Ako sa majú deti učiť písať? Tlačené/písané/Comenia?
Ahojte, chcela by som vedieť aký je názor rodičov na aktuálnu reformu v školstve, u nás niektoré učiteľky dosť presadzujú len tlačené a comenia skript, mne však ten comenia script príde ako úplne zbytočný. Pravda, nevyznám sa do nejakých výskumov a podobne, len môj názor. Pre mňa osobne bolo vždy najlepšie písať písaným písmom. A ak ho deti nebudú ovládať budú mať v staršom veku dosť problém čítať niektoré typy písem, čo sa ak nebudú poznať ten comenia nestane. Aký názor na to máte vy?
@marca12 nie, nemá každé dieťa poruchu ale z triedy kde je cca 24 prvákov, má vacsia polovica problém s písaním a s osvojovanim znakov písomen. Následne kvôli tomu aj s čítaním. Deti sú flustrovane, nervózne, rovnako rodičia. Prvé roky v škole by nemali byť o tom, že sa tam deti trápia. Škola sa im zhnusi, získajú odpor a toto sa s nimi povlečie ďalších xy rokov v škole. Ja hovorím, že zjednodušime to tým zopár deťom, ktoré to potrebujú a tie, ktoré to nepotrebuju, im to neuškodí. Ovocie vo vyšších ročníkoch budú z toho zbierať všetci. Deti budú vedieť lepšie, krajšie, bez menšej chybovosti písať, rovnako aj čítať. Ľahšie sa budú teda učiť aj iné predmety. Pocítia úspech a rovnocennost s chytrejšimi deťmi v škole. Budu si viac veriť. Deti dnes nie sú ako v minulosti, majú na pleciach toho oveľa viac ako sme mali my v ich veku. Nemôžeme zadubene trvať na 100 rokoch zaužívanom, treba ísť s potrebami detí. A určite nie je potreba spojíte písané písmo drilovat...
@anonym_a04c90 prepac ale ako vela toho maju dnesne deti na pleciach? Ze spia doobeda cez vikend a musia rano vstat do skoly, potom prist zo skoly, zahodit tasku, sadnut za pc alebo vacsie ist do posilky? Ja ako decko som cez vikendy riadila, varila, piekla, 11rocna som o siedmej rano vstavala v sobotu a isla sadit zemiaky, potom zbierat mandelinky, potom na zahradku pliet, potom kopat zemiaky… nemam vobec pocit, ze by dnesne deti mali toho na pleciach vela, v porovnani s ostatnymi generaciami prave naopak. Tak uz aspon to pisane pismo by mohli vediet.
Som ročník 1989 a písaným písmom nepíšem od 5. triedy na ZŠ. Oveľa ľahšie a rýchlejšie sa píše písaným písmom. Už vtedy to nikomu nevadilo, nevidím dôvod, prečo by malo teraz
@doriiis ja som rocnik 90 a pisanym som pisala celu strednu aj vysoku skolu.. co to s tym ma?
@anonym_9a8085 ahá, takže preto sú slovenské deti v porovnani s tými zo západnych štátov také geniálne….
Irónia bokom, skôr si to pani učiteľky len zle vysvetlili, lebo ide o písanie rukou ako také (nie na klávesnici)
@sisaka čítala si aspoň jednu jedinú štúdiu na túto tému? Rozumieš sa dôsledkom a vplyvu písaného písma na mozog? Keď sa čínske deti dokážu naučiť kreslit každé slovo zvlášť, naše sa už nedokážu naučiť písané písmo? Skús napísať jeden list papiera tlačeným a skús pisaným- meraj si čas. Ja si naopak myslím, že čo sa týka rozumových schopnosti, tak sme na tom boli vynikajúco v porovnaní s inými a iné veci by sa mali v školstve meniť. Prístup učiteľov k deťom, k výučbe, čas strávený prepojením s praxou, menej deti na jedného učiteľa……….
