icon

Ako riešiť svokru, ktorá spôsobuje bábätku stres?

27. júl 2024

Ahojte,

Môj vzťah k svokre by sa dal nazvať ako neutrálny, vždy som sa k nej snažila správať slušne a s úctou, avšak postupom času som zistila, že ma ohovára a vymýšľa si o mne veci, ktoré nie sú pravda a dozvedela som sa ich od našich spoločných známych. Vždy, keď sa jej naskytne príležitosť zhodí ma, ako ona robí veci nejakým spôsobom a môj je automaticky nesprávny a vyhadzuje mi takto mnoho vecí na oči pred rodinou alebo manželom, asi aby si zvýšila ego, nerozumiem jej zámerom. Posledné obdobie mi pohár trpezlivosti preteká, nakoľko máme s mužom dieťa, ktoré zavše išla kočíkovať, ale účelovo s ním prechádza cez garáty alebo jamy na chodníkoch..dohodli sme sa, že pôjde kočíkovať, s tým, že som jej povedala, aby mi ho doniesla o polhodinu na kočíkovanie, pričom som jej povedala nech sa zdržiava v okolí, aby sa vrátila a ja som dieťa nakŕmila. Doniesla mi ho po hodine a pol s tým, že krásne spinkalo celý čas. Po čase sa prekecla mojej mame, že keď sa zobudí, chodí s ním kočíkom po jamách, aby ho “vytriaslo” a nechá ho vyplakať, kým sa neuspí do ďalšieho spánku. Mne a mužovi tvrdila opak, že zaspalo, lebo bolo hrozne unavené a len trošku sa zobudilo, pokopkalo si a spalo ďalej. Vyplakávanie mi nie je po chuti, my s mužom to doma nerobíme a som naštvaná, že niekto iný si to bez konzultácie so mnou svojvoľne dovolí urobiť na mojom dieťati. Keby ste v mojej situácii, priamo by ste ju konfrontovali alebo ako by ste sa zachovali?

svetlonos
28. júl 2024

Nie si harpia, si normálna. Ja teraz pri druhom obcas nestihnem jesť. Maju 4 a rok. Keď už som fakt hladná a maly - najedeny, prebaleny v ohradke - začne plakať, nechám ho. Dojjem a až potom idem ku nemu. Place lebo chce byť pri mne a nie v ohradke. Ja ho síce chápem ale radšej nech chvíľu pimrnci ako by som mala byt hladná. To potom ake sama uvidis a odhadnúť situaciu 🙂.

milanemila
28. júl 2024

@svetlonos mas pravdu, ale rozdiel je novorodenec a rocne dieta, kt zaplace. Ja mam trosku starsieho ako rok a presne vidim, kedy place, lebo sa nieco deje a to okamzite riesim a kedy vidim, ze sa rozculuje ale nic mu nie je a to ked minutku dve poplace tak sa nic nestane ako pises.

jaskolka
29. júl 2024

Autorka, ešte raz, nič neselektujem. Takže ešte raz, aby sme sa chápali.
K prvému tvojmu príspevku(a teda pre upresnenie k otázke, ako by sme sa zachovali) som sa v svojom príspevku jasne vyjadrila, ze podla mňa preháňas, ale ok, keďže ze je to zrejme prvé tvoje dieťa a tvoje rozhodnutie, keď sa ti svokrine konanie nepáči, vôbec jej ho dávať nemusíš.
K druhému príspevku som sa vyjadrila, ze absolútne preháňas, keď chceš, dat do kočíka pomôcky na sledovanie.
Už sa chápeme? Co teda selektujem?

jaskolka
29. júl 2024

A vieš,keďže mám dve deti, takže si myslím, ze celkom dobre viem, ako "fungujú" deti, ktoré sú aj dojčene aj kŕmene UM. 🙈
Syn jedol aj cca každú polhodinu,hodinu, dve hodiny, kedy ako, no stalo sa, ze bol aj so svokrou vonku, doniesla mi ho tiež po dlhšom čase, plakal v kočíku, zaspal, zase plakal... Tiež prešli pol dediny,teda nejedol aj 4 hodiny, no nerobila som potom cirkusy, ze "zla zla svokra, utyra mi dieťa hladom". Proste som ho vzala, nadojčila a vybavené.
Nejde tu o obhajonie, ale ver tomu, ze svet sa kvôli tomu nezruti, neprezivaj to materstvo tak veľmi. Ja sa v porovnaní s druhým dieťatom teraz sa smejem zo seba, ake blbosti mi vadili, našťastie som sa vedela ovládať a nerobiť si zbytočne stresy.

