Výber nosnej mandle dieťaťu bez celkovej anestézie

andrea1815
4. sep 2022

Dobrý deň, prečítala som si tu naozaj asi všetky diskusie týkajúce sa výberu nosnej mandle. Minimálne sa spomína spôsob kde to nie je vykonané v plnej anestéze.
Prosím Vás vyberali to vášmu dieťatku niekedy v posledných mesiacoch takto? Ak áno kde vám to robili a zaujíma ma aj ako to prebiehalo. Kľudne píšte aj súkromne.
Budem veľmi vďačná ak sa podelíte o skúsenosť. Ďakujem
Je mi jasné prečo sa to už takto nevykonáva, aj všetko čo to obnáša, som lekárkou riadne informovaná. Ide o to že tento zákrok by nebol prvý v celkovej anestéze, syn nemá ešte ani 5 a nerobí mu to veľmi dobre tieto narkózy, a ešte ho čaká v horizonte najbližších 4 rokov jedna celková anestéza určite. Prosim nepište o výčitky plnej narkóze.

drake122
5. sep 2022

Ako vieš, že mu anestéza nerobi dobre?

taktotedanie
5. sep 2022

Nema este ani 5… bez sance toto vam nebude nikto operovat.. niektori dospeli nespolupracuju v lokalnej anesteze a nie toboz ani 5 rocne dieta.. v horizonte 4 rokov dalsia operacia? To si uz ani tuto nebude pamatat….
treba to spomenut anesteziologovi pri predoperacnom vysetreni mozno zvoli iny druh liek atd

lilke
5. sep 2022

Ak budú ešte náhodou vyberať bez celkovej anestézie, tak na bratislavských detských Kramároch, kde to robili ako na bežiacom páse. Zavolaj tam na ORL a vyzisti radšej sama, či to ešte robia.

compra
5. sep 2022

@andrea1815 Neviem, ci to tak este robia. Ale ja som to tak absolvovala pred 35 rokmi a zial doteraz si to zivo pamatam. Myslim, ze syn si tu anestezu pamatat po 4 rokoch nebude, ale ver, ze toto ano. Ak mu chces vybudovat strach z nemocnice a zakrokov, smelo do toho a trvaj si na tom. Pred operaciou sa chodi k anesteziologovi. Ak ste mali nejaky problem, treba skonzultovst a zvolia inu latku. A zas ak bol placlivy potom alebo grckal, nie je to nic oproti zazitku vyberat mandle zaziva.

loginexistuje
5. sep 2022

kedysi to tak bezne robili preto napr mne vyberali nosne mandle pat krat v obdobi troch rokov do cca 15 rokov ak to robia bez ca naslepo vacsinou tam nejaky kusok ostane a dorastie to
anesteza sa dava bezne aj viac krat za rok pri mandlich sa dava len taka ta lahka vobec by som sa neobavala

jaskolka
5. sep 2022

Neviem, či niekde takto robia deťom. Dospelým je to možné spraviť (krčné mandle) ale obvykle tiež uprednostňujú celkovú anestéziu.
Voľakedy, sa to robilo v lokálnej, nevybralo sa vsetko a potom "mandle dorastli".
Ú dieťata jednoznačne odporúčam plnú narkozu, je to kratucke, možno 10 minút a doktor môže kludne pracovať, vybrať celé ložisko nosohltanovej mandle. Je to pre dobro všetkých.
Je pochopiteľné že sa bojíš celkovej narkózy, ale fakt to zvaz, lebo lokálnou mu môžeš spôsobiť horšiu traumu, ako keď na 20 minút zaspí a zobudí sa, ako by ho tam mali pri vedomí privazovat, držať a videl by, ako na neho idú s prístrojom.

bolarazjedna
5. sep 2022

Ja som lekárka ale v úplne inej oblasti. No som cca pred 10 rokmi ako medička bola pri takom zákroku na Kramároch. Bolo to pre mňa asi najtraumatizujuca vec počas celej medicíny. Ono to netrvalo dlho, iba pár minút, ale bolo to hrozné. Ako cca 4 ročne dievčatko kričalo o dušu a ošetrovateľ jej pritom fixoval všetky končatiny aj čelo.... Prišlo mi to dosť drastické. Lekári tvrdili, že si z toho nič nebudú pamätať (predtým dostanú oblbovak), a naozaj to tak bolo, keď cca 1-2hodiny po zákroku sme išli ich skontrolovať na izbu, tak si vôbec nepamätali, čo sa udialo. Ale kolegynin syn si vraj pamätal.
Porozprávaj sa o tom s anestéziológ pm, čo by bolo lepšie pre tvojho syna vzhľadom na tie ostatne operácie v narkóze. Krátka celková anestéza (na pár minút), alebo skôr bez anestézy.

lilke
5. sep 2022

@loginexistuje plánujú ľahkú anestéziu... No u nášho syna to presvihli práve pri adenotomii, vyše 4 hodín ho nevedeli prebrať. Prebudilo sa nám úplne iné dieťa. Poškodenie mozgu v oblasti senzomotoriky. Takže chápem maminku. My celá rodina máme od tejto skúsenosti veľký rešpekt pred každou narkozou.

lalilla
3. nov 2022

Tak mne brali nosne aj krce len pri lokalke.
A teda doteraz nato spominam ako nie na pekne chvile..
Pri oboch zakrokoch mi priviazali ruky a nohy o stolicku, sestricka mi drzala hlavu zozadu. Nosnu som ani troska poplakala a citila som len mierny tah ked ju vytiahli, to bolo celkom ok.
Asi dobry oblbovak mi dali alebo nahoda nvm no.
A krcne boli ciste peklo. Opat priviazana a to som vrieskala na celu nemocnicu, citila som vsetko a este anestezu co mi pichla priamo do kazdej mandle ihlou dlhou asi 15 cm…ako prezila som nemam z toho daku traumu ale teda bolo to fakt otrasne. Mala som cca 5-8 rokov ked mi to robila nepamatam si presne
Tot moja skusenost

luciasveckova
4. nov 2022

@andrea1815 môjmu synovi vyberali v celkovej narkóze a aj mne bola vybraná mandľa ale úplne bez anestezy

juliet86
4. nov 2022

@lilke prosim ta a ostali mu trvale nasledky? priznali chybu ze nedali spravne mnozstvo latky na hmotnost? alebo?

lilke
4. nov 2022

@juliet86 nepriznali, do správy mu to nenapísali. Neriešila som, ani vo sne by mi nenapadlo, že anesteza môže mať dlhodobé následky. A že budem mať doma namiesto spoločenského smejka ufrflaneho ADHD "autistu".

juliet86
4. nov 2022

@lilke velmi ma mrzi co ste zazili....

elmivelmi
20. aug 2023

Dobry ,zaujima ma to toez vyber mandle v lokalke u 4-5r dietata.Dakujem.

martul
Autor odpoveď zmazal
Zobraz