icon

Druháčka dostala poznámku

enka81
21. sep 2017

Chcela by som nezaujatý názor na situáciu. Dcéra druháčka si zabudla poznačiť domácu úlohu, v škole dostala poznámku, že ju nemala. Po hodine cez prestávku ju začala písať, pani učiteľka to videla a už k napísanej poznámke jej dopísala, že chcela podvádzať a napísať úlohu po hodine. Skúsi mi niekto vysvetliť, čo je na tom zlé? Chodí do družiny, takže by ju dopísala tam. Dcérka to nechápe a ja už vôbec nie.

mamisali
22. sep 2017

Myslim, ze ucitelka pouzila azda az prilis silne slova. No ak by to aj bolo tak, ze sa trebars dohodli na nejakych pravidlach, mali by aj rodicia byt o nich informovani a v tom pripade by aj to slovo "podvadza" chapali uplne inak. Takze ja by som zasla v klude za pani ucitelkou, aj s dietatom a prediskutovala by som to s nou.
Ja pracujem v skolskej druzine, v zahranici, a bohuzial mam skusenosti, ze rodicia su skor ako osy na pedagogov. Mali sme napr. problem, ze si dieta urobilo ine domace ulohy ako malo a bolo nam vytknute, preco nedavame pozor, aby si vypracovalo spravne. Dve deti z jednej triedy a kazde poznacenu inu ulohu, tak babo rad, ktore si poznacilo spravne a ktore nie... Ale na vine sme boli my samozrejme a nie pani ucitelka, ktora zrejme nedostatocne chudakom prvacencom ulohu vysvetlila. Ani jeden rodic neprisiel, ze by povedal, vysvetlilo sa to a ospravedlnujeme sa. Ale to je z ineho sudka. Mam pocit, ze dnes su ludia uz tak predrazdeni, ze staci iskricka a vzblkne hned fatra a nielen, co sa tyka deti. Skoda, zilo by sa nam krajsie, keby sa ludia zbavili negativizmu a s respektom a slusne sa k sebe spravali...

andrea2603
22. sep 2017

@enka81 v podstate to hoď už za hlavu, nech aj dcéra na to rýchlo zabudne, nech ju to zbytočne netrápi. Z pani učiteľky mám pocit, že jej vyhovuje, keď dieťa ide ako ovca s davom, nemôže ani meškať - zabúdať, ale ani nebyť veľmi dopredu - aktívnu. Žiaľ učiteľka asi nepochopila, že v tom nejakom stave zúfalstva, že sa jej podarilo zabudnúť DÚ, tak to svoje zlyhanie chcela čo najrýchlejšie opraviť. Normálna učiteľka, buď by prišla k nej a len pekne povedala "máš čas si to dokončiť aj doma, teraz sa priprav na ďaľšiu hodinu" . Koniec, vybavené a neotravuje s tým rodiča. Už dosť je na uváženie, že dávať malému dieťaťu poznámku za DÚ. Však stačí, že napíšem do zošita DOKONČIŤ ZABUDNUTÚ ÚLOHU ! Nejakými poznámkami ale rozhovorom s rodičmi nech sa to rieši, keď dieťa nemá úlohu pravidelne, tak tam už asi je nejaký problém, ale raz za čas zabudnúť ... akoby nám dospelým sa nikdy nič nepodarí zabudnúť ... ráno aj viem, že mám kúpiť v obchode "3" veci a kúpim len "2" a už nemôžem urobiť na večeru to čo som si naplánovala, tak zjavne by sa rodina nemala ani so mnou baviť za takéto zlyhanie.
Mám druháčku, a veru stalo sa, že zabudla niečo a nikdy žiadna poznámka. Sama sa mi prizná, že niečo zabudla a že pani učiteľka povedala, že nech dokončí dnes, cez víkend, nech tak donesie zajtra, po víkende.
Mám aj staršiu dcéru, v 3.-4. triede by sa jej veľakrát zišlo dať poznámku, napriek tomu vždy učiteľka alebo vychovávateľka osobne povedala alebo zavolala, že dcéra "vystrkuje rožky", že nech aj ja jej dohovorím, vždy bol potom na nejaký čas kľud, a potom sa opäť na pár dní pozabudla ako sa má správať ... no náročné obdobie to bolo, ale už je za nami 🙂

