Je normálne nepúšťať deti na WC počas hodín?
Ahoj je podľa vás normálne ze učiteľia nechcú pustiť počas hodiny deti na WC?
@petikpetik1992 neexistuje aby ucitel nepustil ziaka na WC co je jeho zakladna prirodzena potreba, ak nepusti, je ukazkovo chory a nema v skolstve potom co robit, jasne vydrzi, len ci by on vydrzal...
Viete si predstaviť že sa vám cez hodinu každú chvíľu pýta niektorý zo žiakov na WC? A zodpovedný za nich bude vtedy kto?
K tomu "vypýta sa celá trieda" ... My sme na ZŠ mali v triede takú ceduľku vedľa dverí... Kto šiel na wc (nemusel sa ani pýtať), tak ceduľku otočil.. Keď sa vrátil, tak ju zas otočil naspäť. A pravidlo znelo, že keď ju ceduľka otočená (tzn. niekto už na wc išiel), tak musíš počkať - nemohli ísť viacerí naraz. A fungovalo to. Možno je to o hľadaní spôsobov ako to ide, a nie dôvodov prečo to nejde 🤔
@anonym_a8453d ukludni sa. To ci trva 30,45, hodinu ci dve je uplne jedno. Ucitelka ani ucitel zakazat detom na wc pocas vyucovania nemoze.
@anonym_f254cd Za to "čo trepeš" sa ospravedlňujem, to som si mohla odpustiť.
@petikpetik1992 A to jej nie je trápne, pýtať sa na WC cez hodinu?? Ako deviatačka môže vedieť, aké má dni a čo má kedy stihnúť. Ty, keď pracuješ, dajme tomu máš poradu so šéfom a máš svoje dni, tiež sa ideš vypýtať na WC, že máš svoje dni?
@anonym_dfa4ea nie na porade nemusíš vysvetľovať že ideš na wc vymieňať si vložku...diskrétne sa ospravedlniš a nebude ťa nikto obviňovať z naťahovania casu vyrusovania a tak...
@simca06022011 nie nestopnem hned. Ale vzdy vieme vopred ,ze je pumpa,odpocivadlo,ze sa da zist z dialnice atd. Cize oznamujem detom ze sa da stat.
Ale ano mas pravdu viest tu debatu je zbytocne. Ale nepovazujem to za ufnukanu debatu.
@anonym_f254cd čo vám poviem dievčatá môj 6 ročný syn čural v tatranskej električke do fľaky zo smetiaka už bol prvák aaj v noci stále občas mal problém a ked sme išli tú dlhú trasu on proste to nezvaladol ani pol hodiny... Ako krížové riešenie ale čo ho nechám dočurat keď už vidím že fakt nevydrží...
Bez kontextu ťažko povedať. Ale vo všeobecnosti považujem za právo žiaka/študenta ísť v prípade potreby na wc aj počas vyučovania. A zároveň za jeho povinnosť nezneužívať to a nechodiť tam počas vyučovania neprimerane často (s výnimkou zdravotných dôvodov).
@wolf_ Vážne? Takže ak každé decko bude vybiehať na WC každú chvíľu, tak z vyučovacej hodiny sa stane "poďme si robiť pi** z učiteľa" 🙈 Ty si fakt neskutočná...ešte aj rite im poutierajte, tým vašim rozmaznaným spratkom!
@wolf_ Vážne? Takže ak každé decko bude vybiehať na WC každú chvíľu, tak z vyučovacej hodiny sa stane "poďme si robiť pi** z učiteľa" 🙈 Ty si fakt neskutočná...ešte aj rite im poutierajte, tým vašim rozmaznaným spratkom!
@anonym_7b9119 Ty máš teda vyjadrovanie. Napadlo ti, že tie naše deti sú výchovné, o.. si z učiteľov nerobia a na WC počas hodiny idú skutočne len v prípade núdze? Možno by stačilo zakročiť len voči tým nevychovaným deťom a nebolo by potrebné vymýšľať nezmyselné zákazy a príkazy pre tých normálnych.
@petikpetik1992 a čo je iné, ako keď má svoje dni? vycikám sa predtým a potom, teda po hodine. Vtedy si vymením vložku alebo tampón. Vždy to tak bolo. A vždy to tak bude.
@anonym_5db668 to je aka hlupost niekdy proste citis ze si pretiekla alebo to dostala atd
Viete si predstaviť že sa vám cez hodinu každú chvíľu pýta niektorý zo žiakov na WC? A zodpovedný za nich bude vtedy kto?
