icon

Prečo dnešné deti spia len 30 minút?

31. okt 2025

Ahojte.
Často sa stretávam s údivom a nepochopením od starších generácii (moji rodičia, starý rodičia) keď im poviem, ze moje dieťa spí 30 minútové spánky, že je presný ako hodinky. Vždy sa čudujú, že oni keď mali malé deti to nikdy nevideli, že ich deti spali v postieľke 2 hodiny, nemali problém spať v kočíku, nemali problém zaspať dobreže nie na skale atď. Dnes sa stretávam s veľa mamičkami, ktoré tiež riešia so svojimi babatkami 30 minútové spánky presne ako hodinky.
A tak sa zamýšľam - čím to je? Je to naozaj dnešnou dobou? Rodia sa deti nejakým spôsobom iné ako v minulosti, niečím ovplyvnené? Alebo? Nerozumiem, stále nad tým rozmýšľam 😀
Aký je váš názor? Prečo dnes deti spia 30 minút, a v minulosti prespali bez problémov aj vyše 2 hodín?

Strana
z3
anonym_6d713f
31. okt 2025

Neviem moj tiež vie spať dve hodiny
Ale môj názor je, že kedysi nebolo toľko podnetov pre dieťa,tak to mohlo spôsobiť, že dieťa bolo spavejsie

anonym_6d713f
31. okt 2025

A tiež aj vidim na vlastnom,že ked ma veľa,,všetkého,, tak aj horšie spí

anonym_0fdd9b
31. okt 2025

Moje deti by si s polhodinovým spánkom nevystacili, 2-2.5hod, a to sú dnešné deti takže by som to takto neuzavrela na všetky, vždy boli deti či spali viac aj menej.

cyneric
31. okt 2025

Spánok/oddych prebieha na etapy, keď sú deti v rannom veku často, resp. častejšie prebúdzané (väčšinou neúmyselne, novorodenci spia nahlas a vydávajú hromadu zvukov, metajú sa a všetko k tomu pridružené) tak potom neskôr môžu mať problémy s tým že si ľahnú a nevedia úplne “vypnúť”, resp. oddýchnu si jednu etapu a potom už nevedia prejsť do tej ďalšej automaticky tak sa prebudia - pretože už nie sú dosť unavené aby ľahli a padli únavou. Ale nie je to ani zdraviu ohrozujúce ani nijako zvláštne, niektorí (aj v dospelosti) prespia niekoľko hodín na počkanie a iní ani keby ich na nože brali. 🤣

parvinka0001
31. okt 2025

Mám 7 ročne dvojky a do leta v pohode spali 2 hodiny na obed . Takže nie každé dieťa spí len pol hodinu

marhulka13
31. okt 2025

@anonym_autor to nie je dnešnými deťmi, vždy boli deti viac aj menej spave. Len voľakedy dali dieťa do postieľky a používala sa metóda vyrevania do únavy. Teraz dieta zamrnci a berieme ho na ruky. Plus nebolo toľko času sa im venovať, ako môžme my teraz. Deti krmime podľa potreby, koľko žiadajú, vtedy ich bakrmili co najsytejsie, nech vydržia.

anonym_4a0cd2
31. okt 2025

Mali sme tento problem s prvym dietatom (dnesne dieta), po 30min vzdy prebudenie. Neskor sme prisli na to ako ho douspat. Niekedy to riesila aj zavinovacka ked bol este malinky. Krasne presiel do dalsej fazy spanku a spal aj 2h. Vyskusaj. Keby som nezazila, tiez by som nechapala. Ale zazila som to a dieta ci v postielke ci v kociku ci v aute presne ako hodinky na 30tu minutu hore a s revom. Potom sme ale prisli na to "co s tym dalej". (Trvalo to skoro do 1,5r tie prebudenia po 30min).

autor
31. okt 2025
@parvinka0001

Mám 7 ročne dvojky a do leta v pohode spali 2 hodiny na obed . Takže nie každé dieťa spí len pol hodinu

@parvinka0001 a ako prosím vás spávali keď boli bábätká?