Aj chatgpt v tom má jasno:
Je lepšie učiť prvákov comenia script, alebo písané písmo?
Pre prvákov je vo väčšine prípadov lepšie začať klasickým písaným písmom a Comenia Script používať skôr ako doplnok alebo alternatívu pre deti, ktorým tradičné písmo výrazne robí problém.
Stručne porovnanie:
* **Písané písmo (viazané)**
* rozvíja jemnú motoriku a plynulosť ruky,
* deti sa naučia čítať rôzne rukopisy,
* je stále bežné v školách a spoločnosti,
* neskôr býva rýchlejšie pri písaní poznámok.
* **Comenia Script**
* je jednoduchšie na naučenie,
* menej frustruje deti so slabšou motorikou alebo dysgrafiou,
* písmo býva čitateľnejšie,
* ale niektoré deti potom píšu pomalšie a majú problém prejsť na bežný rukopis.
V praxi veľa učiteľov pozoruje:
* deti sa s Comenia Script rozbehnú rýchlejšie,
* ale pri dlhšom písaní sa rozdiel zmenšuje,
* a časť detí si aj tak časom vytvorí vlastný „mix“ tlačeného a písaného písma.
Ak ide o bežnú triedu bez špeciálnych potrieb, odporúčanie býva:
1. naučiť základy klasického písaného písma,
2. netlačiť na dokonalú krasopisnosť,
3. tolerovať prirodzenejší rukopis.
Ak má dieťa:
* výrazné motorické ťažkosti,
* dysgrafiu,
* odpor k písaniu,
* alebo sa veľmi trápi s viazaním písmen,
tak môže byť Comenia Script veľmi dobrá voľba.
Dôležitejšie než typ písma je:
* správny úchop,
* uvoľnená ruka,
* pravidelné krátke cvičenia,
* a aby dieťa písanie nezačalo nenávidieť.
@amalka07 vacsina dospelych podla mna tak ci tak casom prejde na nejaku verziu Comeniany, aspon v mojom okoli. Uz na SS malokto pisal pisanym.
@simsalabim Suhlasim, mne sa to stalo tiez, netusim kedy, netusim ci postupne alebo naraz, netusim preco ale stalo sa , nelutujem
@sisaka čítala si aspoň jednu jedinú štúdiu na túto tému? Rozumieš sa dôsledkom a vplyvu písaného písma na mozog? Keď sa čínske deti dokážu naučiť kreslit každé slovo zvlášť, naše sa už nedokážu naučiť písané písmo? Skús napísať jeden list papiera tlačeným a skús pisaným- meraj si čas. Ja si naopak myslím, že čo sa týka rozumových schopnosti, tak sme na tom boli vynikajúco v porovnaní s inými a iné veci by sa mali v školstve meniť. Prístup učiteľov k deťom, k výučbe, čas strávený prepojením s praxou, menej deti na jedného učiteľa……….
@anonym_9a8085 keď si už vytiahla čínske deti, tie tiež nespájajú, ide o samostatné ťahy v jednotlivých znakoch.
A ja som nikde nepísala, že sa to dieťa nedokáže naučiť, pointa je v tom, prečo by sa to malo učiť. Pisárov už nikto nepotrebuje, ti boli potrební tak v 19. storočí, v dnešnej dobe sú potrebné iné zručnosti a tomu by sa mala prispôsobiť aj škola.
V dnešnej dobe už nik nepotrebuje písať celú stranu na rýchlo rukou. Teda okrem deti v slovenských školách
Ja som si na výške písala poznámky rukou, dcéra mala iPad, s textom prednášky a robila si do neho poznámky stylus perom, alebo si to napísala na klávesnici. Doba ide dopredu (aspoň v niektorých krajinách.)
@amalka07 v škole sa naučia všetko. Ty sa s tým nemusíš zaoberať. Zas ďalšia premudrela mamička.
