icon

Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?

8. jan 2022

Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.

cecilia29
8. jan 2023

Co viem tak su v tom zakomponované skutočne zaklínadla z čiernej mágie, žiadne iba čary mary. Takže nie, u nás HP nebude.

zuzuliennka1
8. jan 2023

@yoxinka ze ked ma zdravy rozum, precita si to s odstupom a rezervou, a nie je to nijaky oficialny text, je to na webe jednej z tisicok farnosti, ktore na svk mame, s odkazom na nejaky web.
kazdy hadam mame zdravy rozum, slobodnu volu a svedomie.
ze vezmem svoje dieta do kina na HP, alebo si ho sama precitam, neznamena ze pojdem rovno do pekla, ani na mna knaz neposle exorcistu 🙂
aj tak som ale HP necitala, v kine som videla jednu cast, nie preto, aky je to text, ale jednoducho preto, ze to absolutne nie je moj zaner a ani trochu ma to nebavilo (precitala som myslim polovicu druhej knihy, este na strednej)

yoxinka
8. jan 2023

@zuzuliennka1
Vieš čo, ja s tebou súhlasím, najmä s tou časťou o zdravom rozume a robení si vlastného úsudku. Avšak, ja som sa pomerne často stretávala s aktívnymi kresťanmi, mladými ľuďmi, ktorí považovali HP za literatúru absolútne nevhodnú pre kresťana, akoby to písal sám satan, ale smrteľne vážne. Ja som veľký fanúšik HP a kresťan. Každá moja debata s týmito ľuďmi skončila pri tom, keď som zistila, že oni netušia o čom to je. Nikdy to nečítali, nevideli … len si v Katolíckych novinách o tom čosi čítali, prípadne im pán farár povedal, prípadne majú info z podobných odkazov ako som ti poslala. A ja akože ostávam v šoku, lebo tu žiadny zdravý rozum nefunguje. A veru jedna známa mi aj diela exorcistov odporúčala po tom, čo som povedala, že som čítala HP, aby som si uvedomila, ako na nás zlý cez takúto literatúru pósobí … a to mi už ozaj vyrazilo poistky 🤦‍♀️.

yoxinka
8. jan 2023

@cecilia29
Daj mi, prosím ťa, na toto nejaký zdroj. Lebo už mi to toľko ľudí povedalo, že tam sú ozaj zaklínadla čiernej mágie, len ešte ani jeden mi to nedokázal nijako dokázať relevantnou informáciou, keď som chcela konkrétny zdroj alebo odkaz, kde si to podrobne doštudujem, ako sa presne používa reálna čierna mágia v Harrym Potterovi. Vždy skončíme pri “niekde som počula, čítala” Kde???

cecilia29
8. jan 2023

@yoxinka z clanku "Keď riešime Harryho Pottera, nájdeme stovky vecí, ktoré sú trvalo prvkami praktickej, reálnej mágie. Kto ich má hodnotiť, ak nie odborníci na danú oblasť? Sú tam prvky, ktoré sa dodnes používajú v mágii, ba dokonca aj v satanizme. Akákoľvek forma mágie je Božím slovom, katechizmom a učením Katolíckej cirkvi jasne prehlásená za ťažký hriech, brániaci prístupu do Božieho kráľovstva a prijímaniu sviatostí."

simsalabim
8. jan 2023

@cecilia29 ale on len tvrdi, ze tam nejake prvky su. Ake to su prvky? Ktory diel, aka strana? Ake kyzli/cin? Kde si to viem v knihe najst a porovnat s odborniu literaturou o okultizme? To, ze to on povedal, neznamena, ze to tam aj je 🤷‍♀️ Mna napr jedna mamina presviedcala, ze HP nabada na eutanaziu, kebo “Dumbledore zomrel asistovanou smrtou, aby sa vyhol utrpeniu”. Toto poukazuje len na to, ze knihu nepozna a tvrdi nieco, co v knihe takto zobrazene nie je. To, preco D. zomrel, sa vobec neda nazvat eutanaziou a nikto, kto knihu cital s porozumenim, toto tvrdit nemoze.
A to, ze HP je vstupnou branou k okultizmu ma vzdy fakt pobavilo. Knihu som citala ja aj moje 3 deti, ale teda ziadnu magiu sme nezacali praktizovat…. Ved je to len rozpravka pre velkych. Nijako nas nenabadala zacat hladat prutik s vlasom jednorozca a skusat Vingardium leviosa 🙈 HP vsak vdacim za to, ze vsetky deti zacali sami od seba aktivne citat v anglictine, pozerat filmy v anglictine, nehovoriac o tom, ze im kniha vstepovala aj moralne hodnoty.