autor
29. júl 2024

@jaskolka kedze mas dve deti, tak vies ako funguju tvoje dve deti a nie deti vo vseobecnej rovine, ale budis, mysliet si mozes aj to, ze vies ako funguju vsetky deti, ked mas az dve a to je predsa viac ako jedno..len neviem ci si postrehla, ze kazde dieta je ine a to dokonca aj tvoje dve deti..moja mama ma tri deti a nedovoli si tvrdit, ze vies ako funguju deti - vsetky, lebo dve ci tri deti su velmi mala vzorka..
A to, ze si si dieta ty dala na 4h kocikovat a plakalo a mozno bolo hladne, to je tvoj problem alebo tvoja vola, za to este neznamena, ze tolko vydrzi kazde dieta..moje dieta ma reflux a je odporucene pediatrom a gastroenterologom, aby jedol castejsie a v mensich mnozstvach - pricom objem stravy mu neviem odhadnut, kedze sa koji, ale je dost casto, to je fakt, asi si vie sam urcit, ze sa naje radsej castejsie, ako sa prejest a jest raz za 4 hodiny a potom to vsetko prudom vyzvracat..
Ty si asi chcela mat ten pokoj od dietata a preto si si ho dala prec na 4 hodiny a preto si ochotna strpiet aj tie cokolady len aby si mala klud vsak?
Ja sa tiez smejem zo seba, ale su veci a veci, cize nepotrebujem od teba rady do zivota co mam a co nemam robit vo svojom rodicovstve. 🙂 ja si sovje dieta poznam a mozno nie na 100%, lebo vsetci sa ucime, ale rozhodne ho poznam viac nez moja mama, moja svokra alebo nejaka pani z MK s dvoma detmi, ktora ma ako viacnasobna matka asi patent na stravovanie dojciat. 🙂
A len k tym tvojim dotazom…ja som mala len dotaz cislo jedna, ziasdny dotaz cislo dva tu nikde nepadol s prosbou o vyjadrenia alebo navrhy, ci nazory..dotaz cislo dva si z neho urobila ty.
Asi si sa ale neovladla, kedze si sa zacala vyjadrovat dalej k tomu, ako vies ako funguju deti. To len k tym tvojim dotazom a vyjadreniu sa k meritu veci.

autor
29. júl 2024

@milanemila ja uz tiez viem odhadnut kvoli comu placde, ci je to hlad, ci ho boli brucho alebo je vycerpany a je najvyssi cas spat…ked trochu zaplace a potrebujem ist na zachod, ist sa najest v poriadku, ale viem, ze ma vyriesene vsetky svoje potreby alebo viem, ake jeho potreby mam riesit, ci je to hlad, ci je to mokra plienka, bolave brucho alebo ci to je len potreba kontaktu a plac kvoli tomu, ze som odisla z miestnosti napriklad na tu toaletu. Kazdy si pozname svoje dieta najlepsie a aj vieme vyriesit najlepsie jeho trable, tak ako pises, uz ho poznas.

jaskolka
29. júl 2024

Autorka, vieš čo, nech je po tvojom. Zbytočne ti vysvetľovať, ze materstvo nie je "prežívanie" všetkého na zblaznenie, a dieťa nezomrie, keď nedostane okamžite v sekunde jesť. Ja som celkovo asi typ, ktorý nepreziva všetko tam neskutočne, lebo by som sa zbláznila.
No a čo sa týka toho, ako riešiš moje "dotazy 1 a 2"tam k tomu opäť vysvetlenie - otázku, co by sme robili my, som ti zodpovedala, teda to bol 1 dotaz a" 2 dotaz, alebo to co ty nazvas dotazom"bolo len výlučne moje vyjadrenie k tvojmu potenciálnemu sledovaniu svokry. Tam si sa isteže nič nepýtala, to bolo len moje vyjadrenie, ze to je cez čiaru, sledovať kohokoľvek, takým spôsobom.
Ako už XY krát vravím, ty rob, ako uznáš za vhodne. Tvoje dieťa, zvon život, tvoja svokra a rodina, tvoj stres v živote

