Darčeky pre učiteľky: Aké sú bežné sumy?
Zistila som, že nemám rada jún. Mám tri deti, všetky školopovinné. Majú dobré panie učiteľky, vážim si ich, radi im dáme kvety, či kávu - niečo ako poďakovanie. Ale každý rok riešim v sebe ten istý konflikt - iniciatívne mamičky ktoré zbierajú peniaze na dary. Nemám s tým problém, keby to boli normálne sumy. Ale keď si zratam, že na jednu učiteľku v triede dám 10e na darčekovy poukaz, príde mi to prehnane. V každej triede je cca 25 deti, to znamená, že pani učiteľky dostanú 250e darčekový poukaz a pre mňa to znamená dať ďalších 40eur na darček (pretože najmladšie dieťa ešte chodí aj do družiny, to znamená že dávame na darčeky pre 4ri učiteľky) okrem toho má každe dieťa koncoročny výlet, čo každý stojí 40e na dieťa. Ale tak isto su tu aj ďalšie výlety, napríklad do galérií a podobne, čo su vždy po 20eur. Proste sú to v júni vždy výdavky podobne vysoké ako v septembri a ja sa zamýšľam, či to je takto bežné aj inde? Tiež sa skladate na darčeky pre pani učiteľky po takých vysokých sumách? Alebo to nie sú vysoké sumy? Robím asi niečo zle, že mi to zasahuje do rozpočtu. To sa nedá poďakovať pani učiteľkám aj iným, trocha skromnejsim spôsobom. A áno, viem že sa môžem ozvať a nesúhlasiť. To som v minulosti skúsila, bola som celkom dosť za zlu medzi rodičmi. Ja sa snažím svoje deti vychovávať tak aby pani učiteľky nemali s nimi veľa starosti a myslela som si že tým budú najspokojnensie a nie že im každý rok musím dokazovať svoju vďačnosť drahým darom.
No aby som to zjednodušila - moja otázka znie, tiež dávate také sumy na dary pre pani učiteľky? A ak sú nižšie, znamená to neúctu?
Tychto tem je tu koncom roka viac a ja uplne chapem, ze mnohych rodicov toto "darcekovanie" stve. Dokonca sa tu dozvedame, ze beznymi darmi su hodinky, kolobezky, zlate retiazky a naramky, vikendove pobyty a wellnessy. A rok co rok sa to stupnuje. Chore. Normalnym ucitelkam su drahe dary neprijemne, dokonca ich niektore odmietnu, tie nenormalne si este aj nadiktuju, co by rady - za pracu, ktoru maju zaplatenu.
@mandzula mne by bolo trapne prijat nieco ine ako kvet.
Kazdopadne pre niekoho moze byt blbe zas dar odmietnut. Myslim z pohladu dietata. Ok matka kupi. Da dietatu ze nech to odovzda ucitelke a ucitelka mu to vrati? Ako sa potom citi to dieta? Ze nieco od neho nevzala?
Je to blba situacia z oboch stran ale rodicia to ozaj casto zbytocne prehanaju.
Kazdopadne pre niekoho moze byt blbe zas dar odmietnut. Myslim z pohladu dietata. Ok matka kupi. Da dietatu ze nech to odovzda ucitelke a ucitelka mu to vrati? Ako sa potom citi to dieta? Ze nieco od neho nevzala?
@anonym_6bf163 Pisem skor o tych mega daroch, co dava cela trieda, tie nedava jednotlivec. Mnohe ucitelky, tie rozumnejsie, pisali aj sem, rodicom rovno povedia, ze velke dary nechcu.
@anonym_6bf163 to sú tie tiktokové hlupociny, aha čo som kúpila učiteľke - tak aj ony chcú…
No by ste sa čudovali či je to trápne, kolegyňa raz dostala pohár v tom nejaký papierik a čokoládu v celofáne. Rozbalila to a keď na papieriku našla len napísané ďakujeme, tak z toho pohľadu aj mlieko skyslo. Taký kyslý ksicht ste ešte nevideli, že iba toto, som čakala poukážku... Takže sú tu aj nenažrané mrochty. Ja dávam len nejakú maličkosť, som za aby sa to už vytratilo, tento komunistický zvyk. Presne ako čokolády u doktora a podobne.
@anonym_af0e4b za komunistov sme nekupovalu drahe dary ako teraz a ked sme sa skladali v 4tom 8smom tak po 2 koruny
@anonym_6bf163 Pisem skor o tych mega daroch, co dava cela trieda, tie nedava jednotlivec. Mnohe ucitelky, tie rozumnejsie, pisali aj sem, rodicom rovno povedia, ze velke dary nechcu.
@mandzula uz chapem. No rodicia casto ani to neakceptuju ☹ zial.
Manzel je ucitel. Tiez niekolkokrat povedal ze proste ozaj nechce nic. A vzdy nieco 🙈
@anonym_6bf163 to sú tie tiktokové hlupociny, aha čo som kúpila učiteľke - tak aj ony chcú…
@biba_18 hmmm aj to. Ale to je vidiet to predbiehanie kto da viac. Pritom ked uz ozaj nieco spolocne uplne napr ze po 1€ 20deti a poukaz do knihkupectva-ktote aj ten ucitel ozaj viac oceni. Ako 20 prkotin za 5€. Napr.
No tak tu rada prispejem. Mám syna štvrtáka, takže chceli sme kúpiť niečo na rozlúčku, od piatej triedy budú mať novú triednu. Pôvodná predstava bola poukážka v hodnote 100eur do jedného špecializovaného obchodu, ktorý daná učiteľka navštevuje. Dali sme však pre istotu zistiť, čo by si priala, cez jej kamarátku a dozvedeli sme sa, že víkendový wellness pobyt pre dve osoby (čiže niečo 4-5x drahšie ako pôvodná predstava).
Detí je v triede 17...
Iniciatívnej mamičke poviem, že darček pre učiteľku si riešim svojou cestou a teda skladať sa na jej nápad nebudem. Pre učiteľky to už začína byť obťažujúce a väčšina týchto darčekov je už ďaleko za hranou prejavu vďaky. Pre učiteľky to už musí byť ponižujúce.
A mne je to úplne jedno, čo mi kto dá alebo nedá na konci roka. Jasné, kvietky zvädnú a čokoláda sa porozdáva, ale tá radosť tých krpcov, že mi niečo doniesli. Určite viem, že nemám žiadnu tajnú rodičovskú úderku na wellnessy a podobne, mám tam 4 učiteľské deti, tak sú kolegyne usmernené😉Hlavne by to malo byť dobrovoľné, keď sa niekto nechce zložiť, nemusí sa. Ja mám tiež 3 deti, boli nejaké skladačky za tie roky, som rada, že viac ako 10 Eur (na konci nejakého obdobia) to nebolo. A boli aj takí, čo sa nezložili a všetci sme to prežili. Nie je to vaša povinnosť.
mam iba jedneho syna, ma 3 ucitelky v triede (1 ucitlka a 2 assistantky), v triede je ich okolo 30 deti, skladame sa po £10
Do druziny dam Thank you card, tam platim ine palky za strazenie
@anonym_e1c761 ja milujem kvety a milujem odchádzať na konci roka s plným autom kvetom😛
@anonym_533dd2 Ja to mám tiež rada, ani nie preto, že milujem kvety, ale je to pre mňa také ďakujem a taká radosť, že si na mňa spomenuli.

Mam predškoláka a štvrtačku, obom sa skladalo pre učiteľky 20eur...deti v triede cez 20