Dali by ste dieťa do súkromnej školy?
Baby dali by ste deti do súkromnej školy?základnej ..deti máme dve, viem že s mužom sa musíme rozhodnúť sami ,len ma zaujíma vás názor , rozmýšľame o
tom ..
Ak to finančný rozpočet dovolí, jednoznačne by som volila súkromnú školu. Nie kvôli šikane, ale kvôli prístupu k učeniu, rozvoju komunikácie, kritického myslenia a jazykom. Treba ale voliť starostlivo, čítať skúsenosti na danú školu, ísť sa tam pozrieť aj niekoľkokrát a dať na svoje pocity. Nie každá súkromná škola je dobrá. Ide o priority a o to, čo vlastne od tej školy očakávate. Pre nás táto téma bude aktuálna o pár rokov, ale už teraz viem, že na tomto si dáme záležať a pokúsime sa štátnym vyhnúť oblúkom.
@lalala94 vieš čo mám znamu , ktora má dieťa v súkromnej škole , a tiež vravela že v škole sa učia finančnej gramotnosti ,a to je druhak , ale samozrejme k danému veku ..že tam majú úplne iné projekty , chodia ich učiť známe osobnosti z histórie (učitelia sa prezlecu) a že tým ich viac motivujú
Ja to vidim tak, ze viac sa budu vysmievat aj v sukromnej. Lebo otecko kupil novy iphone, lebo ja mam znackove este aj trenky a podobne. Riesit to nebudu, lebo otecko dal mimo vysokeho skolneho este aj sponzorsky dar . Mame kusok od statnej aj sukromnu a vidim to. Znackovy od hora az dole a vysmievaju sa detom na ihrisku.
Pani riaditelka povolila v telocvicni kruzok, ale len pod podmienkou, ze na neho budu chodit len deti z ich sukromnej skoly. Lebo tie nase asi smrdia, alebo co.🤦♀️
O tej financnej motivacii ani nehovorim. Obe triedne mojich deti robia tuto pracu lebo ich to bavi, lebo miluju deti a nie pre peniaze a tak sa aj spravaju.
Moje deti do súkromnej nechodia, ale pri výbere školy v našom meste som nešla podľa toho, ktorá je najbližšie, ale vyberala som “najlepsiu” - ale tiež len podla recenzií iných rodičov. Chodí normalne do štátnej (resp. mestskej) a som maximalne ako rodic spokojná s prístupom, kvalitou výučby, rôznymi projektami, ktoré robia, aktivitami, prednaskami a inými moznostami, - čo je podstatne, spokojny je aj syn. V družine napr majú neustále diskusie o šikane, jasne že aj o iných témach. Ale naša škola veľmi dba aj na tieto veci. Tým som chcela povedať, že aj nesukromne školy sú fajn, ak dobre človek vyberie. Ak však zvazujete súkromnú, samozrejme, aj to je cesta.
@autorka áno, je to jeden z dôvodov, prečo si budeme robiť veľmi podrobný prieskum a obchádzať súkromné základné školy v okolí, keď to bude aktuálne. Ak vychytáš dobrú školu, tak ten prístup je tam naozaj iný. Pre nás je podstatné, aby tá škola nebola iba o memorovaní bludov, ktoré sú absolútne nevyužiteľné v praxi a deťom sú na nič a zahlcovaní deciek domácimi úlohami na 5 strán z každého predmetu. Nech pracujú na projektoch, nech sa učia diskutovať, vyjadriť svoj názor, vedieť vyhľadávať a overovať informácie. A hlavne nech tam nechodia v strese a znechutené, čo sa tam zase bude diať (aj keď toto závisí výrazne od učiteľov, pohoda môže byť aj v štátnej). Každopádne ak vás netlačia financie, určite si zistite čo najviac o súkromných školách vo vašom okolí a uvidíte.
finančná gramotnosť je aj na bežnej ZŠ ako súčasť matematiky.
@panelacikova u nas dokonca uz v prvej triede. Tiez v ramci matiky.
