Vyberanie nosnej mandle a prepichovanie ušného bubienka
Ahojte mamicky...dnes sme boli na ORL a doktor nas okamzite objednaval na najblizsi termin v novembri...je to vazne a musia mojho 4rocneho syna operovat...ide o spojenu operaciu nosnej mandle a prepichovanie usnych bubienkov koli hromadeniu sa hnisu v usiach...bubienky su vtlacene a moj syn dobre nepocuje...doteraz bol lieceny na druhy zapal stredneho ucha a odvtedy slabo pocujeme.Zapal je vylieceny ale toto nam ostalo...mate skusenosti? Zaujimalo by ma ze ako to vase dieta znasalo..mci malo bolesti po operacii a ci vam to pomohlo/urcite ano/ ..doktor nam povedal ze ak bude potrebne tak do usi mu budu vkladat rurky....mate skusenosti? Dakujem Drzte nam palceky
Ahoj Jumca, práve sme prišli domov, nemusíš mať obavy - samotná operácia v pohode, ušká obviazané nemá, výkon trval cca 35 minút - najťažšie bolo to čakanie - ale na rad sme prišli až o pol dvanástej, v - s pokynom od piatej ráno nejesť, nepiť - a do nemocky prísť na siedmu ráno na príjem, nikto nám nevedel povedať kedy prídeme na radu, toto bolo najhoršie, drobec smädný, hladný, unavený - večer toho už mal plný zub a my tiež, personál inak milý, sestričky ústretové, dalo sa - len to doobedie keby sa dalo inak zariadiť. Kanilu mu zavádzali až na sále (bezbolestne), infúzka stiekla ani nevedel ako (spal cca 2 hodky) - trošku plakal, boleli ho ušká - nečakane nám prepichovali oba bubienky a dávali aj ventilačné trubičky, to ma prekvapilo, pretože ráno v rámci príjmu opakovali tympanometriu a doktorka sa vyjadrila, že ušká robiť nebudú. Potom priviezli dieťa zo sály - obe ušká operované + stipulky. Bol to trošku šok. Celý ten time management úplne 0 bodov, akoby pravá ruka nevedela čo robí ľavá. Samotné prostredie , personál a kvalita výkonu bola inak OK. Len nabudúce budem trvať na presnejších organizačných info.
Jeeeejda dakujem krasne za info. My nastupujeme teraz po nedely s stredu, v stvrtok robia zakrok a v piatok domov.... mam s toho strrasne obavy a stres uz teraz. Ved aj toto bude u nas velky problem, ze nepapat a cakat na zakrok ☹ Bude zly ked bude hladny, no beriem pc a spievankovo fiha tralala, knizky a snad vydrzime daako 😒 Ostava dufat ze, ho zoberu na zakrok cim skor. Cize infuzku pichaju az na sale??? A mzem ho na salu odprevadit?
Infuzka len jedna. Kvoli hydratacii a myslim s novokainom proti bolesti. Nostek.ma cisty. Zvonka bez stopy zakroku ale uska ma so stopami krvicky. Veru bolia. Dnes nechcel jest ani pit. Stupla mu horucka na 38. Ale zabral nurofen. Jest by mal kasovitu stravu. Da sa to tam vydrzat. Neboj. Dopadne to dobre.
Dakujem krasne. Oddelenie bolo plno naplnene nevies?
@jumca neboj Jumca, už kvôli malému - nechtiac na neho prenesieš nervozitu. Bude to to v poriadku... Dieťatko dostane kanylu, ale na požiadanie až na sále, a jeden z rodičov ho tam môže odprevadiť. Rodič je aj pri preberaní, sestrička je poruke, v prípade potreby podá lieky proti bolesti alebo na upokojenie... Boli sme tri maminy na izbe, oddelenie nebolo preplnené, ale prijímajú každý deň, ťažko povedať či bude alebo nebude plno. Je tam hernička, s dieťatkom sa dá prejsť aj mimo oddelenia, v čase našej hospitalizácie prišli robiť program nemocničný klauni - Pán Špagetka a Slečna Vygumovaná 🙂 naše deti práve spali, s chodby bolo počuť smiech, nazreli aj k námm a japriek spánku detí sa zdržali aj u nás a pozdravili mamičky... to bolo milé.... Aj personál OK, na požiadanie vytiahli kanylu keď infúzia dokvapkala, brali ohľad na vek a zdravotný stav dieťatka. Bolo tam dosť teplo, som rada, že sme to absolvovali teraz a nemuseli o mesiac odkladať - neviem si to predstaviť uprostred leta.