Včera som to písala v inej téme. Tak ako píše
@guiseppinka, v zahraničí sa na písané písmo v mnohých krajinách už dávno kašle.
Dcéra sa už pred vyše 20. rokmi písané písmo neučila, len sa s ním oboznámili v 3. ročníku a decká písali ďalej tlačeným. Syn o 10 rokov neskôr - detto.
V dnešnej dobe nie je kde použiť písané písmo, všetko sa vypisuje online v počítači/telefone, nanajvýš sa človek niekde podpíše.
Drilovanie krasopisu v 21. storočí mi príde fakt smiešne, v škole by sa mali zamerať na obsah písomného prejavu, naučiť deti písomne sa vyjadrovať, lebo kým na Slovensku buzerujú v prvej triede deti, či písmenko “a” vyzerá presne ako predloha, či nie je moc “tučné” alebo moc “chudé”, inde deti tvoria a píšu vlastné texty, aj s chybami, ale vlastné.
To isté s čítaním, do nemoty opakujúce sa, nič nehovoriace nudné vety zo Šlabikára, kým inde si deti vyberajú knihy podľa ich schopnosti čítať a podľa ich záujmu…
@sisaka ale teda aj inde deti nevedia citat a ako tak sledujem, tak chapat textu maju problem aj starsi
Aj chatgpt v tom má jasno:
Je lepšie učiť prvákov comenia script, alebo písané písmo?
Pre prvákov je vo väčšine prípadov lepšie začať klasickým písaným písmom a Comenia Script používať skôr ako doplnok alebo alternatívu pre deti, ktorým tradičné písmo výrazne robí problém.
Stručne porovnanie:
* **Písané písmo (viazané)**
* rozvíja jemnú motoriku a plynulosť ruky,
* deti sa naučia čítať rôzne rukopisy,
* je stále bežné v školách a spoločnosti,
* neskôr býva rýchlejšie pri písaní poznámok.
* **Comenia Script**
* je jednoduchšie na naučenie,
* menej frustruje deti so slabšou motorikou alebo dysgrafiou,
* písmo býva čitateľnejšie,
* ale niektoré deti potom píšu pomalšie a majú problém prejsť na bežný rukopis.
V praxi veľa učiteľov pozoruje:
* deti sa s Comenia Script rozbehnú rýchlejšie,
* ale pri dlhšom písaní sa rozdiel zmenšuje,
* a časť detí si aj tak časom vytvorí vlastný „mix“ tlačeného a písaného písma.
Ak ide o bežnú triedu bez špeciálnych potrieb, odporúčanie býva:
1. naučiť základy klasického písaného písma,
2. netlačiť na dokonalú krasopisnosť,
3. tolerovať prirodzenejší rukopis.
Ak má dieťa:
* výrazné motorické ťažkosti,
* dysgrafiu,
* odpor k písaniu,
* alebo sa veľmi trápi s viazaním písmen,
tak môže byť Comenia Script veľmi dobrá voľba.
Dôležitejšie než typ písma je:
* správny úchop,
* uvoľnená ruka,
* pravidelné krátke cvičenia,
* a aby dieťa písanie nezačalo nenávidieť.
@anonym_9a8085 tak keď ten má v tom jasno, tak je to určite pravda a vo zvyšku sveta, kde píšu iným písmom, alebo nespájajú písmená deti mentálne zaostávajú. Ok
Mimochodom u nás nebuzerujú deti ani koli “správnemu” držaniu pera. Každý si ho chytí ako mu vyhovuje a ako sa mu dobre píše.
@anonym_9a8085 keď si už vytiahla čínske deti, tie tiež nespájajú, ide o samostatné ťahy v jednotlivých znakoch.
A ja som nikde nepísala, že sa to dieťa nedokáže naučiť, pointa je v tom, prečo by sa to malo učiť. Pisárov už nikto nepotrebuje, ti boli potrební tak v 19. storočí, v dnešnej dobe sú potrebné iné zručnosti a tomu by sa mala prispôsobiť aj škola.