Ak máš možnosť, choďte sa do škôl pozrieť. Súkromné majú dni otvorených dverí. Popýtaj sa rodičov starších detí, ktoré na školy chodia, skús pohľadať referencie na nete. Je to hlavne o ľuďoch. Súkromná môže byť úplný prepadák, ale aj skvelá príležitosť na individuálny rozvoj dieťaťa. Triedy môžu byť menšie, než v štátnej škole, čo je výhoda. Niektoré súkromné poskytujú možnosť štipka, pre sociálne slabšie deti.
@panelacikova @horalka1986 aj ja som ju mala ešte v prvej triede základnej školy, čo bolo ešte v roku 2010/11.
Ak by som nasla dobru sukromnu skolu s dobrymi recenziami a rodinny rozpocet by to vyznamne nezatazilo, tak by som dala.
V prvom rade záleží na dieťati - učitelia sa môžu aj potrhať, ak dieťa nemá vrodenú inteligenciu, predpoklady a chtíč učiť sa, zázraky nečakaj nikde. Daj dieťa na najlepšiu školu v okolí, jedno, či štátnu alebo súkromnú. Mám odskúšané ona typy - dieťa som mala aj mám na štátnej, mám aj na na súkromnej anglickej kvôli jazyku. Za tú rada zaplatím, za kadejaké alternatívne školy a pod., kde sa deti hlavne hrajú, emočne rozvíjajú a pod. by som ja osobne nedala ani cent. Na tejto idú hlavne po výkone a vedomostiach a to mi vyhovuje. V 10 rokoch má syn úroveň ako priemerný maturant - ale jeho to baví a má aj jazykovku a súkromné hodiny. Ale z 5 ročníka možno pôjde na 8-ročné gymnázium, zas to najlepšie v okolí. Tam je už aj najstaršia dcéra. Čo sa týka šikany, zrejme sú náznaky všade, ale hrozne sa to dnes preháňa a zveličuje. Mnohé deti sú hýčkané, slabé a odtrhnuté od reality, takže sa rúcajú pri prvom náznaku problémov. Rovnako, porovnávanie, kto čo má, je na súkromnej škole výraznejšie. Chodia tu hlavne deti z bohatších rodín a tie sú nastavené na iný štandard ako deti z bežných rodín. S tým treba rátať.
Hlavne si dopredu zisti o škole, kde dáš dieťa info priamo od rodičov a detí, ktoré tam chodia, aby si nebola sklamaná. Mnohé školy sú dobré, ale nie každá škola je vhodná pre každé dieťa.
Treba popozerať u nás je štátna základná škola a sú tam dve triedy jazykové čiže výučba od prvej triedy v Anglickom jazyku a dve triedy sú normálne čiže je na rodičoch ako sa rozhodnú a je to o dosť lacnejšie stojí to 165 eur mesačne čo v súkromnej máš oveľa viacej
Vybrala by som skolu podla recenzii, cize podla kvality a je jedno, ci je to statna alebo sukromna. Pravdaze tu sukromnu by som si musela dovolit, nieze skolne 30 tis. rocne, to v ziadnom pripade nie.
@zmrzlinka2021 30 000 nie ale 4-5 000 na jedno dieťa ročne to bude
Skus si polozit otazku, prečo sukromna?
Ale nedavaj si odpovede typu, ze si niečo myslíš ze to tam tak funguje, lebo zial tu na slovensku mas malo elitnych kvalitnych skol, mozno v Bratislave vsetky tie anglicke, medzinarodne.
Ja som chodila na sukromnu a sikana bola aj tam...tymto si nepomozes.ale jazyky ucili dobre
Na mnohých súkromných sú deti z lepšie situovaných rodín. A z rodiny si nesú o sebe podstatne vyššiu mienku. Šikana je tam tiež. Dokonca mnoho pedagógov na súkromných školách odmieta učiť, často decká šikanujú aj ich.
