icon

6 ročný syn sa bojí smrti

9. mar 2022

Ahojte, dnes mi syn (6r) už 3x plakal, že on nechce zomrieť, že chce žiť navždy. Pred pár týždňami mi povedal, že on by chcel zomrieť naraz so mnou, lebo ma nechce opustiť.
O smrti sa rozprávame otvorene, máme aj detské knihy s touto tŕ témou. "Každý, kto sa narodí musí aj zomrieť".. Si zdravý, malý chlapec, nemusíš sa báť" . Každý večer sa modlievame aj za duše v očistci.
Ako utíšit dieťa, keď má takéto obavy? Čo pomohlo vám?

markaterka
10. mar 2022

@zirafienka súhlasím s tvojim názorom,a to sme síce veriaci, aj do kostola chodíme.
@autorka Večer pred spaním sa s deťmi pomodlime (základné modlitby Otčenáš, Zdravas, Sláva, Anjelicku straznicku) prečítame si klasické rozprávky. O vojne sa s deťmi (8 a 5r) nebavíme, a o smrti tiež nie.
Ty to so synom veľmi riešiš. Nechaj ho, žiť detstvo.

matussara
10. mar 2022

Naco sa modlit za duse v ocistci ak verime v pokoj po smrti a pokracovanie zivota-reinkarnaciu. Dlhe roky som chodila do kostola a veru riadne som zmenila nazor na celu vieru. Podvedome aj tam moze naberat strach zo sudu, odpykavania. A vacsinou strach zo smrti hovori o niecom inom, coho sa boji...odlucenia, co tam bude, nedajboze nejaky bozi sud?

euka210
10. mar 2022

Som veriaca, ale take dieta este nechape vsetky suvislosti, vnimaju tieto veci v detskom chapani. Ked je to aktualne, ze sa deti pytaju, tak sa nebranime teme smrt a pod. V tomto veku maju veeelku fantaziu a predstavivost, ze sa boja napr.strasidiel...takze by som jeho strach urcite nezvacsovala temami ktore nie su nutne.
Niektore deti su citlive...nas 8r sa bal ze pride covid, tak musime davat pozor co hovorime...ale ked uz bol covid na SR, ziadny strach. Deti potrebuju istotu. Moji hovoria, ze budu stale pri mne, nikdy nepojdu prec...tak ich v tom nechavam...vyrastu a odidu sami prec, to viem.

wiw8
10. mar 2022

Deti byvaju na niektore veci take precitlivejsia a povedala by som, ze by bolo asi na mieste sa tejto teme tak nejak vyvarovat, ak mu nerobia dobre a je z toho smutny. Deti by nemali nejak velmi riesit taketo temy

poopsie
10. mar 2022

@euka210 aj moja bude s nami bývať navždy.. Zlaté tie deti 🤣.. Nemajú pojem o čase

nyusika
10. mar 2022

Tak mu povedzte, že nikdy nemôže vedieť, možno sa niekedy ešte narodí a zmeňte tému....

0silvia0
10. mar 2022

čo sa týka viery a očistca, skús si spomenúť ako si si ho ty predstavovala? Ja ako dieťa som si ho predstavovala (keď som to niekde započula, nebola som vo viere vychovávaná) ako chladné, studené miesto, kde sú ľudské telá prišpendlené niekde na studenej skale a musia tam nejaký čas pobudnúť, aby si odtrpeli svoje hnusné hriechy. A potom, keď odtrpeli, ich veľkodušne niekto posunul na ten oblak do toho raja.
Viera je podávaná deťom takto polopatisticky, hrešíš, odtrpíš si to. Ježiš zomrel za naše hriechy, dieťa to nechápe, niekto urobil zle , niekoho iného za to ukrižovali, prečo?
Ale očistec nie je nejaké miesto, ale je to stav duše, smrť nie je miesto, je to stav duše. Tie deti si vo vlastných hlavách skladajú vlastné obrázky a fantasmagórie a potom sa toho boja. Tak isto pozeranie správ, veď 2-3 roky to bola korona, teraz vojna. deťom to treba podávať opatrne, jemne, s ohľadom na detskú predstavivosť. Dospelí ľudia často nevedia zaujať správny postoj k niektorým záležitostiam, tak jasné, že to nie je ani pre deti ľahké. Preto rodič by mal zvážiť dávkovanie, formu podania, intenzitu podania. Veď každý si pozná svoje dieťa, niektoré sú jemnocitné, niektoré nerozhádže nič😕