autor
31. okt 2025
@anonym_4a0cd2

Mali sme tento problem s prvym dietatom (dnesne dieta), po 30min vzdy prebudenie. Neskor sme prisli na to ako ho douspat. Niekedy to riesila aj zavinovacka ked bol este malinky. Krasne presiel do dalsej fazy spanku a spal aj 2h. Vyskusaj. Keby som nezazila, tiez by som nechapala. Ale zazila som to a dieta ci v postielke ci v kociku ci v aute presne ako hodinky na 30tu minutu hore a s revom. Potom sme ale prisli na to "co s tym dalej". (Trvalo to skoro do 1,5r tie prebudenia po 30min).

@anonym_4a0cd2 ďakujem za váš príspevok 🙂 samozrejme skúšame, malý ma 5 mesiacov, v perinke spáva doteraz, skúšame aj douspať vždy keď sa preberie - lenže jednoducho, preberie sa po polhodine a nieje možné ho ďalej uspať, proste sa zobudí “vyspatý”, oči vypúlene úsmev od ucha po ucho, aj keby som sa na mihalnice postavila už sa douspať nedá 🙈🥲

veronikadbc
31. okt 2025

Podla mna kludne moze byt, ze si to poriadne nepamataju. Respektive nepamataju, co bolo v ktorom veku. Mam 1,5 rocnu dceru, teraz spi cez den aj 1,5-2 hod v kuse. Ale bolo obdobie, ked mala take 40 minutovky. Je vsak dost mozne, ze o par rokov si to obdobie ani nebudem pamatat a zostane mi spomienta na to, ako spi teraz. Nie to este o par desiatok rokov. Toto vidim na starsich pribuznych, miesaju co bolo kedy u ich deti.

anonym_3a4ebe
31. okt 2025

@anonym_autor prestimulovanie, viac podnetov, stres a nepohody rodičov čo dieťa vycíti a tiež prehriatie. Kedysi dieťatko tak zabalili, že dieťa sa prehrialo (čo je nebezpečné, vieme), že spalo príliš dlho.

parvinka0001
31. okt 2025
@anonym_autor

@parvinka0001 a ako prosím vás spávali keď boli bábätká?

@anonym_autor tak vždy mali režim .tri hodiny hore tri hodiny spali .potom noc prespali celú . Napríklad aj teraz keď takto spali na obed tak vstávali o 8-8.30 o pol jednej spat cca do tretej a večer o deviatej zase spat.

euka210
31. okt 2025

@anonym_autor aj moji spali od tych 3mes. 30min.spanky...pri prvom ma slo slahnut a chcela som to zmenit v pol roku, lebo spal 3x30min...pri druhom som sa s tym uz zmierila. Jedine ked mali 1 obedny a spala som s nim, po zobudeni dala prsnik a spal dalej aj 2h. A to uz ma 14r.
Niekedy sa tak nevenovali detom a deti sa museli prisposobit.
A vela zavisi aj od nervovej sustavy dietsta.

anonym_b0ca09
31. okt 2025

@anonym_autor starí rodičia asi málo pamätajú, som vo veku babky, keď som ja mala malé dieťa, tiež boli deti, ktoré spali 30 minút. Jednoducho nedokázali prejsť z jednej spánkovej fázy do druhej. Ja som mala spáča, ale viem, že aké deti boli aj vtedy

katesocka
31. okt 2025

Obidve moje deti spávali po 30 minút, 3 až 4 krát denne, keď boli bábätká. Neskôr keď prešli na 2 spánky a nakoniec 1 tak spali aj dlhšie, dokonca som ich musela aj budiť 🙈

veronikadbc
31. okt 2025

@anonym_autor neviem ake mas stare dieta, ale male deticky (tak do roka??) maju kratsi spankovy cyklus a casto sa po skonceni cyklu sa zobudia a nevedia zas zaspat. Musia sa naucit znovu zaspat. Aj my dospeli sa vraj po spankovom cykle trosku pomrvime, ale spime dalej, lebo sme uz zvyknuti zas zaspat. To je perfektne vsetko len zvalovat na "dnesne matky". Casom sa to dieta nauci, alebo ho treba skusit "douspat"

