Ako riešiť strácanie vecí u detí v škole?
Ahojte.
Syn má 8 rokov a od začiatku školského roka už stihol stratiť fľašu, mikinu, peračník a neviem koľko pier. Minulý týždeň priniesol domov dokonca cudziu mikinu a svoju nechal niekde v škole :-/
Vždy povie, že nevie, kde to nechal, a na druhý deň si už ani nespomenie, že to má hľadať. Dá sa toto nejako riešiť aj so školou, alebo sa s tým mám jednoducho zmieriť a radšej kupovať lacnejšie veci? Jemu tie veci vôbec nechýbajú :-/
toto so skolou nevyriesis, to ze je tvoje dieta neporiadne musis riesit s nim doma
pooznacovala by som mu veci co nosi domskoly tak ako skolkarovi, pripominaj mu denne nech si na ne dava pozor, ak nieco strati, nahradza si to z vreckoveho, alebo bude na sviatky a vianoce dostatavat nahradne pisacie a ine potreby namiesto riadneho darceka, na pitie obycajnu flasu rajec
co sa tyka skoly jedine chodievaj sa prehrabavat do strat a nalezov, skola nemoze vvtomto robit nic je to problem a chyba tvojho syna
Normálne mu povedz, že ak bude strácať veci, tak nové nedostane. Čiže bude bez nich, alebo až keď si na to našetrí.
@anonym_autor jasné, že každú matku to naštve, zvlášť ak je dieťa Polepetko, čo popletie všetko. Nevieme ako fungujete, akú má výchovu a či všetko robíš za neho. Treba ho postaviť voči svojim veciam zodpovednosti a vyvodiť dôsledky. Možno zaberie. I keď niekto z toho nevyrastie ani v dospelom veku a stratí aj hlavu a zabudne nohy. Nemá ADHD?
Dávaš keksiky na desiatu? Tak milý synček najbližší týždeň - dva nič nedostanes lebo sme museli kúpiť nový peracnik, novú mikinu
Toto nie že riešiť so školou, ale so synom
Nie je škôlkar že netuší kde je sever.
@anonym_autor jasné, že každú matku to naštve, zvlášť ak je dieťa Polepetko, čo popletie všetko. Nevieme ako fungujete, akú má výchovu a či všetko robíš za neho. Treba ho postaviť voči svojim veciam zodpovednosti a vyvodiť dôsledky. Možno zaberie. I keď niekto z toho nevyrastie ani v dospelom veku a stratí aj hlavu a zabudne nohy. Nemá ADHD?
@anonym_ea5dd6 ADHD diagnostikované nemá a ani sme zatiaľ nemali dôvod to riešiť. V škole sa učí dobre, skôr je taký rozlietaný a veci niekde položí a už nevie kde.
@anonym_autor som učiteľka, každý deň zozbieram niekoľko pier, ceruziek, farbiciek, tričiek, mikin, fľašiek, desiatovych boxíkov, ktoré nikomu nepatria. Dokonca každý predmet musíme odfotiť a zavesiť na straty a nálezy.
Popravde už som to vzdala, každý deň niečo musíme hľadať, každý deň máme niečo, čo nikomu nepatri.. pred tým som obchádzala triedy, pýtala sa, venovala tomu svoju prestávku.
Takže ak je dieťa nezodpovedné, tak každu vec označiť menom a tak sa nájde skôr.
@anonym_autor 1. Kupovať lacné veci 2. Keď stratí, nech si to kúpi zo svojich peňazí. Ďalší raz si dobre premyslí, či si dá pozor na veci alebo nie.
@anonym_autor
Kupuj lacné veci. U nás je miesto kde su plné krabice takých veci a sem tam aj ukradnú...
Moja dcera je/bola taka. Vzdy niečo niekde zabudne,bezne ma v skole na vešiaku 5 mikín,jednoducho ich zabudne v skole.
Uz je tretiacka,je to oveľa lepsie,no 1.a 2. trieda katastrofa.
Dala som vyrobiť nálepky s menom a na vsetko (i ceruzky,pera) nalepila jej meno.Naslo sa vsetko.Uci sa vyborne,akurat na toto nemysli.Zalezi od povahy .
