icon

Kážete deťom učiť sa počas letných prázdnin?

19. júl 2026

Dceru mam siestacku. Kazdy den jej kazem vyratat nejake priklady, alebo nieco si zopakovat zo skoly, diktaktu atd. Tak hodinku denne. Brble lebo ziadne ine jej kamosky vraj nemusia. Ako to mate vy?

katkaseiner
19. júl 2026

Nepocitame a nepíšeme diktaty...vzdy sa dohodneme ze oisledny tyzden v auguste, ale realne max par príkladov a 2 diktaty. Tiez sa tesim ze su prazdniny. Pocas skoly to dokaze byt zahul...a to uz sa s detmi neucime, uz skor len namatkovo skontrolujeme, maju aj nejake kruzky.. V lete majú hlavne voľno

anonym_b642d2
19. júl 2026

V žiadnom prípade. Týždeň pred koncom prázdnin nabehneme na režim a čo to sa trochu ucia. Mám aj prvaka a s tým pár krát do týždňa niečo prečítam plus píše každý deň pár viet čo počas dňa robil.

doda3103
19. júl 2026

Nie mám prvacku a budeme intenzívne opakovať až posledný augustový týždeň,čítať číta keď chce a čo chce. Ani staršieho som tak netlacila skôr kúpila zošit na prázdniny na opakovanie ale on si ho robil koncom augusta tiež a to teraz skončil ZŠ. Načo ich nútiť je to zbytočne užívajú si leto a bazén.

zuzubb007
19. júl 2026

To čo má za prázdniny, chúďa dieťa ľutujem, prečo ju takto týraš??? Vieš čo znamená slovo prázdniny??? Neučia sa celé prázdniny moje deti, keď boli na prvom stupni sem tam ústny príklad aj to ak raz za týždeň som sa spýtala, a raz za týždeň prečítať stranu ale druhý stupeň no ľutujem to dieťa, jedine čo si bude z prázdnin pamätať bude peklo, ako si ju nútila učiť sa, keď už tak posledný týždeň možno dačo a to je všetko za celé prázdniny

anonym_802378
19. júl 2026

@anonym_autor posledny tyzden v auguste čosi zopakujeme,ale chcem abg si oddychla..beháme z dovolenky na dovolenku

lucik194
19. júl 2026

matka roka. predpokladam, ze si TROLL

nie, nerobim to a ani nikdy robit nebudem

sissy27
19. júl 2026

@anonym_autor a ty cez dovolenku pracujes??
Uz ked tak, tak hladaj aspon nejaku nenasilnu formu vzdelavania - citanie, chodte niekam na vylet kde navstivite muzeum a idealne aby si jej ty porozpravala suvislosti alebo robte nieco a vysvetli jej k tomu fyziku chemiu (takto som sa ja vela veci naucila, aj to bolo zabavne aj poucne), len to by asi aj teba stalo namahu si nieco nastudovat a venovat dcere cas a nie ju len posadit nad knihu a mat pokoj, ze?

martinka17
19. júl 2026
@lucik194

matka roka. predpokladam, ze si TROLL

nie, nerobim to a ani nikdy robit nebudem

@lucik194 nie, takýto rodičia naozaj existujú. Myslia si, že robia všetko dobré pre ich dieťa a nik im nevysvetlí aké je to v realite kontraproduktívne a pôsobí zle na ich deti.

endzi83
19. júl 2026

mám budúcu tretiačku, a každý deň nie ale áno opakujeme. a vidím zmeny a radšej teraz pomaly so mnou doma ako sa v škole trápiť. aj ked nejdeme presne zošit a príklady ale aj to aby to videla vizuálne ale aj rôzne hry zo zápalkami počítanie kartová hra očko do 21, na písmena rôzne hry ako vláčik, skladanie slov, viet... príbeh. a raz za čas diktát aby nezabudla písmenka.. čiže nenásilne ale áno opakuje a učí sa. niektoré veci vonku v prírode niektoré pri nákupe potravin a vreckového ... za mňa je to dôležité cibriť pamäť akokoľvek písaním vizualizovaním hľadaním nejakej veci zapamätaním si jednoduchých slov.. za mňa áno, ale určite nie každý deň.. a skôr hravou formou..

motylik2559
19. júl 2026

Podla mna tak ako dospelaci maju dovolenku a potrebuju vypnut totalne od prace, tak maju aj decka vypnut od skoly. Nepoviem ku koncu augusta nieco zopakovat, ale inak nie.

anonym_1d6b7e
19. júl 2026

@anonym_autor a dúfam, že ju aj budiš o 6.30h, aby nevyšla z cviku so vstávaním do školy

brrunetkaa
19. júl 2026

Jemine a potom dúfam že sa nezabudneš zasypať ak bude mat dvojku na vysvedčení…. 🙈

mentolka12
19. júl 2026

Mame prvaka. cita pravidelne rozpravku 5-6stranovu a pise dennik nepravidelne. Kedze ho nebavi vymyslat vety do dennika tak mu vety diktujem a tym ma aj diktat.