@zuzzka1 ešte som chcela dodať, že sme mali pripravené tri pyžamká, jedno na gombičky, na operáciu, ďalšie keby po narkóze vracal, ale nebolo treba, žiadne z detí na izbe nevracalo, jedno cca 4 ročné dieťatko bolo úplne bez problémov, druhé cca 3,5 ročné tiež, obe brali hodne pred nami, takže keď sme už prišli na izbu, boli bez infúzie a vysmiate. mali sme izbu hneď vedľa okna, otvoriť sa dala len vetračka a žalúzie nedoliehali, takže drobec bol prehriaty, prezliekli sme do náhradného pyžamka a bolo dobre. Nás púšťali v ten deň po vizite (sme z BA), spať sme tam nezažili, držím palčeky nech je to rýchlo za vami. Akékoľvek otázky ti zodpovedia priamo na mieste, sestry, alebo operatéri len sa treba pýtať... Maťko je dnes celý deň nesvoj, má plný noštek, málo pije, máme druhý nurofen - očividne je mu po ňom lepšie, snáď už zajtra teplota nebude, inak sa budeme musieť prísť znovu ukázať. Kontrola o týždeń a potom každý mesiac, ale to kvôli našim stipulkám, nie štandarne po mandliach
Taaak zajtra nastupujeme na stipulky a nosnu mandlu.... drzte palce 😉
môžem spomenúť aj našu minuloročnú skúsenosť s operáciou ušiek... boli sme v novej nemocnici Košice, sestričky pichali kanylu synovi na oddelení pretože vraj tak si to aristi želajú a nemajú čas na sále, až keď sa na ňom vystriedali zo dve, malý samozrejme už plakal, kričal, nedal si pichať a začali po ňom kričať, tak som to stopla, že to nieje normálne, že inde pichajú kanyly na sále až po uspatí. Následne som žiadala ísť so synom na sál, šli sme cez chodby plné prachu, stavebného materiálu a špiny, nakoľko sa tam prerábala nemocnica až na sál, kde som s ním čakala kým ho prevezme arista. Potom to v celku prebehlo Ok, až na zranený jazyk. Syn mal rozrezanú ryhu po celej dĺžke jazyku, ktorý ho bolel viac ako ušká, či noštek. Vysvetlili nám, že to vraj musel rozvierač tlačiť na jazyk, ale že si to nevšimli po celý čas... no comment. Nakoniec sme už mohli ísť domov, ale ešte nejaké 2 hodiny sme museli čakať, kým nám niekto napíše správu. Operácia nám pomohla, dá sa povedať že ihneď. Na druhý deň syn počul o 100% lepšie, počul ešte aj cvrčkov v tráve tak silno, že mu to vadilo, ani sme nečakali na taký rýchly pozitívny výsledok. Operácia bola začiatkom augusta, takže sme sa nemohli kúpať, ani potápať a boli teda poriadne horúčavy. Lekárka nám odporúčala zakúpiť si štuple do uší, avšak tie v lekárňach neboli detské a vypadávali nám a po zopár umývaniach prestali byť elastické. Po dlhom čase sme však našli super detské štuple do uší tieto http://www.oopp.sk/sk/katalog/ochrana-sluchu/st... a s nimi sme mohli ísť na kúpalisko, aj kúpať sa doma bez strachu. Po 10 mesiacoch štipula vypadla a máme ju aj odloženú 🙂 Teraz je všetko Ok a dúfam, že aj zostane natrvalo. Ale takúto skúsenosť s nemocnicou neželám nikomu.
@nany28 ahoj. No ja som na tuto otazku v nemocke dostala odpoved takuto: " Zalezi od toho ci Vase dietatko ma aj nejaku pridruzenu dg, okrem tej na aku operaciu ide. Potom tiez ak este je toto jeho prva narkoza, nevieme ako bude na to reagovat a po tretie beru ohlad aj na tek je niekto z BA ci blizunkeho okolia a je vsetko po operacii ok pustaju domov. S tym, ze keby bola komplikacia hned prides na oddelenie. A este preto ze keby sa robili len uska tak ok, ale nosne mandle kontroluju aj vecer ci nekrvacaju. " U nas od operacie klop klop vsetko ako ma byt 😉 Drzim palce, ale neboj. My maminy mame strach a obavy viac ako deti. Tie to zvladaju super

@jumca ahoj. My to mame cerstvo za sebou. Cca 3 hodky od operacie.