Vybratie nosných mandlí u 3 ročného v celkovej narkóze
Syncek ma 3 roky a po neustalych chorobach soplne kasel teploty nas poslali na ORL a odporucaju nas na vybratie mandli, mame uz aj termin operacie. Je to vraj nejaka nova metoda Scheiwrova alebo tak nejak neviem ako sa to pise, je to vsak v celkovej narkoze. Idu nam to robit v BB Rosweltke tak ak niekto nahodou priamo tam bol, potesil by ma nejaky opis ako to prebieha. Rano ze nastupime a vecer mozme domov. Mate niekto skusesenosti, mozu nastat nejake komplikacie, bolesti po prebrati z narkozy? Nastalo zlepsenie zdravotneho stavu po vybrati? Dakujem za kazdu informaciu
Prosím vás a čo pooperačné krvácanie? Malo to niektoré dieťatko? Upozorňovali vás na to? Prosím napíšte mi
@korytnacka7 Ďakujem, bože teraz sa ešte viac bojím preboha však ak by to krvácalo?
@rqduskq Je velmi malo pravdepodobne, ze by to zacalo krvacat. Adenoidne tkanivo sa vysava vypalovanim, nema tam co krvacat... nekrvaca to ani pri operacii samotnej
@korytnacka7 ok Ďakujem pekne 🙂
Dobry den absolvovali ste niekto s dietatom výber nosnej mandle u Mrazika? Ako ste boli spokojne? Som navažkach ci mu to mam dat spravit, za 3a pol mesiaca v škôlke tam bol realne 36dni,a ze mu mandla tlaci na zvukovod... Na alergologii sme neboli... Zatiaľ nam dr ORL dala Aerius na mesiac a potom kontrola... Dakujem za odpovede
@lucyinka16 ja by som to iste dala vybrat, ak tlaci na zvukovod, v noci chrape, lapa po dychu. My sme to mali absolvovat s "oblbovakom", ale to som odmietla. Tak sme sli do Povazskej Bystrice, vysetril ho primar a ze aj jednu krcnu treba skratit, nie uplne odstranit. Ze ked uz bude v narkoze...aby sme ho o rok zase netrapili...ja by som sla mozno aj k inemu Dr....inak jediny kto reval v nemocnici som bola ja 😃 cele to zatial prebieha nad ocakavania dobre, na 3.den po opke uz nepotreboval lieky od bolesti.
@lucyinka16 ak je to vazne, daj vybrat urcite. Ono nosna sa vraj zmensuje do 6 r, preto niektori rodicia cakaju az do tohoto veku, ale iba ak je mierne zvacsena. Ona sa vekom straca. My sme dali dcerke 8r u Mrazika, mala pri operacii komplikaciu, krvacanie dost velke...potom s uskom problem, bolesti. Ale Mrazik robi dobre, no moze sa stat. Okrem toho dalsia vec, niektore deti mozu zacat suslat ci hovorit nosom, aj to sa stava. Preto ta upozornia vopred a podpisujes papiere. Mame syna, 11r a som na vazkach, ci dame vybrat. Je tam riziko, nevieme sa rozhodnut..kamaratka nedala a upravilo sa, no neviem. Vzhladom na to, co sme si s dcerkou prezili a zdravotny stav sa nezlepsil...
@annie13 čítala som len Váš prví príspevok. Moj syn ma 14.rokov a v 3-ch mu vyberali mandle. Neustale bol chorý a dokonca ani dobre nepočul, keďže nevedel smrkať nos len do seba. Nás operovali v Šaci v Košiciach a najlepší ušno-nosno-krciar...prijali nas poobede a na druhy den nas operovali. Syn dostal oblbovak a ked mu davali na tvár...proste som myslela, ze odpadnem, ako moje dieta leží bezvladne a " budu ho operovat"...nam nielenze vyberali mandle, ale aj operovali uška - prepichli uška a dali do usiek stipulky, aby hnis vytekal cez stipulky, kedze mal zalahnute uska a nepocul...po operacii mi ho doniesli, celu operaciu som bola za dverami a syn sa zacal budit....v nemocnici sme boli 3 dni, zvracal po operacii hlieny, ale zvladal to bez problemov...dnes ma 14.rokov a vážne chorý nebol, len bežné prechladnutia..
@korytnacka7 no neviem, nam na sale nemohli zastavit krvacanie, miesto 30 min tam bola hodinu, vo vnutri uska mala este mesiac krv, kadial to tiez vytekalo...sam Mrazik mi ju doniesol a vysvetloval☹
@lucyinka16 dobry den, my sme boli na kramaroch, jednodnova chirugia, mala bola stale chora ...od decembra do maja kym jej nevybrali nosne, stale chrnela, chrapala, aj uska jej prepichovali blany, uplne mala zalahnute.... Od maja nebola chora, vsetko prebehlo super, ja som nadsena ...
Nakoniec sme to min. stredu absolvovali, zákrok v pohode, z narkózy sa prebrala úplne v poriadku akoby sa zobudila, ale na druhý deň horúčky 39 tak sme šli naspäť a zápal stredného uška, tak nám dali antibiotiká, do toho hnačky ... tak v sobotu sme skončili na infúziách, hnačky neprestávali a už teraz vyzerá ok a v noci dýcha tak ticho, že ju sledujem či dýcha 🙂 normáne nezvyk 🙂
Viete odporucit konkretne nejakeho lekara v BB na vyberanie nosnych mandli 13rocnemu chlapcovi? Dakujem.
