icon

Ako naučiť dieťa spať so zavretými ústami?

matiska15
24. okt 2024

Ahojte. Prosim Vas.
4 rocna dcera. Po nadche vzdy ma chvilu zlozvyk dychat ustami aj ked ma uz nos v poriadku. Ok to ju upozornim a potom zlozvyk prejde.
Lenze co v noci ? V noci stale dycha ustami.
Aj ked ma nos priechodny.
Aj na orl sme boli lebo mavala casto nadchy atd.
Mandle aj nosnu aj krcne ma normalne.
Nechrape ani nic.

Len sa desim tej moznej deformacie tvare, ked sa dlhodobo dycha nosom. Neviem o tom nic, len to malo co som si na nete nasla.

Da sa nejako zbavit toho zlozvyku ? Nejaky trik ?

Premyslala som uz nad tymi naplastami na usta :D ale teda ked si chytim pery a chcem tak aj tak nemam jazyk pri zatvorenych ustach tak jak ma byt cize tlacir na podnebie. Tak to je asi bezpredmetne take naplaste.

evkatk
27. okt 2024

Predkus na zuboch nespôsobí vzduch prúdiaci cez ústa. Je to totálna hlúposť. Predkus spôsobuje neustály tlak na podnebie a to nevhodným cumlíkom s guľkou, preto treba od narodenia používať menší, anatomický. Taktiež je to pravidelným braním určitých hračiek do úst a ich cmúľaním, prípadne cmúľanie prsta, palca... Vždy predkus spôsobuje pravidelný tlak na kosť podnebia a vytláča ju, čím sa vytlačí predkus. Dýchanie ústami je vhodné včas odstrániť , lebo sa do dýchacích ciest dostáva neprefiltrovaný a studenší vzduch, čo môže spôsobiť časté ochorenia dýchacích ciest.

evkatk
27. okt 2024

Akékoľvek deformácie tváre spôsobuje silnejší tlak na určitú kosť priamo na tvári. Nemôže ju spôsobiť vzduch, prúdiaci cez otvorené ústa. Tie obrázky nasvedčujú deformácii po častom ležaní na bruchu za mala - vytlačený nos, zúžená tvár.

fazulka21
27. okt 2024

V dnešnej dobe sa rieši fakt každá kravina...

jakubrianka
27. okt 2024

@evkatk no nie je to blbosť. Všetko so všetkým súvisí a v oblasti ľudského tela dupľom.
Nie je to len o prúdení vzduchu ;), ide o dopad na vývoj čeľusti, sánky, podnebia…
@fazulka21 Že predtým sa veľa veci nevedelo a dnes sa vie, je snáď dobré, nie?

https://www.antiage.sk/ako-dychanie-ustami-nega...

fazulka21
27. okt 2024

@jakubrianka za mňa hlúposť, ale jasné, každý nech si rieši čo mu len srdco ráči

jakubrianka
27. okt 2024

@fazulka21 to sú relevatné fakty o ktorých sa vie, nie sú to dohady.

fazulka21
27. okt 2024

@jakubrianka ježiši veď dobre 😀 ja som myslela že sme debatu skončili tým, že som vyjadrila názor, že je to hlúposť 🙂 samo sa to napraví, deti sa vyvíjajú, prikladá sa strašná dôležitosť nedoležitym veciam.

vandama
27. okt 2024

@evkatk Uz davno sa adenotomia a tonzilektomia nerobia ambulantne, ale v jemnej narkoze.
Vami spominanu knizku som sice necitala, ale pooloha babatka ma vpliv na vyvin tvare len do urcitej mieri, mnohe veci su dane geneticky (dlzka nosa, celuste atd...) alebo naopak nespravnym fungovanim (oslabene svalstvo, nespravna strava u babetiek, cumlik, palec, dlhodobe pouzivanie flase...).
Nespravne dychanie, aj bez zvacsenych mandli sa prejavuje na tvari velmi vyrazne, pretoze svaly lic, pier a najma jazyka ochabuju! Ak ma dieta ORL nalez bez patologickych zmeny a teda nie je potrebne AT alebo TE, tak je potrebne cvicit s dietatom - myofunkcnu terapiu (uz to bolo spominane) zahrna posilovanie svalov jazyka a pier, nacvyks pravneho dychania a prehltania. Pri otvorenych ustach je jazyk v nespravnej polohe (v noci aj 10hodin) a to sa vzdy prejavi (na fotkach to vidiet) a rovnako to krasne vidiet, ked sa cvici. V tazsich pripadoch sa odporucaju myofunkcne aparaty alebo aj prelepovanie.
Som logopedicka, mam s tym bohate skusenosti.

