icon

Do akého veku ste uspávali deti?

19. sep 2023

Máme 4 ročného syna, má svoju izbu.
Večerný rituál u nás kúpanie, večera, prečítam mu rozprávku a lahneme si do postele. Nechám ho samého, má v posteli plysakov hra sa s nimi. Po chvíli ma volá aby som si išla prinho ľahnúť. Robim že ľahnem si, po chvíli odídem. Nech spí sám a poviem mu že zachvilu dôjdem. No vždy po pár minútach ma volá aby som si ľahla vedľa neho. Takto to ide x krát dokola. Keďže chodí do škôlky, večer zaspáva po 21 hodín. Je to dosť zle,ráno vstávame o 5tej. Ideme na bus a do školky, ja do roboty aby sme stihli.
Manžel ho neuspi, keď pošlem za ním manžela, syn plače že on chce maminku.
Každý večer ledva čakám kedy zaspí aby som si mohla aj ja oddýchnuť si prečítať si knihu alebo pozrieť niečo v telke.
Manžel zatiaľ si oddychuje v obývačke pred tv za celý čas čo ja uspavam.
Do kolkatich rokov ste uspavali deti vy? Koľko bude trvať pokiaľ sa naučí zaspávať sám?
Možno mi napíšete nech si užívam tento čas že chce ma mať pri sebe, ja si to užívam. No chcem mať trochu priestor aj pre seba.

dadis
19. sep 2023

V tomto veku rozpravka, zhasnut svetlo/zatiahnut zavesy, pesnicka "Rychlo do postielok, ved uz mesiac svieti", pusa a privriet dvere..

beata_k
19. sep 2023

Nerozumiem preco stale odchadzas a prichadzas. Chodi spat dost neskoro. Iba ho tym zdrzujes od spanku. Ved si k nemu lahni a pockaj kym zaspi. Na co ten cirkus okolo?
K otazke. Ma 4 a sadnem si na koniec postele v jeho izbe a pockam kym zaspi. Vie zaspat aj sam. Ale v noci mi hovori vsetky svoje obavy.

diewcatqoo
19. sep 2023

Vyslovene uspavala, tak ze som pri synovi lezala, som robila asi do 5 rokov aj nieco. Potom uz sme zacali uspavat tak, ze chvilu pri nom posedim, precitame rozpravku, porozpravame sa a odidem prec - necham ho zaspat sameho. Uz bude mat 7 rokov, ale stale ma vyhradeny jeden den v tyzdni na to, ze moze spat so mnou. Pripadne aj ked je chory, tak si ho beriem do postele k sebe alebo ja spim pri nom v jeho izbe.
Ten vecerny cas s nim si uzivam. Dieta je male len raz a kym ma potrebuje, nemam problem byt s nim vecer. Aj on to ma velmi rad, ked sa vecer pred spanim spolu este v posteli porozpravame, aky sme mali den a tak. Z detstva si pamatam, ze aj ja som zboznovala, ked sme sa vecer pred spanim rozpravali a mojkali s rodicmi. Takze viem, ake dolezite su taketo chvile pre deti.

viestta
19. sep 2023

@majlo1234 tak ti dvaja boli samostatna jednotka velmi skoro. Zacalo to tym, ze nevyhnutne musel u babky ostat na 3 noci ked mal asi pol roka a uplne v pohode to zvladli, odvtedy ostaval bez problemov, odkedy nema plienky sa vlacia kade tade a prazdninuju spolu

dadis
19. sep 2023

@bluka2 Moje deti poobede spali aj doma do cca 5 rokov..starsi este kym isiel do skoly poobede oddychoval, cital si v posteli, robil si pracovne listy..a vecer chodili spat o 20..a ked nastupili do skoly, nevladali vydrzat do 20.. uz 19.30 sme ich museli unavenych ukladat 😀 ale oni aj teraz v puberte chodia tak skoro spat.. o 20 su v posteli aj cez prazdniny. Minule som bola so psom okolo 22 a u nas na ihrisku nejake mensie deti sa hrali (mame krcmu vedla ihriska 🙄).. som si pomyslela, ze skolkari su vonku a moj 16r syn od 20 v posteli 😅🤣🤣

