icon

Čo hovoríte na automaty na potraviny v školách a na to, čo v nich ponúkajú?

Dnes o 09:58

Čaute maminy.
Do ZŠ kam mi chodia deti dali automat na potraviny. Neviem či tie čipsy a cukríky čudných značiek majú nahradiť desiatu alebo čo. Celkovo mám z toho zmiešané pocity. Naposledy odtiaľ syn doniesol poľskú vodu Biedronka. Neviem kto a podľa čoho to plní, ale celé mi to príde zvláštne. Vy ste radi keď deti miesto zjedenie desiaty jedia krekry?

anonym_4ab937
Dnes o 12:26
@mandzula

Dolezite je, ako mas dieta naucene doma. Moja vie, ze veci z automatov su vacsinou sracky, tak ich proste nekupuje. Nezakazujem jej to, nikdy som to nerobila, ideme skor cestou dobrych prikladov. Ak by chcela, kupit si, samozrejme, moze, co chce, ale proste nechce. Ale ano, myslim si, ze tieto automaty nemaju v skole co robit, je to zbytocne lakadlo pre tych, co maju slabu volu a su lahko ovplyvnitelni trendami.

@mandzula dieťa treba vychovávať aby odolalo aj ružovému automatu s nosorožcom kde si môže kúpiť "zberateľskú marihuanu"

katkaseiner
Dnes o 12:30
@viestta

U nas v skole automat nie je, davame mu desiatu aj si nosi ovocny caj vo flasi. Aj ty mozes zabalit desiatu a vodu z domu, ked mas problem s ponukou v automate.

@viestta verim ze autorka by dala dietatu presne to co uvazi, ale zial tlak okolia (ved kamarat si kupil tiez) a dieta si kupi zo svojich penazi a ani nevies kedy. Tiez detom davam desiatu a predsa obcas vidim nieco navyse ze maju... sladke napoje (bojujem proti veternym mlynom, lebo im davam vodu, caj, ale nechcem aby pili zbrndy v skole. Aj doma obcas dostanu sladke pitie, ale fakt k jedlu to vobec cez den nepotrebuju.

anonym_c95fec
Dnes o 12:37
@eva1915

@anonym_c95fec No ako ale zase nám dávať za príklad stravovanie v UK? To fakt? 🤣🤣🤣🤣

@eva1915 ach, tieto zbytočno - trápne príspevky bez hlavy a päty...

anonym_56ef8b
Dnes o 13:00
@anonym_autor

@anonym_56ef8b to čo je za otázku či mu neviem kúpiť fľašu 😅 Jasné, že má fľašu.
Po všetkých tých poľských kauzách s potravinami necítim potrebu chodiť do poľského reťazca kupovať poľské výrobky...

@anonym_autor tak to povedz decku, načo si kupuje vodu?

anonym_3d903f
Dnes o 13:08

Nuž, asi to nezmeníš. Načo míňaš energiu na rozčuľovanie sa, radšej ju venuj na vysvetľovanie svojmu dieťaťu, že prečo si nemá kupovať poľské vody a krekry. Lebo s tým reálne vieš dačo spraviť, s tým konkrétnym automatom nie. Jednoduché, či?

mandzula
Dnes o 13:14
@anonym_3d903f

Nuž, asi to nezmeníš. Načo míňaš energiu na rozčuľovanie sa, radšej ju venuj na vysvetľovanie svojmu dieťaťu, že prečo si nemá kupovať poľské vody a krekry. Lebo s tým reálne vieš dačo spraviť, s tým konkrétnym automatom nie. Jednoduché, či?

@anonym_3d903f Aj ja si myslim, ze nemozeme odstranit vsetky nastrahy sveta, mozeme len edukovat a dufat.

zuzubb007
Dnes o 13:17

Normálka, vždy boli automaty, však ako si dieťa usmerníš tak bude fungovať, moje deti si kúpia raz za čas cukríky, ale majú svoju desiatu, tak vedia, že nemusia si kupovať somariny, všetko je to o rozhovore takže ak si dieťa kupuje kraviny je to chyba rodiča nikoho iného nie

madeincssr
Dnes o 13:22
@mandzula

@anonym_3d903f Aj ja si myslim, ze nemozeme odstranit vsetky nastrahy sveta, mozeme len edukovat a dufat.

