Zápal stredného ucha a let lietadlom

veronika271215
17. sep 2019

Ahojte, mate niektora skusenosti so zápalom stredneho ucha a lietania s detmi? Akurat sme na dovolenke v Turecku a malej rocnej dcerke zistili zapal. Zajtra letime domov a velmi sa bojim, aby sme jej tym letom neublizili 😢😢😢

fokuska
17. sep 2019

@veronika271215 Co povedal lekar? Odporuca alebo neodporuca letiet?
Vseobecne sa s nachladnutim, chripkou a dalsimi problemami, ktore postihuju aj usi neodporuca letiet. Ci to moze priamo ublizit neviem, ale mozu ju usi velmi boliet.
Urcite by som sa poradila s lekarom.

veronikonv
17. sep 2019

Ja som mala silny zapal ucha a letela som 8 hodin. Ucho bolelo viac, ale dalo sa to vydrzat. Urcite jej daj nieco od bolesti pre istotu.

veronika271215
autor
17. sep 2019

@fokuska lekar nam predpisal infuziu, preto sme teraz v nemocnici a cakame kym stecie....nevyjadril sa k tomu, ze by nemala letiet...chcel nas tu nechat 24 hod, ale kedze letime zajtra rano, nechalnas tu do vecera.,..

fokuska
17. sep 2019

@veronika271215 Pre istotu sa este opytajte ci je bezpecne letiet. Mozno je to len neprijemne, ale nepredstavuje to dzravotne riziko.

babi81
17. sep 2019

@veronika271215 no ked si vas tam lejar chcel nechat, tak ja osobne by som neletela.

janinah
17. sep 2019

Je to ozaj riskantné u tak maleho dieťaťa,aké tam máte lieky? určite pred letom pol hodiny dať nejaký sirup proti bolesti,poriadne poodsaávať nos a dať kvapky do nosa na odpuch nos. sliznice,lebo toto priamo súvisí s tlakom v Eustachovej tube,ktorá spája nos a ucho.Po dolete domov hned na orl amb. na kontrolu,príp. n aorl pohotovosť,ak to bude večer či v noci..Pri vzlete a dolete davať piť tekutinu,zmierni to bolesti.Počítam,že let cca 4 hod,tak pred doletom zas dajte analegetikum.V extremnych prípadoch hrozí perforácia,prederavenie bubienka,čo sa síce zhojí pod dohladom orl dr,ale tie bolesti....na vašom mieste sa pýtam tamojšieho orl dr,či odporúča letieť.Možno mu už robili paracentezu,čo by bolo dobré,lebo minidierka v bubienku už je a hnis má kde odtekať... Nie som laik.

korunka1
17. sep 2019

Suhlas s @janinah , az na tu dlzku letu..napr ke-antalya je to cca 2 hodky, takze nic hrozné. Ja osobne by som radsej letela teraz ako byt vystresovana z toho, ako sa neskôr dostanem domov, sama s dietatom v cudzom state v nemocnici, néhovoriac o financiach. Nie je to smrtelna diagnoza a let je kratky. Samozrejme pri inej, vaznejsej diagnoze a dlhsom lete by som ostala.

janne318
17. sep 2019

No..., ono letieť samozrejme môžete, len sa treba pripraviť na to, že pri vzlete a pristátí môžu ušká aj hlavička veľmi bolieť. Presne ako píše @janinah , Eustachova trubica pomáha vyrovnávať tlak v ušiach, a pokiaľ je opuchnutá, nie je dostatočne priechodná, a teda nedokáže plnohodnotne plniť svoju funkciu. Okrem analgetík pomáhajú aj nosové kvapky, ktoré opuch sliznice zmierňujú. Tiež by som odporúčala dať dieťatku na hlavu tenšiu čiapočku, pretože klíma v lietadle môže stav ešte zhoršiť. Len pre úplnosť (aj pre ostatných) ešte dodám - je úplne jedno, ako dlho trvá let. Kritickými fázami sú v tomto prípade vzlet a pristátie, a pokiaľ letíte bez prestupu, jedno aj druhé bude len raz. 😉😌

