Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?
Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.
@zzuzzik v poho, nikdy nevies, ked na slovensku rodicia davaju dieta pomaly v siedmych rokoch do skoly a moje teliatko slo v piatich a nijako z neho neubudlo 😀
co sa tyka ockovacieho kalendara, v pohode dones slovensky a pripadne vygugluj ako sa to vola po latinsky a budu vediet. my sme sa sem pristahovali ked mal maly rok a pol, ocko kalendar si prelozili a ma ho zapisany u svojej lekarky a pekne v nom pokracuju 😉
kam do USA presne idete?
aj ja sa pripajam hoci syn je uz dospely ale mam vnucata a na MK hladam inspiracie 🙂
syn bol mudre inteligentne dieta miloval vsetkó zive chrobaciky zaby mysi ako 5 rocny si precital Detsku encyklopediu /2 starsie sestry , pri nich sa ucil - skola hrou - akom9 rocny so susedom chodiĺ na ryby a zostalo mu to uz chodi aj so 7 mes. synom - je sportovy rybar..
ale od malicka nechcel mií spavat - poobede uz vobec nie - bol prilis aktivny , v skolke budil deti, nechapaĺpreco lezia ked on je hore a nezostavalo mi nic ine len ist s nim k psychologicke ktora rozhodla, ze hókludne mozem dat do skoly / nar. 10.9. / ale bolo by dobre aby v triede bolómenej ziakov predsa je este detsky hravy/ tak co je teraz bezne ale vtedy neboló nasla sa skola kde bolo v 1. tr. 20 deti a moj syn tam fantasticky zapadol triedna vo veku jeho babky ho milovala a on konecne nemusel poobede spavat 🙂
Môj otec šiel do školy ako 5 ročný, 6 rokov mal až v októbri, a zvládal to v pohode. Aj tu u nás jednej známej dcérka šla skôr do školy, 6 mala až v septembri.
Moja malá zasa mala odklad. Nieje to o veku, ale veľmi záleží od povahy dieťaťa a od jeho psychomotorického vývoja a pripravenosti. Moja malá bola rok dozadu strašne nezrelá, hanblivá, bojazlivá (hlavne pri cudzých dospelých), na zápise odmietla komunikovať s učiteľkou a schovávala sa za mňa. Psychologička ju odtestovala a povedala, že je na školu ešte nezrelá. Nie že by nebola inteligentná, všetky úlohy keď sa oťukala zvládla s prehľadom, ale bola ešte taká moc detská. No a ten rok spravil veľa.
Ak chcete dať deti skôr do školy, riadila by som sa tým testom školskej zrelosti a aj vnútormým pocitom.
myslim ze rok je hore dole dietatu to neublizi a aspon bude mat o rok dlhsi zivot 🙂
@warholette Ahoj no zajtra idem doktorke s ockovacim preukazom, nech mi to vsetko pokontroluje, popripade podopisuje a uvidim co mi povie aj ona.
Ideme do Ann Arbor stat Michigan. Skoro pri Kanade hore na sever. A ty kde presne byvas? Ako dlho ste uz prec zo Slovenka? My tam ideme na max dva roky, pokial som na materskej.
@cicimon Ahoj ja aj viem, ze je to rovnake, len ked moja mala bola este ockovana cca 5 rokov dozadu, tak doktorka tam len perom napisala napr. Prevenar a dala datum, take by som si doma mohla vyrobit kolko chcela tak neviem ci este nieco viac potrebujem, teraz sa uz dava, ako keby taka nalepka priamo z tej vakciny, tam je aj seriove cislo vakciny a vsetko okolo toho. Tak dufam, ze mi uveria 😀
..žienky neviete si predstaviť ako ste mi veľmi pomohli pri rozmýšľaní či dcérku do školy dať ale nie, je septembrová...už som rozhodnutá že ano...môj syn bude končiť štvrtý ročník a má suprového pána učiteľa, takže následne ho dostane aj moja dcéra a všetci budeme veľmi spokojní 🙂
V žiadnom prípade , ja som septembrová a do školy som išla neskôr, osožilo mi to, výborne som sa učila, napredovala som pred spolužiakmi a ten náskok mi veľmi dlho vydržal a pomohol, môj brat bol koniec augusta a išiel ledva, čo dosiahol 6 rokov , vtedy sa deti nevracali späť do škôlky, mal problémy od začiatku a tiahli sa s ním dlhé roky, mentálne aj fyzicky zaostával, ja si myslím, že skorý nástup mu neprospel a u chlapcov je tento problém vypuklejší, ten 1 rok v tomto veku znamená strašne veľa, snád pár nadpriemerne nadaných detí by tuto situáciu zvládlo, ale tých je ako šafranu a nefandime si všetci, že je to práve naše dieťa, predčasný nástup ho môže poškodiť.... Načo uberať deťom krásne a hravé detstvo, ked robiť budú do 70, dôchodkový vek sa permanentne posúva a dieťa tým nič nevyhraje...........