anonym_b0ca09
31. okt 2025
@marhulka13

@anonym_autor to nie je dnešnými deťmi, vždy boli deti viac aj menej spave. Len voľakedy dali dieťa do postieľky a používala sa metóda vyrevania do únavy. Teraz dieta zamrnci a berieme ho na ruky. Plus nebolo toľko času sa im venovať, ako môžme my teraz. Deti krmime podľa potreby, koľko žiadajú, vtedy ich bakrmili co najsytejsie, nech vydržia.

@marhulka13 nie každá mamička nechala dieťa vyrevať až kým od únavy nezaspalo. Ja som sa nikdy s tým nestretla, ani v rodine, ani medzi kamarátkami, dočítala som sa o tom až tu na MK, že niekto môže byť tak prepnutý. Moje dieťa spalo v postieľke od prvého dňa, ale ja som bola pri ňom, kým nezaspalo, hladkala som mu, šepkala, spievala. To som sa naučila od mojej mamy, súrodenec sa mi narodil, keď som už bola väčšia.

abbey1
31. okt 2025

@anonym_autor Kedy kedysi? Už mám dieťa dospelé, druhé 15 ročné a nikdy snáď nespali 2 hodiny. Toto je tak veľmi individuálne, že žiadne kedysi a teraz neexistuje.
Moja neter má už 40 a keď som ju ako maličkú chodila strážiť, skoro vždy mi vstala po pár minútach.

a0
31. okt 2025

Spomienkový optimizmus sa tomu hovorí. Oni si reálne nemôžu pamätať, koľko ich deti spali pred 30-50r. Ja si už veľmi matne pamätám čo všetko robilo moje dieťa a to prešlo len 8r. Ale teda tie (minulé) deti zvyčajne zaspali vyčerpané od revu, keďže bol trend nechať dieťa vyplakať, takže je možné, že spali dlho🤣.

marhulka13
31. okt 2025

@anonym_b0ca09 neviem,co autorka myslela pojmom kedysi, to môže byť široký záber. A samozrejme, vždy boli výnimky. Mne svokra raz dala čítať knihu o matke a dieťati a to boli 70-te roky a tam boli zaujímavé informácie ako namočiť chmeľ do medu pre lepší spánok. Cukor vhodný na vývoj kosti a aj separácia dieťaťa od matky pre lepší spánok.

jana_eyre_2
31. okt 2025

mám tri deti ktoré sú už veke a každé spalo úplne inak.. najstarší spával dlho, niekedy potiahol aj dve hodiny.. večer bol aj tak uplakany a nervózny.. druhá dcéra sa narodila keď mal starší 1,5r - tá spávala 30minut presne.. ona zase naopak nikdy neplakavala, bolo to také šťastné malo spave dievcatko.. no a tretí? ten spal niekedy krátko, niekedy dlho, ale vždy, vždy bol urevany.. čo z tohto vyplýva? že deti sú rôzne a vždy boli..

evcagabi
31. okt 2025

Ano, jasne, dieta mali 30-40r dozadu a presne si pamataju, kolko spali. Ako aj, ze samostatne si sadli v 4m a chodili ked mali 6m. A jasne, na nocnik chodili v 9m - aby som.nezabudla. Boze, tolko kravin som sa ja napocuvala, ako to bolo kedysi. Jasne. Jasne. Ale ked sa opytam, ci som bola rovnako vymyselna ako je moja, to sa uz napamata.

danielle21
31. okt 2025

No moj syn pred 20 rokmi spal 30 minut aj to som ho musela škrabkat po chrbte, takze nie su to len dnesne deti, aj teraz su deti co spia chvilku a aj tri hodiny

terry658
31. okt 2025

@anonym_autor najmä malé deti spia kratšie. Moj spali 30-45 minút asi do 5-6 mesiaca a potom to už bolo lepšie. Akoby nevedeli nadviazať na seba tie spánkové cykly. Často som ich douspávala. Čím sú deti väčšie tak dlhšie spia. Teda aspoň u nás.

