icon

6 ročný syn sa bojí smrti

9. mar 2022

Ahojte, dnes mi syn (6r) už 3x plakal, že on nechce zomrieť, že chce žiť navždy. Pred pár týždňami mi povedal, že on by chcel zomrieť naraz so mnou, lebo ma nechce opustiť.
O smrti sa rozprávame otvorene, máme aj detské knihy s touto tŕ témou. "Každý, kto sa narodí musí aj zomrieť".. Si zdravý, malý chlapec, nemusíš sa báť" . Každý večer sa modlievame aj za duše v očistci.
Ako utíšit dieťa, keď má takéto obavy? Čo pomohlo vám?

majkabambulik
10. mar 2022

@vamajka preco chvalite Boha, "Chvalabohu, ze nie sme veriaci " ked nie ste veriaca??? Bojujete proti Bohu a proti viere v neho, v plnej nenavisti ako skutocny satan, ale pritom ho chvalite? "Chvalabohu"?

akonetopier
10. mar 2022

@vamajka chvalabohu, se nie sme veriaci. to si vazne myslela?🙈 ved viera nie je len o smrti, viera je radostná zmysluplna vec, to len ty si plna predsudkov. nemas šajnu. lutujes deti vychovávane vo viere za to ze sa modlia. 🙈😃 no konec. a ked sa spytaju na smrt aspon mam pre be odpoved v ktorej je nadej. na rozdiel od teba.

akonetopier
10. mar 2022

@elilik nie nemame cakat kedy umrieme a budeme šťastní. viera nas uci ako plnohodnotne zit, ako mať nádej, radosť, dat zmysel utrpeniu, uci nas ako dôverovať Bohu, ako sa nebat smrti. Ale to clovek musí hľadať, nie ostať vo viere na úrovni 6 r. dieťaťa.

majkabambulik
10. mar 2022

@zirafienka Matka autorka Vam napisala, ze jej dieta vobec nepoznate, tak naco sa takto vyjadrujete o nom? Ak ste vy pysna ateistka a matka autorka je veriaca, tak ju NEZNEVAZUJTE!

sara07
10. mar 2022

@zanka777 nemôže musí chápať očistec a modliť sa , načo sa hrať a slobodne žit

sara07
Odpoveď bola odstránená
zirafienka
10. mar 2022

" ani ho nepoznáte... včera mu to 1x napadlo a rozplakal sa.. Nakoniec pred spaním včera z neho vyliezlo, že sa boji toho, že bude v hline a uvidí iba tmu..." a ešte chceš niečo k tomu dodať?????? ale to je tvoja vec, tvoja výchova, ľúto mi je toho dieťaťa, pravdepodobne miesto hračiek, rozprávok má pribalenú modliacu knižku. Ak svoje dieťa ľúbiš, dopraj mu radostné detstvo.

zirafienka
10. mar 2022

@majkabambulik pretože je to fórum a vyjadriť sa môže každý. A matka autorka🙂 keď pridala príspevok, tak musí čakať názory. Chápando?

matussara
10. mar 2022

@zirafienka skor by som ho ubezpecila ze je v bezpeci.

matussara
10. mar 2022

Osobne si myslim, ze keby ste mu prizvukovala ze tam je vzdh kopec dobrych dusi, nikdy nieje sam atd. Chapem ze ako krestania sa modlime za duse...ale to je tam tak zle,ze sa musime za nich modlit. Skor za nas tu, by som sa modlila.

zanka777
10. mar 2022

@sara07 choré!!!!!!!!!

akonetopier
10. mar 2022

@sara07 zato tybto zvládaš excelentne -zi a nechaj zit 😃😃🙈🙈🙈🙈

sara07
Odpoveď bola odstránená
majkabambulik
10. mar 2022

@sara07 pozor na slova, pretoze mame viacere tu diskutujuce podozrenie, ze Vase slova naplnaju podľa § 423 Trestného zákona, trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia

slovakboy
10. mar 2022

Veľmi pekne sa venujete synovi to je dobre. Hovorí sa že až 8 ročne deti vedia spracovať smrť. Neviem či to nie je priskoro na neho. Ale je pravda že v minulosti boli deti konfrontované so smrťou skoro. Je dobre to asi nerozoberať do hĺbky. Ale keď už sa stalo nevadi. On to spracuje len s ním treba robiť teraz iné činnosti. Niečo pekné, čo ho baví. Čo sa mu páči. Nech pozoruje prírodu a zvieratká. Každému to radím a viem prečo. Funguje to. Možno preto, že z nej pochádzame. Keď sa pýta na smrť neutekaj od témy. On chce od teba počuť uistenie. Že bude žiť na veky a že budete spolu. Že je to ako spánok a keď sa vyspinká tak sa stretnete spolu pri Bohu. Ono to tak aj je. Ale to bude až keď bude veľmi starý. Je krásne, že mu dávate vieru. Ale pozor na niektoré komentára kňazov a mníchov. Noe ste povinní počúvať ľudí. Oni sú len radcovia. Čo si z ich rád vezmete je na vás. Boh nie je prísny deduško ktorý vás súdi. Daj pozor aby si mu v hlavičke nevytvorili sudcu a obeť. Dve osoby ktoré ak sudca vyhraje, urobí z obete poslušného otroka až väzňa. Sám seba človek odsúdi. Toto je veľké riziko ktoré sa môže katolíkom stať. Ale aj nemusí. Dôležitá je sloboda. Riadiť sa treba svedomím nie sudcom. A viera aj kňaz pomáhajú svedomie udržiavať čisté a bdelé. Nikdy nie vinné!