@mandzula a najma ist vsetci v rodine prikladom. Ale sila kolektivu to niekedy aj tak moze premoct.

anonym_b67889
Dnes o 13:22

U nas je automat len asi posledne 2 roky. Je tam aj pecivo (rozky,sladke pecivo). Moje dieta si tam nakupuje len vynimocne (desiatu nosi z domu)

anonym_783fae
Dnes o 13:28

@anonym_autor to su tie nove smeracke zakony zname inak ako reforma skolstva ktore so skolstvom nemaju ale ze absolutne nic spolocne, keby panovi ministrovi Druckerovi skutocne zalezalo na detoch, dovoli v skolach jedine atomaty s cistou neperlivou, perlivou vodou, dalej dzusy, cukrovinky a pecivo.

Vidim podla obalu polsky hnus Biedronka, predmetnej skole ale ze absolutne nezalezi na tom ze je to hnus, hlavne ze je to lacne..., fuj😝

Moje dieta nema kartu, dostava riadne desiatu a napoje.

autor
Dnes o 13:35
@anonym_3d903f

@anonym_3d903f ja sa nerozčulujem. Len ma zaujímal názor iných rodičov. Moje deti vysvetlené majú, mladší nekupuje vôbec, starší občas keď chce niečo vyskúšať čo si kupujú spolužiaci.
Ale príde mi zvláštne, že na škole, kde sa deti učia o tom, aká dôležitá je zdravá výživa hneď vo vestibule majú niečo, čo ich láka zamachrovať a kúpiť tam niečo nezdravé. A mnohé to kupujú na dennej báze - mladší syn pravidelne doma referuje, kto kúpil Fripsy, koľko kusov a za koľko to potom ďalej predával spolužiakom...
A tá poľská voda z Biedronky, tak to bola taká čerešnička na torte. To ma fakt dostalo.

mandzula
Dnes o 13:36
@madeincssr

@mandzula a najma ist vsetci v rodine prikladom. Ale sila kolektivu to niekedy aj tak moze premoct.

@madeincssr Moze, o tom nepochybujem, dolezite je vediet, ze som urobila maximum. Dieta nie je nasa kopia ani 100 % vydareny projekt.

klotildabazarik
Dnes o 13:36
@anonym_autor

@anonym_autor to nemáme slovenské vody, že tam dávajú vodu z biedronky 🤔

@anonym_autor mpzno ten automat patri biedronke?, neviem naco to tam musia davat, každopádne nic s ty nrurobis decka to kupovat budu ked im daju rodicia peniaze

autor
Dnes o 13:41
@zuzubb007

Normálka, vždy boli automaty, však ako si dieťa usmerníš tak bude fungovať, moje deti si kúpia raz za čas cukríky, ale majú svoju desiatu, tak vedia, že nemusia si kupovať somariny, všetko je to o rozhovore takže ak si dieťa kupuje kraviny je to chyba rodiča nikoho iného nie

@zuzubb007 s týmto nesúhlasím. Tie deti sú malé na to, aby takto na to hľadeli. Vidia, že spolužiak si kupuje. Vidia, že je to farebné, že je to sladké. Nepozerajú na to, že je to nezdravé a plné éčok. K tomu pár rečí od ostatných detí, ktoré sa vysmejú, že on si nemôže kúpiť lebo....
tlak kolektívu je prisilný na to, aby si mohla tvrdiť, že je to chyba rodičov. Tie deti ešte nie sú vo veku, kedy si dokážu vytvoriť nadhľad.

mandzula
Dnes o 13:48
@anonym_autor

@zuzubb007 s týmto nesúhlasím. Tie deti sú malé na to, aby takto na to hľadeli. Vidia, že spolužiak si kupuje. Vidia, že je to farebné, že je to sladké. Nepozerajú na to, že je to nezdravé a plné éčok. K tomu pár rečí od ostatných detí, ktoré sa vysmejú, že on si nemôže kúpiť lebo....
tlak kolektívu je prisilný na to, aby si mohla tvrdiť, že je to chyba rodičov. Tie deti ešte nie sú vo veku, kedy si dokážu vytvoriť nadhľad.