yoxinka
8. jan 2023

@cecilia29
Rozhovor s Hucíkom som čítala už dávnejšie. Ani vtedy ani teraz ma to nepresvedčilo o diabolskosti Harryho Pottera, sorry.

cecilia29
8. jan 2023

@simsalabim OK,rob pri svojich deťoch to co uznáš za vhodne . A ja tiez. A prečo mu verím? Lebo je na tu tému odbornik. Rovnako to tvrdia exorcisti ako o. Marcin a Mareta. Nejdem ja študovať kvôli tomu knihu o okultizme. To by som potom nemohla veriť lekárovi gynekológovi ani učiteľovi matematiky veciam v ich oblasti ...lebo však to je len jeho názor. Ak mi to potvrdia ľudia, ktorý sú v danej téme odborníci, pripadne ich ešte aj poznám osobne (Mareta) tak mi to stačí a nejdem sa nad nich povysovat.

cecilia29
8. jan 2023

@yoxinka mňa ano. A každý nech robí samozrejme to co uzná za vhodne. U nas teda HP nebude.

fireman666
8. jan 2023

Naša to pozerala už od 4 rokov a videla to asi 20 krat🙂

cecilia29
8. jan 2023

@yoxinka len ma zaujíma co by ta presvedčilo? Nie je to tak ze vlastne nič? Lebo ak ťa nepresvedčia exorcisti, tak koho vyjadrenie budeš považovať za smerodajné?

dasim15
8. jan 2023

A iné rozprávky, kde je mágia a čary pozerávate?

yoxinka
8. jan 2023

@cecilia29
Harryho Pottera som čítala 2x všetky knihy, filmy som si pozrela len tak pre zaujímavosť ako je to spravené, nejako extra som ich neprežívala, je to len výcuc z kníh, chýba tam veľmi veľa vecí. K tvojej otázke. K LITERÁRNEJ FIKCII ozaj nepotrebujem názory ani postoje exorcistov. Mimochodom, Hucík keď chce HP nejako riešiť, mal by mať aspoň toľko chochmesu, aby si tie knihy prečítal, ale to len tak na okraj. Cirkev má zjavne kapánek problém, lebo osobne poznám kňazov, ktorí HP odporúčajú, požičiavajú deťom na prečítanie, majú o ňom kázne, kde im HP slúži ako pozitívny príklad mnohých vecí, na stretkách pre mládež sa cez tému HP robia kazechézy … K roku 2018 sa predalo 500miliónov kníh HP, filmy videlo ešte viac ľudí. Tak buď sme tu už polovica sveta posadnutí diablom a nerozlišujeme naskutku nič alebo je to len koooopa kriku pre nič. A ja osobne sa prikláňam k tej druhej možnosti.

simsalabim
8. jan 2023

@cecilia29 no ja som zvyknuta si vsetko preverovat. Ci sa to tyka lekarov (aj oni maju rozne nazory na tu istu vec), ci sa to tyka takej prozaickej veci ako programovanie vykurovacej krivky na kotli 🤷‍♀️ Stare dobre Doveruj, ale preveruj. To neznamena, ze sa nad niekoho povysujem, iba to, ze sa svetom nepotacam naslepo.
A samozrejme, ty si vychovavaj deti ako chces, na to mas pravo. Len je smutne, ze ich ochudobnis o naozaj pekny a poucny pribeh.

barbora19911
8. jan 2023

Nám ako 8 ročným dala učiteľka čitateľský denník Harryho Pottera ..čiže náboženstvo by muselo ísť bokom v tvojom prípade ;) ale tak či tak za mna to napísala mama ja som sa bála pozerať vtedy v 2007 to bola už nejaká tá z tých dosť strašidelných časti :D

cecilia29
8. jan 2023

@simsalabim nazor je jedna vec a fakt druhá. Tu by sa dalo polemizovať. Podľa toho čo som čítala u menivanych, sú tam zaklínadla z čiernej mágie. Veľmi nerada by som študovala čiernu mágiu, aby som si to overila.Lebo na vyššej úrovni so to viem overiť jedine tak.