V dnešnej dobe už nik nepotrebuje písať celú stranu na rýchlo rukou. Teda okrem deti v slovenských školách
Ja som si na výške písala poznámky rukou, dcéra mala iPad, s textom prednášky a robila si do neho poznámky stylus perom, alebo si to napísala na klávesnici. Doba ide dopredu (aspoň v niektorých krajinách.)
@sisaka nerozumieš, že cez písané písmo sa rozvíja motorika, prepojenie hemisfér, sústredenie, trpezlivosť… dáva výborné predpoklady na ďalšie učenie. Keď na druhom stupni dieťa prejde na tlačené, narobí to menej škody, aj keď ja som za písané písmo na ZŠ pre všetky ročníky povinne.
@anonym_9a8085 tak keď ten má v tom jasno, tak je to určite pravda a vo zvyšku sveta, kde píšu iným písmom, alebo nespájajú písmená deti mentálne zaostávajú. Ok
Mimochodom u nás nebuzerujú deti ani koli “správnemu” držaniu pera. Každý si ho chytí ako mu vyhovuje a ako sa mu dobre píše.
@sisaka áno svetovo ohlupujú generácie detí a robia z nás hlúpe stádo. Písané písmo má obrovský vplyv na rozvoj rozumových schopností a je škoda, že sa rodičia dáte a dopustíte takúto skazu.
@sisaka ale teda aj inde deti nevedia citat a ako tak sledujem, tak chapat textu maju problem aj starsi
@guiseppinka u nás chápanie textu je základom predmetu “language arts” a tiahne sa to od prvého ročníka až po maturitu. To, že v tom deti zaostávajú nie je podľa mňa chyba školského systému, ale doby, v akej žijeme.
@sisaka nerozumieš, že cez písané písmo sa rozvíja motorika, prepojenie hemisfér, sústredenie, trpezlivosť… dáva výborné predpoklady na ďalšie učenie. Keď na druhom stupni dieťa prejde na tlačené, narobí to menej škody, aj keď ja som za písané písmo na ZŠ pre všetky ročníky povinne.
@anonym_9a8085 ty zas nerozumieš, že písanie, aj tlačeným písmom, je stále písanie a stále tam dochadza k prepájaniu hemisfér?
Podľa teórie, že sa to deje len vtedy, keď sa písmená spájajú by Čiňania, Japonci atď. nemali dostatočne rozvinuté mentálne schopnosti. Veď sa trochu zamysli.
@amalka07 ja od cca 5rocnika na zs nepisem pisanym, nemam ziadne problemy citat. Pisane uz ako dietatu mi prislo zbytocne ved vsetko je tlacenym 😂
@anonym_a04c90 prepac ale ako vela toho maju dnesne deti na pleciach? Ze spia doobeda cez vikend a musia rano vstat do skoly, potom prist zo skoly, zahodit tasku, sadnut za pc alebo vacsie ist do posilky? Ja ako decko som cez vikendy riadila, varila, piekla, 11rocna som o siedmej rano vstavala v sobotu a isla sadit zemiaky, potom zbierat mandelinky, potom na zahradku pliet, potom kopat zemiaky… nemam vobec pocit, ze by dnesne deti mali toho na pleciach vela, v porovnani s ostatnymi generaciami prave naopak. Tak uz aspon to pisane pismo by mohli vediet.
@anonym_e6c8f7 áno, jediná generácia ktorá mala toho na pleciach naložené bola tá tvoja. Dnes možno deti nesadia zemiaky a nevstavaju na pole, to je pravda. Ale majú 5 krúžkov, 6 hodín v školke, učia sa 2 jazyky, programovanie, šport a iné aktivity premotivovaných rodičov. Po škole si na krk zoberú 200tis. úver aby si mohli kúpiť jeden malý byt a splácať ho 30 rokov. Táto generácia to naozaj vyhrala.
