icon

Ako zvládnuť skoré vstávanie detí cez víkend?

5. okt 2024

Syn 3 ročný chodí už do skolky, vsetko je super, cez týždeň nerobí žiadne cirkusy ráno, je mi síce ľúto ho budiť keď tak krásne spinka, ale pomaly vstane a je ok. Do skolky ho budím o 6:40.
Obaja s mužom mame prácu pon-pia, 9-5, cez týždeň to len nejak pretrpime, ale keď príde víkend, radi by sme sa ráno aspoň trooooooosku vyspali.. Ale syn už asi naučený režimom, buntosi p 6:50.... Kakaaaat, cikaaaat, necem búvať, ked ho preložíme z jeho izby ku nám do postele, to nevydrží, ani snami ležať ani nič. Ani s knižkou, a riesit to tým ze ved zapnite mu telku a vy spíte dalej, take riešenie sa mi velmi nepáči.
Aj keď mu to hovoríme stále, ze zajtra sa mozes dlhšie vyspinkat, bez šance, tomu ešte nerozumie.
Prosim vas, matky s väčšími deťmi, kedy sa toto zlepšilo, a aspoň cez ten úbohý víkend sa dalo pri dieťati si trosku pospať?

Strana
z3
marianarem
5. okt 2024

Ja ta chapem. My s muzom sme typy, ktore chcu byt vecer v tichu v klude hore a rano si prispat. Ked treba, tak jasne, ze sa prisposobime a ideme iny rezim, ale prirodzene a najvacsia pohoda je pre nas toto.
Ja by som sa tej telke az tak nebranila, su to dva dni do tyzdna po hodine, v 3r uz ok. Pripadne stiahnut nejake normalne videa, naucne alebo stare klasicke kludne rozpravky a nech pozera. Bambulka, Pat s Matom alebo Kremienok s Chocholusikom podla mna nenicia 3rocny detsky mozog. Su aj rozne akoby jazykove kurzy pre deti, ozaj ze par obrazkov, pomaly sa striedaju. Moj este pozera rozne videa pre dodpelych o tom, ako niekto opravuje motor alebo vyraba reproduktor, sustruh, take fakt neneuroticke veci.
Inac ja som v detstve robila toto iste. Kazdy den sme do skolky/skoly vstavali 6:15. Nadavala som na to, aj som sa tesila na vikend, ze nemusim vstavat...no a kedy som.bola hore? O 6tej. Islo.ma samu porazit 🙂 Ale presne pustila som si telku alebo citala knihu, hrala sa, nechodila som budit rodicov. To ale hovorime od takych 5 rokov vyssie. V 3 rokoch je tazsie sa dohodnut.

cukroska
5. okt 2024

Tak už len vydržať. Príde čas,že bude väčší a zahrá sa sám kým vstanete.Aj moji bolí ranné vtáčatá asi ako každé. Ale keď uz boli väčší tak sa aj zahrali samí ale kukali rozprávky a nechali nás pospať.Ale nemyslím tým dlho 😄 Môj muž celý život je úplný ranostaj a ja som vždy vstala akosi automaticky. Aj keď sa mi brutálne nechcelo. Ale pri mladšom si nemôžem sťažovať. Ak aj vstal on sa vedel zabaviť aj pozerať aj sám ráno.

katkaa01
6. okt 2024

@tetapetra napr moje spavalo aj do pol 11 a to som sa na ňu chodila pozerať ci dycha😂😂😂

lavender273
6. okt 2024

3r buntosi o 6.50 😁 to je iny luxus!