Deti neochudobnujem. Ja som to nikdy nečítala a nevidela a nemám pocit ze mi niečo ušlo. Je milión krásnych a poučnejsich príbehov.

Stretla som sa s mnohými reakciami na to v zmysle , že sak ja som to čítala, aj moje deti. Je to v pohode, nic také sme tam nepostrehli (predpokladam ze bezny clovek nie je zbehly v teorii okultizmu aby to postrehol) ci nič sa nám nestalo, nijako negatívne nas to neovplyvnilo.... Neviem teda co bežný citatel očakáva. Ze ak je to zle , zrazu ostane posadnutý? Ci ho začne strašiť? Toto je skutočne taka utkvrla predstava zrejme. Ale ak veríme v Boha a dobro tak aj v zlo. A presne cez okultizmus, mágiu ci hriech sa dostáva do našich životov. No nie vo veľkom štýle ako z hororu. Ale nepatrne, cez možno nervozitu, pokazené vzťahy, choroby, psychické problémy, ...cez milión veci, možno aj po rokoch. Všímam si ze sa tvarime ako je vlastne lepšie keď je všetko dovolené, keď je vo všetkom voľnosť, každého názor je svätý bez ohľadu na to co tvrdia autority. Naše deti v porovnaní s tými pred 100 rokmi sú ako v bavlne a majú všetko. A predsa, čítala som (paradoxne to vyzdielal I Matovic ale to je nepodstatne) of koho obľúbeného autora - psychiatra Maxa Kasparu ze keď začínal kariéru mal v ambulancii 2 deti za mesiac, teraz za deň. Niekde táto spoločnosť fakt robi chybu ze napriek tomu ze mame všetko máme aj viac psychických porúch. Myslím ze dôvodov je veľa, ale určite jednou z nich je aj pôsobenie zlého aj cez media. Toť môj "IBA nazor"

veronicka88
8. jan 2023

Dovolím...sme veriaca rodina(normálne,nie fanaticky)a HP milujem,zbožňujem a pozerám ako ppdmaz keď som sama aby som mala ticho.poznam to naspamäť,knihy mám prečítané snáď 15krat. Všetci sme tu,živý,neposadnuti,v poriadku(zatiaľ v rámci možností🤪🤪🤪)

cecilia29
8. jan 2023

@yoxinka ako som písala vyššie, clovek ako keby očakával ze bude posadnutý, čo je velky omyl. Zlý sa do života človeka vie dostať oveľa nepatrnejsie a z jeho života robi pomaly nepatrne ale isto pôsobisko pre seba ....cez vzťahy, choroby, problémy, často aj po rokoch.
Každý človek je omylny, aj kňaz. Preto beriem v tomto prípade nazor odborníka na mágiu ci okultizmus - teda exorcitsta. Skusenost bežného kňaza zo Zlom je asi taka ako nasa..
Tento žáner sa mne ani vôbec nepáči a nemám v úmysle to vôbec nejako riešiť. Každého vec. Ja som len pripojila môj názor a to z čoho vychádzam.

mikadooo
8. jan 2023

Moja 8 ročná to nechce pozerať, myslí si, že je to horor 🤷. Ale neviem od koľko rokov je tá rozprávka vhodná, osobne by som sa riadila tým číselkom v krúžku, ktoré býva hore v rohu pri filmoch 😉. Moja viera s tým nič nemá. Je to rozprávka. Ako som už písala v inej diskusii, hádam si nemyslíš, že na základe filmu si bude dieťa myslieť, že čarovanie prútikom či lietanie na metle je realita 😁.