zuzinka98
22. sep 2017

Ahij,necitala som vsetko,som ucitelka,ale toto by som nikdy nespravila,dieta to moze demotivovat...dotycna pani ucitelka neurobila spravny krok,chcelo by to osobnejsi pristup,pokial je dieta,samozrejme,mensie....ale akosi sa zabuda na samotne dieta...preco si ulohu zabudlo poznacit?preco tvoja dcera nedavala na hodine pozor?chapem,stane sa,ze dieta zabudne,ale skus sa aj o tomto s nou porozpravat,ze keby si nezabudla ulohu zapisat,takato situácia by nenastala nech si dava do buducna pozor...ale samozrejme milo,s kludom. A s ucitelkou na rodicku vyjasnit veci

katrinka8
22. sep 2017

Osobne mne pripadá tiež od pani učiteľky pripomienka o podvodníčke nefér. Poznámka je OK - keďže nemala úlohu, ktorú mala mať. Ale druháci, to sú stále ešte v podstate malé deti, napr. čo ja viem, moje dieťa (tiež druháčka) má pani učiteľku niekde na piedestáli, a čo ona povie, tak musí byť, lebo "pani učiteľka povedala". Neviem, prečo niektoré vnímate to dievčatko primárne ako podvodníčku - že nechcela doma priznať, že dostala poznámku, tak si to akože rýchlo dorobila. Ja sa priznám, "podľa seba súdim teba" - moje dieťa je taký stresoš v tomto, takže ak by si náhodou tú úlohu dorábala PO poznámke, tak jedine za účelom, aby ju proste malo urobenú tak, ako treba. A ani vo sne by jej nenapadlo, že pani učiteľke bude vadiť, že si dokončila a dorobila niečo, čo nemala.
Z môjho pohľadu to táto pani učiteľka značne prehnala, ale asi som ovplyvnená našou, ktorá by toto určite neurobila, lebo ako ona sama tvrdí, detičky treba v prvom rade motivovať, chváliť a povzbudzovať. Hoci sú už druháci, stále to potrebujú. Na začiatku roka dokonca povedala, že ten prvý mesiac je stále taký len predbežný, že nebude sa robiť veda z toho, keď niekto niečo zabudne, nebude mať, že tie deti proste po prázdninách potrebujú znovu nabehnúť na školský režim. Až som oči otvárala. Ďakujem a som vďačná, že máme takúto PANI učiteľku.
Mimochodom, moja dcéra si tiež asi pred týždňom neurobila úlohu - nestačila si ju proste poznačiť, takže doma, pochopiteľne, nevedela, že má písať úlohu - stane sa. V pracovnom zošite bolo len perom napísané, že nemala DÚ a treba ju dorobiť. Žiadna poznámka, proste info pre nás. Úlohu sme dorobili a bolo. Každý rodič snáď vie posúdiť, či jeho dieťa je zodpovedné a úlohy si bežne robí, alebo nie.

modrava
22. sep 2017

zeby sa zase potvrdilo, ze nase skolstvo je zalozene na tom, ze treba hladat, patrat, vyrypovat co ziak nevie, nema, nedokaze.. namiesto toho aby ucitelia hladali v detoch to dobre, pozitivne, kazdy maly dovod na pochvalu?

enka81
autor
22. sep 2017

@katrinka8 v dobrom závidím prístup vašej pani učiteľky, kiežby ich bolo takých viac

maminecka2
22. sep 2017

@katrinka8 velmi pekne napisane, presne takto to citim aj ja. A pristup vasej ucitelky je podla mna pre 7-rocne deti uplne najvhodnejsi. Podla mna tito prvaci- druhaci su este ciste duse, pochybujem ze by niekoho napadlo ozaj podvadzat. (Pokial to denne nevidi doma, ale to uz bude o inom)
Inak ja si este spominam ako sa nas na konci hodiny este aj vo vyssich rocnikoch opakovane pytali "mate poznacenu DU? Skontrolujte si to". Lebo 45 min. sa sustredit a na konci hodiny este udrzat 100% pozornost na poznacenie ulohy, je to ozaj tazke.
A este by sa mal brat do uvahy aj umysel a snaha dietata- ak si zabudlo ulohu poznacit, ak si zabudlo ulohu napisat- stale je velky rozdiel ako ked si nenapisalo lebo na to dlabe.