janage
6. okt 2024

Prosím ta, nenúti ho ďalej ležať. Ja som ten typ, že ja neviem spať dlhšie lebo je víkend alebo voľno. Sama sa zobudím každý deň o 6.00 ráno. Proste telo je tak naučené.
Párkrát sa stalo na dovolenke napr, že som nemala kam odijst a musela som ostať ležať, aby som nerusila ostatných v izbe a je to niečo veľmi nepríjemné. Veď si skus sama, keď vstanes a si už vyspata "nasilu" potichu ležať v posteli.
Ponúkni synovi tiché činnosti. Môže kľudne prísť k vám, a kresliť, hrať sa s mäkkými hračkami, pozerať knihy, stavať textilné kocky...nie každé dieťa to v tom veku dokáže.
Vodičku mu priprav do nejakej fľaše, z ktorej sa dokáže sám napiť, rožteky alebo niečo nekazive čo si sám zoberie od hladu zo stola.
Na cikanie pripraviť nočník ešte lepšie naučiť na redukciu rovno do wc, redukciu môžete na wc dat, keď pôjdete spať, aby ju tam ráno už mal.
Môžeš ho naučiť zapnúť si detské cd na počúvanie. S rozprávkou, pesničkami....aby sa necítil sám v tichu.

Ja ak porusim svoj spankovy režim, potom trpím, mam rozhadzany deň, bolesti hlavy a hlavne ja už naspäť nezaspím. Som veľká , tak si idem čítať, žehliť, skladať prádlo....tiché veci, ale tvoj synček je maličký.

Stačí ak si uvedomíš, že tak ako si ty frustrovana z toho, že už vstal, on je frustrovaný z toho, že chcete, aby spal ďalej.
Ale ty si veľká, on maličký.

mimimoje
6. okt 2024

Môj má 15, mladšia 8 a ešte sa to nezlepšilo, proste sú deti, ktoré nepotrebujú spať. Podľa mňa je este 6.50 absolútne luxusný čas.

senta_sofia
6. okt 2024

Myslim, ze keby pozeral hodinu telku, aby ste si pospali, svet sa nezruti. Aj jemu je to vzacne, lebo cez tyzden sa to v tom rannom zhone neda. Takze ked chces pomalsie rano, dopraj ho aj jemu. Nemusis mu hned od rana robit animatorku.

eleanor2510
6. okt 2024

@autorka pre mna, ked som bola dieta, bolo najvacsie potesenie pozerat v sobotu a nedelu rano rozpravky. Tiez som vstavala este pred 7, ved preto tie rozpravky vysielali a predpokladam, ze stale vysielaju. Dokazala som byt ticho ako myska, lebo som vedela, ze cim dlhsie budu nasi spat, tym dlhsie mozem pozerat. Najvacsi trest bol pre mna zakaz tych ranajsich rozpravok. A som tu, nic zo mna neubudlo a vyvijala som sa uplne normalne. Nechapem, preco sa tomu branis, tym duplom, ked sa stazujes, ze chces spat.

3petka
6. okt 2024

Tak sa z mužom striedajte. Jeden deň nech s ním vstane jeden a druhý sa vyspí a naopak.

eliska13
6. okt 2024

Vstať raz jeden raz druhý.Ja som nikdy už nevedela spať, keď boli decká hore s mužom.Pospat si poobede, alebo večer zaľahnúť skor

mimi3008
6. okt 2024

@milovnickakvetov To potom dokedy mate rano otvotenu skolku? V nasej je prichod do 7.50 do satne, o 8.00 sa zamyka skolka

jovka
6. okt 2024

Sranda , ja som nikdy nechcela vstávať, od detstva mala mamina problem ma budiť a ostalo mi to cely zivot:D

darkswan
6. okt 2024

@slavka1988 mne prva spala pekne, druha mala polroka obdobie, ze vstavala medzi 4:30-5:00 to bolo zle

quaxi
6. okt 2024

Veľmi skoro som naučila syna ako si ráno dá sám raňajky, čakala som druhé dieťa a ráno mi bývalo strašne zle, mal vtedy 2r. Raňajky mal nejaký koláč čo som nachystala na stôl a jogurt čo mal prichystaný v chladničke. A pekne som ho naučila cez víkendy nech si potom pozerá na tablete, ktorý bol inokedy blokovany ale na víkendové rána som ho nechala odblokovany takže mu to bolo vzácne a s radosťou si tam šiel pozerať. Mám svoje priority, tá hodina 2x do týždňa ráno kým ja dospim mu nijako neublíži. Mali sme pravidlo že pozerať môže len kým ma nezobudí, takže motivácia bola silná a nechodil ma budiť.