yoxinka
8. jan 2023

@cecilia29
Napísala si to presne. Psychické problémy dnešných detí sú dôsledkom toho, že máme všetko. Rodičia nemajú na deti čas, je tu obrovský tlak na výkon, doba je veľmi hektická. Rodičia sú celé dni v práci, deti samé doma, vkuse pri počítačoch, na sociálnych sieťach. Na sociálnych sieťach sledujú dokonalé životy rovesníkov a nechápu, že to nie je realita. Nechápu, že to, čo vidia na instagrame, facebooku, tiktoku sú lži, ale nemajú rodičov, ktorí by im to ozrejmili, lebo tí sú v práci alebo vo vedľajšej izbe a netušia, čo ich deti robia. Keď som sa v práci opýtala prvákov, komu doma rodičia čítajú, prihlásili sa mi z 25detí dvaja - traja, tých skupín som za deň otočila tak tri. Deti sú frustrované. Túžia po pozornosti, túžia po čase s rodičmi a tých ich namiesto toho vláčia na 5 krúžkov týždenne. Toto sú dôvody, prečo si u psychiatra deti podávajú kľučku, nie preto, že čítajú Harryho Pottera.

simsalabim
8. jan 2023

@cecilia29 no ja naozaj nerozumiem, ako sa nejake zlo ci satan moze do zivota vkradnut cez pribeh, v ktorom sa zdoraznuje sila lasky, priatelstva, tolerancie, vedomosti, obety, v ktorom sa odohrava klasicky pribeh boja dobra a zla, v ktorom dobro triumfuje nad zlom 🤷‍♀️ Je to rozpravka pre starsie deti a pre dospelych. Harry Potter nesposobuje psychicke problemy… toto je abdurdne.
@mikadooo ja myslim, ze je to deti od tych 11 rokov - vek, kedy dieta moze zacat navstevovat carodejnicku skolu.

maja22
8. jan 2023

@mikadooo ja som HP citala a videla. Prvy diel filmu moze mat v kruzku cislo 12, ale ked dali 12-tku aj k ostatnym dielom, bola som z toho rozhorcena a pisala do televizie, ze je to pre deti absolutne nevhodne, nech tam nabuduce daju 15, ale minulo sa to ucinku. Cast od casti to nabera hororovejsie a temnejsie prvky, takze neda sa spolahnut na to, co si televizia napise do kruzku, aby to mohla pustit v hlavnom vysielacom case.

makrame
8. jan 2023

@maja22 presne niektoré scény mi prídu úplne ujeté aj mne sa to zle pozerá určite by som to nedala pozerať dieťaťu

maja22
8. jan 2023

@simsalabim mozes si uvarit vyborny caj so skvelou chutou, ale ked ti don niekto kvapne jed, ostane ti minimalne zle ak rovno neumries. Alebo to pojde pomaly, nenapadne, zacnu ti padat vlasy, pridu bolesti brucha a pod. Hoci by bol caj chutovo vyborny a na vzhlad vabivy, aj mala kvapka jedu ta ovplyvni, uskodi. V HP sa prezentuju rozne vabive veci, ako sila priatelstva a pod., to je ten vonavy caj. A potom tam mas tu kvapku jedu, okultne praktiky, slova, ktore sa pouzivaju v okultizme. Tym, ze ich citas, dokonca opakovane, vzyvas vlastne zle sily. Nemusia ta otravit hned, ale davas im priestor, aby posobili, otvaras im dvere a vojdu, kedy chcu a ako chcu a na nieco sa vrhnu... Preto je to zle. Preto ti, ktori poznaju varovanie exorcistov, pred tym svoje deti chrania.

cecilia29
8. jan 2023

@simsalabim nemôžem sa vyjadrovať k dejú, nevidela som ho. Podľa toho čo som o tom čítala sú zaklinadla ozajstné, teda z okultizmu. A teda, čo pozorujem deti , moja skoro 5 ročná zoberie paličku a povie čary mary ....teda používa tuto neškodnu repliku z rozprávky. Ak by ficala na HP možno o 2-3 roky tak by na miesto čary mary používala zaklínadlo z okultizmu. Ale toto nie je otázka na mňa. Ja skutočne nie som odborník na tuto tému. No mali sme vrámci školy prednášky aj dychovne cvičenia s exorcitom a teda približne chápem princíp toho ako sa to dostane pod kožu a človek o tom ani nevie. Aj keď samozrejme nie každému.V tomto prípade teda verím odborníkom a nesnažím sa tu pretlacat nejaky svoj názor, lebo skutočne ja osobne nemám vedomosti nato aby som rozlíšila čo je neškodné čarovanie a co nebezpečný okultizmus. Co uvádzali kritici, aj ten boj zo zlom nie je úplne jasný a zrejmý v tomto prípade. A co vidím v tejto konverzácii k HP sa dostávajú veľmi malé deti.
@yoxinka súhlasím, ale nepovažujem to za jediný dôvod .