Staršia dcéra chodila 1-4 do súkromnej školy, bola to alternatívna škola,v triede ich bolo 5, učili sa pre to,aby vedeli, nie kvôli známkam, celkovo prístup super, neľutujem ani €..škola bola iba prvý stupeň, teraz na druhý ide do montessori školy aj s mladsiou dcérou..v podstate sme o štátnej škole ani veľmi neuvažovali..finančné to cítiť budeme,ale nie dáko strašne,ale uskromniť sa trochu budeme musieť..ale radšej budem mať spokojné deti, čo majú radi školu a učia sa lebo chcú, ako drahé oblečenie, luxusné dovolenky a podobne..
som učiteľka a nie nedala by som svoje dieťa do súkromnej klasickej školy. Poznám aj veľmi zlé súkromné školy.... Do alternatívnej áno, ale určite by som si školu preklepla. Ak bude nášmu dieťaťu vyhovovať a aj nám, tak zvážme domáce vzdelávanie...
Ja som si tiež prešla šikanou a doteraz ma to poznačilo, a dcérku dávam na súkromnú školu medzinárodnú, hoci to stojí dosť prachy, ale sme v Nórsku a aspoň bude medzi "inými" a zapadne. Tiež na to veľmi myslím a chcem ju ochrániť,keďže mňa nemal kto
Dala....rano napisem viac
1.stupen to nema absolutne ziaden vyznam, nasledne deti maju moznost ist na 8r gymnazium. Ak myslis ze sukromna je lepsia si na velkom omyle. Na sukromnu vezmu kazdeho kto plati, cim viac ,tym lepsie . A problemy sa neriesia ale tutlaju, ved hadam si neodstrihnes sponzorov. Uz teraz sa zamyslas nad peniazmi... okrem skolneho... ake mate auto, kam chodite na dovolenky, chodia deti vyznackovane od hlavy po paty? Ak nie a ste bezny stred este len pocitis co je to ekonomicka sikana. Tak ale asi musis zazit. Ja mam malu na statnej, velju povodne na statnej a teraz na 8r cirkevnom gymku. Uz na obyc sidliskovej skole riesia 10t deti kto ma aky telefon, co oblecene, kam idu na dovolenku... ja mam taku povahu ze sa tomu smejem tak ale zasa je pravda ze mala ma aj drahsie veci a nie je oblecena z lidlu. Minule som sa tak zamyslela ze keby som bola ta matka co sa 15.doobedu pyta ci uz "cinkol" rodicak tak asi by som sa az tak nesmiala keby mi decko chodilo zarevane domov. A dcera ma 10a anglicky hovori plynule... cca od 8r hrava online hry a sa nejak naucila sama. O rok pojdeme skusit sestrine 8r. Bilingval Pri 1.stupni ZS ak to nie je nejaka tragicka skola je dolezita triedna, druzinarka a blizkost domu aby dieta vedelo ist casom aj same.
Asi sa jedna aj o to , o ktorej skole sukromnej uvazujes..ak je to naozaj prestizna skola,co ma svoje meno a vysledky..deti sa na sukromnych ucia povacsine "zapadnym" stylom, cize menej pisomiek viac projektov,samostatnosti.ucia ich rozmyslat inak,co im moze pomoct ak uvazujes aj nad sukromnou (kvalitnou) strednou,pripadne studiom v zahranici...ale samozrejme je to velakrat o uciteloch a dobri su aj na statnych to bez debaty. Treba si preverit recenzie na tu konkretnu skolu ktoru zvazujes.takto je to velmi vseobecne
@eeffka Ešte postreh na margo súkromnej z vlastnej skúsenosti. Často je problém dieťa tam vôbec dostať. Ročne sa u nás hlási do 1.ročnika cez 200 deti, berú 40 - ani o jedno viac, lebo v triede je max. 20 detí. Prednosť majú cudzinci - platia aj vyššie školné. A už pri výbere sa robia testy inteligencie a študijných predpokladov - takže triedy sú výberové už ná 1.stupni. Žiadne deti z problémového prostredia, menšiny, integrované... Úroveň klesne až po 5.ročníku, keď mnohé šikovné deti odídu na 8-ročné gymnázia a triedy sa dopĺňajú. Čo sa týka protekcie a sponzorov - mnohí bohatí a známi ľudia majú šikovné deti a tlačia ich do učenia. Určite nedržia v škole blbcov kvôli finančným príspevkom. Inteligenčne slabé dieťa má v takomto prostredí skôr komplexy, nie výhody. Hmotné veci sú pre bohaté deti prirodzené, riešia ich oveľa menej ako v štátnej škole. Mobily sa ráno berú a deti ich dostanú pri odchode - časom ich radšej nenosia. Sedia sami, odpisovanie nehrozí. Podporujú súťaživosť, dravosť - dieťa musí byť aj povahovo odolný typ, aby sa presadilo v prostredí šikovných, scestovných, premúdrelých spolužiakov. Známky sú adekvátne - testuje sa prakticky stále, hodnotí sa v %. Majú oveľa viac známok ako na štátnej škole, nie je takmer deň bez písomky. Učí sa veľa a aj doma. Deti majú menej zbytočných projektov, ktoré slúžia na umelú opravu známok a ak sú, majú len minimálnu váhu. Mne toto veľmi vyhovuje, ale napr. kamarátka odtiaľ dieťa vzala, lebo bola z toho všetkého zhrozená. Pre ňu a jej dieťa to bol teror. 😂 Ona čakala od súkromnej školy menej učenia, benevolentný pristup, lepšie známky, pripadne žiadne.