sojaso
22. sep 2017

@enka81 ahoj, som učiteľka a učím na prvom stupni, milujem svoju prácu a každé dieťa je pre mňa úžasná bytosť, tak by som si priala, aby vnímali učiteľky aj moje dieťa, no realita je iná, som z toho, čo tu píšeš smutná, pretože tvoja dcérka je stále ešte len druháčka a je ešte len september, pani učiteľka je asi dosť prísna alebo má pocit, že na dieťa treba tlačiť už od prvej minúty, som presvedčená, že existujú lepšie spôsoby, ako dieťa naučiť zodpovednosti, ak sa jej písanie domácej úlohy cez prestávku nepozdávalo, tak to naozaj nemusela riešiť hneď opäť poznámkou, ale zrejme pani učiteľka vidí v poznámkach všeliek :(, už zabudla tvoja dcérka napísať domácu úlohu, myslím tento rok?

zarica
22. sep 2017

kazda uspesna skola vo svete uvadza, ze jeden z dovodu uspechov skoly je, ze ziaci nedostavaju ziadne du. Takze mile pani ucitelky by mohli vyst zo svojej zauzivanej "komfort zone" a zacat sa vzdelavat aby vedelu motivovay a ucit deti a doviest ich k uspechu aj bez du...

mia407
22. sep 2017

@wena druhacka??aj keby jej to ucitelka vysvetlovala,urcite by ju pocuvala a nie to este pochopila..horsiu blbost som uz davno nepocula.

enka81
autor
23. sep 2017

@sojaso tento rok ešte nie, nechápem spôsob komunikácie pani učiteľky, každý deň nájdem nejakú poznámku v zošite - napr. prečo píšeš také veľké písmená, toto nerob / mali počítať príklady, keď to mala hotové, podotýkam správne, tak si začala čiarkať za okraj/, mali narysovať 5 čiar a ona na každú dala čiarku, aby si spočítala, či je ich 5, poznámka v zošite - prečo si to čiarkala , a pod. Podotknem, poznámky sú písané vypísaným písmom, malá to po pani učiteľke zatiaľ nevie prečítať, takže je to odkaz pre mňa. Keď som sa napr. spýtala dcérky o tom prečiarknutí čiar, či to tak pekne vysvetlila aj pani učiteľke, ona na to, že nie, ona sa ma na nič nepýtala. Veľmi som zvedavá na ZRPS a dúfam, že mi to tam pani učiteľka vysvetlí. Ja jej doma vždy vysvetlím, že toto sa nerobí, okraj je len na dátum a je to ok, ale najskôr musím mať poznámku v zošite.

janickacrazy
23. sep 2017

@enka81 preboha, tá sa v to snád vyžíva alebo čo, fakt nechápem, asi ju to baví, chúdence deti