autor
29. júl 2024

@jaskolka a len k tvojim dotazom, ak chces vypichnut to, ze niekto ma dve deti a teda pozna deti lepsie ako ja len z toho titulu ze mam jedno dieta a napriklad ty alebo moja svokra viete lepsie, tak na demonstraciu toho, ze nie, nie je to tak, pyta sa vecne hluposti, ci dieta uz moze toto a toto lebo ona nevie, akoby tie dve deti nikdy nemala, pytala sa ci mesacnemu dietatu davat caj, kojenemu, na co? Pytala sa, ci vyse polrocne dieta vidi na dva metre - asi nie, ale iba ak by bolo slepe..ked mi ho vracala s kocikovania, tak mi povedala ze asi spinka - syn mal otvorene oci :D a ja som jej povedala, ze ved preboha ma otvorene oci a povedala mi, ze tak si asi moze pospinkat aj s otvorenymi…tak mi povedz, ci je v poriadku a pri zmysloch…ja som teda este nevidela nikoho spat s otvorenymi ocami, ale budem predpokladat, ze ty ano a obhajis protistranu len kvoli tomu, aby si poukazala na to, ze som truba..taktiez ten reflux, obaja s manzelom sme jej povedali nech so synom netrasie a nedava si ho nad hlavu, ze uz opakovane zvracal a povedala, ze jej to nevadi, ked ju ozvracia…ona nemysli na to, ze tomu dietatu to moze vadit, ze sa mu opakovane takto vracia obsah zaludka? Ze z toho, co sa najedol horko tazko nebude mat v bruchu nic a bude nervozny, lebo mu to vyjde von, bude zas hladny a len tho to bude iritovart?

autor
29. júl 2024

Z* oprava

jaskolka
29. júl 2024

Autorka, s tebou nemá zmysel diskutovať. Teraz mi tu začneš vypisovat, ake všetky hlúposti robí a rieši tvoja svokra, len aby si ukázala, ze máš pravdu ty🙈🙈. A ona je zla, hlúpa a neschopná. Ver tomu, aj moja, sa opýtala často z môjho pohľadu hlúposť, ktorá ale vyplývala z toho, ze ona je o 2 generácie staršia a vtedy sa to robilo tak. No to neznamená, že je hlúpa alebo chce zle dieťaťu, len to zažila inak

Tak nech je po tvojom. Máš úplnú pravdu. Úplne súhlasím s tebou Svokra je zla, je blbá a určite už nikdy k nej dieťa nedaj.
Už je dobre? Môžme to takto uzavrieť?

autor
29. júl 2024

@jaskolka ty cely cas poukazujes na to, ze ja som truba , tak to mas len ako priklad. Ty asi rodicovstvo neriesis a nestresujes, len sa stresujes pre ine matoy, ktore nepoznas, nic s nimi nemas a potrebujes ich poucovat. Ty budes asi tiez raz svokra na nezaplatenie. Vsak ja som ti uz napisala, ze to nemusis riesit, ja mozem dalej diskutovat s inymi a ty si mozes ist po svojom, uz si tak davno mala urobit. Ale asi sa nudis ked potrebujes obhajovat cudzich ludi a poukazovat na to, ako je niekto zoy zoy a svokra dobra nech urobi co chce.
Budes uzasna svokra s tymto pristupom raz. Iba ze by si nebola.

autor
29. júl 2024

@jaskolka aha a takto. Ked sa pytaju hluposti, zazili to inak a posunuli sme sa o 20, 30 rokov dalej, je to asi bytostny problem pre starsiu generaciu uznat, ze sa doba vyvija, taktiez vedecke poznatky, cela starostlivost okolo deti a je tazke uznat ze asi ta hlupa nevesta to mozno robi inak a mozno nie vsetko je dobre ale kedze je to jej dieta a pozna si ho lebo je s nim denno denne tak asi vie ako sa sprava ako spi ako sa krmi a riadit sa podla primitivnej instrukcie? Aha asi ano.

jaskolka
29. júl 2024

Dúfam (a chcem byt) taka svokra, ktorá sa nebude starať vôbec do nevesty ci zaťa. Vlastne už teraz viem, ze taka budem.
Máš absolútne pravdu, uznala som predsa to, môžeš byť kľudná. Prajem pekný slnečný deň.

autor
29. júl 2024

@jaskolka aj tebe pekny slnecny den

gabu_lienka
29. júl 2024

Evidentne svokre nedoverujes, na co jej davas dieta kocikovat?

simona20201309
29. júl 2024

@gabu_lienka toto sa pýtam od začiatku....

autor
29. júl 2024

@simona20201309 je to starka, chcela sa s vnukom potesit, dala som jej ho kocikovat, ked jej to malo urobit radost. Myslim ze to je prirodzene a normalne. Si spokojna s odpovedou alebo to nieco meni na veci?

