icon

Ako vysvetliť dieťaťu, že nechcem pozvať jeho spolužiačku na oslavu?

28. feb 2026

Je predškolák a mama tohoto dievčaťa ma nikdy v živote neodzdraví , už ju ani nezdravim povedala som si 3 krát a dosť. Skúsila som to vlastne 4 krát a štvrtý krát, keď ma neodzdravila tak som jej povedala len “buuu🐮” škaredo zazerá na malého aj na mňa , ani malého nikdy neodzdraví keď ju on pozdraví. Zazera na nás úplne zabijackym pohľadom + je kamarátka s mamou inej spolužiačky a tá nás tiež nezdraví len zazerá. Zo svojej strany môžem povedať že nemajú dôvod sa takto správať, nikdy som im žiadny nedala okrem toho posledného “buuu” ale dovtedy vôbec , dokonca som ani nepočula od učiteliek že by mal malý nejaké škriepky práve s jej dcérou, skôr s chlapcami má, takže asi jej niesom iba sympatická ale pochopiteľne ich tu nechcem 😃 určite by ani neprišli , ide mi skôr o to ako to vysvetlit malému lebo on na tom trvá že ju tu chce (chystáme akurat pozvánky)

aurora33
1. mar 2026
@detickyy

@anonym_autor Každý reagujeme po svojom. Napr. u môjho ocka by to bolo normálne v rámci humoru a s cieľom, aby sa ten človek spamätal, že slušný človek odzdraví, ak nepozdravil ako prvý, ale predsa mu už niekto pozdravil, tak snáď slušne dá spätnú väzbu. Či by to malo byť nejako inak? (ak má človek postoj ignoranta, tak nebude niečo v poriadku). Pointa je v tom, že aj krava zabučí, keď vojde do chlieva 🤣. To aby ste uchopili tie, ktoré netušíte o čo tu ide.
Môj štýl to teda nie je, ale mali sme staršieho suseda, ktorý sa mi istý čas nezdravil (mal nezhody so svokrou, nie so mnou!). No a keď ma to vytočilo: Tak som mu 3x za sebou povedala to isté: Dobrý deň, dobrý deň pán sused, dobrý deň pán sused, pričom som intenzitu hlasu dosť zvyšovala, aby mu to konečne došlo a on po treťom zamumlal: Dobrý deň. Odvtedy nebol so zdravením žiadny problém 😉🙂.

@detickyy no trapne takto sa nasilu pchať niekomu do zadku. Chcem pozdravím, nechcem, nepozdravim.

mam1na
1. mar 2026

Keby som dala svojmu dieťaťu možno výberu pozvaných, držala by som sa zoznamu. Splnila mu to. Už by som nikoho neškrtala, lebo sa mi nepáči niečo na jeho rodičoch, keďže som oslávencovi nedala vopred niekomu utrum, že má výnimku nebyť pozvaný. Povzniesť sa nad to, alebo pozvite iba deti bez rodičov.

ria_sprout
1. mar 2026
@aurora33

@detickyy no trapne takto sa nasilu pchať niekomu do zadku. Chcem pozdravím, nechcem, nepozdravim.

@aurora33 vtipné keď sa potom ľudia na nete rozčuľujú akí sú mladí nevychovani, ale dospelí nemusia lebo nechcu

detickyy
1. mar 2026
@aurora33

@aurora33 Nasilu? Veď tu ide autorke o princíp - slušnosť. Nie je to vôbec uchopené. To už fakt neviem ako bude vyzerať spoločnosť, keď chcem a keď nechcem. A ako takí "slušne vychovaní" rodičia budú vychovávať deti? Pochybujem, že také, ktoré pozdravia učiteľky v škole alebo kolegyne a kolegov v práci. Lebo nechcú? 😶. Vďaka Bohu nemám problém pozdraviť ako prvá, ani môj manžel a vedieme k tomu aj deti, lebo toto je normálne. Základy slušného správania - etika aj psychológia, ak nestačí výchova rodiča.

ria_sprout
1. mar 2026
@detickyy

@aurora33 Nasilu? Veď tu ide autorke o princíp - slušnosť. Nie je to vôbec uchopené. To už fakt neviem ako bude vyzerať spoločnosť, keď chcem a keď nechcem. A ako takí "slušne vychovaní" rodičia budú vychovávať deti? Pochybujem, že také, ktoré pozdravia učiteľky v škole alebo kolegyne a kolegov v práci. Lebo nechcú? 😶. Vďaka Bohu nemám problém pozdraviť ako prvá, ani môj manžel a vedieme k tomu aj deti, lebo toto je normálne. Základy slušného správania - etika aj psychológia, ak nestačí výchova rodiča.