sense
19. sep 2023

Ja som do 5-6 rokov lehavala pri dcére, ale jej stačilo ze som tam bola, čítala som si v. Telefóne alebo počúvala cez sluchátka otočená chrbtom a mne to nevadilo. Keď som mala robotu tak som jej zapla rozprávku na počúvane a poroobila som si co bolo treba, teraz ma 10,5 a mame stále svoje rituály 19.50 si ľahnem ku nej do postele, po škrabka. Po chrbte, porozprávame sa, pomojkame sa a o 20.00 odchádzam s izby. A nevadí mi to ani teraz, ved do 18 rokov to nebude chcieť

canis_lupus
19. sep 2023

@dadis môj napríklad do tých 4r vyslovene potreboval poobedný spánok, lebo potom od tej piatej mu už úplne prepínalo s prepáčením 😂 ale teraz cez prázdniny prestal úplne spávať poobede a bol ok, do postele chodil o 19.30 a zaspal do 15min. Ako začala škôlka začalo peklo, neviem, či tam poobede spáva alebo stačí, že len ticho leží, ale je jedno, či ho uložím o 20.00 alebo 21.00, zaspáva okolo 21.30. Ja by som bola radšej, keby poobede nespal a vyspal sa radšej poriadne v noci, lebo ráno vstávame o 6.15-6.25. Cez víkendy keď je doma a nespí chodí spať tak ako cez prázdniny o 19.30 a ťahá do rána do siedmej cca.

bluka2
19. sep 2023

@dadis To sa mi zda skoro nepochopitelne :D moje deti v 2-3 rokoch prestali spat na obed a do vecera uplne v dobrej nalade vydrzia, behaju, aj vsetko... no co uz, ale samozrejme verim ti

andrea_82
19. sep 2023

Pri starsom synovi som sedela cca do 5-tich rokov. Nikdy som ho nenechavala zaspavat sameho. Drzala som ho len za rucku. Tak sme sa vyhli vybiehaniu z postele a natahovaniu zaspavania. Zaspal rychlo a mala som potom cas aj na seba. Pri mladsom tiez budem sediet. Ved ten cas tak rychlo leti, raz nam za tym bude luto.

basska_b
19. sep 2023

Ja som tu raz davala taku temu, ze kedy su deti schopne zaspat aj same (t.j. nedozaduju sa pritomnosti rodica), ze dokedy ste ich zvykli uspavat a kedy uz aj sami povedali mami, chod si robit svoje, odpovedali mi povacsine, ze v 6 rokoch. Ja mozem povedat, ze mam dcerku, ktora ma momentalne 5.5 roka a je natolko rozumna, ze ked jej poviem je noc, spime, zajtra ideme do skolky a ja musim este zehlit/upratovat/robit do roboty tak ona ze ok maminka, otoci sa na druhy bok a spi... potom.mam dcerku 3.5rocnu a ta je zatial mamin prisavnik. Tu starsiu som dlho uspavala ja, posledny rok-dva zaspava s tatom, no az teraz mame pocit, ze uz si mozeme ist robit svoje a do tej 21 isto zaspi. Bude byvat skor tma, budemd ukladat i skor

anavixy
19. sep 2023

Tak ja poznam aj dospele zeny ktore vraj nevedia zaspat/tazko zaspavaju ked nemaju muza doma 🤷🏻‍♀️, tak neviem preco sa tak lipne na tom aby dieta zaspavalo same. Moje nezaspavalo a nezaspava same a ani som to nikdy neziadala od neho zatial, ja mam v okoli len take ktore rodicia uspavaju este tak 5 rocne (citaju im, lezia pri nich..) 😃 ale akoze ano samozrejme keby mam dieta co polozim a spi tak tiez sa nevnucujem uspavanim 😄

viestta
19. sep 2023

@bluka2 nas chodieval spavat o siedmej, teraz o osmej je uz v posteli, to je tretiak, zaspi ked ako. Co je fajn, volny vecer. Lenze od malicka vstaval skor ako vsetky kohuty. Bezne v lete cvirikal o pol piatej, vtedy ked sa cloveku najlepsie spi vykrikoval z postielky Pisat, papaaaat. Teraz pospi aj dlhsie, hlavne cez prazdniny to potiahne "az" do siedmej. Ked je skola, tak ho treba tahat z postele o pol siedmej, zato cez vikend uz o siestej sedi pri telke s jogurtom v ruke.

dadis
19. sep 2023

@bluka2 Oni radi spia, asi vsetci pubertaci radi vyspavaju..len oni mavali skoro cele prazdniny rano (niekedy aj poobede ) treningy, tak museli vstavat o 7.30.. kym rovesnici mozno vyspavali do 11..

zuzuliennka1
19. sep 2023

a nedavas ho spavat prilis skoro?
ja mam 5,5r syna a spat ide jednak vtedy, ked uz vidim ze je cas, a teda lezim pri nom a pocuvam podcast, on ma potrebuje mat vedla seba, zaspi do 10min. a cely vecer volny.
nesilim to do samostatneho zaspavania, mne sa tiez lepsie spi s manzelom vedla mna

dadis
19. sep 2023

@anavixy My sme tiez citali, ked boli vacsi, tak aj lezali (lebo sme pracovali a citili sme, ze sme s tymi detmi malo a toto bolo cast dna, kedy sme spolu boli v klude a tichosti) a ked uz sme citili, ze nas lame zaspat, tak sme vstali, dali pusu a isli z izby..lebo ked clovek obcas pri tom dietati zaspal, tak vysiel z izby ako precarovana bosorka a z vecera nebolo nic

autor
19. sep 2023

@beata_k Lebo nevydržím hodinu pri ňom ležať, v jeho posteli som skrcena nedá sa ani nohy si vyrovnať, alebo potrebujem ísť napiť sa alebo na wc, tak poviem mu že musím odskočiť.
@canis_lupus Cez prázdniny aj môj chodí skoršej spať, o 20 hod už spí lebo cez deň doma nespava. Iba v škôlke lebo musí.
@basska_b To aj ja mu hovorím že musíme spať lebo ráno ideme do škôlky a ja do roboty. A on stále ja nechcem ísť do škôlky chcem byť doma s tebou.
@zuzuliennka1 Lahneme si o 20 hod vždy mu trvá hodinu aj niečo vyše pokiaľ zaspí. Skúšala som dať ho aj neskôr no potom sa posunie čas zaspatia. Potom zaspí až po 22 alebo o 23 to už je dosť neskoro

ema22270
19. sep 2023

Ja si chodim lahnut k synovi - mal 6 rokov nedavno a uz je aj prvak. Spi potom uz sam vo svojej izbe. Ja na tom nevidim nic zle. Tiez sme mali nervy z toho niekedy. Ked uspavamie trvalo dlho a zaspaval, ako u vas, az po deviatej. Teraz chodime pocas pracovneho tyzdna pred osmou do postele, bud mu citam, alebo sa rozpravame o skole, alebo mu spievam - take klasicke slovenske detske pesnicky. A o polhodinu spi. Celkom si vazim tieto chvile s nim. Konecne mame nejaky rezim a dodrziavame ho. Zaspava ovela lepsie.

beata_k
19. sep 2023

Tak si sadni na koniec postele. Nemusis pri nom lezat. Ked mu hodinu trva zaspavanie tak kolko realne spi? 7 hodin? To je malo. Cim menej spi, tym tazsie zaspava.

lucy_ms
19. sep 2023

Staršia má 6, mladšia 2 a pol, tú ešte dojčím a uspávame ich obe a obaja. Ľahneme si k nim do postele, vystískame, vybozkávame, vyvoniame si ich, zaželáme dobrú noc, muž číta rozprávku a baby postupne zaspia. Takto to plánujeme robiť do kedy budú chcieť. I keď áno, občas sú dni, kedy je to náročné a vtedy by som bola rada, aby zaspávali samé. Ale v podstate ja si pri tom uspávaní oddýchnem.

lucilaines
19. sep 2023

Mam dve deti 5 a 2,5 rocne a uspavam stale. Teda uspavam, sedim pri nich v zhasnutej izbe. Ja som to ale nikdy neriesila, lebo mne to nevadi. Som tam pri nich celkom rada, pokecame, potom zhasneme a ja si nieco citam, scrollujem facebook alebo podobne. Mam to taky me time na kukanie do blba a celkom pri tom vypnem. Ale teda trva to 15-20 minut. Mam odsledovane, kedy ich davat spat (tiez zalezi, ci spali alebo nespali v skolke). A viem sa prestriedat s muzom, je jedno, kto tam sedi. Da sa to urcite deti nejak postupne naucit, ale mne sa nechce. Skor ci neskor ma urcite poslu do kelu aj sami. Teraz ak by som odisla hned by ma volali, nezaspali by sami. Takze za mna by som ti poradila, nebojuj s tym. Len to predlzujes. Proste si k nemu sadni a zachvilu bude spat, ked nebudete okolo toho robit ceremonie. Najdi si nieco, ako ten cas vyuzijes pre seba. Ale teda urcite by som zapojila aj muza, uz len z toho dovodu, aby si sa mohla pohnut z domu a vybehnut niekam aj von alebo si proste niektore dni oddychnut ty. Myslim, ze ked sa to synovi vysvetli, ze ides prec alebo mas robotu, takze bud tam nebude nikto alebo tato, tak si da povedat.