Ahojte. Ja som svojho syna dala do skoly ked este nemal 6 rokov, 6 mal v oktobri . Dnes je piatak a ja nelutujem. Bolo to dobre rozhodnutie. 😀 . Uci sa na same jednotky, zvlada popri skole anglictinu, tanecnu , aikido a exceluje v hre na klavir. Ja ked mozem odporucit ak sa dieta zda sikovne neubijat ho v skolke ale posunut dalej nech sa rozvijaju jeho schopnosti. Predsa len skolka je skolka a ucitelky sa tam az tak nevenuju nadanym detom , pretoze ked maju v triede 24 - 26 deti nemozu sa venovat iba jednemu ale vsetkym , aj tym menej sikovnym.
Podla mna je to plne individualne podla konkretneho dietata a ked si clovek nie je isty, mal by sa obratit na odbornika 🙂
@katastrofan sestra je augustova, sla do skoly tesne po dovrseni 6 rokov, nasi to aj trosku zvazovali, tak ju pre istotu vzali k psychologicke a ta ju poslala do skoly, ze skolka jej je nanic. Mala pravdu, takze sestra mala oproti niektorym spoluziakom s odkladmi aj rok a pol, skoro dva roky "vekovy naskok" - co sa dnes, ked maturuju aj 20-rocni dospelaci podla mna celkom zide (hovorim ako 18r maturantka, kedze som bola na 8rocnom gympli a velmi si tento drobny naskok pochvalujem dodnes 😀).
Druha sestra bola oktobrova, tam nikto nevymyslal, sla do skoly az ako 6-rocna a v oktobri mala potom 7 - tiez jej to nijako neublizilo.
Podľa mňa je to individuálne. S našim synom chodí do triedy dievčatko, ktorá je narodena v januári 2008, ostatné deti sú 2007 a niektoré 2006 po septembri. Bola aj u pedagogickej psychologicky a tá nevidela žiadny dôvod, aby ďalší rok strávila v škôlke a aj to dievčatko sa samé pýtalo do skoly, v škôlke sa nudila už.
@ebbi moj syn nastupil ako 4 a pol rocny do nulteho rocnika koncom skolskeho roka a na vine boli skolky, byvame v Bratislave situacia so skolkami je tu katastrofalna, hlavne v Petrzalke, jedno ci sukromne, ci statne. "Pomalsim" detom vyhovuje, ze sa len hraju, detom rozumnejsim a tvorivejsim to nestaci.nam odporucila nulty rocnik pychologicka a nasmu malemu velmi prospel, v Bratislave su sukromne nultaky len 2.Teraz mal v oktobri 5 a chodi od septembra do nultaka, ci pojde od septembra skor do skoly, rozhodne psycholog. Ale nicim nezaostava za 6 a 7 - rocnymi spoluziakmi, trosku "skaredsie" pise, lebo sa ucia pismena aj cisla velmi pomalym tempom.Je to idividualne pre kazde dieta, kazde je ine, co jednemu vyhovuje, druhemu moze skodit..navstivila by som psychologa...
detom
ahojte. Ja som mala tiež tento problém, dcerka nechcela chodť do školky , kvôli spánku, ale bohužiať chodila a prežila to. Neriešila som to.. jednoducho tam bude ležať a hotovo, nie je jediná z triedy čo sa tam nidí určite. prežije to aj ona. O rok skor by som ju nedaávala.. Aj ked by išla na tie psychologicke testy zvladla by ich nedala by som ju, nech´si užije detvo a ty hlavne tiež .. nič jej neujde nechaj to tak. Moja dcera už v 4 r. mala vysoke IQ. patrí medzi nadane deti, ked jej robili psych, testy v 6 r. povedali , že je na úrovni 8,5 r. dieťaťa.. Aj napriek tomu som ju dala do skoly normálne a do normáonej školy. podľa mňa školy pre nadané deti ani nemusia byť. Každy vyštuduje rovnaku VŠ a keď je dieťa šikovné dokáže sa prebojovať ďaleko aj z normálnej školy. Všetko záleží na žiakovi samom a na učiteľovi.
Nasej tiez zle vychadzaju roky a je velmi vyspela na svoj vek. Napriek tomu som neuvazovala dat ju skor do skoly, nechcem aby tam bola najmladsia. U takych malych deti to dost vela robi ak sa stretnu v triede 5 a 7r.deti.
ahojte, no tuto dilemu riesim aj ja. mala je 7. 9 narodena a velmi chce ist do skoly. je sikovna aj u psyhologa presla no aj tak sa neviem rozhodnut ci dat ci nie. aj by som ju dala len odradza ma to ze je vela odkladov a tak budu v triede deti j 7 rocne cize 2 rocny rozdiel...