@anonym_7a46aa Ty si reálne niekedy učila a vybiehala ti počas hodiny postupne celá trieda?
@anonym_b260d1 tu hovorime o mladych babach a nie menopauze. Hlavne teda, aj ked sa to odklonilo. A mlada zena ma vacsiu motivaciu to podla mna riesit, ako dalsich 30-40rokov sa mordovat s bolestami. ASpon podla mna. A hlavne vie sa zariadit.. ale to je tiez dlha debata, ked to mja dcera zvladla, tak neviem... sama vie, ze zacina jej ms, zacina ju uz boliet brucho, da si nospu, ak treba ibalgin k tomu, vybavene. AK je velmi zle, ostava doma, za pol dna ma pokoj. Inak sa v skole pozvracala a hocico par krat, ale nikdy v zivote nepretiekla.. takze mi to pride divne, ze dospele zeny nevedia sa zariadit, ak neratam ojedinele pripady/nehody ked fakt pride ms necakane, alebo je extra silne krvacanie, co zase poznam ja, ale to fakt nema co mlade dievca mat len tak - aspon podla mna nie teda, nie som lekar. Pouziva tampon, vacsie viac absorbcne vlozky a nestalo sa jej to.
@simca06022011 to ze sa nestalo Tebe tvojej dcere, neznamemena ze to tak nebyva ako mlada som pretiekla skoro kazdu chvilu pretoze som mala problemy s cyklom a brutal krvacanie myslim v puberte teraz nehrozi
@petikpetik1992 keď sa mi chce akútne 💩 Mám čakat 45 min?????
@anonym_beaf59 mas sa pototo posla zien na Mk 😂😂 pretoze nie je problem vydrzat 🙈
@anonym_7b9119 áno, vážne 🙂 viac k tomuto výlevu nemám čo dodať.
@zuzana76 vies, cely tento problem zacina povinnou dochadzkou. Ja to stale vravim, ze kopa problemov by sa vyriesila, ak by dochadzka nebola povinna a skoly by mali tym padom ovela vacsie pravomoci v zmysle - nepaci sa ti, nemusis sem chodit. Takto su ucitelia jednou nohou v base, zaroven su samozrejme priposrati castokrat uplne zbytocne - comu rozumiem a zaroven sa tu prehadzuje zodpovednost ako horuci zemiak. Ale PSD - svaty gral nasho vzdelavania 😅 - to by tu nastala revolucia, nie preto, ze by ta PSD mala v sucasnosti realne dobre vysledky, ale preto, lebo ved "takto to tu bolo vzdy a tym padom to musi byt urcite jedine spravne riesenie".. Zaroven je vtipne, ako sa aj samotne miniterstvo zbavuje zodpovednosti, pretoze absolutne neosetruje v zakone tieto veci - vie, ze odopriet primarnu potrebu nie je mozne, je to proti zakladnym ludskym pravam, tak proste napise nejake bla bla do zakona, ako ma byt zachovana ucta k dietatu a dodrzane zdravotne zasady - kde nepochybne patri aj plnenie primarnych potrieb, ale na druhej strane nepovie, ako to maju tie skoly vlastne naplnat, ked dietatu treba na WC kedykolvek, kedze to nie je stroj.. A zacarovany kruh sa uzatvara a potom tu vznikaju tieto debaty, kde nie je vitaz, iba porazeny..
@akvi Ja si myslim, ze problem je v nevzdelanych uciteloch, resp. vo vedeni skol, ktori nevedia ucitelov nasmerovat. Dakujem Bohu za nasu zakladnu skolu, kde sa ucitelia stale vzdelavaju (myslim nie len ako ziakov vzdelavat, ale aj ako ich viest), sleduju nove trendy a hlavne, spravaju sa k detom ako k ludom. A nie, nie je to vyberova skola, je tam siroke spektrum roznych ziakov, aj takych, ktorych na inych skolach nechceli, alebo sikanovali.
@anonym_7b9119 nepustiť niekoho na záchod nie je nerozmaznavanie to je šikana ako to chcela porovnávať s inými vecami ktoré pre deti rodičia robia kým ich nevedia samé
..ako napríklad utieranie zadku.
@anonym_50f1ef Ty si možno nepotrebovala častejšie. A potom sme tu my, ktoré niekedy ledva vstanem z wc.