ADHD nema a ani ine priznaky🙂
Jednoducho i take su deti a nemyslim si,ze by to bolo preto,ze by si nevazili veci ,alebo su vychovane zle🙂Mojim druhým dvom som nikdy nic neoznacovala,nebolo treba,dokonca ani v škôlke v 3 rokoch🙂
@anonym_autor 1. Kupovať lacné veci 2. Keď stratí, nech si to kúpi zo svojich peňazí. Ďalší raz si dobre premyslí, či si dá pozor na veci alebo nie.
@anonym_539e96 8 ročný vlastne peniaze? Kde by ich nabral ?
@anonym_autor Na edupage zvykla byť rubrika "Straty a nálezy,,Tam sú zverejnené nájdené veci.Skoly majú často aj kumbalok s nájdenými vecami.Skusila by som ísť aj osobne do školy a popýtať sa p upratovačky na stratené veci.Dieta sa snaž viesť k tomu, aby si strážilo svoje veci a keď už niečo stratí, tak aby to hľadalo.Dobre je naučiť ho,aby premýšľal o tom, že kde mal naposledy stratenú vec, nech ju hľadá tam, prípadne nech prejde všetky miesta, kde bol v deň , keď ku strate došlo.
@anonym_897eaa moje deti dostávajú peniaze na sviatky od rodiny, keď pomáhajú starým rodičom, tak im dajú sem tam 2-3€ atd, takže majú svoje vlastné peniaze. Je to už úplne bežné v dnešnej dobe, čo ťa to prekvapuje.
Moja dcera je/bola taka. Vzdy niečo niekde zabudne,bezne ma v skole na vešiaku 5 mikín,jednoducho ich zabudne v skole.
Uz je tretiacka,je to oveľa lepsie,no 1.a 2. trieda katastrofa.
Dala som vyrobiť nálepky s menom a na vsetko (i ceruzky,pera) nalepila jej meno.Naslo sa vsetko.Uci sa vyborne,akurat na toto nemysli.Zalezi od povahy .
ADHD nema a ani ine priznaky🙂
Jednoducho i take su deti a nemyslim si,ze by to bolo preto,ze by si nevazili veci ,alebo su vychovane zle🙂Mojim druhým dvom som nikdy nic neoznacovala,nebolo treba,dokonca ani v škôlke v 3 rokoch🙂
@anonym_d25d51 Mám podobnú skúsenosť.Chalan mal 11-12 rokov a "stratil aj hlavu,,.V súčasnosti má 15 rokov a stracanie je už takmer minulosťou.Ani on nemá žiadnu poruchu,je výborný žiak.
dat mu na vsetko nalepku s menom spytat sa ci skola ma straty a nalezy a nedavat mu drahe veci,ale lacne kt strata nezaboli az tak
@anonym_autor kým chodil do družiny a chodila som pre neho, tak som mu hneď kontrolovala veci a co nemal musel ísť pohľadať do skoly. Teraz je piatak, chodi domov sam a ked niečo zabudne, ako napríklad vo štvrtok bundu, tak som ho poslala nazad do skoly. Škola toto riešiť nebude, kopu deti si pozabuda veci.
Mňa napríklad zaráža, že to rodičom nechýba. Lebo teda v stratách a nalezoch som minulý rok videla aj zimné cizmy, dioptrické okuliare, cely telocvik a pod. A do konca roka si pre to nik neprišiel a išli do kosa.
Tak zase, aby 8 ročné dieťa každý deň postrácalo niekoľko vecí? Veď mikina, peračník a fľaša nie je ceruzka, že sa niekde zapatroší. Treba dieťa naučiť, aby si na veci dávalo pozor. Ak sa mu vzápätí kúpia veci nové a nenasleduje trest, nemá dôvod dávať si pozor, veď sa nič nestane, tak na čo. Asi treba byť trocha ráznejšia. Stratí peračník? Nový nedostane. Stratí mikinu? Bude nosiť starú a škaredú.