@petraas Podla mna ak teraz psychologicka povedala, ze ano, je to iba predbezne (tie testy co robia v skolke su iba orientacne a nie tak dokladne ako robia priamo v cppp). Ked som minuly rok uvazovala o tom, ci dam alebo nedam dceru skor, tak mi povedali, ze skor ako v marci tie finalne testy nerobia. Skus si to zistit ..
Ja by som nedala, aj ja som septembrová a veľmi som chcela ísť do školy skôr, ale som rada, že ma rodičia nedali. V živote nás čaká toľko povinností, prečo si skracovať bezstarostné detstvo?
@jankakat my sme boli v cppp kvoli tomu pretoze u nas v predskolackej triede nemali miesto tak mala je u strednakov tym padom ju musim pripravovat ja dama a tak sme sli do cppp nech ju otestuju ci vobec na to ma ci sa mi to oplati pripravit ju doma. testovala ju a povedala ze je dost sikovna ze je fakt skoda ze nemoze byt u predskolakov lebo takto by to bolo ovela lepsie ta priprava ako doma. vraj ma na to a ked zapracujeme doma tak moze ist do skoly ale samoska ze pojdeme este 2 x na testy. povedala nam ze po novom roku si nas zavola a este potom tak v marci alebo maji. ale vraj ma na to. tak uvidim ako zvladneme domacu pripravu. ak dobre tak moze ist. len neviem teda ci ju dat.
@petraas rozhodnut o tom mozes az po tom poslednom teste.. ked budes vidiet ako jej to ide (pripadne si mozes v skole zistit, ako stare deti tam maju uz prihlasene, ci je vela odkladovych alebo je tam aj dost letnych deti). ja som tiez az v aprili definitivne rozhodla, ze ide a zatial nelutujem (je sice najmladsia, ale maju v triede asi 3-4 letne deti a iba 3 mali odklad).
mám syna 14.9., chcela som ho dať tiež skôr. starší bol v škôlke malá, stredná, veľká, veľká /predškolská/, tak som myslela, že keď bude prvý krát v tej predškolskej tento druhý, uvidím ako psychologička. lenže ten rok bolo na predškolskú toľko detí, že mi ho tam riaditeľka nemohla strčiť, tak bol 2x v strednej. a nakoniec som bola aj rada, ako bol šikovný aj je, ale užili sme si 4 roky škôlkarsky život. to spanie by som aj ja zvažovala, že aj kôli tomu. môj našťastie spával, jemu by možno v tej prvej aj chýbalo 🙂
@petraas ahoj, ja by som sa toho nebala, zober si ze ju deli sedem dni od zakonneho limitu...keby bola narodena 31.8 neriesis nic...ja mam dceru narodenu 9.10 a som rozhodnuta s nou ist teraz na zapis - informovala som sa v dvoch skolach tu pri nas a suhlas z psych.poradne im staci dolozit aj dodatocne..samozrejme, ze bez ich suhlasu mi ju nevezmu, sama psychologicka v skolke co ich testovali mi povedala ze je to velmi individualne ..kazde dieta je ine ..a povedat rovno vy ste jesenni tak az dalsi rok je fakt odvazne...a s tymi odkladmi sa podla mna roztrhlo vrece..ako naozaj deticky co maju problem jasne, ale castokrat su to rodicia, ktori im umelo chcu predlzit detstvo..ako keby detstvo sa skoncilo po zavreti brany skolky..nerozumiem...
môj syn je nar. 10.10. a dali sme ho do školy skôr, vôbec neľutujeme, zvládol školu úplne perfektne
neviem si predstaviť, že by sme ho brzdili ďalší rok v škôlke, teraz má 7 a sám si číta encyklopédie, český časopis ABC, veľmi vyspel medzi staršími spolužiakmi, veľmi ho to posunulo dopredu, ja určite odporúčam dať skôr

@warholette ahoj, dakujem za upresnenie, vazim si to. Asi takto nejako som to potrebovala mat napisane. Nemozes sa cudovat, ze mam strach ju dat do skoly, ja totizto az doteraz (ako si mi ti napisala) som netusila ako to funguje, samozrejme do kolektivu som ju zapisat chcela, urcite by nebola so mnou doma ( hehe to by som ja nevydrzala 😀 ) Nepoznam nikoho kto je v USA a ma tam skolopovinne dieta a tak neviem ako to chodi v pripade 5 - 6 rocnych deti. Ak to je takto, tak sa nemusis bat…. urcite jej doprajem vzdelanie 😀 😀 😀
Co sa tyka ockovania, my ideme este pred cestou na klasicke preockovanie co sa robi detom v 5-6 rokoch a je v tom aj cierny kasel samozrejme, len ked otvorim ten nas ockovaci kalendar, tak tam nie je ani fnn po anglicky, proste je slovensky nie medzinarodny a tak netusim, ako budem vysvetlocat ze to ci ono ma ona uz zaockovane, aj ked po anglicky viem samozrejme.