icon

Kážete deťom učiť sa počas letných prázdnin?

19. júl 2026

Dceru mam siestacku. Kazdy den jej kazem vyratat nejake priklady, alebo nieco si zopakovat zo skoly, diktaktu atd. Tak hodinku denne. Brble lebo ziadne ine jej kamosky vraj nemusia. Ako to mate vy?

sense
19. júl 2026

Do štvrtej triedy áno, mali možnost sa v škole prihlásiť kto chce pracovný zošit s úlohami. Boli to skôr vyplnovacky. Moja so to vždy brala a teda čítala každý deň. Teraz robí Max Duolingo aj tí nie preto že musí ale majú nejaky Challenge v triede

anonym_19df40
19. júl 2026

Ak máte deti ktoré za dva mesiace bez opakovania zabudnú písať a citat, tak to držím palce do budúcna …

luliu
19. júl 2026

@anonym_autor to nemyslíš vážne, prázdniny má na oddych, užívanie si voľná a nie na dennodenne učenie. Chudá dieťa. Dopraj jej oddych. A takto opakovať môže posledné 2 augustové týždne po troške

januska12323
19. júl 2026

@anonym_autor dcéra prepadla, má zlé známky alebo nejaký iný problém? Hodina denne je príliš veľa na obyčajné opakovanie, úplne stačí keď to necháš na august a teraz ju zapoj do bežného života.

ludkka0407
19. júl 2026
@anonym_c95d61

@ludkka0407 ked je sikovna a ide jej to, tak by som radsej "opakovala" nenasilnou formou, hry a pod. ziadne prepisovanie a pod. ved jej tym pokazite radost z ucenia. k dis sa vyjadrit neviem

@anonym_c95d61 zaujimava myslienka. Avsak este neviem ako opakovat nenasilne. Viac menej robi tieto ulohy kvoli dvom veciam - aby citala knihy, co si poziciava z kniznice a aby syn nebol v opakovani sam. Teraz bude v dennom tabore, co si vybrala, takze na tyzden jej to odpada. A ci sa potvrdia dys u syna uvidime az po zaciatku sk.roka, kedze v prvom rocniku "sa to neriesi"

mentolka12
19. júl 2026
@anonym_42bd52

@mentolka12 Ja mám prváčku, teda ide už do druhej a nám sama pani učiteľka vravela na poslednom rodičku, že nemáme deti doma cez prázdniny trápiť. Že ona nám posledný augustový týždeň zadá jednú menšiu úlohu na precvičenie, ale že tým to padlo. Že ich netreba zbytočne vysilovať písaním a počítaním, že v druhom ročníku všetko dobehnú.

@anonym_42bd52 nam zas ucitel povedal aby sme citali a pisali ten dennik. A sem tam diktat, lebo deti rychlo zabudaju pismenka. O a veri toto sa potvrdilo u nasho. Nepisal skoro 3 tyzdne a uz dumal nad niektorymi pismenkamo. Nezahlcujem ho.

guudy
19. júl 2026

@anonym_autor akoze 12 rocnu pubertiacku buzerujes kazdodennym hodinovym ucenim sa? Aby si zopakovala a nezlenivela?? No ty muj duchod, ta ta musi milovat….mozes ocakavat, ze sa ti poriadne vzoprie a nepohnes s nou uz vobec…nechaj ju dychat.

michellemary
19. júl 2026

Neblázni, nechaj ju oddychovať!

anonym_08b495
19. júl 2026

@anonym_autor fu, tak to jej riadne nakladač, si myslím. Raz za týždeň na 30-40minút stačí, denne hodina?! Coooo?!

anonym_94b6a5
19. júl 2026

@anonym_autor nie nenútila som ich do učenia, ale častejšie sme chodili do knižnice a deti viac čítali knihy. Učivo si opakovali posledný týždeň.

anonym_5667ac
19. júl 2026

U známych mali tak, keď tam mali na prázdniny dieťa ktoré malo ťažkosti s matematikou, že na každý deň mali pripravené niekoľko príkladov a nechali to na ňom či to bude riešiť alebo nie.
Mali WiFi router MikroTik a tam bolo nastavené že každý deň sa automaticky zmenilo heslo na detskú WiFi. Heslo bolo výsledkom príkladov na ten deň.

guiseppinka
19. júl 2026
@anonym_69a2e2

@guiseppinka cize u vas je to dedicne a preto si myslis, ze je to v poriadku. Nie je normalne ani v poriadku, ucit sa pocas choroby, ani cez prazdniny v lete dve hodiny denne a este v duchu - ako dlho jej to bude trvat, je jej problem. Ale co si videla doma a urcite si to v detstve nenavidela, teraz aplikujes na svojom dietati. Ked ja, tak aj ona!