sedem
23. sep 2017

Tu sa len ukazuje, že pre mnohých učiteľov už táto práca nie je povolaním, ale skôr prácou, z ktorej su frustrovaní a svoje komplexy si potom riešia na deťoch...ano, kedysi bol učiteľ PÁN a ľudia si ich vážili...skusme sa však zamyslieť, prečo to tak uz v dnesnej dobe nie je...hadam nie všetci rodičia sú len "buldog v tele rodica" , ktory sa chce vybúriť na chudakoch učiteľoch.. osobne si myslím, že rešpekt si treba zaslúžiť, a tí učitelia, ktorí svoju prácu maju ako povolanie, sa určite na nedostatok rešpektu od rodičov ani deti nesťažuju..pani učiteľka ak chce rozkazovať a buzerovať, nech ide do armády a nevyraba traumu malým deťom.. potom sa môžeme čudovať, že deti škola nebaví a nechodia do nej radi...s malou by som sa porozprávala ohľadom DU, že je potrebné sa na hodinu vždy pripraviť a snažiť sa nezabúdať na úlohy a pomocky, ale zároveň by som jej vysvetlila, že sa mi nepaci, ako sa pani učiteľka vyjadrila a ze s nou rozhodne nesuhlasim, samozrejme s p.uc.by som sa o tej poznámke porozprávala...nazvat dieťa podvodníkom len preto, že si cez prestávku doraba úlohu je silné kafe...a či mala pani učiteľka blbý deň ma vobec nezaujima..to by potom mohlo platiť aj opačne, ak bude mať moje dieťa blbý deň, môže p.uc.napr.odvravat? Asi nie...
Kedysi bolo naše školstvo fakt na úrovni a brali si z nás príklad aj v iných krajinách, toto čo je dnes, je veľká katastrofa...uroven šla veľmi dole...zial...
A na záver len toľko, že si naozaj vážim každého ucitela/učiteľku, ktorí v podmienkach, aké v školstve sú, nestratil chuť a svoju prácu a deti ma naozaj rád...

sojaso
23. sep 2017

@enka81 ach, smutné, pani učiteľka bude stará škola? Bojím sa, že sa vysvetlenia ani nedočkáte :(, pani učiteľka na sebe žiadnej chyby nenachádza..... taký môj odhad, podľa toho, čo píšete, ale rada by som sa mýlila, držím prsty a dajte vedieť, ako to dopadlo.

bobricek1979
24. sep 2017

V každom prípade si to dieťa určite nevydiskutuje. To musíš ty pekne v kľude. Že poznámku chápeš (myslím, že dieťa musíš upozorniť keď sa niečo zabudne.) od toho tam učka je no k poznámke, keď si domácu dopisovala už nemisela písať nič možno len dohovoriť prečo nepísať v škole. Vedieť určite verziu aj učiteľky. Možno to nemyslela tak zle prehodnotíš uvidíš budeš múdrejšia následne si urobíš lepší obraz na vec aj učiteľku. 😉držím palce

simmsi
24. sep 2017

Autorke ste poradili dost a podla mna aj vhodne. Ale ked to tak citam,vsetky tie prispevky,tak vela mamiciek chce nieco co v podmienkach slovenskeho skolstva nie je mozne. Nasa vyuka sa bez d.u. nezaobide. Uz to tu bolo spomenute. Pracujem ako pedagog a vysvetlite mi ako je mozne, ze v triede s 20 prvakmi,citaju doma rodicia cez vikend alebo poobede len s cca.5detmi? Ako ma ten ucitel vykonavat svoje "poslanie" s negramotnym dietatom. A pisanie d.u? Viete kolko deti ich realne ma spravene? A pomocky? To su zakladne veci. Nejdem obhajovat ucitelky,samozrejme su tam aj stare furie co tam nemaju co robit,ale to je vsade tak a je uz na rodicovi ako sa k tomu postavi.Poznam aj take pripady,ze ked deti dostali poznamku od takejto ucitelky,tak to osmiali a hovorili aby si z toho nic nerobilo. A tak dieta s odobrenim rodicov v skole robilo neplechu,ved rodicia mu to akosi aj dovolili. A potom pri nastupe na 2.stupen,zrazu problemy. Nehovorim ze treba vsetko brat vazne,ale zial tam kde by mal byt nejaky konzenzus medzi ucitelom,ziakom a rodicom je skor hon na ucitela.
A ohladom toho dodatku,komentar by som si neodpustila. Moje dieta nie je podvodnik. Nech si to ucitelka druhykrat nedovoluje,bude vidiet ze o dieta sa zaujimas a nemas ho v "pazi".

