Ako učiteľky riešia tlak rodičov na známky?
Ahojte. Ak ste tu nejaké pani učiteľky rada by som sa poradila. Učím tretí rok na ZŠ a ako zvyknete vy riešiť to, a či sa tiež stretávate s tým, že rodičom ide najmä o to aké má dieťa známky, a nie o to čo naozaj vie. Neustále dostávam správy prečo dieťa dostalo 2 a nie 1, keď to vysvetlím a odôvodním tak vždy príde otázka, či za to fakt to dieťa muselo dostať 2 a hneď príde citové vydieranie ako sa on snažil, aký je smutný a neviem čo a píšu mi správy pomaly na 20 riadkov. Často ide o to, že dieťa nedodrží nejaké kritéria (a viac než 1), ktoré vždy jasne odkomunikujem, napíšem aj do edupage a stále som na vine ja, pretože neberiem ohľad a som bezcitná..
Plánujem aj odísť zo zš lebo mi to fakt lezie na nervy a keď som sa o tom bavila s kolegyňami, ktoré učia tiež ANJ, tak niektoré mám pocit, že dávajú tým deťom 1ky za nič a nároky majú neskutočne nízke a tie deti takmer nič nemusia..
@letfenixa môžem sa spýtať kde učíš? Prípadne v akom kraji?
@anonym_d9dc72 a aj ty? :D kde nemám ísť, Iba či to je Bratislavský kraj to mi stačí. Lebo toto keby sa mi stane, je to presne tá bodka, ktorú by som potrebovala na to, aby som už nikdy učiť nešla.. X-krát som povedala, aj pred vedením, že raz by ma nútil prepísať známku, za ktorou si nestojím... Bolo by to naposledy.
@anonym_autor TN kraj.
@betulinka1 poviem za seba, ja ak nedám písomku deti sa do učiva nepozrú. A pozerajú na mňa na každej hodine ako puky.
@anonym_autor to je na rodicoch. U nas musia obaja chalani si pozriet ucivo na kazdu hodinu. Aj z jazyka chodi este lektorka na konverzácie, lebo to v skole nestíhajú a to je podla mna dolezite. Velmi zalezi od rodicov, lebo vzdelanie sa nerobi len v skole. Ale ty sa urcite nedaj v tom, ze mas obhajovat svoje známkovanie. Tak spravil test a hotovo. Ked chce spravit test lepsie, nech najdu doučovanie alebo sa ucia s dietatom.
@betulinka1 Prepač, ale nepaci sa mi ani Tvoj postoj zvlast, ked mate ambicie na medicinu,tak potom neviete o com je medicina, ked sa Tvoje dieta bude ucit 20 hodin denne - ak bude chcet spravit skusku, to sa bude rado ucit a bez stresu? Akakolvek stresova a krizova situacia ziaka pripravi na realny zivot. Myslis si, ze na medicine budu vsetci lekari - profesori salat pozitivnu energiu alebo budu chcet urobit sito na anatomii? Ty nevies tiez o com pises. Ja si pamatam len prisnych ucitelov, ktorych predmety - zaklady viem do dnes, z ktorych ma bolel zaludok. V dospelosti,ked som ich stretla na ulici, som im podakovala, ako ma naucili a pripravili na zivot a so slzami v ociach mi podakovali, ze to sa im nestava,ze im byvala ziacka dakuje za vyucbu. Ale dnes je asi ina doba.
@anonym_26de88 je iba doba. Nevidim dovod stresovať 12 rocne deti na vykon. Ľudská dusa je velmi krehká a to, ze my starsie rocniky sme boli vycvičení na vykon neznamena, ze to bolo spravne. Pride ten cas, kedy na vykon pojdu a uz len kvoli prijmackam. Tak ako sa pripravoval na prijímačky a dokazal zabrat, tak zaberie aj ked bude chciet nieco dosiahnuť. Pozri ja som sa v skole tiez nepretrhla ale od tretieho ročníka gympla som kopla do vrtule aby som sa dostala na VS a zmaturovala. Mam doktorát + dalsie vzdelanie, mam firmu, zamestnancov. Stale hovorim, ze zivot nie je o jednotkách a o zbytocnom strese uz od detstva. Bud je v dietati priebojnost alebo nie je, to sa naucit neda. A ziadna známka nepovie o dietati ako bude v zivote schopné svoj zivot uchopiť spravne. Takze za mna je dolezite aby dieta chodilo do skoly rado a nie kvoli známkam. To zdrave prostredie v skole vie vytvoriť iba ucitel. Ucitel samozrejme nie je povinny znamky zlepšovať ale urcite ma moc motivovať dieta aj inak. Moja mama bola najprísnejšia ucitelka matiky v okrese, na hodine ani nedýchali. Doteraz ma zvyknu jej žiaci zastavit na ulici a spomínaju, ze bola prisna ale spravodlivá. Ked niekto proste nebol na matiku, tak sa mu snazila pomoct a nikto u nej neprepadol, ak sa aspon trochu snazil. Ked sa dieta neučí, je to problem rodicov a nie ucitela. Na druhej strane sa moze dieta ucit ale proste nie vzdy mu to pojde, napriklad v tej matike. Za mna v skolach treba mat idividualny pristup a deti podporovať v tom co im ide. Jasne nejde ti matika ale ty si zase na humanitne predmety. Tak pod sa zamerat na to. Matiku len preži. Ale v tom co ti ide makaj.
@anonym_autor niesol učiteľka ale máte pravdu na žiakov biedu žiadne nároky kladené aby niečo vedeli učitelia dajú lepšiu známku len aby mali pokoj od rodičov potom sú detská tupe. Ale nečudujem sa vám vôbec skôr obdivujem že vám ešte nesibe nie z deti ale rodičov
V škole by sa malo učiť. Učiť, učiť. Utvrdzovat učivo .
A nie 10 predpísaných diktátov , 15 testov, 10 pisomiek, povinný Hviezdoslavov Kubín - ktorý sa aj tak učia doma a nie v škole. A potom vysvetlovat rodičom , že prečo...., ako...
Určite je škoda, že sa zameriava viac na stíhanie predpísaného , testov , diktátov , projektov, a tak , než na samotné zvládnutie učiva.
@anonym_autor skus sa na to pozret z pohladu rodicov, nie len za seba.
@anonym_autor skus sa na to pozret z pohladu rodicov, nie len za seba.
@anonym_0a5d93 V com by jej tento pohlad mal pomoct? Ak je raz pisomka napisana na dvojku, tak nemozem pozadovat jednotku.
@anonym_0a5d93 V com by jej tento pohlad mal pomoct? Ak je raz pisomka napisana na dvojku, tak nemozem pozadovat jednotku.
@anonym_7af0ed len aby sa neposrali vsekty ucitelky s ich metodami a stupnicami.
@anonym_7af0ed len aby sa neposrali vsekty ucitelky s ich metodami a stupnicami.
@anonym_0a5d93 Aha, uz chapem, niekto sa tu v tom nasiel.
@anonym_0a5d93 Ty hádam nedodržiavaš žiadne normy, pravidlá, predpisy? Tak potom nepracuj, nešoféruj....

@anonym_autor ucim na vychyrenej skole, nebudem radsej konkretizovat. Uz podnikam kroky, aby som zmenila skolu.
@anonym_d9dc72 bože možeš mi prosím povedať či je to v Bratislave? Lebo sa fakt začínam už báť.. A neviem kam mám ísť pracovať