@yvett14 dobrý večer. môžem sa opýtať aká je cena u pani doktorky za vyberanie mandlí. ďakujem
@gabika53
@kapokapo
@rqduskq
@alabla
Ahojte, chcem sa opytat,ako ste si to vybavili v praci? Lebo mala mala dva tyzdne zapal usiek,tak sme sa s muzom pri nej striedali.Teraz musi byt aspon 2 tyzdne zdrava,nesmie do kolektivu,tak som 10 dni na OCR, datum operacie este nemame a potom co? Kolko bude musiet byt doma?Vidim to na min dalsie dva tyzdne,co mam povedat v praci?
@duratlicka no tie 2 tyzdne to budu urcite si myslim
My ideme teraz 22.kamoska so synom to uz ma za sebou. Jej syn po kontrole u lekara ide uz zajtra do skolky, cize bol doma nieco vyše tyzdna, takže podla mna ak sa nic neskomplikuje, tak po operacii sa ide o 7dni na kontrolu a potom kludne hned skolka.
@gabika53 Dostala aj transfuziu krvi alebo ako sa to riesilo?
@kapokapo ahoj,prosím ťa môžem sa ťa opýtať čítala som tvoj príspevok že na kramaroch vám brali nosné mandle..ťa jednodňová chirurgia myslíš to oproti Kramárov? A ako prebiehala operácia prosím ťa ? Nám dnes odporučili malemu 3r vybrať tak teraz zháňam informácie kam mu to mám dať spraviť ten zákrok. Dakujem za info
Pre vsetky mamicky - samotny zakrok trva asi 30 minut, bavime sa o celkovej anesteze. Den pred tym od polnoci, dieta nesmie jest, ani pit. Rano pride do nemocnice, na kliniku, sestricka Vas odvedie na izbu, pride lekar a detom zavedie kanylu na infuziu (niekde to robia tesne pred zákrokom, ked uz dieta spi, aby ich nestresovali). Potom idu deti po jednom na zakrok, pricom priblizne 30 minút pred zákrokom vypije dieta sirup - naladovku. Na operacke sa nasledne dieta uspi, hned po zakroku dieta anesteziolog prebudza, zavolaju mamicku a idete na izbu. Vacsina deti hned zaspi, ale su aj take, co su nepokojne, agresivne - to su normalne stavy po anesteze. Pri vybere nosnych mandli ma po operacii dieta bolest v krku, sestricka mu do infuzie moze podat nieco proti bolesti. Po 1-2 hodinach mozete davat po duskoch tekutiny, detom casto byva po anesteze na vracanie. Neskor pride lekar a vsetkych si skontroluje, ak je vsetko ok, dieta nekrvaca, mozete ist domov. Doma kludovy rezim, nebehat, pit vlazne tekutiny (nie horuce ani velmi studene), minimalne 10 dni nekupat v horúcej vode, len sprchovat vo vlaznej, minimalne tyzden byt len doma. Strava prve 1-2 dni nedrazdiva, kasovita. Pokial prejdu bolesti hrdielka a dietatu nie je zle, moze prijmat normalnu stravu. Po operacii niektore deti chrapu este viac ako pred samotnou operáciou - je to v dosledku opuchu, co je jav prechodny, priblizne po 3-4 dnoch sa deti stazuju na bolest sije, co je tiez normalny stav, ako aj to, ze ked sa tkanivo hoji, zapacha 🙂 Tak, snad som na nic nezabudla.
Takze operacia sa nekona,zabrali homeopatika,uska su priechodne a mandla sa zmensila.Netreba vsetko hned rezat.
Tak my uz mame potom... Zvladol to jak paaan, dnes uz sa stazoval na bolesti hlavy zozadu, co je normalne. Nasadila som mu uz aj atb. My sme boli v PN u Mrazika a platili sme 110€,dostali sme aj dvd z operacie (zaujimave pozeranie), diplom a dva baloniky, ktore nafukal (akoze) na operacke, bola som spokojna aj s pristupom sestriciek a lekarov. Okolo 13sme uz išli domov.

@kasyra .Je to presne tak bohuzial je taka hnusna doba.Ja to chcem na jednej strane pochopit ,ze vela mamiciek musi pracovat,ale aj my bohuzial mame jeden plat museli sme sa koli malej takto rozhodnut pretoze ja ju nedam do skolky kde mi schyta vsetky hnusoby a potom sme obe chore.len malá mala dost tazky priebeh tych chorob a stale dokola.Hovorim si ako ma nabrat imunitu ked je stale chora a vobec tam tym padom nemoze chodit.ale jak sme doma je vsetko ok a chodime stale von.my uz z toho zufaly.mysleli sme ze to prejde ,ze ako druhacka to uz bude lepsie ale bohuzial.takze takto.A ja by som.ju pritom strasne chcela dat aj ona chce je jej smutno len sme dostali stopku pokial je to tam tak tak to nema vyznam.Vyskusame zase v septembri .Ale to je takto asi vsade s tymi chorobami v skolkach