@anonym_69a2e2 ked myslis, kazdy ma na to svoj uhol pohladu, kazdy to vnima inak a pre kazdeho je to spravne. Ked tvoje deti nepotrebuju, je to v poriadku. Moje potrebuju, a preto to aj robia... Realne to maju tak na 15 min (ak sa musia kusok aj zamysliet nad tym)

anonym_9966bd
19. júl 2026
@guiseppinka

@anonym_69a2e2 ked myslis, kazdy ma na to svoj uhol pohladu, kazdy to vnima inak a pre kazdeho je to spravne. Ked tvoje deti nepotrebuju, je to v poriadku. Moje potrebuju, a preto to aj robia... Realne to maju tak na 15 min (ak sa musia kusok aj zamysliet nad tym)

@guiseppinka Tak sa zmier s tym, ze asi nebudu najbystrejsie. Ale kazit im detstvo len preto, ze nedosahuju beznu inteligencnu uroven je nieco ako teror. No tak budu z nich automechanici, predavacky alebo skladnici..ved to nie je hanba.

guiseppinka
19. júl 2026
@anonym_9966bd

@guiseppinka Tak sa zmier s tym, ze asi nebudu najbystrejsie. Ale kazit im detstvo len preto, ze nedosahuju beznu inteligencnu uroven je nieco ako teror. No tak budu z nich automechanici, predavacky alebo skladnici..ved to nie je hanba.

@anonym_9966bd dakujem za inteligencne zhodnotenie mojich deti...

mystical_fish
19. júl 2026

Dotaz o 10 rokov neskôr: Prečo sa moje deti so mnou nebavia? Ale chudák dieťa. Učeniu sa venuje počas školy stále. Prázdniny sú na to nech odpočíva a venuje sa svojim vlastným koníčkom. Neskôr sa už bude musieť pripravovať na testovanie 9 a prijímačky tak nech si aspoň teraz užije voľno breboha 🙏🙏🙏 Zoberme to z tej druhej stránky — páčilo by sa ti odpisovať na pracovné maily počas dovolenky a víkendov len preto nech "nezlenivieš"? Možno to myslíš dobre ale pre ňu je to ďalšia povinnosť nekonečná rutina kde nemôže od školy ani jeden deň vypnúť. Nikto cez prázdniny nechce o škole ani počuť

anonym_af824c
19. júl 2026
@sulphur

Ja rešpektujem Tvoje rozhodnutie ako matky, sama vieš, čo na Tvoje dieťa funguje 🙂 Takže kľudne pokračuj, ale ak chceš dá sa to robiť aj menej "násilne". Zapojením do bežného života - pošli ju na nákup, nech si spraví rozpočet podľa letáku online, recept jej daj v rôznych jednotkách - nech si všetko preráta napr. na gramy, nech vypočíta dávku hnojiva na kvety na 5 litrov vody atď. Keď idete na výlet, nech si pripraví výklad o nejakej lokálnej zaujímavosti (historia, príroda, osobnosť, .. čo ju zaujíma) Maximálne využíva a piluje skills a ani to nemusí byť hodina denne a ani si nevšimne, že opakuje do školy (a aj do života) 🙂

@sulphur nasi chodia do obchodu,zoberu flase a musia ratat za kolko ich maju,ak im dam kartu aj tak musia ratat,co si kupia a za kolko si kupia.Ano aj toto je super ako si nenasilne a nevedomky opakuju matematiku.

anonym_7b20dc
19. júl 2026

Nie. Nemuseli sme my ako deti a nemusia ani naše deti. Prázdniny = voľno. Dokonca nás jeden rok aj učiteľka prosila, aby sme im cez prázdniny dali pokoj, nech im školu neznechutíme. Žiadne tragické následky nevidím. Len oddýchnuté deti, ktoré sa na september dokonca aj trochu tešia (ale asi skôr kvôli spolužiakom, nie učeniu). :D

gabika20
19. júl 2026

Nie neopakujeme nič..maximálne si prečíta knihy ktoré ho bavia.. ja chodím do práce a po nej už fakt nemám náladu na nejaké precvičovanie..užili sme si toho dosť cez školský rok.. a keď mám dovolenku chcem si ju užiť aj ja..