@detickyy ja mám takého kolegu, dôjde do kolektívu a je ticho. Ticho je, aj keď sa ho niečo spytas tak je rovnako ticho. Zato on keď niečo potrebuje, neváha sa arogantne spýtať bez prosím a ďakujem. Všetko berie akoby sme boli jeho poddaní q on pupok sveta. Je mladý má tak 25, asi jeho mama tiež nemala potrebu ho naučiť byť slušný, lebo veď nechcel, tak prečo ísť proti nemu. Kult decka je už vidno aj v dospelom živote ale ľudia si to nespoja, že to niekde začalo.

aurora33
1. mar 2026
@ria_sprout

@aurora33 vtipné keď sa potom ľudia na nete rozčuľujú akí sú mladí nevychovani, ale dospelí nemusia lebo nechcu

@ria_sprout akože sory, ale trikrát sa zdraviť nejakému susedovi a ešte pri tom zvyšovať hlas? Toto som myslela. Tak očividne ak ma má sused na háku, tak sa nebudem nasilu vnucovať.

aurora33
1. mar 2026
@detickyy

@detickyy ja tu nepíšem o autorke.

aurora33
1. mar 2026
@ria_sprout

@detickyy ja mám takého kolegu, dôjde do kolektívu a je ticho. Ticho je, aj keď sa ho niečo spytas tak je rovnako ticho. Zato on keď niečo potrebuje, neváha sa arogantne spýtať bez prosím a ďakujem. Všetko berie akoby sme boli jeho poddaní q on pupok sveta. Je mladý má tak 25, asi jeho mama tiež nemala potrebu ho naučiť byť slušný, lebo veď nechcel, tak prečo ísť proti nemu. Kult decka je už vidno aj v dospelom živote ale ľudia si to nespoja, že to niekde začalo.

@ria_sprout tak by som takého kolegu tiež ignorovala.

detickyy
1. mar 2026
@aurora33

@ria_sprout akože sory, ale trikrát sa zdraviť nejakému susedovi a ešte pri tom zvyšovať hlas? Toto som myslela. Tak očividne ak ma má sused na háku, tak sa nebudem nasilu vnucovať.

@aurora33 Mal ma akože na háku pre svokru. So mnou nemal žiadny problém a potom ako som to takto nastavila sa veci úplne zmenili - predstavte si, že pochopil 🙂 a veľa krát mi kývol rukou na pozdrav až zo záhrady, keď som prichádzala z práce, usmial sa pri pozdrave, povedali sme vždy pár viet, aj keď so svokrou mali naďalej problém. Mnoho sa tam týmto 3x pozdravom uvoľnilo. Už nie je medzi nami a mám dobré spomienky. Bol to úplne v pohode človek. Vy ste to absolútne nepochopili.

aurora33
1. mar 2026
@detickyy

@aurora33 Mal ma akože na háku pre svokru. So mnou nemal žiadny problém a potom ako som to takto nastavila sa veci úplne zmenili - predstavte si, že pochopil 🙂 a veľa krát mi kývol rukou na pozdrav až zo záhrady, keď som prichádzala z práce, usmial sa pri pozdrave, povedali sme vždy pár viet, aj keď so svokrou mali naďalej problém. Mnoho sa tam týmto 3x pozdravom uvoľnilo. Už nie je medzi nami a mám dobré spomienky. Bol to úplne v pohode človek. Vy ste to absolútne nepochopili.

@detickyy praveze som to pochopila, ale sj tak by som sa nevnucovala. A nepovažujem to za nejaké hrdinstvo, alebo výchovu vykrikovať na niekoho trikrát slova dobry deň. To urcite nie.

sidicek
1. mar 2026

Nepozyvam ludi ktorych nechcem do mojho domu , budu tam aj ine deti , syn to prezije a vysvetli mu to tak ako to je : "nemam rada jej mamu ,lebo ma nikdy neodzdravi a zazera na mna , tak ju vo svojom dome nechcem "

detickyy
1. mar 2026
@aurora33

@detickyy praveze som to pochopila, ale sj tak by som sa nevnucovala. A nepovažujem to za nejaké hrdinstvo, alebo výchovu vykrikovať na niekoho trikrát slova dobry deň. To urcite nie.