jakubrianka
27. okt 2024

@fazulka21 píšem ti nie názor, ale odborný fakt o ktorom sa nedebatuje štýlom, že ty si myslíš. Zväčšená nosohltanová mandľa ak ide o chronický stav, je problém komplexný. Nie len rast tváre, čeľustí, zuboradie, predkus, ale aj okysličenie vnútorných orgánov, zlá regenerácia, neprospievanie.

chillibubble
27. okt 2024

ak to nema stale a cez den dycha nosom, tak snad to nebude take zle. ale vsimj si to dalej. moja dychala skoro od narodenia v noci zle(aj kvoli cmulaniu palca, kedy nevznika podtlak). momentalne to riesime uz s logopedickou(presne ako tu bolo spominane, dava jej myofunkne cvicenia) a tam nas odporucala celustna ortopedka. uz vyse pol roka ma dcera nocny "strojcek", ktory jej naprava zhryz a postupne aj predkus. v lete bola na vyber mandle.
pisem to hlavne pre tie, co im deti dychaju nonstop ustami a tu si precitali, ze to netreba riesit... treba, spytajte sa na nazor na dychanie ustami lekara a nie zien na koniku. a tiez si precitajte o spanku, a ci sa dieta dostane do rem spanku, ked v noci dycha ustami...

vreckovka2
27. okt 2024

Nam teraz vravela dr., ze aj uzke podnebie moze naznacit to, ze su zuzene aj dychacie cesty. A tym ladom dietatu mozu vadit aj.mandle, ktore nie su az tak velke a inemu dietatu by ziaden problem nesposobovali. Riesime to tiez, plus aj spankove apnoe.

sterbulka
27. okt 2024

@matiska15 moc citas net...moj spi odjakziva s otvorenou chrapanou,chrape a neviem ake zvuky vydava a je celkom pekny😃orl vsetko ok,len tak proste spi,lebo tak spim aj ja(niesom deformovana),spi tak aj babka,deko,svokra,manzel...ak je na orl vsetko ok,neries to

sisska96
27. okt 2024

Aj TY chrapeš s otvorenými ústami,🤣 nebuď šiši

lenkakravcova
28. okt 2024

@fazulka21 hlúposť to určite nie je. V dospelosti s tým súvisia napr silné bolesti lícnych kostí, sánky, dokonca migrény. Vôbec to nie je taká srandička ako to má prvý pohľad vyzerá.

samik88
28. okt 2024

@evkatk mňa by zaujímalo ako ste svojim deťom zabránili často ležať na bruchu,keďže bábätká sa samé otáčajú na bruško a tak cvičia. Potom sa z toho ľahu dávajú na štyry a začínajú štvornožkovať. Je to dosť dlhý proces,tak by som rada vedela ako teda vaše deti začali štvornožkovať a ako ste im zabránili aby sa stále neotáčali na bruško?

miskaska
28. okt 2024

K tým deformáciám tváre. Syn si nezatváral ústa. Keďže jazyk pri zatvorených ústach tlačí na podnebie, tak sa to podnebie správne formuje. Keďže pri otvorených ústach jazyk na podnebie netlačí je podnebie strieškovité a nedostatočne široké. Tým pádom sa robí aj predkus. Preto musel syn nosiť strojček. Ten sme postupne rozširovali a tým pádom mali zuby viac miesta a zmenšil sa predkus. Následne mal ďalší strojček, nosil ho aj cez deň. Ten musel mať zahryznutý. Toto všetko sme riešili ešte počas mliečnych zubov. Takže dýchanie ústami predstavuje aj takéto riziko.