@anonym_autor Pokial nevies ovplyvnit to, ze tam ten automat je a ani rozhodovanie svojho dietata, lebo je male, mozes mu ako malemu nedat peniaze.

zuzubb007
Dnes o 13:56
@anonym_autor

@anonym_autor akože tak, keď máš tak malé dieťa, nedávaj mu jednoducho peniaze, je to vždy chyba rodiča vo všetkých smeroch, o tom ma nepresvedčíš, mám dve deti na základke a majú dva či tri automaty a vedia lebo sa rozprávam s nimi, ale zase moji majú doma akú sladkosť len chcú nerobím žiadne zákazy, takže nemajú potrebu kupovať si

autor
Dnes o 14:02
@mandzula

@anonym_autor Pokial nevies ovplyvnit to, ze tam ten automat je a ani rozhodovanie svojho dietata, lebo je male, mozes mu ako malemu nedat peniaze.

@mandzula Lenže 12 rokov je vek, kedy už deti musia mať prístup k peniazom. Radšej sa mu snažím vysvetliť, prečo nie.
Mladší peniaze do školy nenosí. Ale v rámci toho, ako mi hovorí ako bolo v škole vždy spomenie, čo kto v automate kúpil - keďže niektoré deti vykúpia určitý produkt a potom s ním kšeftujú, tak je to pre neho zaujímavé a utkvie mu to v pamäti.
A teda prekvapuje na, koľko 9-10 ročných tam každý deň tie "umeliny" nakupuje.

zuzubb007
Dnes o 14:04
@anonym_autor

@mandzula Lenže 12 rokov je vek, kedy už deti musia mať prístup k peniazom. Radšej sa mu snažím vysvetliť, prečo nie.
Mladší peniaze do školy nenosí. Ale v rámci toho, ako mi hovorí ako bolo v škole vždy spomenie, čo kto v automate kúpil - keďže niektoré deti vykúpia určitý produkt a potom s ním kšeftujú, tak je to pre neho zaujímavé a utkvie mu to v pamäti.

@anonym_autor to píšeš o 12 ročnom? kokso jaže máš dakého prváka, tak to je vek, kedy už dieťa absolútne všetko chápe, je to celé o výchove nehnevaj sa na mňa, tu sa už deti nepredbiehajú kto si čo kupi

mandzula
Dnes o 14:09
@anonym_autor

@anonym_autor Netvrdim, ze je spravne, ze tam tie hluposti su, sama som proti roznym srackam, no ako pisem vyssie, nemozeme menit svet a odstranovat vsetky nastrahy, musime hlavne vzdelavat, ist prikladom a minimalizovat vyskyt tychto veci doma, to je hlavne. Plus ak sa bavime o 12-rocnom, tam uz by som sa az tak neodvolavala na to, ze maly a nevie sa spravne rozhodnut. Prave toto ho moze pripravit na odolavanie nebezpecnejsim nastraham ako potravinove ecko.

beronsche
Dnes o 14:11

@anonym_autor ja som zásadne proti tomu, aby takéto automaty plne hlúposti boli na základných školách.
Našťastie, u nás zatiaľ (!) nič také nie je.

Ani argument, že "aj tak si kúpia v obchode" u mňa neobstojí...
Mozno poniektorí aj fajčia za zastávkou a teraz čo, dovolíme im teda fajčiť v škole?