veronika271215
autor
17. sep 2019

@janinah ahoj, lieky ak myslis, co sme my priniesli tak klasika od horucky a zobrala som aj usne kvapky Burow. Oni neviem ake nam daju, zatial stale tecie infuzka. Uz mi volali z poistovne a ze oni sa budu informovat v akom stave ma zapal, ci ozaj mozeme letiet. Velmi dakujem za tvoj koment. Urcite sa budeme podla toho riadit. Vies mi aj povedat, ci je dobre aby mala vatu v uskach pri lete? Alebo by to mohlo byt horsie pre nu? Dakujem

fokuska
17. sep 2019

@veronika271215 V infuzii jej uz predsa tecu lieky ;)

veronika271215
autor
17. sep 2019

@korunka1 no veru to nie je prijemne tu byt v nemocke, ale zasa na ich obranu, staraju sa, aj doktor mily. Turci maju dobre zdravotnictvo, preto sme isli aj sem na dovcu, keby da co. A predsa to da co 😞 asi som to privolala 😢 Nastastie sme poisteni, takze vsetko preplaca poistovna, aj pripadne nahradne ubytko pre manzela.

veronika271215
autor
17. sep 2019

@fokuska jasne jasne, len neviem ake lieky su to....vraveli, ze dva druhy, ale neviem nazov

janinah
17. sep 2019

@veronika271215 vatu do ucha áno,ale nie nonstop,len na presun ,v lietadle ju dať preč,určite si zožente kvapky do nosa,ak nemáte teraz....a burrow dávajte tiež aj bez ich vedomia či súhlasu,v infuzii predpokladám,že sú atb,opýtajte sa na to a tiež nezabudnite prep. správu od nich v angličtine

namornicka
17. sep 2019

Ak by vam aj nedovolili letiet, o par dni ked atb zaberu talk vas pustia a poistovna preplati nove letenky, teda aspon tebe a dietatu. Manzel nema vyznam aby tam ostaval, oni vam potom zabezpecia odvoz na letisko. Neboj, nestresuj, drzim palce.

limik
4. okt 2019

Ako to nakoniec dopadlo?🤗 dovolili vam odletiet? A ako mala zvladla let? Nasmu 4,5 rocnemu dnes diagnostikovali zapal stredneho ucha a v utorok vecer mame letiet na dovolenku (2-hodinovy let)😣 Myslite, ze to je dost casu aby sa usko zahojilo alebo mam zrusit dovolenku?

janne318
4. okt 2019

@limik Aj keď sa zahojí, pri zmene tlaku vzduchu môže ešte stále pociťovať bolesť. Let samotný problém nie je. Len vzlet a pristátie - teda fázy, kedy dochádza k relatívne náhlej zmene tlaku vzduchu a Eustachova trubica ho takpovediac "nestíha" vyrovnávať.

limik
5. okt 2019

@janne318 ale teda nejake nebezpecenstvo tam nie je? Poskodenie uska atd? Lebo to rozumiem ze asi dat pre istotu nurofen na cestu, ale ci tam nejake riziko neni. To mi za to ta dovolenka nestoji🙈

katulienkax
5. okt 2019

Ja som čítala ze v extrémnom prípade moze dôjsť k prasknutiu bubienka takze nie je to len o bolesti

janne318
5. okt 2019

@limik toto by bola skôr otázka na lekára. Aby som upresnila - nie som lekárka, pracujem ako dopravná pilotka. Lietam 14 rokov a pri nálete viac ako 6000 hodín som prepravila desaťtisíce pasažierov, takže zažila som už skutočne všeličo. Nielen osobné skúsenosti: ak bude uško preliečené ATB, nemyslím si, že by hrozilo nejaké nebezpečenstvo, a už vôbec nie s trvalými následkami. Ono je síce pravda, ako píše @katulienkax, že z času na čas môže prísť k niečomu ako prasknutie bubienka - no pokiaľ viem, stáva sa to vtedy, keď je uško veľmi zapálené, opuchnuté a plné hnisu. Paradoxne ten prasknutý bubienok tomu pomôže, pretože sa uvoľní hnis a bubienok zas v pohode zrastie. Veľký problém mávajú tiež ľudia, ktorí trávili dovolenku potápaním (nájdu sa dokonca aj takí, ktorí si neodoprú krásu morského dna v posledný deň pred odletom), no a keďže s odstupom pár hodín prekonávajú zmenu tlaku vzduchu v takomto extrémnom rozsahu, môže (a zväčša aj je) z toho barotrauma. Čo sa ale tvojho drobca týka, nič vážne mu myslím nehrozí.