chillibubble
29. okt 2024

@miskaska prosim ta a to podnebie sa mu strojcekmi tiez napravilo? moja dcera ma goticke podnebie z kombinacie palec a dychanie ustami...
a uz dycha nosom spravne, cize ma jazyk prilepeny k podnebiu? tiez toto riesime teraz s logopedickou a celustou. dcera ma makky silokonovy strojcek, tvoj mal tiez taky, ci tvrdy nejaky?

sterbulka
29. okt 2024

@matiska15 tak nieco aktualnejsie,boli sme so synom8rocakom na preventivke u zubara(chodime cez hranice do cr-milionovy lekar❤️).ma krive predne zuby,stalych zubov iba zopar a pytala som sa ho ako to podla neho je...odpoved bola,ze ak ma vsetko ok na orl(nosne priehradky,nedusi sa a nema neviem ake diagnozy),tak ich netreba tyrat strojcekami a neviem cim,nakolko to sposobi len problem ked budu rast trvale zuby,pretoze tie pojdu aj tak aku chcu a o mliecaky sa treba iba starat kym vypadnu...robil mu aj rotngen a vsetko ako mal,sanku ma ok,podnebie tiez a ze ked ho bavi mat pusu otvorenu a nechrape,tak ho mam nechat..tak ja neviem,po tom,co tu citam,sa divim,ze sa vobec naje a vie rozpravat...

vandama
29. okt 2024

@sterbulka neda mi nedoplnit nazor ineho odboru-logopedia. Pan zubar stomatolog hovoril o zuboch. Ciastocne ma pravdu. Kedze to nebol ortodontista (strojcekovy zubar), tak to nie je kompletmy nazor. Ale makke tkanivo ako pery, jazyk a lica, rovnako aj podnebie sa pri dychani ustami formuju nespravne a vyrazne ochabuju (fotiek je plny internet), samozrejme ma to vplyv aj na vyslovnost. Ale najdolezotejsia je ina funkcia a to prezuvanie - ak su otvorene usta, jazyk je na spodine ustnej dutiny a je velmi slaby, zle sa prehltaju sliny, tazsie/nedostatocne sa zuje potrava, moze vytrcat jazyk z ust a tento zlozvyk znova posobi na zuby, ktore sa formu podla toho (mliecne aj trvale). A v neposlednom rade dieta vdychuje studeny a necisteny vzduch, cim ma nespravnu/nedostatocnu vymenu plynov kysliku a oxidu uhliciteho, zvyseny vstup patogennych latok....kruhy pod ocami, unavenejsi, padnute viecka, chrapanie (apnoe), tazkosti s TMC klbom v neskorsom veku...take dieta poznat na prvy pohlad.
Toto su vseobecne informacie a skor opisujem vsetko naraz. Nie kazde dieta ma vsetky tazkosti! Ale ochabnute svalstvo ma kazde, co dycha ustami, kazde! Staci,ak dieta poziadate, aby zavrelo usta a dychalo nosom. Podla toho kolko vydrzi, zvyknu to byt len sekundy a ci ma napatie ("celulitudu") okolo pier poznate, ci je ochabnutie velke alebo mensie.
A to vsetko je dobre vyriesit co naskor, lebo ak talyto zlozvyk pretrvava, tak sa len fixuje a neskor sa odstranuje omnoho tazsie.

chillibubble
29. okt 2024

@vandama prosim ta, ako dlho moze trvat naprava logopedickymi cviceniami? len aby som mala predstavu. dcere 6,5r. v auguste vybrali mandle(nosne a krcne zrezali) a od septembra cvicime myofunkcne cvicenia s logopedickou(predtym sme chodili skoro 2 roky k inej, ale s nou sme trenovali len R, nic ine). niekedy cvicime raz denne, niekedy 2x denne. cca 2x do tyzdna necvicime vobec. ustami dychala v podstate asi od narodenia. nepamatam si to presne, ale ked jej v noci vypadol z ust palec, tak ich asi nechala otvorene. zacala som si to vsimat ked mala 3 roky, sla do skolky, bola casto chora a vtedy v noci aj chrapala. a s palcom v puse mala zase urcite zle dany jazyk. necmula si od cca piatich rokov(takze len nejaky rok a pol).