katrin21
6. okt 2024

A kde je problem? Ja som si obe deti naucila tak,ze ked vstanu a maminka spi , tak sa idu hrat, alebo si pustia v telke ranne rozpravky, to zvladnu ..a min.do 8 som mala klud...jasne,ze som ich vnimala ,ale mohla som lezat a driemat. Mala som dievcata, rozumne,ale tak ono som ich k tomu aj viedla aby nevymyslali ..takze pohoda.... keby nieco, vedeli ze som tam.
Jasne,ze k rocnemu som vstavala, ale ked mali 3roky, u takto..to.su uz rozumne bytosti

jasla
6. okt 2024

🫠 bude mat 16 ako moj, a budes do 13.30 cakat, kedy konecne vstane😂 zmeni sa to, neboj. Len to chvilku potrva😉

xsoniax
6. okt 2024

A nedá sa vám skôr spat, ze by ste si zmenili režim? Ja mam tiež čerstvu trojročnu, ale je to ranné vtáča. Budí sa medzi 4.45-5.45 každý deň. A kedze žiadne spankove poradkyne ani nič nepomohlo na ranné vstavanie, tak ju dávam spat na 19.30 a my tiež max o 22.00 spíme.

ema234
6. okt 2024

Ja som mala vyhodu, ze moj muz vzdy bol ranne vtaca , aj cez vikendy, takze, ja som si vzdy mohla pospat

milovnickakvetov
8. okt 2024

@mimi3008 8.00, malý neranajkuje, bývame 3min.autom od škôlky, takže s prehľadom stíhame.

mimi3008
8. okt 2024

@milovnickakvetov aha, tak to ano, u nas uplne najdlhsie trvaju ranajky (a jedlo vseobecne), dokazu ranajkovat aj 15-20 minut...ostatne je rano vybavene za cca 10 minut

johanka21
10. okt 2024

A prečo by si mu nemohla pustiť nejaké výchovné rozprávky? Môj syn aj dcéra sú tak odchovanía v pohode. Už má radi spomíname, aké to bolo pekné, keď citovali postavičky z rozprávok, alebo že si zapamätali kúsok pesničky a podobne. Veď by som sa zbláznila, keď som k jednému a potom neskôr aj k druhému musela v noci vstávať, keď boli smädní.

autor
10. okt 2024

@johanka21 aké výchovné rozprávky konkrétne?

pohodacka03
10. okt 2024

Rozumiem, ze by bolo fajn si pospat rano dlhsie. Ja som nocna sova, bola by som hore aj do 3, ale rano si chcem pospat.🤦. No vies kedy vstavaju moje deti? Medzi 5.50 a 6.20 😀😂. A to vecer najstarsia 4 rocna zaspi o 22.00 a rano je o 6 hore. Asi 2x za zatial stalo, ze sme spali vsetci do pol 8- to bolo tesne po obdobi kedy krpec vstaval 4.40 a dalsie 2 dni ho rano uz vyplo. Verim, ze raz to pride a bude deti spat dlhsie ako ja 🙂

petoge
21. máj 2025

Presne to iste sme mali aj my. Chceme si pospať, al3 deti su hore este skpr, ako cez tyžden. Nechapem to. My sme ich naucili, nech si pustia na spotify Parádne rozprávky. Sú to fakt skvele audiorozpravky, vtipne, originalne a poucne. Jedna ma tak 20 min. A tak mi si spinkame a deti otocia tak 4 rozpravky. Super. Miluju to. A my tiez. Vyskusajte.
https://open.spotify.com/show/1rJtg8Rd4rH9gP0i5...

Strana
z3