ivanaks
19. júl 2026

@anonym_autor Keď si vezmem v práci dovolenku, nechodím tam dobrovoľne zapínať a vypínať počítač, aby som snáď nezabudla heslo a ťukať do klávesnice. 🤪 Takže aj prázdniny sú podľa mňa primárne o oddychu od školských povinností. Nejaký ten diktát nadiktujem synovi tesne pred začiatkom nového školského roka, dovtedy nech si užíva "prázdne dni" (= prázdniny).

anonym_df99a5
19. júl 2026

Nie, vobec.Ved cely september budu v skole iba opakovat.Nikdy nemali potom problem.Jedine ich nabadam aby citali.Kupila som im kazdemu knihu ktoru si vybrali.

euka210
19. júl 2026

@anonym_autor keby prvacka...aby nezabudla citat a pisat...to som im nieco hrave davala...ale 6rocnik? Ani nahodou. Uplne im staci, ked ich opravujem dva/dve...za svet to nevedia 🤦‍♀️ Mam 4roc., 6roc, 8roc.

anonym_3643d6
19. júl 2026

Ja mám prváka, v septembri pôjde do druhej triedy a triedna nám hovorila aby sme s deťmi cez prázdniny sem - tam písali čítali rátali aby nezabudli do septembra.
Čítanie ho baví tak som mu kúpila nové knihy, chodíme aj do knižnice. Písanie ideme skôr hravou formou že vyber si písmeno a napíšeme na to 5 slov niečo ako meno mesto hra, alebo mu nadiktujem zoznam keď ideme do obchodu čo máme kúpiť napíše. Rátanie to mu dávam príklady alebo tiež v obchode čo koľko stojí.

andreatytler
19. júl 2026
@anonym_5667ac

U známych mali tak, keď tam mali na prázdniny dieťa ktoré malo ťažkosti s matematikou, že na každý deň mali pripravené niekoľko príkladov a nechali to na ňom či to bude riešiť alebo nie.
Mali WiFi router MikroTik a tam bolo nastavené že každý deň sa automaticky zmenilo heslo na detskú WiFi. Heslo bolo výsledkom príkladov na ten deň.

@anonym_5667ac Toto sa mi paci. dobry napad ako motivovat k matematike.

anonym_ecd544
19. júl 2026

@anonym_autor
Moje deti vyrastli v Australii NIKDY nerobili domace ulohy a co je zaujmave teraz maju veduce postavenia 😄

anonym_b15f7b
19. júl 2026

V juli davam pokoj od augusta musi uz

sisaka
Včera o 02:21

Moja mama bola učiteľka, nikdy sme sa nemuseli cez prázdniny učiť a ako matku to ani mňa nikdy nenapadlo. Deti sa majú učiť v škole a nie doma, na to do tej školy chodia. Čitanie za učenie nepovažujem, to je normálna volnočasová aktivita.

sisaka
Včera o 02:24
@anonym_ecd544

@anonym_autor
Moje deti vyrastli v Australii NIKDY nerobili domace ulohy a co je zaujmave teraz maju veduce postavenia 😄

@anonym_ecd544 aj moje decká v Kanade, žiadne domáce úlohy

andreatytler
Včera o 05:36
@sisaka

@anonym_ecd544 aj moje decká v Kanade, žiadne domáce úlohy

@sisaka Ako kde, V Ontariu (statna skola) dostava syn domace ulohy. Je to ale vsetko dobrovolne. Nic sa nekontroluje a ak by nic neurobil, nikto by nic nepovedal. Vselijake ulohy podla toho co prave preberaju, na matematiku ma cely maraton uloh, citat sam alebo so mnou a cez prazdniny ucitelka doporucila pisat dennik.

prosimopomoc
Včera o 06:28

@anonym_autor absolutne kontaproduktivne. Deti maju tiez pravo na oddych, s opakovanim by som zacala mozno tak 22.8. pol hodinku denne, skor isto nie

prosimopomoc
Včera o 06:29
@anonym_3643d6

Ja mám prváka, v septembri pôjde do druhej triedy a triedna nám hovorila aby sme s deťmi cez prázdniny sem - tam písali čítali rátali aby nezabudli do septembra.
Čítanie ho baví tak som mu kúpila nové knihy, chodíme aj do knižnice. Písanie ideme skôr hravou formou že vyber si písmeno a napíšeme na to 5 slov niečo ako meno mesto hra, alebo mu nadiktujem zoznam keď ideme do obchodu čo máme kúpiť napíše. Rátanie to mu dávam príklady alebo tiež v obchode čo koľko stojí.

@anonym_3643d6 presne takto to ma vyzerat