Čo sa tyka toho, čo deti zjedia - nuž čím ďalej (čím staršie dieťa) na to má rodič mensi dosah. Uz len dúfať, že nejakú súdnosť sme im vstepili, kým to šlo... 🙂

beronsche
Dnes o 14:15
@eva1915

@anonym_c95fec No ako ale zase nám dávať za príklad stravovanie v UK? To fakt? 🤣🤣🤣🤣

@eva1915 nie stravovanie vo všeobecnosti. Či ty to niekde vidíš?
Ale to obmedzenie blbosti je fajn, lebo žiaľ mnoho rodičov ma NULOVE povedomie o zdravom jedle.

autor
Dnes o 14:21
@mandzula

@anonym_autor Netvrdim, ze je spravne, ze tam tie hluposti su, sama som proti roznym srackam, no ako pisem vyssie, nemozeme menit svet a odstranovat vsetky nastrahy, musime hlavne vzdelavat, ist prikladom a minimalizovat vyskyt tychto veci doma, to je hlavne. Plus ak sa bavime o 12-rocnom, tam uz by som sa az tak neodvolavala na to, ze maly a nevie sa spravne rozhodnut. Prave toto ho moze pripravit na odolavanie nebezpecnejsim nastraham ako potravinove ecko.

@mandzula ja som túto diskusiu poňala všeobecne, keďže v škole je automat prístupný aj pre deti prvého stupňa - zaujímalo ma či rodičia vedia čo ich deti v automate kupujú a či ich to nejakým spôsobom zaujíma, alebo im je jedno, že ich dieťa každý deň je napr. nejaké Fripsy...
Ale teda dostala som super radu, že mám kúpiť dieťaťu fľašu 😆

mandzula
Dnes o 14:26
@anonym_autor

@mandzula ja som túto diskusiu poňala všeobecne, keďže v škole je automat prístupný aj pre deti prvého stupňa - zaujímalo ma či rodičia vedia čo ich deti v automate kupujú a či ich to nejakým spôsobom zaujíma, alebo im je jedno, že ich dieťa každý deň je napr. nejaké Fripsy...
Ale teda dostala som super radu, že mám kúpiť dieťaťu fľašu 😆

@anonym_autor Skusila by som sa obratit na vedenie skoly, kedze ono to povolilo. Ak sa najde viac rodicov, mozno to pomoze. U nas automat nebol, ale aj keby bol, moja by ho obchadzala rovnako ako vsetky automaty. Mnohym rodicom je ukradnute, co ich deti jedia a piju, lebo to iste jedia a piju aj oni. Vidime to na tucnejucej populacii.

viestta
Dnes o 14:28

Raz davno, v jednej debate o zdravom stravovani malych deti som sa opovazila napisat, ze vsetka nasa rodicovska snaha o zdravu stravu skonci ked deti nastupia do skoly a tam ich prevalcuje tlak na to "byt cool a nebyt outsider". Vsetky tie spravne a zodpovedne matky, a teraz to nemyslim ako urazku ale ako definiciu urcitej skupiny matiek, ma skoro vechtom utlkli v presvedceni, ze im sa to nestane. Mozno aj teraz tu niektore diskutuju... Snazit sa mozme, dokonca by sme mali spravit vsetko co mozeme aby deti jedli zdravo, ale aj tak nemame dosah na vsetko co dieta nakoniec spravi ked bude moct. Treba sa na zivot pozerat triezvo a nerucat sa z jednej polskej vody ani z nejakeho keksika zo skolskeho automatu, my uz mozme len vysvetlovat, vysvetlovat a zas vysvetlovat a popritom dufat, ze aj budu robit tak ako my chceme

rozculena
Dnes o 14:37
@viestta

@anonym_autor neminu v skolskom automate, nakupia v obchode. Keby matky videli co ich deti nakupuju, tak by sa nesmierne cudovali. Vidim to kazdy den v robote. Este ti pride fafrnok s tym, ze ci nemozem nablokovat miesto energetaku dzus, lebo mu mama zas vynada.