@aurora33 Vôbec to nebolo vnucovanie. V tej chvíli som to považovala sa správne a prinieslo to dobro a nie, že svokra má zlý postoj, tak aj ja budem mať (keď on tak, tak aj ja). Môj manžel to vnímal ako skvelý krok (čakali sme, čo to prinesie, vnímal to vtedy ako odvahu), pretože aj on so susedom vždy rozprával aj napriek tomu, že jeho mamka by bola radšej, ak by sme mali rovnaký zlý postoj ako ona. Vy by ste si asi radšej vybrali to druhé. Je to v poriadku. Každý sa rozhoduje sám ako považuje za správne.

anonym_36fea9
1. mar 2026

To sú problémy 🙈

anonym_fee948
1. mar 2026

@anonym_autor tiez mame v skolke 2 taketo matere, co ma nikdy neodzdravili. Po 3 neodrzdraveniach ich ignorujem a nezdravim ani ja. A urcite by som ich decko nepozvala. Treba sa stretavat s ludmi z rovnakeho cesta a nie si kazit dni negativitou.

anonym_fb8509
1. mar 2026

Nepozvala by som. A synovi by som povedala, že na oslavu môžu prísť deti, ktorých rodičov ako tak poznáme.

anonym_36bd03
1. mar 2026

to ze je mama nevychovana je vec dospelych on si s jej dcerou mozno rozumie- ja by som ju pozvala .. hrdost dospelych musi stranou a ucime predsa deti,aby akceptovali jeden druheho... tiez nemusim dcerine spoluzicy niektore-ale dcera je s nimi kamaratka tak si ich pozyva .. ine by bolo,keby bola sikanovana-ale nieje ... pozvanku dat-a aj tak nepridu takze ty budes super mama a situacia sa vyriesi sama

sidicek
1. mar 2026
@anonym_36bd03

to ze je mama nevychovana je vec dospelych on si s jej dcerou mozno rozumie- ja by som ju pozvala .. hrdost dospelych musi stranou a ucime predsa deti,aby akceptovali jeden druheho... tiez nemusim dcerine spoluzicy niektore-ale dcera je s nimi kamaratka tak si ich pozyva .. ine by bolo,keby bola sikanovana-ale nieje ... pozvanku dat-a aj tak nepridu takze ty budes super mama a situacia sa vyriesi sama

@anonym_36bd03 nemyslim ,ze akceptovat neslusnost je spravne , co tym dieta vlastne chces naucit?

anonym_36fea9
1. mar 2026

Ja by som ich nepozvala nie “z hrdosti”, ale kvôli tomu, že si vyberám sebe a svojim deťom prostredie inšpiratívnych ľudí a mentálnym chudákom sa vyhýbam. A presne takto by som to dieťaťu povedala: dievča ma bohužiaľ obmedzených rodičov, pozvime si iných ľudí.
Otázka je, ci niekto kto hovorí iným buuuu (aj keď ako reakciu) ma vyššiu mentálnu úroveň… možno ani nie a v tom prípade ich kľudne pozvi. Alebo sa zo situácie pouč a nabudúce reaguj na úrovni aj keď máš nervy

anonym_25d74d
1. mar 2026
@anonym_36fea9

Ja by som ich nepozvala nie “z hrdosti”, ale kvôli tomu, že si vyberám sebe a svojim deťom prostredie inšpiratívnych ľudí a mentálnym chudákom sa vyhýbam. A presne takto by som to dieťaťu povedala: dievča ma bohužiaľ obmedzených rodičov, pozvime si iných ľudí.
Otázka je, ci niekto kto hovorí iným buuuu (aj keď ako reakciu) ma vyššiu mentálnu úroveň… možno ani nie a v tom prípade ich kľudne pozvi. Alebo sa zo situácie pouč a nabudúce reaguj na úrovni aj keď máš nervy

@anonym_36fea9 .... a následne povie chlapec dievčatku, že má obmedzených rodičov 🤷‍♀️ a story v šatni môže pokračovať.

anonym_36fea9
1. mar 2026
@anonym_25d74d

@anonym_36fea9 .... a následne povie chlapec dievčatku, že má obmedzených rodičov 🤷‍♀️ a story v šatni môže pokračovať.