akonetopier
10. mar 2022

ahoj, myslím, ze tu nenájdeš pochopenie ani radu.
aj môj sa veľa pýta, je premýšľavý typ a veľmi citlivý. niekedy nechápem z tých jeho otázok. snažím sa mu odpovedať na všetko primerane veku a niekedy poviem, že ani ja neviem všetko.

akonetopier
10. mar 2022

@zanka777 prepač ale píses hluposti. predstav si, ze existujú deti, ktore sa na to pytaju, stale dookola, existujú deti, ktore su citlive, premýšlavé a zaoberajú sa tým. Takze sa na nich treba radsej vykaslat, nech sa s tým vysporiada samo, nech si v hlave pospája vseliake nezmysly, nech potláca strach a emocie - aaaale hlavne, ze navonok bude zit krasne detstvo? hm.
a ked niekto vychováva dieta vo viere, to nazývas fantasmagorizmom? nie je to trochu opovážlivé? nie pre kazdeho je smrt definitívny koniec zivota. musis sa s tym zmierit.

elilik
10. mar 2022

@vsauce_ áno presne katechetky sú teraz ako posadnuté všetkým ,,zo záhrobia,,zo synom sme skončili u psychológa nakoľko im na dusicky rozprávala že toto čo žijú není život,ten bude po smrti 🤦

vsauce_
10. mar 2022

@elilik Najväčší strop bol, keď nám v 10tich rokoch púšťali potrat. Žiadna cenzúra, žiadne vysvetlenie, proste sme na to na hodine museli pozerať. Otras. 🙈

akonetopier
10. mar 2022

@elilik a o co ide v zivote? pekne sa obliect, mat peniaze, uzit si, zatvarat oci pred utrpenim a smrtou? chovame si deti ako v bavlnke, predstierame, ze nie je zlo, choroby a smrt. potom to tak vyzera.
dalsia vec, preco chodi Tvoje dieťa na nabozenstvo? toto nepochopim, stazujete sa, ze katechetky... ze smrť, že ocistec, nebo, ale vseeetky deti chodia na nabozenstvo. naco?
ved ked chodi na nabozenstvo, tak musis ocakavat ze sa tam dozvie, ze clovek po smrti nezomiera, ze smrt nie je definitivny koniec, ale vdaka tomu, ze Ježiš zomrel za nase hriechy, nam otvoril branu do neba. Ved to je totalna podstata. A ty sa stazujes na katechetku? Akoze nerozumiem naozaj. To ako keby ja verim krestanstvu a syna dam na budhizmus :D 🙈 nechapem.

elilik
10. mar 2022

@akonetopier tu nejde o náboženstvo ako také ale prístup katecheta,keďže doteraz nemal problém chodiť na náboženstvo,má 10r takže není hlúpy ale keď ti bude niekto tlačiť do hlavy že si na zemi nato aby si umrel a šiel sa Ježišom tak pardon ako si ma decko užiť detstvo keď ma čakať na smrť podľa ucky???tak sorry,chodíme do kostola,bol na prijímaní modlí sa večer,aby sa dožil rána lebo ešte chce byť s nami tak myslím že za našich čias bola podstata veriť a nie takéto veci riešiť....áno zomrie raz každý ale nie že mám ,,čakať kedy umriem potom budem šťastný,,🤦