Asi tak ako pise @abbey1
Na mojej zakladnej nas vzdy pustili cez hodinu a nikto to nezneuzival, fungovalo to normalne.. ak by som mala dieta na skole kde nepustaju cez hodinu tak by som menila skolu, nepripada mi to normalne, duplom u dievcat.. ale aj u chlapcov, ktory zase chodia castejsie na velku.. kazde dievca moze mat ine dovody preco musi ist na wc zrovna pocas hodiny, je mi jasne ze vacsina zien co krvacaju 4 dni v tyzdni a ledva o tom vedia to nepochopia ale potom je tu aj zvysna mensinova skupina, ktora si musi planovat vymenu vlozky vopred a striehnut aby sa nestala nehoda lebo v najsilnejsi den sa nedokazu ani postavit z wc co tak krvacaju..
ja osobne som za to aby dievcata pocas najsilnejsieho dna ms mohli ostavat doma, kludne nech to maju aj od doktora alebo nech dostanu nejaku pracu na doma ale nie je menstruacia ako menstruacia, tak tu prosim nevypisujte tie co ani neviete ze menstruujete
@petikpetik1992 koľko má dieta rokov? Ma nejaké problémy? Z akého dovodu nejde cez prestávku?
A inak, keď ho učiteľ pusti a niečo sa stane, zodpovedný je učiteľ. Cize ma ist s nim na to wc?
Och ženy.
Idem všeobecne. Ak dieťa ide cez prestávku na záchod neznamená,že sa aj dostal k tomu vykonať potrebu. Ak ich je tam veľa tak 5 minút na wcko a prehodenie si učebníc je málo.
Potom sa môže stať, že vykonalo potrebu a ešte stihlo vypiť aj 3 dcl vody, takže niektoré tých 45 min. nevydrží .
Ďalšie sa stáva také, že decká sa presúvajú medzi triedami - učebňami.
A nie, nepáči sa mi ak sa žiak pekne vypýta raz za čas na wc a nie je mu to umožnené.
Ak učiteľ dieťa opakovane alebo bezdôvodne nepustí na toaletu, porušuje tým Školský zákon (§ 152) a Ústavu SR (Čl. 19). Školský poriadok, ktorý by to zakazoval, by bol neplatný, pretože žiadny interný predpis školy nemôže stáť nad zákonom a Ústavou.
Ja budem asi jedina ktorej to pride divne,ze ucitelka nepusti ziaka na wc. Ucitelka nema pravo nepustit ziaka na wc. Moze dohliadnut a zabezpecit ziakov tak aby nesli ,ze polovica triedy, ale ziakovi to zakazat nemoze. Rovnako by mi prislo divne u zamestnavatela divne keby mi povedal ,ze mozes len cez obednu pauzu. Cize po 4hodinach ktore odpracujem.
Nezvyknem sa v skole stazovat ale toto by som si s ucitelkou vyriesila.
@anonym_f254cd jasné, divné 🙈. Pustí jedno dieťa a nasledne sa vypýta ďalších 10. Ako zariadi, aby ostatné deti nešli? To by nebola diskriminácia, ak by prvé 3 pustila a ďalšie už nie? A napokon, namiesto učenia by bola prechádzka po škole. Úplná topka by bola, keby sa rodič daného dieťaťa následne sťažoval, že sa jeho dieťa v škole málo naucilo a musí učivo doberat doma s rodičom. Tak čo vlastne majú deti v škole robiť? Učiť sa alebo sa promenadovat po chodbách? Ak by mali žiaci voľnosť v chodeni na wc počas hodín, neverím, že by to nezneuzivali. Pravidlá sú na to, aby nevznikal chaos a anarchia.
P.S. V prípade zdravotných ťažkostí alebo v odovodnenej situácii dieťa treba pustiť a zadovážiť dozor.
@anonym_f254cd jasné, divné 🙈. Pustí jedno dieťa a nasledne sa vypýta ďalších 10. Ako zariadi, aby ostatné deti nešli? To by nebola diskriminácia, ak by prvé 3 pustila a ďalšie už nie? A napokon, namiesto učenia by bola prechádzka po škole. Úplná topka by bola, keby sa rodič daného dieťaťa následne sťažoval, že sa jeho dieťa v škole málo naucilo a musí učivo doberat doma s rodičom. Tak čo vlastne majú deti v škole robiť? Učiť sa alebo sa promenadovat po chodbách? Ak by mali žiaci voľnosť v chodeni na wc počas hodín, neverím, že by to nezneuzivali. Pravidlá sú na to, aby nevznikal chaos a anarchia.
