Vysoký krvný tep 137 u 17-ročného syna
Dobrý deň, môj syn bol v pondelok na lyžiarskom výcviku a musel ísť na druhý deň domov. Vypil 3energeticke nápoje a išiel hrať futbal, potom mu bolo zle šiel si ľahnúť a pociťoval príznaky Arytmie,ale nič sa nepotvrdilo, teraz ma tep dobrý 70-80, chcem sa opýtať že či môže ešte niekedy piť energetikum kávu, a ked na Silvestra koňak tak aj alkohol ďakujem.
No nie som si ista,ci sa toto ozaj pyta rodic a nie samotny pubertak. Ale dajme tomu,ze verim tomu,ze rodic.On ma 18? Vypil 3 energetaky?? Asi by bolo na mieste mu vysvetlit rozdiel medzi energetakom a malinovkou. Energerak je silny asi ako 3 kavy. Takze dat do seba 9 kav naraz,hmm...sa cudujem,ze este zije. Ta arytmia je to najmenej. Boli pripady,ze mladistvi aj zomreli. Poskodzuje to totiz srdce. Neviem ci ho niekto aj vysetril. Ak ano tak moze byt rad,ze to ostalo bez nasledkov a v zivote by som sa na energetak ani nepozrela. Kavu a alkohol tiez s rozumom,ale to hadam netreba vysvetlovat.
@dusana1254 nech si pozrie video o vplyve energet. Nápoja na srdce... A potom nech sa zamysli ci si ho ešte dá.
@dusana1254 syn má 17
@dusana1254 3 energetaky a tak siel hrat futbal? Fuha dobra odvaha...sa necudujem za tu arytmiu. Moze pit ale nie tak samovrazedne ako v pripade co si napisala...aj ked samozrejme by nemal.
kto dal energeťáky do volného predaja,mal by ísť do basy....chemické svinstvo na entú..toť môj názor zdravotníka
Ako. Piť energeticky nápoj 3x po sebe, ďakujem veľmi pekne, tak mladý by to ani nemal piť on ma energie ešte dosť. A ešte išiel na futbal... Milá pani on si chce uhnat problémy so srdiečkom však.. A vy ako matka... No neviem... Je to vaše dieťa
@dusana1254 to ktorá matka by sa pýtala či môže 17 r syn piť koňak, alkohol,kávu a energetaky?nikdy ste sa doma nerozprávali čo spôsobí energetak?
@dusana1254 Ma 17 a vazne sa pytas na to,ci moze pit konak a iny alkohol na Silvestra?🙊🙉
A predpokladam,ze to neboli prve energetaky co vypil,zrejme to konzumuje na dennej baze,ked ta otazka. Asi logicky,ked si dam orech a opuchne mi hrdlo,nebudem sa pytat,ci si ho mozem dat zas. Ked mi bolo po energetaku zle,tak si ho nedam,ani keby mi ho cely konik odporucil. A ked ano,tak zbohom srdce. Skus sa tuto otazku opytat pediatra a daj vediet,co vsetko zo zoznamu odporuca😉🙄
@janinah To mas ako s cigeretami a alkoholom. Myslim,ze by malo byt zakonom stanovene,ze mladsim ako 18r.energetaky ani nepredaju. Ja ked vidim,ze si to kupuju 10-11r.deti cestou zo skoly,lebo je to take "mnam tuti-fruti" tak mi je zle. Ja uz som synovi o tom prednasku davala,ze ked si budu kupovat spoluziaci nech ho to ani nenapadne ak chce dlho zit.
https://webmagazin.teraz.sk/zivot/preco-energet...
@dusana1254 desiatky takychto clankov najdes
@dusana1254 vypil 3 energetaky a ty sa cudujes, že mu prišlo zle?
17-roční to pijú ako malinovku, ale je to poriadne svinstvo. Vôbec by to nemali piť, ja by som zo zakázala do 18 predávať mladistvým ako alkohol.
To je tak dat si občas jeden, keď sa človek potrebuje prebrať a nie 3 za sebou. Napríklad ja som si dala, keď som bola na poznavacke, celu noc sme cestovali a cely deň bolo treba fungovať, chodiť.
Ten koňak tiež neschvaľujem. To si mu naliala ty?
@hettinka Hovorím že bol na lyžiarskom, a tam vipil tie energetické nápoje.
@dusana1254 a čo, ten lyziarsky to ospravedlňuje?
Len ho v tom podporuj, v buducnosti oceniš .😥😣
@dusana1254 veď to je jedno kde, ale že 3 za sebou vypil. Buď rada, že to nedopadlo horšie. Mohol aj skolabovať.