autor
29. júl 2024

@gabu_lienka ako som uz spomenula, cely cas ako ju poznam ako som zacala chodit s mojim muzom a ako spolu zijeme a sme zobrati a je to viac nez 10 rokov, sa k nej spravam uctivo. To ze ona prekracuje moje hranice, neustale, ze sa ku mne nesprava adekvatne, sice neviem co som jej urobila, asi len to ze zijem s jej synom, to som este trpela, za jedno je starsia, je to jeho matka aj ked nemala medze…ale co sa tyka dietata a nerespektovania mna ako matky to je uz druha vec..nie som ziadny asocial, mam dobru pracu, som slusna, uctiva, poviem si vsak svoj nazor a ze ho mame velakrat odlisny, bohuzial. Podla mna ma len mindrak, stale nadava na svoju svokru a nevie vyjst ani s nou, ani so mnou ako nevestou, svagrinu tiez neznasa a stale ju ohovara. Ja vychadzam s muzovou starou mamou, tiez s jeho tetou..moja svokra ale nevychadza s nikym a ked sme u nich na navsteve, vzdy niekoho ohovara a na kazdeho ma nieco co jej vadi.
Nedoverujem jej po tom co som videla ze stvara so synom a pritom vsetkych poucuje a hodnoti aki su a co robia zle a na vsetky svoje netere z muzovej strany nadava ake su zle matky, co robia zle atd.

pralinka86
29. júl 2024

Tazko radit, neboli sme tam, ze ako to bolo v skutočnosti. V kazdom pripade mama bude tazky oriesok, ktory v principe zo skúseností tazi, co robila ona, co sa kedysi robilo, to je to naj. Ina nebude, nevie, je to jej povaha.
Znamym mohla aj zvelicit situaciu, nech je to zaujimavejsie na porozpravanie, tazko povedať.
Mali sme dieta, co spalo 30minutovky, neznasalo kocik, takze ak by jej revalo tak dieta, ze je bordove, huci ako sirena, co i len 5 min, tak to je teda silna povaha, co to vydrzi dlhsie trápiť a neponáhľa sa inak ukludnit dieta. Lebo to aj z teba leje, z tej situácie. Mozno je teda pravda aj inde, ze aj ine skusala ..
V kazdom pripade, takto sa to nerobi, ze porozpravam kadetade o vas kadeco a vam tiez klamem. Chapem, ze chce kocikovat, ktora babka by nechcela, ze?
Tak najbližšie by som jej normálne ako dietatu vysvetlila, co sa mi nepacilo, spytala, prečo o vas rozprava kade tade. A ze sa ti to nepaci. Dieta ma fázu, ze nevie inak vydrzat, nech počká kym nebude sediet a potom ho povozi ked nebude spat

erickatt
29. júl 2024

Viac jej ho nedavaj. A muz sa ta dufam zastal a vysvetlil jej to

gabu_lienka
29. júl 2024

Pozri, dieta nie je hracka a ty nie si povinna nikomu ho “davat” len preto, aby bola naplnena jeho potreba pochodovat s kocikom po meste. Uz maleho svokre viac kocikovat nedas a mas po probleme.
Je to male babatko, ktoreho potreby vie najlepsie rozlisit matka. Zbytocne tu budes hladat pochopenie situacie od zien, ktorym deti prespali 3-4 hodiny, potom otvorili oci a pokojne cakali, kym dostanu jest. Ja tiez jedno take mam a to som bez stresu dala kocikovat babke. Ale mam aj take, ktore malo problem papat, kakat, koliky a reflux pol roka, vreskot na pol mesta s otvorenim oci. Tak s tymto nebol kocikovat nikto. Jediny, komu som 100% doverovala a komu som ho nechala bez mojej pritomnosti, bol moj muz. Vsetci o tom vedeli a nebol ziadny problem a ziadne zbytocne debaty.

autor
29. júl 2024

@pralinka86 moj spala 30 minutovky, aj v kociku, on je ako hodinky, do 30 minut hore a uz opakovane nezaspi a potom zacne rucat na pol mesta…ona je silna povaha, spominala som vyssie, robila to s dcerou, jej to bolo jedno, uz opakovane mi to spominala..nenajedla sa, ona isla do obchodu a vrieskala jej tam a jej to bolo jedno..ona to neriesi
Ona nevie na nic vydrzat, ona by bola najradsej, keby u nej sedime od rana do vecera, ju nezaujima faza, ziadna..dieta nieco potrebuje, chce sa hrat, chce spat kedy ono chce, nie ona, ma prikrmy atd a ona si mysli ze prestahujem cely dom k nej a budem tam sediet a budeme sa usmievat na seba..

