Vyšetrenie ORL u malých detí

23. apr 2024

Ahojte ženy. Budúci týždeň nás čaká vyšetrenie na ORL. Syn (2,5r) mal začiatkom marca virózu (husté zelené sople) odvtedy sa mu pravdepodobne zvačšila nosná mandľa - teda podľa našej dr - dýchanie ústami, škrípanie zubami v spanku, chrápanie, kašeľ, zahuhnaný hlas - už som bola parkrát u dr že to nie je možne že od marca tak huhňa a nos čistý žiadny soplík aj kašle hlavne ráno po zobudení ale tak dr že ona s tým nič nespraví iba čakať na vyjadrenie ORL.
A tu ma zaujíma ako ORL pozrie tak malému dieťaťu na nosné mandle?😳
Zvládaju tl tak malé deti?
Ďakujem🙏🏻

saxana000
23. apr 2024

Dieta otvori usta a cez to makke tkanivo vzadu na podnebi v puse mu lekar mandlu nahmata predtym myslim.pozera.do uska a do.nosteka.to.prehmatanie asi nie je prijemne nasu trosku naplo ale trva to len sekundicku.vezmi pre krpca nejaky uplatok

bellaa3007
23. apr 2024

Bud mu to pozrie takým "kukátkom" alebo kamerou. Moja ma 4r a vrieskala len sa približili k nosu, takže zaleží od dietata

bellaa3007
23. apr 2024

@saxana000 😵 cožee, to 1x pocujem, že hmatanie mandle cez usta

saxana000
23. apr 2024

@bellaa3007 ano nasej tak nosnu mandlu vysetroval bola som tam pri nej vysvetlil.mi to.ak by bola zvacsena nahmatal by ju na to jedno zatlacenie.ak by to vysetrenie nezvladla isla by na kameru.toto bolo za sekundu hotove a mala pri.tom ani nepipla.

merrysa
23. apr 2024

My máme to isté, od marca má stále ako keby zadné hlieny, niekedy tečú z nosa, niekedy zatekaju, ťažko sa mu dýcha cez nos atd...Dnes sme už dostali lístok na ORL a záleží od ambulancie. niekde to pozeraju ,,ručne", niekde majú kamerku..tiež som zvedavá ako to zvládneme..

mamatroch
23. apr 2024

Bude mu robit fibroskopiu - cez nos pojde takou hadickou s kamerou a skontroluje mu nosnu mandlu. Neboli to, ale je to trosku neprijemne. Dcera to v tom veku zvladla, syn a druha dcera boli o nieco vacsi, ked im to robili a zvladli to tiez.
Dolezite je dieta vopred pripravit a byt sama v klude.
Nacvicte si doma ako bude sediet pri ORL vysetreni:
V kresle podobnom zubarovi si sadnes Ty, dieta Tebe na kolenach, ruky mas prekrizene pred jeho bruskom a drzis mu ich (povedz mu, ze aby sa pani doktorke medzi rucky nezamotala hadicka), nohy mu drzis tak, ze si prekrizis svoje nohy pred jeho. V pokoji a hravo si to doma viackrat vyskusajte.
Priprav ho i na to, ze mu budu pozerat aj uska - ci nema podtlakom vpacene bubienky. To len takym minilievikom pozrie do usiek, neboli to. Lekarka na ORL ma na hlave celovku (svetlo).
Pravdepodobne mu budu robit aj timpanometriu - do usiek vlozia sondicku (nacvicte s vatovou tycinkou) a ta zosnima, co treba (myslim ze odraz zvuku...?). Trva to max pol minuty kazde usko (u nasej chodi po obrazovke vlacik a maly ho sledoval, co ho zabavilo).

Z mojich skusenosti pomaha, ak dieta co najlepsie vie, co ho caka a preco. Napr. Fibroskopiu sme detom vysvetlili tak, ze sa im v nosteku schovali nezbedne bakterie a pani doktorka ich teraz specialnou kamerou na hadicke pohlada a vyzenie a ze ako budu utekat prec, trosku ich to bude steklit, lebo maju male nozicky.
Ak najdes vhodne obrazky napr. ORL ambulancie, deti pocas ORL vysetrenia, pokojne mu ukaz (ale nehladaj ich pred nim, vopred si najdi a ukaz mu len tie, kde su deti v pohode a nevystresovane).
A sama byt v pokoji.

mamatroch
23. apr 2024

A tu mas velmi dobre a zrozumitelne vysvetlene vsetko o nosnej mandli:
https://www.modrykonik.sk/blog/strapco13/article/nosna-nosohltanova-mandla/

Nasim vyberali vsetkym trom a co sa chorobnosti tykalo, veru pomohlo vsetkym trom.

deti95060810
23. apr 2024

zvládnu ...bude revať ako tur, ale dáte to s pomocou.

zojanka
23. apr 2024

Ako pozerám, tak rôzne metódy používajú lekári. My keď sme boli na ORL s 2,5 ročným dieťaťom tak mi dieťa sedelo na kolenách, držala som mu ruky, sestrička pridržala hlavu, dieťa otvorilo ústa a pozrela mu takým ako zrkadielkom mandle. Bola to rýchlovka bez bolesti. Predtým ešte pozrela do ušiek a nosa.

livuska124
23. apr 2024

Zrejme závisí od vybavenia ambulancie. Ako vidím, niektoré metódy sa dodnes nezmenili - nahmatať mandľu rukou cez ústa - brrrrr, fuj, robili mi to už aj vo vyššom veku (cca 10-12 rokov som mala) a je to otrasné. Takmer som tam hodila tyčku, nadrapovalo ma, doktor po mne kričal, nech sa neopovážim ho ogrcať 🙈
Dcére už robili fibroendoskopiu - do nosa vsunú tenučkú hadičku na konci so svetielkom cez ktorú buď lekár pozerá, alebo je to napojené na monitor a všetko vidí. Bezbolestné, bez nepríjemných pocitov, bez dáviaceho reflexu.

kleopatra114
23. apr 2024

U nás teda kamerou nevyšetrujú deti , kde je predpoklad , žeby to nemuselo dopadnúť dobre - striedame dvoch ORL a nerobí to ani jeden . Pozrie cez ústa a nos .

lulu2014
23. apr 2024

@saxana000 aj dcere ked bola malinka cca 2roky prstom na nom mala nieco gumenny cumel. To bola sekunda ako pises.

vreckovka2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz