Potrebujú bábätká stály denný režim?
Potrebuje mat babatko rezim? Ze naucit ho stsle ten isty cas ist spat v tom istom case sa kupat atd ?
Asi zalezi ci sa bavime o mesacnom babatku alebo polrocnom. Rezim je nieco co sa neustale meni, ale rutina je klucova. Rutine cinnosti pomahaju babatkam chapat co sa deje a predvidat blizku buducnost. Je jedno ci jeden den uspavam o 19 a druhy o 20:30 ked uspavaniu predchadza napriklad kupel, masaz, spievanie.
Bábätko nepozná hodiny, nemá ani pojem o čase
Podstatné je, aby išli veci po sebe ...vytvori sa rutina a z nej bude postupne aj časový režim
Ja som mala pocit, ze ten rezim potrebujem skor ja 🙂 Snazila som sa uz od narodenia, ale bol to aj tak chaos az do 8m, kedy sa maly tak nejako ustalil.
Je to praktické a keď sa naučí napríklad zaspávať o 19 každý večer, tak vieš, že odvtedy máš voľno a môžeš si v kľude oddýchnuť, až napríklad do 23, kedy sa budí na mlieko. Ale to je na každej mame, ako jej to vyhovuje. Niektoré sú antirezimove.
Časový režim prináša deťom pocit bezpečia, lebo vedia čo bude nasledovať.
pri novorodencoch sa veľmi o režime nedá baviť 😁 tam sa to mení doslova z týždňa na týždeň a čo platilo v pondelok už v piatok neplatí 🤷 určite netreba nútiť ale snažiť sa navnímať čo to dieťa chce a nejako láskavo mu vysvetliť že v noci sa spí 😂
U nás ani nie režim ale skôr kľúčové veci, ktoré nasledujú po sebe
@janickacrazy nie deti sú antirežimové a nie mamy 😂😂😂 joj čo by som za to dala keby mi dieťa o 19 zaspalo a zobudilo sa o 23 na mliečko 🙈 toto je taký blud (ale aj my sme v termínovkách mali tuším 2 také deti 🤷) že keď si to prečíta prvorodička s pár dňovým novorodencom po prebdenej noci tak chytí rovno depku čo ona robí zle 😁
Moje malo ,takze za mna ano, je to dobre. Rovnako to bolo dobre aj pre mna
Tri deti, bez režimu. Všetci nás "strašili" ako to bude zlé v škôlke, škole... Ani jeden nemal problém. A my sme výlety a návštevy nemuseli časovať.
Mojim detom som vytvarala rezim od zaciatku. Aj pre nas to bolo lepsie, lebo sme vedeli, ze presne o takej hodine pojde spat, o takej hodine bude jest a bola to parada. Vzdy som davala spat o zhruba tej istej hodine vecer 19-20.00. A ked posledny spanok cez den pripadol na napr. 16.00, o pol hodinku som ich budila, aby vecer vedeli zaspat. Fungovalo nam to perfekne.
Ja som dosť režimova, aj moje dieťa je. Prvé tri mesiace sa o režime baviť nedalo, no potom som začala aspoň kúpať v tom istom čase. Režim sme začali mať cca keď mal 7-8m, a bol spokojnejší = vyspaty. Taktiež to vyhovovalo mne. Aj na dovolenkách dodržujeme režim.
My sme mali a stale mame pevny rezim. Je to prakticke pre mna aj manzela. Samozrejme ze sa menil v case s tym ako sa menil pocet spankov, ale vzdy sa to nastavilo a uz sa islo podla toho...
Ja na režime fičím celý život, rovnako som ho zaviedla u dcéry. Mne aj jej to dodáva pocit istoty a pohody. Môj manžel je, naopak, antirežimový, jemu to tak vyhovuje, je však pravda, že v tomto na seba často narážame.
Ja som mala pocit,ze moje dieťa malo na plienke hodinky. Od malička mala režim. Jedla v rovnaký čas, spala v rovnaký čas, zobudila sa v rovnaký čas. Posuvalo sa to samozrejme adekvátne k veku. Doteraz fungujeme rovnako. Viem kedy vstane, viem kedy ide spať atd atd. Akurát cez letné prázdniny nemáme režim 😉 ma 8 rokov.
Tak... Dojcene asi tazko, pyta papat rozne... Ale zas nasi aspon boli fajn v tomto, ze vedeli, ze v noci sa spi a najma starsi sa takmer nebudil, dcera kvoli kolikam ano. Ale su babatka, ktore maju naopak rezim, v noci su hore a spia cez den, svokrov brat takto do roka fungoval, jeho mama bola dost zufala
U nas taky ten naozajstny rezim prisiel s prikrmami. A este vlastne starsi syn mal svoj rezim v zmysle kazdu 1-2 sa cez den dojcil.