babulkomale
19. sep 2023

Ja ta uplne chapem. Toto bohuzial nepochopia matky deti, ktore spia poobede a o osmej vecer su zasa unavene.
Aj moji fungovali so skolkovym spankom vecer do 23.00. proste pred nastupom do skolky uz davno nespavali a ked tam zacali spavat, tak amen tma.

babulkomale
19. sep 2023

@anavixy vystihla si to. Ja som to sem pisala uz velakrat. Dospeli sa boja tmy, zvukov, samoty, niektori muzi nesmu chodit na sluzobky lebo zena je nemozna...a malemu dietatu sa cudujeme. Absurdne.

anjelicek26
19. sep 2023

Od porodnice nakojit, zavinut, do postielky a zaspavali sami... pre nich je to automatika, do par minut tuhy bez nejakych cirkusov okolo toho.

4stanka4
19. sep 2023

@mimikas moja ma už 3 ale len jeden krát sa stalo ze si prišla k nám v noci ľahnúť. Ona aj keď je chora tak chce ležať sama, nechytat ju a to ma od malinka.

anjelicek26
19. sep 2023

@4stanka4 takych deti je viac ako dost... pomojat sa dojdu, rano do postele cez vikend sa tiez prijdu pritulit, ale spat sami... kvoli kludu, tichu a hlavne miestu 😂 Co sa inak tyka strachu, tak moji sa nikdy nicoho v noci nebali, je ale aj pravda, ze my sme ich fakt ziadnymi kravinami nestrasili, proste vedia, ze take veci neexistuju... alebo im proste len chyba fantazia a su vecer unaveny, boh vie 😅 Od 1,5 roka mi uz nespavali na obed...

4stanka4
19. sep 2023

@anjelicek26 moja sa zatiaľ nebojí ale tak ju ani ničím nestrasime to je pravda. My mame doma spachtosku- teraz začala chodiť do škôlky tak vstáva o 06:30, v škôlke spi 2 hodiny a večer je v posteli o cca 19:30 a cez víkend spi do 8 a cez deň potom potiahne aj 3 hodiny.Minule v škôlke keď som prišla po ňu tak mi plakala ze ona chce dlho spinkať .

nikha2809
19. sep 2023

Tento rok v lete.Dcera má 7 syn bude mať 4.Dovtedy som vždy prečítala, ľahla som si k dcére, muž k synovi a počkali sme kým zaspia.Nam to nevadilo, nijako nás to neoberalo o čas, robili sme to radi.V lete dcéra že už by chcela skúsiť zaspat sama, syn sa pridal.A mne to túlenie aj chyba

patta89
19. sep 2023

Do 6 mesiacov, odvtedy sa naucil sam...teraz ma 3,5 roka, spi sam vo svojej izbe..oblecie si pyzamko, lahne do postele a odchadzam z izby....aspon mame vecer pre seba s muzom...o chvilku rodim, tak budem ucim aj dceru zaspavat samu 🙂

clarae
19. sep 2023

V rodine a okoli mam vela deti ale veru nepoznam take co by do 3 rokov spali same. Kamoska 6 rocnemu povie rozpravku a potom spieva kym nezaspi. Svagrina chodi 8 a 9 rocnemu precitat rozpravku a caka kym nezaspia potom odide( tomu sa uz veru dost cudujem). Sestra mala obdobie ked skoro trojrocnu uspavala na rukach lebo mala neutichajuce place pri odstaveni od kojenia. Niekedy sa to proste pre psychicky pokoj dietata neda len tak ho nechat sameho. Nas ma zatiel len 14 mesiacov ale uspavanie je narocne, nocne trva aj vyse hodiny

nikaa951
Odpoveď bola odstránená