@viestta decká si bez problémov kupovali energeťáky na samoobslužke🙄

autor
Dnes o 14:38
@viestta

Raz davno, v jednej debate o zdravom stravovani malych deti som sa opovazila napisat, ze vsetka nasa rodicovska snaha o zdravu stravu skonci ked deti nastupia do skoly a tam ich prevalcuje tlak na to "byt cool a nebyt outsider". Vsetky tie spravne a zodpovedne matky, a teraz to nemyslim ako urazku ale ako definiciu urcitej skupiny matiek, ma skoro vechtom utlkli v presvedceni, ze im sa to nestane. Mozno aj teraz tu niektore diskutuju... Snazit sa mozme, dokonca by sme mali spravit vsetko co mozeme aby deti jedli zdravo, ale aj tak nemame dosah na vsetko co dieta nakoniec spravi ked bude moct. Treba sa na zivot pozerat triezvo a nerucat sa z jednej polskej vody ani z nejakeho keksika zo skolskeho automatu, my uz mozme len vysvetlovat, vysvetlovat a zas vysvetlovat a popritom dufat, ze aj budu robit tak ako my chceme

@viestta ja som sa z toho nezrútila. Len sa mi rozum zastavil. Logicky by som si myslela, že majú majitelia tých automatov nejaký distribučný systém a nie že pán/pani nabehne do Biedronky, pokúpi čo je najlacnejšie, hodí do kufra a potom to ide natlačiť do automatov po základných školách.
No čo už, človek sa učí celý život...

akvi
Dnes o 14:38

Tiež si myslím, že žiadny príčetný riaditeľ takéto niečo nepovolí ale hľadá iné cesty. Mne sa páči nápad jednej školy, teraz to bežalo na sockach - deti chodia do jedálne na polievku, ktorú by inak k obedu nezjedli, lebo sa ponáhľajú alebo proste nevládzu aj polievku aj druhé naraz. A už majú prvé čísla, že polievky na desiatu majú úspech, že niektoré sa zjedia úplne a celkovo je aj menej odpadu. Pritom tak jednoduché riešenie. A určite lepšie, ako drbnut automat s hnusnymi sladkostami a balenou vodou. Lenže to treba aj chcieť a zorganizovať.

beronsche
Dnes o 14:47
@viestta

@viestta to je pravda.
Ale stále sa bavíme o výchovno-vzdelávacej inštitúcii, ako sa škola označuje.
Takže áno, dieta si základ nesie z domu, áno, časom rodič stráca vplyv v mnohých veciach, áno, je potrebné na svet pozerať triezvo, naozaj nie je možné všetky nástrahy odstrániť.
ALE škola by už z princípu nemala ísť voči vlastnému nastaveniu.

beronsche
Dnes o 14:49
@anonym_autor

@viestta ja som sa z toho nezrútila. Len sa mi rozum zastavil. Logicky by som si myslela, že majú majitelia tých automatov nejaký distribučný systém a nie že pán/pani nabehne do Biedronky, pokúpi čo je najlacnejšie, hodí do kufra a potom to ide natlačiť do automatov po základných školách.
No čo už, človek sa učí celý život...

@anonym_autor no, nedávno tu písala nejaká žena, že u nich dokonca majiteľ automatu vymyslel systém nálepiek - čiže deti si nakúpia kraviny, kde sú priložené nejaké nálepky a on ich potom pred školou čaká a mení za nezmysly..
Takže, môže byť aj horšie.. 🤪

A v princípe s tebou súhlasím. Dokonca ma stále znova a znova prekvapuje benevolencia iných matiek.

viestta
Dnes o 14:51
@beronsche

@viestta to je pravda.
Ale stále sa bavíme o výchovno-vzdelávacej inštitúcii, ako sa škola označuje.
Takže áno, dieta si základ nesie z domu, áno, časom rodič stráca vplyv v mnohých veciach, áno, je potrebné na svet pozerať triezvo, naozaj nie je možné všetky nástrahy odstrániť.
ALE škola by už z princípu nemala ísť voči vlastnému nastaveniu.

@beronsche nastastie uz zo skol zmizli kavomaty, to co je obsahom automatu je vecou dohody dodavatela a vedenia skoly. Ale v kazdej skole je aj rada skoly, kde su zastupeni aj rodicia, takze ti miesto vypisovania na MK by mali ziadat riesenie tam, kde to ma zmysel, teda na vedeni skoly.
@anonym_autor je cas rodicovskych zdruzeni, prednes svoje namietky tam, alebo rovno oslov riaditela. Tu si mozes akurat tak len povzdychat a tym to zacne ale aj konci