Pýtala som sa na ten koňak na Silvestra, či si mu ty naliala. U nás doma smie dcéra až od 18 piť a nie koňak, len birell, pohár vina, liker 20%-ny. Na Silvestra sampus. Do 18 v mojej prítomnosti žiadny alkohol. A keby vypila inde a prídem na to, tak robím poriadny cirkus. Kávu pije tiež až teraz, do18 si varila Caro alebo Inka
@dusana1254 tie energetaky sú také svinstvo, že ja len vidim môjho muža, jak to dava do košíka a on následne vidí môj pohľad, tak to vracia naspäť do regala a to hovorím o jednom v priebehu pol roka a nie tri po sebe! Mne to strašne smrdí za prvé a mne busi srdce aj bez neho a keby som si ho dala, tak asi dovi dopo
Ale je to medzi mladými veľmi rozšírené ako tak pozerám, dokonca to pijú deti na prvom stupni ZŠ
@lenka2710 Problem je,ze take dieta sa vyvija a moze mat aj nejaku nepoznanu skrytu srdcovu vadu a ten energetak ho moze rovno zabit. Ja mam tiez tachy ako ty a nemozem ani len slabu kavu,ani alkohol,ani len burciak,lebo mi ide hrudnik roztrhnut a ani ma len nenapadne sa pytat niekoho,ci mozem zas. Keby som si dala energetak tak si v rakvicke mozem predtym ustlat.
To si normalny clovek do seba neda
Chemicky bordel.
Jasne,že môže piť 🙄 Len sa potom nečuduj a nesťažuj,keď skolabuje,dostane infarkt.Nikto normálny takýto odpad piť nebude.
Neverim ze toto sa pyta rodic dietata ktore malo take zdravotne problemy s vysokym tepom, ja by som mu nedala ani popozerat na energetak po tom vsetkom a nie sa este pytat ci moze, a alkohol je jedno ci je silvester ,ci velka noc prenho by to malo byt tabu pokial si vazi svoj zivot.Ja nepochopim rodicov ktory take nieco dovolia detom ,este neni ani dospely, chodi do skoly ,o alkohole a vsetko tym spojene pri mne by mohol ,len snivat.A to som matka 28 rocneho syna a este teraz mi neprisiel domov opity,tak vsetko je o vychove a kolko toho detom dovolite.
Boze aj keby ho hocijako nuti a vyhraza sa mu, tak decko si spravi po svojom. Hlavne v puberte. Neviem v akej dobe zijete alebo si myslite, ze ziju vase deti, ale v ano, v 17 piju. Bud sa priznaju alebo klamu. Jedine, ze by ste ich nepustali nikam. Treba sa s nim o tom porozpravat. Myslim, ze po tomto, co sa mu stalo, to aj trosku pochopil a energetak si tak skoro neda. Inak ked ja som bola teenka, tak ficala vodka redbull. Tipujem ze o polnoci sme mali vsetci, co sme to pili taky tep.
@iwesska jasne, ze sa go nepyta rodic, ale vystraseny pubertiak sam. Snad by matka vedela, ze "krvny tep" je len tep 😁
@dusana1254 no dieta mile, napisem ti len tolko, ze moja krstna na pohotovosti uz dvakrat osetrovala mladeho cloveka, ktory po 1 energetaku dostal infarkt. Jednalo sa o 24 a 35 rocneho muza. Tak si rozmysli, ci ti ta hnusna umela chut za to stoji. Ja by som svojim detom energetak pit nedovolila. Konak na silvestra s mierou ti neublizi, aj ked pravdepodobne si das castejsie a aj trosku viac, ale NIKDY NEMIESAJ ALKOHOL S ENERGETAKOM. Nie jedneho mladeho cloveka to stalo zivot. Ja mam sice deti este male, ale predpokladam, ze voci obcasnemu alkoholu ci trave budem tolerantna, no energetaky im budem od malicka vtlkat do hlavy, ze to je strasny bordel.
@ivka185 tak domov mozno opity neprisiel, ale predpokladam, ze uz pil mimo domu 😁 pripitok ako problem nevidim, nam normalne nalievali na rodinnych oslavach a stretnutiach aj pred 18 a alkoholicka sa zo mna nestala. Vzdy nas viedli k tomu, aby sme mali doma uprimny vztah a nehrali sa na anjelikov. Mala som frajera, o ktorom si rodicia este v 25 r mysleli, aky je uzasny, ze ani len pivo este neochutnal. Vrchol bol, ked sa na moje narodeniny ozral, ledva som ho dotiahla domov, narobil v boci humbuk a rano ked sa ho mamicka pytala, tak to zvalil na mna, ze ja som bola opita!!! Pritom on velky frajer chlastal s kamosmi kazdy vikend... debil...
Už v školách učitelia deťom vysvetľujú, že energetické nápoje, aby nenosili do školy, ale vodu alebo niečo podobné, takže iste to 17 ročný chlapec počul už v ZŠ, aké to má účinky.
Teraz si to vyskúšal na sebe a vidí, že to nie je nič pre neho a hlavne všetko musí mať svoju mieru, nejaké malé množstvo by neuškodilo. Aj vysoký tep je riziko.

Môže, ale za následky sú na ňom. Energeticke nápoje spôsobujú veľkú záťaž na srdce, raz za čas by nemal ublížiť. Tak ako raz za čas neublíži ani alkohol, ale všetko je dôležité s mierou a nie pravidelne. A hlavne by ma zaujímalo koľko má rokov, lebo ak je to ešte dieťa vo vývine, tak alkohol aj energetak by vôbec nemal piť.