som lekár ani medicínsky vzdelaná osoba, ale píšem z vlastnej skúsenosti... nech všetko dobre dopadne.
@dilino Prosim ta pamatas si priezvisko ten fyzioterapeutky? Mozes aj IP. Ja som chcela cvicit s pani Vrabcovou ona ma ucila aj na Jiske a je velmi mila a jemna aspon raz co nam ukazovala cviky ked henta tam nebola no zial cvicime u inej. A ja svojej pediatricke na 100% doverujem ja som k nej od malicka chodila a ked vravi ze to boli tak verim jej a nie " hentej tam" co mi dieta skolabovalo skoro
No nás si tam zavolali oni...ze mame navštiviť po prepustení z pôrodnice ich ambulanciu..no jeden má axiálna hypotonia s hypertonusom DK a druhý disociovaný svalový tonus dominuje axiálna hypotonia...že na fitlopte je zbytočné cvičiť..v skratke ed su na brušku idu do jednej strany viac sa zapieraju o jednu ručku nie rovnako a majú 4 mesiace a že by mali byť už na dlaniach a nie sa ešte o lakte oprierať..
@michi200
@michi200 NEvieš či môžem chodiť do dvoch rehabilitačných ambulancií súčasne? resp...chodíme do Martina ....a požiadala by som svoju pediatričku o výmenný lísok na vyšetrenie do RHB ambulancie...čiže nás budu evidovať v dvoch ambulanciách a potom sa rozhodnem čo dalej? Samozrejme pediatričke vysvetlím o čo ide...
Ono, moja prvá dcéra mala hypotoniu. Neurologické povedal, že ju netreba trápiť cvičením,že ona všetko dobehne. Mal pravdu.Druhá má hypertonus A povedal, že keby sa to nechá tak, tak by potom, keď začne chodiť, mohla by sa jej skracovat achilovka. Nerada, ale posluchla som ho, lebo ja sama som z tých prejavov bola a som mimo. Skrátka, nemám odvahu kašľať na to. A je pravda, že matky to prežívajú viac, ako deti. Určite by som cvičila,ale našla by som si iného fyxioterapeuta. Ale pravda je taká, že ja sa tiež musím kontrolovať,aby som nevybuchla, lebo ich tabuľky nepustia. Toľko problémov jej zakaždým nájde.... Je to choré. Cvičiť treba,ale neber ich moc vážne, lebo scvoknes. Ja mám tiež dve deti, tiež nestíham nič A keď sa do niečoho pustím, tečú mi nervy A hukam po staršej... Zaberák. Ale verím, že to má zmysel. Matka to vycíti.Tak, ako pri prvej som nemala dobrý pocit Z toho, teraz vidím, že to je nutné. Holky, mne odporučili dojčenské plávanie. Máte skusenost pri hypertonuse?
@syrik mne povedali, ze plávanie je zbytočné ako aj fitlopta...ze iba vojtovka...a o modifikovaných cvikoch ani počuť...v pondelok zájdem k pediatričke určite s poradím s ňou nakolko jej plne dôverujem...a okrem toho malý je neurologicky v norme...lenze ma slabé svalstvo nakolko je predčasne narodený...a nožičky sa mu upravili samé..
@26kikuska26 Preveze S prvou som cvičila na fitlopte, myslím, že tiež pomohlo. Ale ona bola hypotonicka.
@26kikuska26 my tiez chodime do rizikovej poradne, lebo maly bol po narodeni na Jiske, sme s Martina, po prvej kontrole v 3 mesiacoch nas poslala hned na rehabilitacie, chodili sme tam ku nemocnici kde je parkovisko, neviem ako sa vola ta dr, mozno si spomeniem neskor,vzdy si nasla nieco, co nebolo podla tabuliek a take testy na zaciatku s nim robila, vyhadzovala ho, dole hlavou za nohy visel a neviem co, keby som mala mat druhy krat taku skusenost, poviem ze nechcem aby to s nim robila,ale cvicievali sme vzdy len na fitlopte a zrazu ked mal 9 mesiacov tak tvrdila ze musime cvicit Vojtovku lebo podla nejakych jej domnienok, kedy bol maly na podlozke a hladeli dve nanho ako keby mu neviem co bolo a skumali ako si vytaca nohy a prsty na nohach...tak preto aby nespičkoval ked bude zacinat chodit. odmietla som to v momente co nam zacala ukazovat jeden cvik a maly strasne plakal, vedela som ze nic take nepotrebuje, vyvijal sa uplne normalne bol sikovny...tak odvtedy nas tam uz nezavolala, odmietli sme a tym to pre nich skoncilo...este nam tvrdila ale ze cvicit musime ze nech kontaktujeme niekoho na Bobatha....nikde sme nikdy necvicili a maly v zivote nestal na spickach a krasne zacal chodit a nemal ziadny problem
Ja si myslím, že veľa zla robí aj násilné posadzovanie, choditka a násilné vodenie za ruky pri chodeni. Dieťa začne robiť všetko V pravý čas A nie podľa tabuliek. To si myslím,že je najdôležitejšie... Jedna osoba V rodine nezdiela tento názor, dokonca neurológ je blbec podľa nej a ja môžem za to, že mala zaostavala, ale ja mu vďačím za veľa...