@anonym_25d74d vôbec by ma nezaujímalo pokračovanie. Niekedy aj kritika a celkovo úprimný feedback je inak dobra služba

anonym_d6f965
1. mar 2026

Dala by som pozvánky všetkým deťom, ktoré by syn na svojej oslave chcel mať. Rodičov, ktorí nie sú schopní základnej slušnosti, odpovedať na pozdrav, by som neriešila. V škôlke sme takých zažili viac ako dosť, zrejme sa to považuje sa normálne. V škole to tiež funguje rovnako. Čo ma zaráža, sú chlapi, ktorí nie sú schopní pozdraviť a pozerajú ako teľce.

anonym_36bd03
1. mar 2026
@sidicek

@anonym_36bd03 nemyslim ,ze akceptovat neslusnost je spravne , co tym dieta vlastne chces naucit?

@sidicek neslusnost matky -to je medzi dospelymi.. to dieta moze byt daleko slusnejsie ako ktokolvek iny .. dieta moze s chlapcom vychadzat .. mozu byt kamarati..alebo tajna skolkarska laska.. preco trestat deti za hluposti rodicov? ked matka nechce pozdravit ok -je to slusnost ale nie povinnost .. rovnako neslusne je buuucat - inteligencia je na oboch stranach ...

sidicek
1. mar 2026
@anonym_36bd03

@sidicek neslusnost matky -to je medzi dospelymi.. to dieta moze byt daleko slusnejsie ako ktokolvek iny .. dieta moze s chlapcom vychadzat .. mozu byt kamarati..alebo tajna skolkarska laska.. preco trestat deti za hluposti rodicov? ked matka nechce pozdravit ok -je to slusnost ale nie povinnost .. rovnako neslusne je buuucat - inteligencia je na oboch stranach ...

@anonym_36bd03 ty si pisala ze ucime deti akceptovat druhych , toto sa ale nema akceptovat , hlavne ak je dieta male a este sa len uci co je spravne.Ak niekomu nestojim ani za odzdravenie ,tak si ho snad nevolam domov na navstevu , aj ked len ako doprovod dietata.A aky trest , ved tam bude dalsich 10 deti ? Ona mu nezakazuje sa s nou hrat v skolke , len ju nechce mat doma , co je uplne pochopitelne, ked bude skolak tak uz snad deti s rodicmi nebudu chodit na oslavy , tam to riesit nebude musiet.

anonym_36bd03
1. mar 2026
@sidicek

@anonym_36bd03 ty si pisala ze ucime deti akceptovat druhych , toto sa ale nema akceptovat , hlavne ak je dieta male a este sa len uci co je spravne.Ak niekomu nestojim ani za odzdravenie ,tak si ho snad nevolam domov na navstevu , aj ked len ako doprovod dietata.A aky trest , ved tam bude dalsich 10 deti ? Ona mu nezakazuje sa s nou hrat v skolke , len ju nechce mat doma , co je uplne pochopitelne, ked bude skolak tak uz snad deti s rodicmi nebudu chodit na oslavy , tam to riesit nebude musiet.

@sidicek akceptovanie je aj to,ze proste nepozdravime cloveka kt nepozname,,,nieje nam sympaticky..alebo je tam neaky dovod .. ako pisem je to slusnost-nie povinnost ... a na navstevu nevola matku ,ale dieta ...

anonym_36bd03
1. mar 2026
@sidicek

@sidicek a medzi recou ..ja som napisala moj nazor .. nemusis s nim suhlasit ale ty ho ani neakceptujes.. si snad preto zly clovek? preco neberies ,ze nie kazdy s tebou suhlasi a nenechas to tak a musis stale oznacovat a riesit?? podla vsetkeho by som teba ani nepozvala ..ale pritom tvoje deti mozu byt daleko milsie a priatelskejsie ako ty ..a mozno aj ty si ..ale musis sa stale vyjadrovat a presviedcat ..