P.S. V prípade zdravotných ťažkostí alebo v odovodnenej situácii dieťa treba pustiť a zadovážiť dozor.
@anonym_fc7e65 jednoduche riešenie. V škole nám na triednickych vysvetľovali na čo sú prestávky a že ak je toaleta nutná, kľudne sa vypýtať. Nezneužíval to nikto. Ja niekedy už fakt nechápem, čo sa tu rieši a že sa tu obhajuje odopieranie základných ľudských potrieb.
Ak si ide dieťa zapáliť na záchod, smer riaditeľka, zavolanie rodičov a návrh na zníženú známku zo správania. A nie že kvoli tomu budem normálnym žiakom skrz kolektívnu vinu zakazovať na záchod.
Skola je výchovno-vzdelávacie inštitúcia. Tak snáď ich vychovame štýlom, že majú právo ísť na toaletu keď to potrebujú a nezneužívať to.
Kto je zodpovedný za deti v škole v čase prestávok? Pýtam sa preto, lebo to vyzerá tak, že kým je dieťa na toalete počas hodiny, tak zaň zodpovedá učiteľ. Odovzdala som dnes syna v škole, znamená to, že počas prestávok sú 6 ročne deti zodpovedne samé za seba?
A potom existuje ucitelka, ktora nepusti tretiakov na zachod ani cez prestavku... musi si predsa vybudovat autoritu u deti 💪
@anonym_fc7e65 jednoduche riešenie. V škole nám na triednickych vysvetľovali na čo sú prestávky a že ak je toaleta nutná, kľudne sa vypýtať. Nezneužíval to nikto. Ja niekedy už fakt nechápem, čo sa tu rieši a že sa tu obhajuje odopieranie základných ľudských potrieb.
Ak si ide dieťa zapáliť na záchod, smer riaditeľka, zavolanie rodičov a návrh na zníženú známku zo správania. A nie že kvoli tomu budem normálnym žiakom skrz kolektívnu vinu zakazovať na záchod.
Skola je výchovno-vzdelávacie inštitúcia. Tak snáď ich vychovame štýlom, že majú právo ísť na toaletu keď to potrebujú a nezneužívať to.
@akje čítala si v mojej predošlej správe aj "P.S."? V odovodnenej situácii nech pustí. Ak sa dieťa vypýta sporadicky raz za dlhšie obdobie, nech ide. Ale ostatní tu vypisuju, že chodit počas hodiny na wc je právo dietata, ktoré sa mu nemá upierať a z učiteľov pomaly spravia bacharov, ktorých iné netrápi, len nechať dieťa pocurat sa. Viem ako to vyzerá počas prestávok. (Mám ZŠ za sebou a občas tam zavítam aj teraz). Deti behajú po škole, zabávajú sa (snáď si nemyslíš, že poslušne sedia v lavici...samozrejme cest vynimkam) a potom počas hodiny zrazu zistia, že potrebujú ísť na wc. Takéhoto ma učiteľka pustiť? Nepustí ho z uvedeného dôvodu, následne sa vypýta ďalší, ktorý ozaj potrebuje ísť, toho pustí a už je oheň na streche. Ako je možné, ze jeden mohol ist a druhý nie? Ak by to takto učiteľka vyriešila, už by sa dieťa ohradilo nespravodlivosťou a doma sa stazovalo aká je učiteľka bezcitna. Ak su deti rozumné, dá sa dohodnúť a môžu sa počas hodiny napit, vybehnúť na wc a pod. Ale, žiaľ, veľakrát to takto nefunguje.
@akje čítala si v mojej predošlej správe aj "P.S."? V odovodnenej situácii nech pustí. Ak sa dieťa vypýta sporadicky raz za dlhšie obdobie, nech ide. Ale ostatní tu vypisuju, že chodit počas hodiny na wc je právo dietata, ktoré sa mu nemá upierať a z učiteľov pomaly spravia bacharov, ktorých iné netrápi, len nechať dieťa pocurat sa. Viem ako to vyzerá počas prestávok. (Mám ZŠ za sebou a občas tam zavítam aj teraz). Deti behajú po škole, zabávajú sa (snáď si nemyslíš, že poslušne sedia v lavici...samozrejme cest vynimkam) a potom počas hodiny zrazu zistia, že potrebujú ísť na wc. Takéhoto ma učiteľka pustiť? Nepustí ho z uvedeného dôvodu, následne sa vypýta ďalší, ktorý ozaj potrebuje ísť, toho pustí a už je oheň na streche. Ako je možné, ze jeden mohol ist a druhý nie? Ak by to takto učiteľka vyriešila, už by sa dieťa ohradilo nespravodlivosťou a doma sa stazovalo aká je učiteľka bezcitna. Ak su deti rozumné, dá sa dohodnúť a môžu sa počas hodiny napit, vybehnúť na wc a pod. Ale, žiaľ, veľakrát to takto nefunguje.