majkabambulik
10. mar 2022

@cyberk mam pre vas jednu velmi dolezitu spravu, kedze nazyvate autorku "preprnutou matkou". Roky vam potichu rychlo utekaju a jedneho dna budete takato prepnuta aj vy, pretoze vasa smrt sa blizi. Neviete kedy, ale ona pride, aj keby ste tu zila 100 rokov.Ak si myslite, ze je to vas definitivny koniec, tak sa aj tak spravate, rozpravate, vychovavate deti a mate podla toho nastavene hodnoty ci su to skor nehodnoty. Ak vas zivot zijete v nadeji, ze toto nie je koniec, ale zaciatok noveho posmrtneho zivota, kde dobro, ktore ste tu na zemi urobila bez odmeny bude odmenene a vase zlo potrestane, tak sa vam uplne zmeni rebricek vasich zivotnych priorit.Tak Vam zelam, aby ste sa zamyslela skor, nez oznackujete mamicku hanlivym posmechom!

ivanaks
10. mar 2022

Ahoj, ja som odmalička chodila s babkou modliť sa k mŕtvym. Pamätám sa, ako sme sa potom s nimi lúčili (bozkom), hoci to pre mňa boli cudzí ľudia. Nemala som z toho nikdy nočné mory. Dedko mi umrel v 7 rokoch, tiež som nepotrebovala riešiť, že raz umriem ja či moji rodičia. Mám syna, ktorému v 3 rokoch umrel dedko (môj otec), umrel u nás doma, bol vážne chorý a syn si uvedomoval, že dedko umiera (mŕtveho ho nevidel, nebol ani na pohrebe, iba na kare). Vysvetlili sme mu, že už bol starý, vážne chorý a že odišiel do neba za Ježišom. Netvrdím, že sa nás potom nevypytoval, či aj my umrieme, že sa nebál, že tu ostane sám, ale primerane veku (a bez kníh a rečí o očistci a pod.) sme mu vysvetlili, že sa nemá čoho báť. Časom sa s tým vyrovnal, smrť momentálne neriešime, je to veselé a vyrovnané dieťa. Mám pocit (ako písali aj ostatné ženy), že vo Vašom prípade urobila kniha a neustále otváranie tejto témy medvediu službu. Moja sesternica je tiež silne veriaca, jej syn sa odmalička modlí o.i. za duše v očistci, riešili aj peklo, diabla, chodí miništrovat a cca od 4 rokov trpí nočnými morami, v ktorých ho prenasleduje diabol... Možno by nezaškodilo trochu ubrať. Syn raz prišiel zo škôlky s otázkou o očistci (učiteľky to určite neriešili, zrejme niektoré dieťa potrebovalo poučiť ostatné). Možno som sa toho z teologického hľadiska nezhostila správne, ale očistec som prirovnala k práčke, v ktorej sa duše perú, aby čisté mohli predstúpiť pred Boha. Ak sa za života veľmi ušpinili, perú sa dlhšie a na intenzívnejšom programe ako tie menej špinavé. Syna to upokojilo a už sa k tomu nemal potrebu vracať.

euka210
10. mar 2022

@vsauce_ my sme potrat pozerali niekde v 8-9roc.ZS a vtedy to bolo v pohode.

majkabambulik
10. mar 2022

@elilik Ak chodite do kostola, tak urcite poznate Don Bosca a salezianov, ktori sa venuju zvlast chlapcom. don Bosco bol veľký realista, nechcel mladých ľudí len strašiť rečami o smrti a vyhrážať sa im peklom. Na druhej strane si nechcel zastierať zrak pred touto realitou smrti človeka a chcel k nej zaujať zodpovedný prístup, prežiarený postojom viery a nádejou na večný život. Chcel, aby boli mladí ľudia dobre pripravení na smrť aj vtedy, ak by ich zastihla nečakane. Skuste sa pozriet na tento clanok, ktory vam trochu pomoze sa zorientovat o com asi katecheta chcel povedat https://www.slovoplus.sk/cvicenie-dobrej-smrti-...