bonaquaba
24. sep 2017

@enka81 Myslim si, ze vo vasom pripade si ucitelka sadla na vasu dceru a lepsie to uz nebude. Moja dcera je stvrtacka a v triede je jeden velmi sikovny chlapec a kazdy den ucitelka vresti po nom, aj ked nic nespravi a ziacka knizka uz nestiha ani vstrebavat poznamky, takto sa to taha styrinroky a mamicka si to uz v prvej triede bola vydoskutovat, nepochodila, ale poznamky uz neriesi. Ucitelka je uz v dochodkovom veku a uz ma toho asi plne zuby

kenzom
24. sep 2017

Kamoskine deti sú v škole v Rakúsku,učia sa doma aj 2 hod...učenie je proces..ak má byť efektívny tak prebieha v určitých fázach...vysvetlenie..v škole... samostatne zopakovanie.domace ulohy..ked ma nik nerusi a musim sa stym popasovat sam...a utvrdzovanie t.j....skúšanie v škole....ono by všetci chceli aby sa učivo dalo nalievať do hlav a mali samé jednotky....ja mám svoje decko pri učení doma, len ho vyskúšam keď mi povie že vie...nerobím z toho vedu, projekty si robí sám a ručne,učiteľka oceňuje že mu nepomaham..to len rodičia a sa potrebujú predvádzať a potom tu zúria...ze koľko uloh...ake tie úlohy
a sú pre deti nie pre rodičov...jasné že by najradšej cumeli do mobilu ako do knihy....ale to je otrava keď nám komfortnú rodičovskú zónu rušia nejaké domáce...a poznámky sú info pre teba, nebrala by som to hneď ako urážku... choď a spýtaj sa jej na to čo ťa trápi...

vroni
24. sep 2017

@kenzom, tak rakuske skolstvo by som si za priklad prave nebrala. Bori sa s podobnymi problemami ako to slovenske - hora byrokracie, stare, stuhnute osnovy, nemoznost zmeny a 40% absolventov ucitelstva i aktivnych ucitelov na hranici debility.... Pri medzinarodnych testoch sa motaju okolo Slovenska, raz o chlp vpredu, raz o chlp vzadu. Ked sa pozriem, co vyzaduju osnovy v Nemecku a co v Rakusku, tak mi to tu pripada ako v skole pre mentalne zaostalych. Ale podobnu stupidnu poznamku by si tu ucitel nedovolil (minimalne pisomne nie). Prvy buldog, ktory by tam bol na druhy den nastupeny by nebol rodic, ale inspektor. Nepatri tu medzi ucitelske prava deti a rodicov urazat lubovolnym sposobom. To je plus. Minus je, ze nie je povinnostou ucitela dieta aj nieco naucit a tak deti chodia cely zivot na rozne doucovania, ak maju rodicia zaujem, aby cosi vedeli...

kenzom
24. sep 2017

@vroni tu išlo o západ ako taký a nerobenuie si d. uloh ...a aj o to či to učiteľka naozaj povedala,alebo dieťa to nesprávne pochopilo...u mňa je to teraz tak 50:50, pokiaľ by som sa s tou učiteľkou nerozprávala , závery by som nerobila...

loginexistuje
24. sep 2017

@kenzom co povedala p. Ucitelka ved ona to napisala prvu opravnenu poznamku o to ze nebola uloha a potom druhu o podvodnicke
Tiez by som rakuske skolstvo nedavala za vzor ani ine ktore sa nevymanilo zo zajatia pristu z cias marie terezie

kenzom
24. sep 2017

@loginexistuje opakujem...reagujem na to že sa tu opakovane vyhlasuje že na západe úlohy deti nedostávajú...neporovnávam úroveň školstva... súhlas že v nároky klesajú...ale úprimne...všetkým to vyhovuje.. keď porovnám čo sme sa učili my a čo moje dieťa,tak sa divím...preco tu toľko mamičiek vypláva a nad d.ulohami...kto chce naozaj zrušiť prebytocne gymnáziá? Nik. Dnes môže študovať každý všetko,len aby to nebolelo,aby neboli domáce...aby boli jednotky...poznámku o podvodníčky som nezachytila...