grolia
10. mar 2022

Povedz mu ze Boh ho miluje a nemá sa čoho báť 🙂

akonetopier
10. mar 2022

@sara07 moja. tak to bol pekny hejt. 👍🙂

julish
10. mar 2022

Vyciniva zalezitost, prichadza to na deti v tomto veku. Predtala vy som s modlitbami a temou zasluh a trestov, to je na psychiku uplny tumor. “Ateistiscke” knizky su vhodnejsie.

autor
10. mar 2022

@sara07 Moralne zákony vychádzaju z katolickeho učenia.
Prvé školy vznikali pri kláštoroch - cirkevné.
Ježiš Kristus pozdvihol úlohu ženy. V časoch Krista bolo nemysliteľné, aby sa muž rozprával so ženou.. Kristus sa nie len, že rozprával so ženami, ale aj s prostitútkami, nechal si od nich umyť nohy, jedával s nimi za jednými stolom! Bol to priekopník!
Kresťania majú v nedeľu odpočívať (Židia v sobotu) nejde len o naplnenie prikázania, ale hlavne ide o telesnú a duševnu ochranu človeka. Aspoň 1 deň v týždni by sme sa mali venovať sebe a svojej rodine a nemusíme byť ani kresťania. Preto sa toľko hovorí o nedeli bez otvorených obchodov ( Rakúšania tak žijú x rokov).
@slovakboy V podstate my sme sa ani ďaleko nedostali. V komentároch je to vyhrotené. Syn sa modlí za duse v ocistci, ale na samotný očistec sa nikdy nepytal. V podstate vie len o nebi a o pekle (peklo najma z rozpravok o Sv. Mikulášovi, čo bol ako večerniček na STV). Syn sa chce sám od seba modliť a chce sa učiť nové modlitby - ja mu to zakazovať nebudem. On sa veľa pýta a premýšľa. Veľa mu hovorím, že Boh nás veľmi ľúbi najviac na svete, že si to nevieme ani predstaviť.
Máme knihy o smrti, ale čitajú sa iba vtedy, keď si ich sám vytiahne, inak mu ich ja aktívne nevyberám. Knihy som kúpila v čase, keď sa na smrť stále pýtal. Jedna je o babicke a vnucke ako idu dedkovi na cintorin zapali sviecku, druha o mackovi, ktory strati chlapceka (smrt tam nie je pomenovana priamo) a tretia obsahuje bezne detske otazky a odpovede na smrt.

autor
10. mar 2022

@julish zasluhy a tresty sme vooobec ani nespomínali.

autor
10. mar 2022

Keďze mnohi ste pobúrení knihami, tu je ukážka

autor
10. mar 2022
autor
10. mar 2022
autor
10. mar 2022

Myslím, že vás to dokáže upokojiť.. Nie sú to morbídne knihy

autor
10. mar 2022
silvike
10. mar 2022

@vsauce_ No ako fakt des.

mima1
10. mar 2022

Teraz neviem autorka nezalozila si si tuto temu len preto aby si si tu mohla o nabozenstve tocit?

zanka777
10. mar 2022

@mima1 asi hej lebo celu dobu si ide svoje ľudia jej tu nakladajú ako depta vlastného syna chudatko a ona vždy len svoje ide..... Jej je jedno že aké následky to bude mať na neho v dospelosti proste len to svoje presvedčenie tu husti do každého nezávidím tomu malému čo musí doma denno denne 24/7 doma počúvať......fakt chudák chlapec... Naozaj

monkasponka
10. mar 2022

Kolko knižiek o smrti sme mali ako deti? Ja ani jednu. Ako som to mohla preżit 😱. Po strednej som pracovala v nemocnici kde bežne umierali ľudia a nepotrebovala som na to pripravu od detstva. Stačila mi na to zrelosť a vysporiadala som sa so smrťou.
Autorka nechaj dieťaťu detstvo, radosť .. ak sa pyta odpovedz tak aby nemal z toho traumu...
Veľakrat dieta nepotrebuje prednašku na každú otazku a realnu odpoveď.Nemyslim teraz klamat, ale najst v tom umenie odpovede primerane veku .

mima1
10. mar 2022

@zanka777 no vidim to uplne presne rovnako. Cista fanaticka.