vsauce_
10. mar 2022

@majkabambulik Chodila som do kostola len kvôli babke, kým bola nažive. Z cirkvi som potom ako dospelá vystúpila s riadnym papapierom zaslaným na faru 😀
Vieš, ak by to tým deckám bolo podávané inak, tak ok, ale ona bola naozaj zlý človek, ktorý bol ten typ - Vodu káže, víno pije. Nemám nič proti veriacim, pokial neskúšajú na mňa svoje fanatické názory a neustále pretláčanie svojho názoru. Každý v niečo veríme, ale 10 ročným deckám púšťať potrat a vyvolávať v nich strach? To v poriadku nie je.

vamajka
10. mar 2022

Chvalabohu, ze nie sme veriaci aspon neboli nase deti v tak mladom veku ukratene o stastne detstvo. Ved ty mi pripadas ako fanaticka a miesto toho, aby si mu vecer precitala niaku veselu rozpravku tak sa modlite rozne chuj.....iny. No chuda dieta. Nasi uz su velky a teda nikdy neplakali, ze sa boja smrti a jasne, ze vedia, ze tu nebudeme vecne, no naco preboha to riesite vo veku 6r. Cisty fanatizmus.

majkabambulik
10. mar 2022

@vsauce_ suhlasim, ze pustat potrat detom nie je spravne, no urcite nemam vieru fixovanu na jedneho cloveka a podla toho hodnotim moju vieru-katechetka je zly clovek, tak vystupim z cirkvi a mam papier. Babka asi nespominala, ze cirkev je ludsko-Bozske zoskupenie, a ak zlyha niekto v cirkvi, tak je to na 100% iba clovek, lebo ten je nachylny na hriech, pychu... Cirkev nie sme iba my pokrsteny- to sme my cirkev putujuca, cirkev je aj trpiaca- to je mozno aj neboha babka, ktora nezomrela v 100% dokonalosti, a po smrti pokracuje jej zivot, kde predpokladame, ze ona sa sama rozhodla, ze chce byt dokonala a zbavit sa toho zla, co sa na nu nalepilo tu na zemi a ako tretia je cirkev oslavena- to su uz ti v nebi, v Bozej laske. Cierkev sa modli pri kazdej sv. omsi za svojich clenov, ktori to potrebuju, po vystupeni z cirkvi, tieto poklady cirkvi vy uz uzivat nebudete moct-babka ano. Predpokladam, ze Vase vedomosti o krestanstve a cirkvi skoncili na urovni maleho dietata, takze aj to prispelo k tomu, ze ste vystupila z cirkvi. Odporucam knihu aj o Vasej babke 😉 https://www.martinus.sk/?uItem=162192 Ak by ste sa chceli porozpravat, ci mate nejake dalsie otazky, kludne mi napiste sukromnu spravu

vsauce_
10. mar 2022

@majkabambulik Pokial si môj komentár vzala ako to, že kvôli tomu čo bolo na základnej škole som vystúpila z cirkvi a nejak to poznačilo moju vieru, tak si na velkom omyle. Odišla som z vlastného presvedčenia 🙂 Nemusíš mi písať ako posadnutý jehovista a ponúkať mi linky na knihy 🙂

ailiba
10. mar 2022

Tak podla mna, ked uz je v tomto stadiu, tak mu treba zdoraznit, ze smrtou zivot nekonci a ked raz zomrie, tak po neho pridu blizky, ktori uz zomreli a potom budete vsetci spolu. Ak sa spolu modlite za duse v ocistci tak dakujem pekne, vobec sa necudujem, ze ma strach. Deti beru taketo reci o pekle doslovne a podla mna vobec nie je vhodne s nimi o tom hovorit takymto sposobom. Najma ked-ruku na srdce- nikto presne nevie, co bude po smrti. Su na to viacere nazory, ale nikto nemoze s istotou tvrdit, ze to vie. To si treba uznat a nehovorit detom take veci. Vobec sa necudujem, ze takto syn uvazuje a boji sa. Najma v dnesnej dobe, jed css stale strasia (uz len v televizii a vsade).