A neviem prečo urážas všetkých rodičov. Moje deti nespia doobeda, nehrajú PC ani playstation.
@sisaka áno svetovo ohlupujú generácie detí a robia z nás hlúpe stádo. Písané písmo má obrovský vplyv na rozvoj rozumových schopností a je škoda, že sa rodičia dáte a dopustíte takúto skazu.
@anonym_9a8085 nova generacia hlupne z obrazoviek a nedostatku interakcie a nie z pisma (na to su uz studie). V case, ked som ja chodila do skoly (som rocnik 1970), sa Comenianou ci jeho obdobou ucila pisat polovica zapadnej Europy a my sme neboli o nic mudrejsi od nich.
@anonym_9a8085 nova generacia hlupne z obrazoviek a nedostatku interakcie a nie z pisma (na to su uz studie). V case, ked som ja chodila do skoly (som rocnik 1970), sa Comenianou ci jeho obdobou ucila pisat polovica zapadnej Europy a my sme neboli o nic mudrejsi od nich.
@simsalabim asi preto máme výborných študentov STU, IT fakúlt kde treba logické myslenie, šikovnosť, zručnosť a že v tomto smere podľa mňa doteraz vo svete vedieme a naši odborníci z týchto oblastí sú veľmi žiadaný. Kvalita myslenia, logiky a ich rozvoj ide ruka v ruke s rozvojom jemnej motoriky prostredníctvom písaného písma.
@sisaka oni ale trénujú svojim písmom motoriku a rozum dostatočne, čo my tlačeným nebudeme. Škoda drať klávesnicu na teba.
@anonym_e6c8f7 áno, jediná generácia ktorá mala toho na pleciach naložené bola tá tvoja. Dnes možno deti nesadia zemiaky a nevstavaju na pole, to je pravda. Ale majú 5 krúžkov, 6 hodín v školke, učia sa 2 jazyky, programovanie, šport a iné aktivity premotivovaných rodičov. Po škole si na krk zoberú 200tis. úver aby si mohli kúpiť jeden malý byt a splácať ho 30 rokov. Táto generácia to naozaj vyhrala.
A neviem prečo urážas všetkých rodičov. Moje deti nespia doobeda, nehrajú PC ani playstation.
@anonym_a04c90 písané písmo práve ukľudňuje, učí sústredeniu a poskytuje vynervovaným deťom dneška úľavu. Písala si si niekedy denník? Skús si ho písať tlačeným a písaným.
@anonym_a04c90 tvoje deti mozno nie, ale drviva vacsina ano. Nemaju vobec vela toho na pleciach. Nerobia nic, ani pre seba a ani pre druhych. Nehovorila som o svojej generacii ale aj o tych predoslych. Praveze ja si na to sadenie zemiakov spominam len v dobrom, napriek tomu, ze sme vela makali, to bolo obohacujuce. Ja nepoznam inak ani jedno dieta, ktore navstevuje 5 kruzkov, a ak aj, tak urcite nie z vlastnej vole, ale z vole rodicov.
Dcéra píše comeniou od prvého ročníka a úplne v pohode vie čítať aj písané písmo. Písať sa naučila rýchlo a píše pekne. Syn nastúpil na inú školu lebo sme sa sťahovali a učí sa písaním a to je celé zle. Stále hovorim že zlata comenia. Kým nám pôjde do školy tretie dúfam že už sa bude pisat len comeniou.
@simsalabim asi preto máme výborných študentov STU, IT fakúlt kde treba logické myslenie, šikovnosť, zručnosť a že v tomto smere podľa mňa doteraz vo svete vedieme a naši odborníci z týchto oblastí sú veľmi žiadaný. Kvalita myslenia, logiky a ich rozvoj ide ruka v ruke s rozvojom jemnej motoriky prostredníctvom písaného písma.