chillibubble
29. okt 2024

@vandama a teda ja mam este aj nazor od endokrinologicky, ze sa pri dychani ustami v noci moze zle vstrebavat rastovy hormon. a tiez nasa logopedicka vravela, ze take deti neprejdu do rem spanku. preto aj ten unaveny vyraz. proste sa nevyspia dobre, aj ked cez den unavene nie su.

vandama
29. okt 2024

@chillibubble toto je velmi individualne, musela by som dieta vidiet. Ale z mojej praxe vidim, ze ak sa dobre nastavia cviky a cvoci sa intenzivne, tak vidiet vysledky aj po mesiaci. Robim fotku dietata na kazdom stretnuti a hned je to vidiet (zpredu pokojny vyraz+siroky usmev a tiez z profilu)

vandama
29. okt 2024
chillibubble
29. okt 2024

@vandama vdaka, aj takto mi to staci, orientacne. ja som sa bala ze to budu roky. ked tak dlho dychala ustami. aj ked teda to R jej spravne nejde ani po 1,5 roku cvicenia. ale predchadzajuca logo jej nedavala cviky na jazyk, ani na pery atd. len to R sme cvicili. tak mozno ked sa posilnia svaly, tak aj R sa casom nauci.

sterbulka
31. okt 2024

@vandama ja nechapem ako sa viem najest a r viem povedat,komancovske dieta....na orl a logo chodime jak na pase...vsetko ok...ale strojcejy na zuby ked chudak zuby ani poriadne nema,skor urobi skodu ako osoh..

chillibubble
1. nov 2024

@sterbulka tu "skodu ako osoh" mas od celustneho ortopeda? pretoze nasa dceru fotila a za vyse pol roka tam je viditelna zmena. okrem horneho obluku zubov jej to aj tvár zmenilo. mala malu, dozadu posadenu bradu a uz teraz ma pekny tvar. sirsiu, vpredu, aj trochu inak dcera vyzera. po vybere mandle nema ani tie ospale oci. a aj po naprave ostaneme v sledovani a ak by bolo treba strojcek, nebudeme musiet cakat rok a viac v poradovniku.
ale pri tychto myofunkcnych aparatoch je aj predpoklad, ze trvale zuby potom budu rast rovno. trvaly zub nerastie krivo sam od seba, ale vtedy ak ma na krivy rast podmienky. napr. sa vytrhne mliecny zub kvoli kazu a zuby sa poposuvaju do vzniknutej medzery. alebo ak sa dlho kyve mliecny zub a trvaly uz rastie za nim atd.

vandama
1. nov 2024

@sterbulka nevidela som vas, neviem to posudit. Plati to, co som pisala, ze nie u vsetkych je to tak, ze maju vyrazne tazkosti. Ak dychate ustami je to na vas urcite vidiet, aj ked mozete rozpravat primerane a bez zasadnych tazkosti prehltat - neznamena to vsak, ze je to spravne.

sterbulka
4. nov 2024

@vandama kriste pane tolko odbornikov,ze nechapem ze mam 40,posunutu sanku a vobec sa najem...robite problem,kde nie je...a tym to u mna konci,naozaj sa pri mliecnakoch spolieham na zubara co nema nasrate v hlave a u orl na jeho odbornu sposobilost(hossa ho vychvalil a caka sa u nehi pol roka,tak snad je to ok-mne odstranil nador a so fit)

sterbulka
4. nov 2024

@chillibubble poprosim ako maju specializaciu celustni ortopedi v ramci svojej medi praxe..ale iba relevantme zdroje,dakujem...

sterbulka
4. nov 2024

zuby si pojdu svoje aj ked hodim POUA do galot...chrup sa neupravi lebo mama chce...mliecaky su mliecaky,daktorym aj kazia,nam chvalabohu nie,dbame na vsetko..
a tresta decko kym nema trvale zuby,je teror...ale ked nie,cakam na dokazy z praxe,vdaka,nemam medinu zubar tiz neviem,rada sa poucim