@anonym_897eaa moje deti dostávajú peniaze na sviatky od rodiny, keď pomáhajú starým rodičom, tak im dajú sem tam 2-3€ atd, takže majú svoje vlastné peniaze. Je to už úplne bežné v dnešnej dobe, čo ťa to prekvapuje.
@anonym_539e96 ale to sú úplne v inom ponímaní vlastne peniaze
Moja v prvom rocniku ani jednu pomocku nestratila.
Sice zabudla stale mikinu a bundu ale nikdy sa to nestratilo .
Co chces riesit so skolou ? Ze mas neporiadne decko neni ich vina .
Ano sem tam sa nieco strati , ale ten tvoj toho moc straca. 🙈
By som mu nic nekupila nech sa nauci.
A ako by to mala riešiť škola? Ja ako vychovávateľka nemám šancu behať za neporiadnymi deťmi a pripomínať im ich veci (a ani nemám šancu si pamätať). Ja nájdené veci na našej chodbe zozbieram, nafotim a pošlem na edupage - ak mám čas, ale mnohokrát ani potom nenájdeme majiteľa. Tak na rodicku máme výstavu nájdených vecí a ak ani vtedy nenájdeme majiteľa - vyhadzujeme. Nemáme priestory to skladovať. Mala som maminu, čo natvrdo všetko podpisala - aj pastelky jednotlivo. Deti sa dotyčnému trochu smiali kvôli tomu, ale zabralo.
8 rovný je už dosť veľký aby si vedel dať pozor na svoje veci. Pekne mu povedz že si na veci musí dávať pozor, skontrolovať si všetko keď odchádza domov lebo všetko stojí peniaze a že mu už nebudeš kupovať nové keď si ich stratí. Tak by som aj spravila, stratí peračník tak bude nosiť pastelky v sáčku, stratí fľašu tak dostane obyčajnú plastovú, stratí mikinu tak by som mu dala starú hnusnú. Bude mu trápne a začne si veci vážiť.
stratene veci oblecenie vrecka s tsv ci topanky vkladame do krabice da sa to priebežne prezerat. ak straca pera ceruzky, kup farebnu lepiacu pasky a koncek pera/ceruzky oblep iazdy bude vediet komu vrátiť. nam to pomohlo prezit 1.stupen. a zrus ilasicky peracnik kde musi kazdu ceruzku dat do gumicky a kup nieco taketo https://www.topgal.sk/p/etue-26045 len tam vsetko nehádže 👍 škola toto nemá ako riešiť
Väčšie stratené veci (mikina, fľaša) sa u nás dávajú na vrátnicu. Našli sme tam skoro všetko, vrátane kľúčov, či brejky karty. Farbičky, ceruzky, gumy asi kupujem pre celú triedu 🤷♀️ pravidelne príde domov s poloprázdnym peračníkom, lebo požičal. Je tretiak a už som napísala do rodičovskej skupiny, že nemám nič proti tomu, aby si deti požičali, ale bola by som vďačná, keby aj vrátili. Inak na tej vrátnici v obrovskej krabici bola aj zimná vetrovka, snehuľa, botaska,... by ma zaujímalo, ako šlo to dieťa domov 🤦🏻♀️
@anonym_897eaa vreckové
@anonym_autor prepáč ale co je pribrzdeny alebo co. Na svoje veci si vie dat pozor už skolkar. A pokiaľ tvoj syn to nedokáže, tak keď si stratí niečo, nebude mať. A neboj, nauci sa. Je na čase aby si ho začala vychovávať, alebo dala vyšetriť, ci nemá nejakú diagnózu.

Hlavne treba začať vychovávať dieťa, upozorňovať ho, aby si dával pozor na veci a kontroloval ich, najmä pri presune po škole. Zaberá aj silnejší hlas a výčitky, prípadne iný trest, nie hneď bežať kupovať nové. Ak má vreckové, kúpiť mu to z toho a jemu nedať nič v hotovosti, rýchlo pochopí.
V školách majú boxy, kde sa odkladajú zabudnuté a stratené veci, tam sa treba pozrieť.