@26kikuska26 Ako sorry,ale mohla by som kaslat cele varenie a upratovanie! 🙄
Si matka,deti by mali byt tvoja priorita a mala by si urobit pre ne vsetko,co je v tvojich silach,ak maju nejaky zdravotny problem,ktory treba riesit. Pre mna je uplne nepredstavitelne,aby som mala cvicit 6x denne a ja poview,ze najviac 1x 😲
A este si to tu odobruj radami neznamych zien,ktore nepoznaju diagnozy tvojich deti,ale heej,cvicit netreba,ani my sme necvicili a v pohodeee 🙄
@26kikuska26 vojtovku som si presla s dcerou prvy rok jej zivota a urobila som tym pre nu maximum,nech si kazdy musli,co chce o cviceni.Nebola predcasne narodena,mala hypotonus a nozicky s lahkym equinovariim,t.j. deformovane chodidlami k sebe.Nebyt cvicenia,tak smatle a neviem ako este by mala drzanie tela.Nepocuvaj ludi,co su odporcovia cvicenia.Same sa to nezlepsi.Boli sme 3x aj na rehab pobyte v Luznej,tam sme boli aj v ambulancii a tam som videla vela deticiek,co im to pomahalo.Aj po obrne a pod. Moja rada je- vsetko je na tvojom rozhodnuti,ale vzdy musis brat na vedomie,ze za svoje deti si zodpovedna ty a musis pre ne urobit maximum.Ak mas pochybnosti,skus sa objednat do Dunajskej Luznej alebo Olomouca,tam su spicky a mozes porovnat.Nedovol,aby nejaka krava ovplyvnila tvoje rozhodnutie dat detom maximum.Da sa to aj s dvojickami,bola so mnou na lieceni jedna taka mamina.A bola na to sama,muz stale v praci a rodicia daleko.
@yyyyanula je to blud..fyzioter.malemu tlacila bod a mysly sa smial ..az ked ho drzala nasilu plalal ale boliet ho nemalo co..cvicenie vojtovky pre baba je troska idlisne od starsich deti co viem
@26kikuska26 by som.bola zvedava o akej fyzioterap.ti hovoris kedze v mt su odbornici..nam bolo vysvetlene ukazane maly strasne plakal ale to pomohlo velmi..sme nar.31tt. 1730 a 40cm mali sme zapadnutu hlavicku hypertonus a centralnu koordinacnu poruchu cvicila som.poctivo 3x denne niekedy som nestihala..ale snazila som sa stale..+plavanie..to mi v martine pochvalili tak neverim ze povedali ze to je zbytocje..cvicime od aprila tusim..a teraz uz msme len jeden cvik..davali nam ich postupne a urcite sme cvicili spolu s vykladom max 20 min. Boli sme teraz na pobyte a v mt moz len pochvalit pristup...informacie..rady.. maly sa najskor plazil potom 4nozil potom sa postavil a sedi..uz cvicime len 1cvik na boku...
Vojtovka je zatial jedinne najucinejsie cvicenie a ja by som.si nezobrals na zodpovednost necvocit s nim..do roka to treba stihnut podchytit..potom je to uz coraz horsie...