@anonym_fc7e65 ak sa niekto vypýtal na toaletu ako druhý v poradí, ucitel nahodil poker face, opýtal sa, či sa chce ešte niekto pridať alebo už bude môcť nerušene pokračovať v hodine a bolo vybavené. 1x sa stalo že sa niekto pridal. Potom prišla triedna a opäť bola prednáška o chodení na záchod.
Proste si to ti učitelia vedeli kedysi skorigovať.
@petikpetik1992 za normalnych okolnosti zdravé diera neexistuje ze nevydrží 45 minút..prestávky slúžia aj na to aby mohlo ist na WC..ak je dieťa ktoré ma nejaký dlhodobý zdravotný problém napr. s močovým mechúrom tak by o tom probléme mali vediet v skole a malo by mu byt umožnené chodit na WC aj počas hodín...ďalej to môže byť nieco náhle, chytí ho hnačka alebo teda aj nejaký zápal močových ciest tak áno na WC pustím a informujem rodiča nech príde po dieťa...povedzme si však otvorene deti radi špekulujú a na to WC sa pýtajú bez potreby,len aby unikli bud vyvolaniu alebo nespravená úloha.. ved kým prídem tak na mna " zabudne"....sama pracujem v skolstve tak viem,my to máme umožnené ale to sú deti zo zdravotnym znevyhodnenim,tam to ma logiku
Kto je zodpovedný za deti v škole v čase prestávok? Pýtam sa preto, lebo to vyzerá tak, že kým je dieťa na toalete počas hodiny, tak zaň zodpovedá učiteľ. Odovzdala som dnes syna v škole, znamená to, že počas prestávok sú 6 ročne deti zodpovedne samé za seba?
@oblecenie99 cez prestávky je predsa urceny dozor..ráno sme tiez vždy mali na chodbách a v šatniach dozor..v skole ktorú navštevovali moje deti určite áno..aj v jedálni mali určené učiteľky v určený deň dozor alebo teda niekde aj vychovávateľky z klubu
Ja by som to v jednoduchosti riešila na mieste rodičov, ktorí s týmto majú problém takto. Vypíšte papier, kde ako rodič preberáte zodpovednosť za to, ak by dieťa niečo počas tejto návštevy WC spravilo alebo ak by sa mu niečo stalo. Diskutujte to s vedením školy, odovzdajte im to a máte po probléme. Učiteľka je chránená a vaše dieťa môže ísť na toaletu.
@petikpetik1992 áno, školáci chodia cez prestávku. Kto bude zodpovedný ak sa mu na chodbe alebo záchode niečo stane.
Pustia len vo výnimočnom prípade.
@anonym_07d35a na strednej škole ma učiteľka s prekolapsovým stavom poslala samú počas hodiny na wc lebo mi bolo zle. držiac sa popri stene som tam ledvom prešla a na wc-ku som sedela na zemi ako socka. jediné čo ma zachránilo bolo, že som mala mobil a mohla zavolať tete, ktorá mala vodičák a behom 20tich minút bola v škole. odviezla ma k mojej pedine, kde ma okamžite hospitalizovali. takže o tej zodpovednosti by som pomlčala. podotýkam, že sa jednalo o cirkevnú školu. a teraz to s tou zodpovednosťou učiteľov/vychovávateľov v škole nie je o moc lepšie.

@anonym_50f1ef toto uz je si myslím cez čiaru týka sa to výhradne vo vyšších ročníkoch mam dcéru deviatačku co uz dievčence maju svoje dni pekne sa pýtajú na WC to uz musia zájsť do detailov ze majú svoje dni co im je trápne pred spolužiakmi aby ich pustila ale učiteľka povie ze musia vydržať na prestávku .
@petikpetik1992 prave deviatacka by uz mala vediet, ze toaletu stihne cez prestavku