vroni
24. sep 2017

@kenzom, ano, viem. Chcela som tym povedat, ze Rakusko ma rovnako zastaraly a nevyhovujuci system ako Slovensko, aj ked akoze lezi na Zapade 😉
Tazko povedat, co pani ucitelka povedala. Ale je jasne, co napisala. A to je absolutne nepripustne (nie tu, ze si dieta neurobilo ulohu, to je v poriadku. Poznamka o podvodnicke je nepedagogicka, urazajuca a silno cez ciaru)

kenzom
24. sep 2017

@vroni áno,ale nik nevie čo sa vlastne zomlelo a ako...preto by som si to s učiteľkou v kľude vydiskutovala...ale skôr ma štve že v každom povolaní sa nájdu ľudia, ktorí spravia chybu a debata sa nesie v duchu akí sú tí učitelia nemozni...a ako musíme robiť s deťmi úlohy...no každý je pedagóg od prírody,len tie staré učiteľky to nevedia...

cobhan
24. sep 2017

ja zase bojujem za to, aby malej zacali davat poznamky, nech viem, co sa v skole deje. Obcas sa nieco dozviem, ale to len tak medzi recou, od ucitelky alebo od asistenky co je s nimi v triede, co moje dietko postvaralo, ale tu to beru tak, ze sak je mala a vyriesia si to v skole. Akurat nasa mala ma dar ich so vsetkou slusnostou poslat pekne povedane do prdele, ale sposobom, ze jej na to nikto nemoze nic povedat. Minuly rok ju asistentka napomenula, ze ma davat pozor, ked pani ucitelka nieco vysvetluje a nie sa divat inak a mala jej na to zahlasila, ze Nie, dakujem. Ja sa radsej budem pozerat von oknom, to je zaujimavejsie. Tento rok sme sli do skoly a riaditelka sa je prihovorila, ze je krasne s akym usmevom ide do skoly a mala jej hovori, ze ano, pretoze je konecne piatok.

celasapremenim
24. sep 2017

@cobhan ja mam rovnake deti a nastastie tiez normalnych ucitelov :D
bacha na priania, poznamky nechcite, poznamka vam neozrejmi celu situaciu z jednej aj z druhej strany objektine a iba sa budete zhryzat a tak isto sa budete musiet porozpravat kvoli info s ucitelom, je to lepsie takto, uz s odstupom...v podstate polovica veci z poznamok su ciste kraviny, ktore erudovany pedagog velmi jednoducho vyriesi s dietatom v limite svojej autority

vroni
24. sep 2017

@kenzom, problem je v tom, ze na deti sme bezne citlivejsi nez na seba. O blbej uradnicke si pomyslim svoje alebo jej adresujem par teplych slov. Chybu - skutocnu ci imaginarnu - ucitela si vyzerie moje dieta, ktore chcem a musim chranit. Takze tie ucitelske chyby berieme akosi osobnejsie a tykaju sa nas viac. Mozno preto su ucitelia taki kritizovani (neverim, ze je podiel blbcov v ucitelskom povolani zvlast vyssi nez inde). Okrem toho spusty poznamok len reflektuju absenciu autority ucitela ci jeho nedostatok sudnosti. Alebo kam by si zaradila poznamku: cez hodinu pozeral z okna? Co s ty ja, coby rodic, mam akoze urobit? Ono si ucitelia svoju autoritu casto podkopavaju sami....

enka81
autor
24. sep 2017

@cobhan to je fajn, lenže to máš šťastie na učiteľov, u nás syn za niečo podobné dostal poznámku, že je drzý.

kenzom
24. sep 2017

@vroni konkrétne o tejto by som si pomyslela...moje dieťa nedávalo pozor...a pravdepodobne mu nebude všetko jasné ... signál pre mňaak nebude rozumieť bol mysľou niekde inde... nič viac...

joliette
24. sep 2017

uf toľko odborníčiek na pedagogiku..sa ani nečudujem ,že sú dnešné deti nevychované,ked pre rodičov sú to len malí bôžikovia a nedopustia na svoje deti ani za nič...DOMÁCA úloha je na DOMA! a nie v rýchlosti(aby sa mama nehnevala) ju načarbem v škole...úlohy sa preto dávajú aby učiteľ mal spätnú väzbu či dieťa učivu rozumie a zvládne ho samé