Vybratie krčných mandlí u 3 ročného. Áno či nie?

martina5877
14. jan 2010

Martinko máva už od roka často angíny, 4-5x do roka, vždy musí brať antibiotiká. Krčiar odporučil mandle vybrať,lebo ich má veľmi veľké, vraj načo čakám, pediatrička ma odhovára, že je ešte malý, imunologička nesúhlasí s vybratím, vraj sa može vyvinúť astma a može mávať často zápaly priedušiek. Mne sa tiež zdá ešte malý nato, aby mu ich vybrali, ale keď je chorý a zase doňho tlačím antibiotiká, poviem si, lepšie by bolo, keby tie mandle nemal. Ma s tým niekto skúsenosť?

cairka
14. jan 2010

Martina, nám to neodporúčali. Tiež má malá časté angíny s prechodom do zápalu priedušiek, má enormne veľké krčné mandle, nosnú mandľu má vytiahnutú rok a pol a už ju má opäť dorastenú 😝 . Ale výber krčnej mandle odporučili počkať minimálne do 5-6 rokov, aj preto, že po výbere musí dieťa spolupracovať...ked sme boli na nosnú, tak na izbe bol 9ročný chlapec, ktorému brali (v narkóze) krčnú, ale to prebratie a prvých pár hodín zvládal aj on dosť ťažko, takže aj to rozhodlo o tom, že by som to nesilila u malej...a krčné mandle majú svoju úlohu aj pri imunite... ja by som na tvojom mieste počkala.

janinah
14. jan 2010

neodporúčam,zajdite aj za iným krčiarom,niekedy,ak sú tie mandle veľmi veľké,sa dajú iba zmenšiť,akoby zbrúsiť....a možno treba zvážiť,či skutočne vždy potrebuje atb,ked je chorý,nestačila by lokálnea liečba? aké má výsledkz výterov? sídli na tých mandliach nejaký nebezpečný bacil,ktorého nevedia vykynožiť? lebo iba vtedz by som chápala,že mandle von....

hanka274
14. jan 2010

urcite nie.

martina5877
autor
15. jan 2010

ďakujem za odpovede, určite si to nechám ešte skonzultovať u niekoho iného. ATB nám lekárka ordinovala ždy na základe vyšetrenia krvi , výtery sme mali opakovane negatívne. Aj ja som počula o zmenšovaní mandlí, neviem si to vobec predstaviť, robia to aj v Blave?

marija
1. júl 2010

@martina5877 mojej malej budu vyberat mandle teraz v utorok. Ma za posledny rok za sebou 11 hnisavych angin, 12 ATB (vzdy na zaklade CRP vysetrenia), jednu hospitalizaciu kvoli angine na ktoru ATB nezabrali. Ma len 2 a pol roka ale na vyber nemame. Uz aj imunologicka suhlasila, nakolko ona ma aj poruchu imunity, ma nulova hodnotu IgA najprv bolaproti, ale povedala, ze kazdy mesaic byt na ATB 10 dni a plus mat kazdy mesaic hnisave anginy tej imunite aj tak neprospieva. Budu nas operovat v uplnej narkoze na detskej ORL klinike na Kramaroch.

zdenda6
28. jan 2014

@marija ahoj pomohla operacia krčných mandlí

marija
28. jan 2014

@zdenda6 nam pomohla velmi. Ak chces viac info, tak pokojne cez IP 😉

angelikabh
23. máj 2014

Ahojte mamicky, Mam synceka ktory bude mat presne o mesiac uz 3 rocky. A teraz 5 juna ide na operaciu vybrat krcne mandle a nosne polipy. Velmi sa bojim ako to bude po operacii tie bolesti a zvracanie a strava. Hlavne som zvedava ci mu ta operacia pomoze, ze nebude vzdy chory.
Syncek je vzdy chory kazde dva tyzdne sopli a potom z toho kasle,. Posledne mesiace mame za sebou vela antibiotik. Momentalne teraz ho liecim na slabsi zapal priedusiek.
Kto ma nejake skusenosti s vyberani nosnych a krcnych mandli a ake su nasledky po operacii. Ci nemoze ma 14 ziadne navstevy vychadzky a tak podobne...
Velmi sa toho bojim bude v celkovej narkoze.
Dakujem za vsetky informacie

fajnosko1993
19. aug 2018

Dobry den moj mali ma 3 rokov a 3 mesiace rada bisom potrebova radu.Moj syn ma casto anginu aj zapal hrdla niekedi ma anginu kazde 2 tyzdne az 3 tizdne velmy casto berje antibiotiku ato velmy skodi na operaciu ma ist 23/10/2018 a neviem ci ho mam dat boim sa

poloma1
3. máj 2019
andiee212
25. feb 2022

@zdenda6 prosím vás viem že je to už dávno , ale ako to zvládala malicka ? Dcerka ma 2,5 máme ísť na tonzilektomiu veľmi sa obavam

andiee212
25. feb 2022

@marija môžem vám aj ja napísať ?

andiee212
6. mar 2022

@marija môžem sa spýtať ešte aj po toľkých rokoch ako to prebiehalo na ORL na kramaroch ? Asi ste nemali nárok na posteľ len na stoličku však ?ako to zvládla mala ponoepracii ?

andiee212
6. mar 2022

@angelikabh dobrý deň, prosím vás boli ste vtedy na výber krčných mandlí?