@mimik79 to su trakcne testy a robia sa ci na rehab.al.na neurologie a kontroluju sa reflaxy boze babyyyyy sa prebudte..vsak je to pre dobro a spravny vyvin deti...to ze placu? Preboha..ved plakat budu vzdy privsetkom co sa im pacit nebude
@zuzimalinka ano,tak sa to vola,no to ze tam dieta dobre že pod lupou neskumaju a to myslim take veci ze ci sa trojmesačné chytí dlaňami stola ked ho vyhadzuje z hora na dol a ci si dava palce na nohach do ust uz a ci sa uz plazi a ked sa neplazi tak preco a ked ano tak preco takto a nie inak...rovesníci v jeho veku nerobili to co maly ale neboli sledovani na rehabkach tak to nik neriešil,ano vojtovka je užitočná ked to dieta naozaj potrebuje lebo ma nejaky problem ale nie cvičiť len pre istotu aby náhodou nejaky nebol...ja hovorím len k o svojej skusenosti
@26kikuska26 ahoj,ja mám syna narodeného v 29tt,po zakrvácaní a podobných "chuťovkách",do 2 a pol roka sme cvičili Vojtu,doma 3x denne,na pobytoch v MT aj na kontrolách s ním fyzioterapeutka cvičila tiež aj 45minút,do úplného vyčerpania jej aj malého...a nepomohlo nič.teraz má 5 rokov,cvičíme už inak,dodnes ľutujem,že som zabila toľko času s vojtovkou,bolo to preňho trápenie,ktoré nemalo žiadny efekt
nejake drasticke to bolo, nezda sa mi to vobec.....my chodime, ale stale som pri tom, ved mi to aj ukazuje sestricka, ako to mam robit doma potom...skoro nikdy pri tom maly neplakal, iba ked bol mrzutyy a chcelo sa mu spat, nikdy nemal podliatiny!!! to je cudne podla mna...
s cvicenim - necvicenim je to tak, ze mi bolo povedane, ze ti, co necvicia, jasne, ze takisto budu robit casom pokroky, ale najdu si iny sposob akym to budu robit, napr.pretacanie na brusko si poradia ako sami vedia, nie sposobom, akym by mali, teda akym to cvicime
no a my pokroky robime, cvicime 4x denne poctivo, po niekolkych minutach, cize kratko...ale zavisi to od toho, na co mate cviky a co trenujete, ale tie podliatiny, to fakt je divne
no to urcite nie je normalne! preboha! ja som teda tiez chodila na vojtovku na rehabilitaciu s dvojcatami a toto urcite nehrozilo, neviem uz presne, ale u nas s jednym cvicila tipujem tak 20 minut. Ukazovala nam, ako sa to robi a my sme si to tam aj skusali. Ale nepacilo sa mi to velmi, lebo to dieta reve jak pavian. Nech si hovori kto chce co chce. Ja to viem, co to akoze je, rozumiem tomu, ale aj tak. Neviem, ako velmi su deti postihnute, u nas to nebolo nic vazne, takze ja som hladala niekoho, kto by s nami mohol cvicit Bobatha, lebo to je alternativa a robi sa to pri hre, takze dieta je v pohode a prihlasila som ich na plavanie pre babatka. Aj na hrave cvicenie s pesnickami a roznymi aktivitami pre deti na stimulaciu. Keby mi hentak doriadili dieta, urcite to konzultujem s pediatrom a asi tam uz nejdem a hladam inde!
Preboha, aké modriny, neexistuje. Plač je normálna reakcia pri vojtovke. Môj malý tiež reval, ale nič hrozné. Pokus sa cvičiť cviky aspoň 3krát denne, vtedy to má zmysel. Aj keď je to ťažké aj pre krpca a možno viac pre maminu. My sme cvičili takmet 4mesiace denne a super pomohlo. Tak len sa obrnit trpezlivosťou. Ale tie modriny sa mi fakt nezdajú.

@26kikuska26
Pozri sa vojtovka spravne cvicena urcite tvojim detom neublizi, ale naopak pomoze. Ja som s mojimi cvicila skoro 9 mesiacov, cvicili sme 3-4 denne s kazdym po cca 15min...
Ide o to, ci chces urobit pre svoje deti maximum, alebo dat si namiesto rozkov nejake menucko - tot vsjo!
Lebo co pre ne neurobis do roka, roka a pol sa ti bude velmi tazko dobiehat neskor - a ver tomu, ze so starsimi detmi je ovela tazsie cvicit...
Porozmyslaj, co je prednejsie...