@siska53 preco dojcene tazko? Dojcila som syna rok a mali sme rezim normalne. Podla mna je rezim dobry aj pre matku aj pre dieta. Ako, ked niekto nechce alebo mu to vyhovuje bez rezimu, tak v pohode, kazdy nech si robi ako uzna za vhodne. My este aj na dovolenke sme vsetci o 22 spali, muz zuril na kazdej, ze preco nejdeme do mesta, von, ze ved druhi ludia aj s kocikmi a babatkami su vonku aj v noci. Ano, vrieskali o jednej v noci tie deticky v kocikoch nam pod oknami 😆. Zvlast je dobry rezim ked je v rodine viac deti. Ja mam tri a dlho predlho nam to fungovalo, aj ked uz neboli babatka, nikdy som nemala problem, ze by mi deti nechceli ist vecer spat, este aj v 13tich -14tich boli o deviatej v posteli, samé od seba..
Za mna ano, babatko potrebuje mat rezim.
@zuzanka.zuzu no nie je to žiadny blud, mne tak deti zaspavali skoro od narodenia, proste som ich okupala, nakojila, pomojkala a dala spať každý deň o 19:00hod. A fungovalo mi to pekne pri všetkých 3 deťoch. Samozrejme, že niekedy sa stálo, že boli chorí alebo im išli zúbky, tak plakali, vtedy bol režim rozhadzany, ale inak mi to fungovalo pekne.
Mam rezim s malou od 2m a dodrziavam ho aj ked pocuvam z okolia kecy, ze babo sa ma prisposobit mne a nie ja jemu 😅😅 ze ako hlupana s nim nejdem nikam vecer 😅😅 denne spanky ma takmer na minutu presne, na noc zaspinka medzi 18-19, vstava medzi 5.30-6.30. Cez noc je zobudena max 2x. Vyhovuje mi to
Ja som syna učila skúr na rutinu ako na časový režim (časové rámce činností boli skôr pre mna lebo ja som fanatik na plánovanie). Ale syn je dosť nervózne povaha od narodenia a ako bábätku mu pomohlo, že vedel čo bude nasledovať - cvičenie proti kolike, kúpeľ, papať a pod..Ale mám len jedno 5r takže neviem posúdiť aké to je mať bezrežimové dieťa...
Moje má režim doteraz a to už je taká predpuberta pomaly a funguje to perfektne... Ušetrené kopa stresu a nervov....či už ráno alebo aj večer.
@tairyx A co si mu nedala, ked pytalo? Alebo nedovolila zaspat, lebo nie je cas?
Ako som pisala, ak jedenie kazdu hodinu az dve cez den, je rezim, tak syn rezim mal. Lenze syn bol dost nespave dieta. Spal tak hodku alebo niekolko 30minutoviek. Dcerka zase kolikova a spavejsia... Zial, tam to neslo. Ale synovi som popri malej dcerke rezim dodrziavala napriek tomu, ze dcerka ho nemala, lebo to skratka neslo. Pokial si nezazila dieta, ktore ti hocikedy zacne plakat a trva to dost dlho a je jedno, ci je den, ci noc, tak nepochopis, preco som najma pri dcerke rezim niekolko mesiacov nevedela zaviest.
Az od 6.m.mozem hovorit naozaj o rezime. Vtedy sa postupne zacal ustalovat denny spanok. Vecerny - tam boli akosi obaja nastaveny v podstate od zaciatku na cas 20:30-21. Kupanie sme mali v presny cas pri oboch... Len ak mala mala zrovna koliku, tak sa to muselo posunut.
@siska53 pises to tak, ako keby som to naozaj nezazila, a pritom odkial vies, ci ano alebo nie? Chapem ta, ze si to mala narocne, nie vsetky deti spia a papaju ukazkovo, a nehovorim, ze musia mat zakonite vsetky deti rezim, ale je vseobecne prospesny pre deti, ak je to mozne. My sme si rezim museli nastavit, pretoze som mala doma dalsie dve starsie deti, z toho jednu prvacku a jedneho skolkara, cize som sa musela obracat od 6³⁰-7³⁰ okolo nich, s tym, ze 7⁴⁵ sme uz boli vsetci obleceni. Bez rezimu by sa to ani nedalo, a teda je to uz davno a ten rezim sa prirodzene menil, podla toho co potrebovali vsetky deti. Vsetky jeho potreby boli zabezpecene, a dojcila som ho dost, prve dojcenie bolo uz o 4 rano. A to som bola sama, lebo muz v robote na tyzdnovkach. Ja som len reagovala na to, ze aj s dojcenym babatkom sa da vytvorit si rezim, preco by sa nedalo.
Určite áno! Dvaja starší synovia mali striktne režim. Všetko išlo podľa hodiniek. Ú mladšieho to bolo voľnejšie a je to katastrofa
Za mna ano. U nas bol rezim, napriek kolikovemu obdobiu a bolo to super. A aj poobedny spanok nam vydrzal skoro do 5 rokov. Uľahčilo mi to vsetko, cestovanie, plánovanie dna, aj cas pre seba, večerný klud pre rodicov.
Áno, syn mal svoj režim. Akurát mne moc nevyhovovalo vstávať o 4 :(
Ja raz režim neviem dodržiavať, tak ho ani neviem vytvoriť. Ale u mňa je to aj tým, že pracujem nepravidelne, od roka som už musela ísť do roboty.

moje bábatko režim malo ... a aj dlho po tom ako už nebolo bábatko ...