Ženy, skutočne, nemám potrebu vás ja presvedčiť o nevhodnosti tohto diela, nie som na to kompetentná, len som vyjadrila som postoj. Verím, že moje deti skutočne nebudú ochudobnene

cecilia29
8. jan 2023

@maja22 vďaka, lepšie by som to nevysvetlila. Snažila som sa teda aspoň nejako vyvrátiť to očakávanie že ak je to zle, tak hneď bude človek po pozretí prečítaní posadnutý . Lebo ako vidím, to nejako očakáva väčšina

maja22
8. jan 2023

@yoxinka Deti ani v minulosti nemali pozornost rodicov. V minulosti cele dni vonku s husami a kravami a najma rovesnikmi, vychovavala cela dedina, ked niekto nazaloval nejaky problem, otec zdral remenom. Potom sme sa posunuli k modernejsej dobe. Od roka v jasliach vychovavane instituciami. Iskrickovske a pionierske organizacie, kde deti a mladez travili volny cas a boli im do hlav vtlkane politicke hesla a nazory. Rodicia chodili do prace a venovali sa im podobne ako dnes. Obcas. Dnes sice zijeme opat inu dobu, ale nic sa nezmenilo na tom, ze deti by mali iny kontakt s rodicmi. Len dnes miesto politickych hesiel riesia socialne siete. Deti po sebe nestrielaju prakmi a doma urobenym lukom a sipom, ale virtualne. Co vedie skor k obezite a fyzickym problemom. Ale v duchovnej oblasti sa to posunulo este dalej. Nizka moralka, znizovanie hodnoty manzelstva, rozvody a vplyv medii - moralna spina sa vali z televizie, serialov a filmov... Este si pamatam casy, ked mi rodicia ako nastrocnej nedovolili pozerat Dallas, lebo to islo po osmej vecer a nebolo to pre deti. Po osmej som na zs mohla pozerat len v piatok prirodopisne filmy. Az na strednej som mohla zostat pri tv aj na vecernom filme. A co je taky Dallas oproti tomu, co chodi dnes v tv od rana do vecera?

simsalabim
8. jan 2023

@cecilia29
@maja22 ale doteraz som sa nedozvedela, kde - v ktorom dieli, ktora strana… je taketo okultne zaklinadlo 🤷‍♀️ Len pisete, ze ste citali, ze niekto povedal, ze tam je… no a fakt si nemyslim, ze by trebars 14 rocny pubis vzal do ruky palicku a “caroval”. Tie “kuzla” su povacsine latinske preklady slov, casto poanglictine. Expecto patronum - ocakavam ochrancu.
Pravdupovediac, som dost rozcarovana z toho, ako niekto jeden krasny pribeh prirovnava ku vzyvaniu zlych sil.

cecilia29
8. jan 2023

@simsalabim
Pavol Hucík dokonca pozná dievča, ktoré bolo aktívnou kresťankou a dnes je satanistkou, pričom prvý krok k mágii urobilo práve po prečítaní Harryho Pottera. Tvrdí, že HP je učebnicou mágie. „Dieťa sa tam dozvie prakticky všetko. Je to reálna mágia, prezentuje sa tam približne 15 okultných praktík a desiatky princípov, ktoré reálne fungujú vo svete mágie: aspoň 60 skutočných zaklínaní, skutočné mená démonov a čarodejníkov, ozajstné satanistické pozdravy používané na sabatoch atď.,“ hovorí s tým, že sám – ako znalec bielej aj čiernej mágie – by to lepšie nenapísal.
https://zastolom.sk/harry-potter-zradna-ucebnic...

Pozrú celý článok