@heleninamama nemyslela som prave deti hlupe ale problemove. Kamoska ma deti na sukr skole sama vie preco, a 1/3 triedy je tam z toho istebo dovodu. A k peniazom. Bohuzial slovenski bohaci este nedozreli natolko aby svoje peniaze okato neprezentovali ako dlborocne bohate rodiny.
Moja starsia je na to. 8r gymku. Za mna super skola, pre tu moju kamosku teroristi.
Mám syna na štátnej ZŠ, istú veľmi miernu formu šikany sme zažili. Dcéra ide do súkromnej ZŠ, nie však kvôli šikane, ale z iných dôvodov. Dvaja kamoši majú deti v súkromných školách, v oboch mali deti šikanované. Kvôli šikane by som dieťa na súkromnú školu nedávala, šikanuje sa všade. Pokiaľ ide o to, že sa deti vysmievajú z oblečka, tak v škole do ktorej ide dcéra, majú deti uniformy, takže toto je vybavené. K tomu porovnávaniu. Dcéra chodila do súkromnej škôlky, kde mali deti celebrity, cudzinci, ľudia tam chodili na takých autách, že si len kukala, mamičky od hlavy po päty vo veciach PRADA a podobné značky a zároveň s týmto tam chodili deti rodičov, ktorí tam chodili na normálnych fordoch, seatoch, jedna rodina na staručkom volve, u nich bolo úplne zjavné, že prachy tlačia do detí, inak úplne obyčajní ľudia, na prvý kuk by si povedala, že až “chudobní”, lebo chodili poobliekaní obaja úplne obyčajne, pani šedá myška, pán tiež žiadny krásavec, ale boli extrémne milí a vždy veľmi slušní. Všetci ľudia z týchto rôznych skupí spolu vychádzali úplne normálne, všetci sa vždy pozdravili, porozprávali, na spoločných akciách úplná pohodička. Mňa zdravila mamička aj keď ma stretla v obchode alebo tak. Žiadne povyšovanie, urážanie a vysmievanie za majetok a podobne. Tak ja neviem, či som mala šťastie alebo čo, ale dobrá skúsenosť.
Vies co my sme jedno dieta dali, neplánovali sme ale okolnosti to tak zariadili. A akože dobre, skola v pohode, učitelia ok, syn si pochvaľuje aky maju dobry prístup, vzťahy medzi detmi ok, celkom spolu vychádzajú … len si človek musí uvedomit ze tam sa dieta stretáva len s detmi z finančne vyššej vrstvy a nie vždy to je nepodstatné. Su deti na ktorých to vobec nespoznáš ale aj take ktore tam bohužiaľ držia len peniaze rodičov. Toto je taky aspekt ktory nedomyslis kym to neskúsiš.
A este jedna vec, dieta na takejto škole bude mat potom aj iný okruh “starých známych” tj. deti ktoré su automaticky nasmerované do určitých pozícii, biznisov, rodinných firiem… vidim to uz teraz.

@patka06 veď jednoznačne z domu ja viem