2-ročná nechce spať

youngmommy98k
13. dec 2023

Ahojte
máme momentálne problém s našou 2 ročnou dcérkou,odmieta spať. Bola naučená spať aj poobede aj večer sama v postielke a zrazu prelom,poobede nechce spať vôbec a večer sme hore aj do 00:00,doktorka nám poradila sirup pediakid na spánok,máte s nim niektorá skúsenosť? pomáha?

maminazosatnika
13. dec 2023

@youngmommy98k my mame 3 a pol roka a cez deň nespava ale ako sa posunul letny čas na zimný tak je hore do pol noci a skáče

anjelicek26
13. dec 2023

Mne 3/4 deti nespavali na obed vobec od 1,5 roka... problem je, ze ju "nepocuvas" a neprisposobis spaci rezim jej... lebo teda zaspavanie o polnoci ti jasne ukazuje, ze ten nanuteny obedny spanok nepotrebuje.. a ano ten zlom prijde prakticky zo dna na den, aj u mojich to tak bolo... na obed zaspat ani za svet, ked zaspali tak potom do polnoci hore, cista katastrofa... tyzden po zruseni obedneho spanku bol relativne krizovy, potom pekne o pol siedmej (!) vecer padla a spali do rana a krasne novy rezim fungoval... nikdy im to nechybalo...deti su individualne a ze susedova emka samko katka pekne spinka na obed ti nepomoze, tvoje dieta spat nechce... a urcite ju nenalievaj sirupmi na spanie.

youngmommy98k
autor
13. dec 2023

@anjelicek26 moja poobede praveže nespáva a ani večer,do polnoci je hore s tym že vobec nemá poobedny spánok

anjelicek26
13. dec 2023

@youngmommy98k a kedy teda vstava rano? Kolko hodin spi do dna?

malebiele
13. dec 2023

@youngmommy98k kedy rano vstava? aky ma rezim alebo ritual pred spankom vecer? co robite pokial vecer nechce spat, alebo lezite cely ten cas v posteli a cakate kedy zaspi?

youngmommy98k
autor
13. dec 2023

@anjelicek26 o 6:00 rano sme už hore čiže len 6 hodin

youngmommy98k
autor
13. dec 2023

@malebiele no čakame zhasneme svetla a nič nepomaha ona sa chce stale hrať a behat

malebiele
13. dec 2023

@youngmommy98k 6 hodin je celkom malo, cudujem sa ze ma tolko energie. co jedava cez den, neje alebo nepije prilis vela niecoho sladkeho?
asi treba trosku tvrdsi rezim zaviest pred spankom, budes lezat a hotovo, ziadne hranie, zhasnute svetla... neviem ci zaspavas s nou alebo bez, pokial nepomoze chod prec z miestnosti a nechaj ju tam samu v tej tme, dokym sa neupokoji a nebude posluchat, ze ked sa ide spat tak sa lahne a spi a nevymysla, nebeha.. cez den ma ake aktivity ked ma tolko energie vecer?

youngmommy98k
autor
13. dec 2023

@malebiele doteraz spavala sama v postielke pri tme ale ako sa naučila vyliezať sama z postielky tak už tam proste nechce byt a behá cely deň sladke jej schvalne nedávam lebo viem že z toho deti nechcu spat

simca06022011
13. dec 2023

a aky ma rezim cez den, stravu? dostatocne sa unavi cez den? pobeha vonku na cerstvom vzduchu? aj vplyv modreho svetla ma takyto efekt cize displeje, mobil a pod....
mne takto dcera chvilu vymyslala, prave ako opisujes, ked sa naucila vyliezat z postele... proste musel oco narobit jedneho krasneho vecera krik a potom sme zacali uz spaat inak, lahla som s nou a do 15min spala. Ziadne vymyslacky.
Mozno ak je takato ubehana cely den, teda ako opisujes, treba jej nejake mentalne aktivity (to inspirujem sa steniatkami teraz priznam), nieco pri com sa unavi inak, ukludni.. nejake hry? take jaslickarske veci ako kreslenie, malovanie, vyrabanie.
Toto naozaj moze mat kadejaky povod, bud len nova "fáza" ako som to volala a prejde to, alebo nieco vplyva na nu tak ze nespi...6h spanok pre dieta je podla mna velmi malo na den.