autor
1. mar 2026
@sidicek

@sidicek 🙏🏼👏🏼

anonym_840660
1. mar 2026

@anonym_autor ja by som ju pozvala - tvoj syn to dievčatko tam chce mať, hrávajú sa, netrhala by som vzťahy, nevyclenovala, možno matka nebude chcieť, aby išla, alebo tam nezostane. Ak by predsa zostala, mohla by to byt príležitosť ako sa začať aspoň akceptovať. Ja ta i chápem. Tiež by ma to štvalo, o tej osobe by som si myslela svoje. Avšak dokedy? Čo ak budú chodiť spolu do školy? Možno by stačil obyčajný, pokojný rozhovor. Vôbec nemusis byt mila, stačí ak budeš slušná. Niečo ako: Tešila sa mala na oslavu? Našli ste to ľahko? Vraj sa syn s dcérkou v škôlke rad hráva. Zatiaľ sme nemali možnosť sa spolu porozprávať.
Určite by to chcelo vystúpiť zo svojej konformne zóny, spraviť niečo iné, než tu ženu navždy ignorovať, ale môžeš to spraviť pre seba. Nežiť stále so zášťou v srdci. Veď žiadny ozajstný konflikt, pre ktorý by ste sa nemali baviť v podstate nebol.

A inak, čo na ňu hovoria ostatní rodičia s ktorými sa bavíš? Ani ich nezdravi?

anonym_840660
1. mar 2026

@anonym_autor lebo povedzme si, budete sa teraz navždy obchádzať? To nebude príjemne ani tebe. Raz by som skúsila normálny rozhovor, viac nie.
Ak to však vidíš inak a nechceš ju tam vôbec, tak je v poriadku aj to akceptovať voči tebe a nepozvať ju.
Synovi by som povedala radšej niečo pravdivé a jednoduché, že jeho spolužiačka je fajn a pokojne sa s ňou môže hrávať v škôlke alebo na ihrisku. Avšak s jej maminou si nerozumieš, prekáža ti jej správanie (ako jemu hádky s chalanmi) a nechceš, aby prišla ku vám.
(Ak bude namietať, nič viac by som nevysvetľovala, neospravedlnovala sa, nebavila sa o tom.)

ria_sprout
2. mar 2026
@aurora33

@detickyy ja tu nepíšem o autorke.

@aurora33 akoze nie, veď aj v minulom príspevku píšeš že nie je povinnosťou sa každému odzdravit a ešte autorku si označila za nesympaticku. Čiže ty budeš jedna z tých čo neodzdravia ak sa ti na niekom nepáči napríklad kabat, že? 😏 Je to neslušné ak nevieš.

slovakboy
2. mar 2026

@anonym_autor pozvi to dievčatko. Ide o tvojho syna. Ty sa nemáš za čo hanbiť, nemáš sa ani prečo hnevať. To že sa ti nezdravia nie je tvoj problém, ale ich. Ty si čistá a môžeš chodiť s hlavou hore a dokonca sa im nemusíš zdraviť. Len nesmieš sa hnevať a zazerať na nich. Spomeň si na americké filmy, kde často expresívne ukazujú ako hlavnú hrdinku v škole, alebo v práci nejako sa jej vysmievajú, ukazujú na ňu prstom, šepkajú si poza jej chrbát ale tak aby to počula. A ona nereaguje. Keby do nich začala skákať, ponizila by sa. Niekedy vyskočí na niekoho podobne ako ty si urobila to bú. To si urobila dobre. Vypustila si paru a ukázala si, že aj ty vieš sa správať ako ona, ale nie si taká. Ona ukazuje niečo o svojom vnímaní sveta. Ty ju neprerobíš.

A teraz niečo o tvojom synčekovi. Váš spor sa ho netýka. To že vychádza s dievčatkom je veľmi dobré, buduje si vzťah k dievčatám na celý život. Ublížila by si jemu a možno aj tej malej. Že spolu vychádzajú znamená, že asi jej matka ju do toho neťahá a to je dobre. Keď som mal 3-4 roky mali sme v susedstve rómsku rodinu. Hral som sa s ich deťmi starší sa volal Vladko je som ho volal Blatko lebo som nevedel povedať vl spolu. Naši sa čudovali bolo im smiešne ako ich mám rád, jeho rodičia boli tiež prekvapení a milí. Len moj otec doteraz na to spomína, lebo mal predsudky, ale videl, že deti ich nemajú. Posudok, hodnotenie, predsudok a odsúdenie sú základné a často zlé automatizované mechanizmy našej mysle. Vychádzajú zo stratégie ochrany ale robia v spoločnosti strachu veľa zla. Keď si to rozumom uvedimíš, že aj ty tú druhú stranu posudzuješ, odsudzuješ a pritom nemusíš, že sa nemusíš hnevať, lebo tvoja hodnota od nich nezávisí, že ty si stále hlavná a kladná hrdinka svojho filmu, tak sa ti uľaví. Budeš spokojná a šťastná. Tvoj syn tiež.