@anonym_9a8085 nepopieram, ze su medzi nimi sikovni studenti. Ale pripisovat to pisanemu pismu? To snad nie. To by sme mali byt spickovou vedeckou velmocou.
@anonym_9a8085 nepopieram, ze su medzi nimi sikovni studenti. Ale pripisovat to pisanemu pismu? To snad nie. To by sme mali byt spickovou vedeckou velmocou.
@simsalabim prečítaj si výskum na túto tému.
@simsalabim prečítaj si výskum na túto tému.
@anonym_9a8085 no hod linky na studie, precitam si.
To nie je o tom, že učiteľky silou mocou presadzujú. Odkedy sa zaviedol systém školských vzdelávacích systémov, dostali školy do rúk moc vniesť do tej konkrétnej školy niečo, čím sa budú odlišovať od tej inej. Niekde je to hejného matematika, niekde comenia script, niekde čítajú globálnou metódou, niekde klasickou analýzou/ syntézou. Niekde majú NKS triedy a úvodný ročník, niekde triedu pre žiakov s PAS, niekde majú bazén, niekde niečo, čo nikde inde nenájdeš. Môžeš si vybrať školu akú chceš. Ak nesúhlasíš s comeniou, hľadaj školu, kde sa učia klasické písané písmo.
@guiseppinka u nás chápanie textu je základom predmetu “language arts” a tiahne sa to od prvého ročníka až po maturitu. To, že v tom deti zaostávajú nie je podľa mňa chyba školského systému, ale doby, v akej žijeme.
@sisaka Presne. Podstata pisania je o tom dat svoje myslienky na parier tak aby sa to dalo zdielat s inymi ludmi a podstata citania je v tom aby clovek pochopil niekoho ineho myslienky. Toto sa ale na Slovensku neuci. Zakladom pisania je uhladnost pisma a zakladom citania je spravna vyslovnost. Deti nerozumeju tomu co citaju, chyba im absolutny zaklad. Skoly nic nezmozu dokial sa nezmeni myslenie rodicov.
@anonym_9a8085 Ak je pisane pismo tak dolezite pre vyvoj mozgu, preco potom su slovenske deti na tom tak zle v citani s porovnani s Kanadou kde sa nepouziva pisane pismo uz desatrocia.
PISA vysledky z 2022 v citani
82% studentov v Kanade dosiahlo stupen 2 a viac
65% studentov na Slovensku dosiahlo stupen 2 a viac
OECD priemer: 74%
14% studentov v Kanade dosiahlo stupen 5 a viac
3% studentov na Slovensku dosiahlo stupen 5 a viac
OECD priemer: 7%
Mne je stale zahadou, ako moze chybat v skolach tolko ucitelov, ked len v tejto teme je tolko skvelych uciteliek!
Aj lekarovi poviete, ze by ste boli radsej, keby vam ranu sil zlava doprava, lebo podla vasho nazoru je to lepsie?
@anonym_a04c90 písané písmo práve ukľudňuje, učí sústredeniu a poskytuje vynervovaným deťom dneška úľavu. Písala si si niekedy denník? Skús si ho písať tlačeným a písaným.
@anonym_9a8085 Mojej matke odrazilo dekel ked som nedokazal pochopit zakutia velkeho pisaneho F na domacu ulohu

Každá jedna pani učiteľka, ktorá už má čo to za sebou, mi povedala, že je blbosť deti učiť písať len tlačeným. Keď si pozriete nejaké štúdie, aký obrovský vplyv má písané písmo na rozvoj myslenia a mozgu, nebudete tu písať nezmysly a presadzovať commenia script.
@anonym_9a8085 ahá, takže preto sú slovenské deti v porovnani s tými zo západnych štátov také geniálne….
Irónia bokom, skôr si to pani učiteľky len zle vysvetlili, lebo ide o písanie rukou ako také (nie na klávesnici)