autor
29. júl 2024

@erickatt nie nezastal, on sa jej nikdy v nicom nepostavil, este aj ked ma ohovorila, ze som si dieta robila z nudy a ze som leniva robit..co nie je pravda, ja zboznujem svoju pracu a som v nej dobra..vtedy ju tiez nekonfrontoval a mna sa len opytal kde som to pocula a ze to mohlo byt inak, pritom mi to povedali nezavisle od seba dve kamosky a jedna znama, ktore sa medzisebou nepoznaju ale kazda z nich ma spolocne kamosky alebo zname s mojou svokrou..

autor
29. júl 2024

@gabu_lienka no a presne podobne dieta mam ja, syn ma koliky, reflux, roztvori oci a spusti vresk, nonstop ozvracany…aspon trosku pochopenie od niekoho, kto to zazil..ale dakujem, za otvorenie oci, enbudem hladat pochopenie uz takto, kazdy ma ine dieta a ine skusenosti

pralinka86
29. júl 2024

Ved práve preto, ze je aka je, nezmenis ju
Tak pozvať na kavu, kolac, pekne jej povedat, co vadi, normalne do oci a dohodnut sa, ze az teda to dieta bude trebars vacsie, radi jej pomoc vyuzijete. Viem co su 30min spanky, pisem o tom.
A ano, aj shitna pomoc, bude raz dobra. Kto nema komu dieta nechat, co i len na polhodiny a musi vsetko s takym dietatom vybavit, lekara, terminy u dr ci niekde na urade, kde treba kocik po schodoch vlacit, kedy rezim musi ist bokom, tak je rad aj takej nudzovej pomoci. Takze nedavajte babku uplne bokom, len nasadit hranice

em4life
29. júl 2024

Ja mam podobnu mamu - potrebuje vsetkym dokazovat veci. Neda sa to zmenit, bohuzial. Kedze byvam 200 km daleko, chodime k nej na tyzdnove navstevy. Vtedy sa snazim neriesit, aby sme sa vyhli konfliktu.
Svokra sa uz nezmeni a aj ked Ta nahnevala, nebojuj s nou jej zbranami. Lebo si zivot urobis este horsim. Daj jej dieta kocikovat, ked je najedene a unavene. Popripade chod s nou - ked bude mat pocit, ze potrebuje vnuka pokocikovat. Ak nepride nacas spat s kocikom, chod jej naproti, ak je to naozaj take surne. Ak na takuto povahu pojdes zakazmi a nadavkami, budes mat doma peklo. Ver mi.
PS: Deti nie su z cukru, preziju aj chvilu nepohody a dokonca aj byt hladne 30 minut. Neublizi im to na psychike, ak sa to nedeje na dennom poriadku. Su vsak velmi citlive na to, ako spolu vychadzaju ich najblizsi ludia a vie ich to velmi trapit. Ver mi. Cim bude babo starsie, tym viac bude vnimat akekolvek napatie doma/medzi Tebou a svokrou. A to mu bude skodit viac ako to, ze sa niekedy zobudi a nedostane papat hned.

autor
29. júl 2024

@em4life ja by som sa este povzniesla aj nad toto, len som jej chcela vymedzit hranice kedze to muz nedokaze a toto mi prislo vhod, kedze ma nerespektovala a oboch nas oklamala. Lebo u nej to je extrem jej spravanie sa voci mne a tie jej ohovaracky, zhadzovanie a dokazovanie si..robi to pred muzom, robi to pred spolocnymi kamaratmi alebo ludmi, ktori ma poznaju a nebude mat medze robit to ani pred detmi, co mi pride vrchol ked deti budu pocuvat a nasavat ze maminka nevie a maminke nepovedz a urobi si ako ona chce. Najlepsie by to bolo zamedzit v zarodku a toto mi prislo ako fajn prilezitost

autor
29. júl 2024

Aby teda tie jase vztahy nemali negativny dopad na deti, lebo aj taketo reci a zhadzovanie ich najblizsich bude mat na ne dopad

em4life
29. júl 2024

Stretavaniu s nou sa nevyhnes uplne a urobis si to len horsim. Nebojuj s nou. Mozno prave to ju dobija energiou.

simona20201309
29. júl 2024

Nie nie som, prepáč ale ak raz nechcem tak mam u prdele ci sa chce starká potešiť. Sak ty si matka nie? Svojpravna...
Tak 3 strany o tom aká je hnusná primitívna sprostá zla a ty si ju chcela potesit hej?
Takto ju chceš potesit častejšie ako píšeš, lebo do toho garatu nevosla len jeden krát