malebiele
13. dec 2023

@youngmommy98k mozno skusa hranice, treba jej to razne stopnut. ostan pri nej, aby si na to dohliadla a zakazdym ked sa bude snazit vyliezt alebo vyjst z postielky ju daj naspat, a dorazne vysvetli ze teraz sa ide spat a hrat sa budete az rano. treba jej zaviest ritual pred spanim, pokial nema, nieco co ju upokoji, okupat sa, umyt zuby, rozpravka a spat..
cez den ju spavat uz nedavaj, zjavne to nepotrebuje a treba vecer trvat na tom ze sa ide spat a hotovo a pokial neposluche, tak pride trest, napr. ze zajtra sa nebudete hrat s niecim co ma rada a danu vec aj odlozis mimo jej dosah
a cez den je aka, poslucha, pekne sa hrate alebo je tiez ako tornado?

muchacici
13. dec 2023

@youngmommy98k Môj chlapček je veľmi aktívny, od dvoch nespí cez deň vôbec. Ale jemu ten denný spánok chýbal, tak tiež mi odporúcili ten sirup. Za pomoci neho zaspal cez deň iba raz 😃 Takže som to už dávno vzdala. Teraz chodí spinkať okolo 20-20.30, ráno vstávame ako kedy, väčšinou okolo 6-8, podľa toho či v ten deň niekde ideme alebo nie. Tiež sa chce stále hrať a snaží sa vždy vyliezť z postieľky, ale musím pritvrdiť, poviem, že v žiadnom prípade a vyhrážam sa mu 😃 (lebo iba to jediné naňho zaberá), že napríklad dám jeho lego a rakety susedovi. Ležím v spálni, upozorním ho aj 10krát a on tak najneskôr do 40 minút zaspinká, keď sa nevie upokojiť, niekedy oveľa kratšie, ako kedy. Takže by som ten denný spánok neriešila, ale určite 6 hodín spinkať je málo, možno je až preunavená, tak by som sa sústredila na ten večer. Veď môžeš napríklad dať sirupik okolo 18-19, okupkať a tak skúšať dávať spať, a možno o niekoľko dní/týždňov sa to znormalizuje a ona si aspoň zvykne chodiť do postele večer skôr 🙂

ivangeline
13. dec 2023

Od 2 roka vedia odmoetat poobedny spanok. Preto vecer nezanedbaj a ukladja skor! O 19tej uz v posteli. Kludne aj skor...ked ti pride..ze prichadza utlm.. Ak mas leen ju,tak duplom vies jej citat alebo nieco v posteli. Upokojit ju.

zorkahorka
13. dec 2023

@youngmommy98k nie je uzpreunavena, ked nedokaze zaspat? Chodite poobede ist na hodinu von, nech sa unavi?

srnka79
13. dec 2023

@youngmommy98k moze byt prenavena. Moj tak byval ako dieta, spaval extremne malo.Trvalo mi mesiace, kym som pochopila, ze potrebuje pravidelny rezim a skludnujuce ritualy kazdy vecer a ucili sme sa to roky, stale je malo spavy a velmi energicky. Ale 2 hodiny pred spanim uz nesmieme jest (a uz vobec nie sladke), ani sa jasit. Hodinu pred spanim urcite uz ziadna rychla hudba, telka a ine displeje, uz len rutina, ako umyt, stisit osvetlenie, precitat knizku alebo pusti zvukovu rozpravku, potulkat, rozlucit a nechat spinkat same s oblubenou hrackou. Sice nam to trvalo, ale teraz uz je to ok. No a hlavne s kludom, lebo ja ked som uz z toho bola nervozna, nervozita prechadzala na dieta a just mi nezaspal. Niekto ma vacsie trapenie, niekto ziadne, treba skusit a vytvorit zvyk.