ivik4
31. okt 2025

A to mas odkial , vsak aj dnesne deti niektore nespia a ine by len spali.
Ja som cez den nespala ani za nic ako mala a to bolo 30 rokov dozadu

3petka
31. okt 2025

@anonym_autor neviem moje obe deti spali pekne ako na obed tak aj v noci. A ako aj malé bábätká. Vždy mali a majú obedný spánok dlhší ako 1,5 hod a v noci celú noc.

zuzana76
31. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_4a0cd2 ďakujem za váš príspevok 🙂 samozrejme skúšame, malý ma 5 mesiacov, v perinke spáva doteraz, skúšame aj douspať vždy keď sa preberie - lenže jednoducho, preberie sa po polhodine a nieje možné ho ďalej uspať, proste sa zobudí “vyspatý”, oči vypúlene úsmev od ucha po ucho, aj keby som sa na mihalnice postavila už sa douspať nedá 🙈🥲

@anonym_autor zalezi od veku, ked mal moj syn okolo 5 mesiacov - spal 30-45 minut doobeda okolo deviatej - to boli moje kludne ranyjky a kava a potom okolo 12:00- aj trojhodinovy spanok, ak sme boli na prechadzke, tak mal rekord 5 hodin. To bol moj kludny obed a upratovanie - spal v kociku na terase.

luccija
31. okt 2025
@zuzana76

@anonym_autor zalezi od veku, ked mal moj syn okolo 5 mesiacov - spal 30-45 minut doobeda okolo deviatej - to boli moje kludne ranyjky a kava a potom okolo 12:00- aj trojhodinovy spanok, ak sme boli na prechadzke, tak mal rekord 5 hodin. To bol moj kludny obed a upratovanie - spal v kociku na terase.

@zuzana76 aj moja dcéra poobede spala 3 hodiny do 3 r navarila som, upratala posedela a už sa aj nudila😉alebo som spala s nou
@anonym_autor podľa mňa to je temperament, nervova sústava sú deti čo spia zle resp.malo roky

anonym_6a5743
31. okt 2025

@anonym_autor nicim specialnym to nie je. Bolo to aj vtedy, len si to vyselektovali a zabudli na to, lebo obdobie 30 minutovych spankov bolo narocne, tak sa im to proste zmazalo a obdobie 2 hodinovych spankov je to pozitivne a to sa im v pamati zachovali.
Dcera mavala 30 minutove spanky ked nastupila 4 mesacna regresia, ktora zacala uradovat uz v 3 mesiacoch a od polroka uz zvladala spavat aj dlhsie, ale len kontaktne, casom dlhsie aj nekontaktne.
Byt tebou, vobec sa nezamyslam nad tym, ze preco to je teraz tak a kedysi to nebolo. Je to len spomienkovy optimizmus, to je vsetko.

simona92101
31. okt 2025

@anonym_autor treba si precitat clanky o regresiach,vyvojovych milnikoch a spankovych potrebach dietata,napr.profil Lepsi spanok babatiek.ziadna veda za tym nie je,po 30 min.dieta prechadza do dalsej fazy spanku,bezny dospely alebo starsie deti bez problemov sa prehupnu do tejto fazy a spia dalej.male babatka to vsak nevedia,resp.nie vsetky,cize sa po 30min.zobudia. treba odsledovat carovnu 30 minutu a byt prioraveny douspat alebo sa to casom dieta nauci same.velky vplyv ma na to typ uspavania.ak je dieta uspavane na prsniku,natriasanim na rukach atd,a pri prebudeni to nema po ruke tak nevie zaspat same.
Ja mam 3 deti,vsrtky s tym mali do urciteho veku problem,cize som postupne ucila na samostatne zaspavanie v mojej pritomnosti,t.j nakrmit,odgrgnut,polozit do postielky,dat mojkaca,drzat za ruku a dieta zaspalo.casom som zrusila aj to drzanie za ruku,ale vzdy zaspavaju v mojej pritomnosti.

Strana
z3