zanka777
10. mar 2022

@akonetopier nie nie radšej ho v 6 rokoch totálne sfanatuzujem vierou hlavne že vie "pravdu"o všetkom a bude nepoužiteľný pre normálny život..... Áno dá sa povedať všetko aj detsky aj na otázky odpovedať primerane veku dieťaťa a nie toto !

lucia147852
10. mar 2022

No po prečítaní tejto diskusie mám dosť. A to sme veriaci, aj do kostola chodíme. Ale rozprávať sa so 6 ročným dieťaťom takýmto štýlom o smrti je nonsens. To nie je maly dospelý, to je dieťa. S posmrtnom životom a celkovo smrťou majú problém často aj dospeli a nie len deti. A ešte tu spomenuté cvičenia dobrej smrti 🤦🏽‍♀️ Dona Bosca teda poznám dobre, ale je to človek ktorý sa narodil pred 200 rokmi. Vtedy už 10 ročne deti makali na stavbe a často zomierali veľmi skoro. Dnes teda saleziáni cvičenia dobrej smrti s deťmi nerobia. A to mam dieťa, ktoré má 5 a pýta sa na všetko od cca 2. Proste zomriem keď budem veľmi stará. Mŕtvi idu do nebicka, kde sú s Ježiškom a je im už dobre, netrápia sa, nič ich neboli. Finito. Ani nás kňaz takto nerozpráva deťom o smrti, ako autorka svojmu malému synovi. Na dušičky im krásne vysvetlil nebo a žiadne dieťa si z toho neodnieslo traumu, ani negatívne pocity.

denisadin
10. mar 2022

Pozrite si s nim film Nebo nie je vymysel. Verim,ze mu to pomoze...;)

silvike
10. mar 2022

@vsauce_ Urcite ste mali 10r. ? Lebo to je aleze fest skoro na taketo nieco. To nejako pani katechetka neodhaldla. Moja dcera ma 10,5r. ale s nou by to riadne zamavalo. Neviem si predstavit zeby teraz nieco take pozerala. To je tak najskor pre 14-.15r.

majkabambulik
10. mar 2022

@vsauce_ Ver mi, nie som Jehovista, len som mala pocit, ze si urobila zavazne rozhodnutie z nevedomosti a ponukla som ti moj cas a ochotu ak mas nejake zavazne otazky, aby si mala viac informacii. Nepresviedcam ta, aby si sa vratila do cirkvi. Ponukam ti iba alternativny pohlad na to, co si urobila a teda nielen ten, ktory teraz mas. Rozhodla si sa sama a teraz uz z velmi malej casti vies coho si sa vzdala, tak zelam ti, aby si to nikdy v buducnosti nelutovala.❤

pauli_s
10. mar 2022

Môj najhorší zážitok z detstva je ako sa modlíme rúženec po smrti dedka a potom ma nechali spať samú v izbe... a to som sa ho tiež modlila dobrovoľne, ale traumu mám z toho dodnes.

Máte doma niekoľko kníh o smrti , tak sa nediv ak sa bojí...

vsauce_
10. mar 2022

@silvike Áno, mala som desať. Práve preto mi to tak utkvelo v hlave, pretože viem, že to bol štvrtý ročník, chalani sa ešte tak trochu pochechtávali na tom (potom im už nebolo všetko jedno) a keď som to doma hovorila našim, tak hovorili, že také videá predsa púšťajú farári na predmanželských prípravách. Či sa niekto sťažoval, to už si dobre nepamätám, ale dodnes to mám pred očami a to si myslím, že mám celkom silný žalúdok. Myslím, že sú pani katechétky a pani Katechétky s velkým K. Dnes už by niečo také len tak neprešlo.