limik
6. okt 2019

@janne318 si velmi zlata, dakujem😘 Zavolam este na orl a pripadne sa tam este v pondelok na kontrolu ukazeme.

veronika271215
autor
14. okt 2019

@limik ahoj, neprislo mi upozornenie na spravu. Ano odleteli sme, aj nam dali papier z nemocnice, ze mozeme letiet. Aj napriek tomu, ze jej tie uska po uziti infuzie uz nikto nekontroloval. Pred letom som jej dala novalgin, co nam dali z nemocnice. Let bol ok, neplakala, nebola nervozna, kojila som ju ked sme vzlietavali a pristavali. Po prichode domov sme isli hned na usne, kde mi tiez potvrdil doktor, ze je tam zapal, hlavne v jednom usku. ALE! Mala sa mi komplet vyhadzala. Najprv sme si mysleli, ze z antibiotik, co jej dali v Turecku (tie nepoznala ani nasa obvodna Mudr.), lenze tie vyrazky pokracovali aj po vysadeni. Takze nakoniec to bol virus ruky-nohy-usta. Z coho boli aj tie teploty. Chytil to aj syn a mal presne taky isty priebeh. Tak ja vobec nechapem, co videli na tom usnom. Kedze horucku z toho ucha nemala, ale z toho virusu.
Daj vediet, ci ste leteli, a ci bol syn ok? Aspon budem vediet do buducnosti 😉

limik
15. okt 2019

@veronika271215 ufff :( Tak to je riadne zvlastne. Hlavne ale ze nic vaznejsie. My sme nakoniec neleteli, lebo sme to vedeli zrusit este (len sme mali ist podpisovat zmluvu). Aj som potom lutovala, lebo velmi dobre mu atb zabrali a uz nemal bolesti ani ine problemy, ale zasa obavali sme sa, aby sme nemuseli v zahranici riesit orl atd. keby bol nejaky problem....

katarinka289
30. júl 2020

Stara tema,ale pridam sa.My letime pozajtra a uz druhy den davam obom dceram kvapky,lebo sa stazuju na ucho.Behom dna ani velmi nie,ale ked si nan lahnu.Mam hrozu

oliolijanka
30. júl 2020

@katarinka289 Ja som letela asi dve hodky s upchatym nosom. Doma ma usi boleli, tiez iba ked som lezala, takze som si vobec neuvedomovala, ze to neni dobre letiet.
Let som zvladla, ale s bolestami, lebo usi nevedeli vyrovnavat tlak. Pri pristati sa mi ulavilo, ale citila som, ako keby som mala vodu v usiach a ze nechce vyjst von. No a potom v noci v hoteli sa mi to tak zapalilo, ze som chcela zomriet. Neprehanam.
V lekarni sme dostali nejaky olejcek, ze si to treba kvapnut, a ze to nieco, co mam v usiach, vyjde von. Nevyslo, ale pomohli klasicke usne kvapky.
Zial o styri dni sa situacia zopakovala na spiatocnom lete.

veronika271215
autor
31. júl 2020

@katarinka289 ahoj, no na tvojom mieste by som behla este rychlo na usne, ci je tam ozaj zapal a prebrala to s doktorom...pripadne ti moze odporucit nejake lieky, co rychlo zaberu

lubjunka
22. jún 2023

Prosím o radu aj keď je to už stará téma. Mam bolestivý zápal ucha aj mi z neho vyteká žltkastá tekutina, a odvčera beriem doň kvapky atb uniflox. Máme zaplatenú dovolenku a v Stredu teda o 6 dní letieť. Je to dostatočne dlhá doba aby sa mi to zahojilo? Prípadne môžem letieť ak aj to nebude ešte úplne v poriadku? Som z toho zúfalá nakoľko celá rodina sa na dovolenku teší. Ďakujem za každú radu a info.

veronika271215
autor
22. jún 2023

@lubjunka ahoj, v tomto ti najlepsie asi poradi lekar....nevieme posudit ako velky ten zapal mas...uniflox su len lokalne ant - to mi pride na slabsi zapal, 6 dni je dost dlha doba, ak to nie je vazne....ale urcite by som konzultovala s mudr...prajem ti, aby sa ti to zahojilo a uzili si krasnu dovolenku 🌞💫