Este dodam dennik nie je moj vymysel. Dostal ho v skole od ucitelky aby bol nuuteny pisat kedze je len prvacik a ma si upevnovat pismenka.

anonym_42bd52
19. júl 2026
@mentolka12

Mame prvaka. cita pravidelne rozpravku 5-6stranovu a pise dennik nepravidelne. Kedze ho nebavi vymyslat vety do dennika tak mu vety diktujem a tym ma aj diktat.

Este dodam dennik nie je moj vymysel. Dostal ho v skole od ucitelky aby bol nuuteny pisat kedze je len prvacik a ma si upevnovat pismenka.

@mentolka12 Ja mám prváčku, teda ide už do druhej a nám sama pani učiteľka vravela na poslednom rodičku, že nemáme deti doma cez prázdniny trápiť. Že ona nám posledný augustový týždeň zadá jednú menšiu úlohu na precvičenie, ale že tým to padlo. Že ich netreba zbytočne vysilovať písaním a počítaním, že v druhom ročníku všetko dobehnú.

nekonecna_katastrofa
19. júl 2026

@anonym_autor ja som mala prváka, hrozne píše, nemôžem ho nechať 2 mesiace bez precvičovania ruky. Takže áno, dohodli sme sa, že každý deň bude trošku písať. Trvá to max 15 min denne. Matiku má rád, robíme si rôzne logické úlohy a hry, to neberie ako učenie. Číta večer pred spaním. Píše ale iba cez týždeň keď je doma, víkendy má free, takisto dovolenka pri mori a u babky je voľná. Hodina denne je podľa mňa prehnaná.

mandzula
19. júl 2026

Nikdy som dceru nenutila ucit sa, je sikovna, nebolo to potrebne. Mali sme stastie aj na pricetne ucitelky, ktore detom nedavali ulohy. Samy povedali, ze prazdniny su na oddych.

doriiis
19. júl 2026

Chuda dieťa. Ty cez dovolenku tiež pracuješ hodinku denne? Toto by som svojim deťom neurobila

zuzipolo
19. júl 2026

@anonym_autor ja mám síce budúcu tretiačku,ale veru áno,však by aj písať a počítať zabudla. Tiež hodinku denne. Ale nie úplne každý deň, keď niekam ideme alebo je u babky tak nemusí. Ak sa učí celý týždeň tak raz za 5 dní má aj deň bez učenia. Nechcem to siliť,ale ak by sa pravidelne nepripravoval tak by určite veľa zabudla. A to je šikovná

autor
19. júl 2026
@anonym_69a2e2

Chudak dcera. Verim, ze v case tvojej dovolenky tiez odbehnes kazdy den aspon na hodinu do prace, aby si nevysla z cviku. Nepoviem, keby bola prvacka, ze nieco si kratko napise, precita... ale siestacka kazdy den hodinu priklady a diktat? Mas na to aspon jedno logicke vysvetlenie preco ju to nutis robis?

@anonym_69a2e2 aby si precvicila, zopakovala. A aby nezlenivela cez prazdniny.

guiseppinka
19. júl 2026

Ja si pamatam, ze ako deckp na prvom stupni som pocitala aj ked som bola chora - teda po teplotach... kazdy den par prikladov. Na druhom stupni uz nie, ale cez prazdniny sme vzdy citali, pisali a pocitali. Citala som rada a vela, par prikladov z matiky som mala raz dva a prepisala som tiez rychlo...
Moje decka sa ucia tiez, ja vidim na mladsej, ze ked nieco dlhsie (rozumej 2 tyzdne) neriesi, tak to zabudne... aktualne su u mamy, dostane par prikladov a ako dlho jej to trva, je uz jej problem. Minule leto robili okolo toho caviky, takze im to niektore dni trvalo aj 2 hodiny, pricom to realne mali vybavene do 20 min...
Neviem si predstavit, aby sli po 9 tyzdnoch do skoly bez toho, aby nic nerobili...

vroni
19. júl 2026

Už hodinu týždenne je úplne mimo a prastené. Hodina denne už je týranie a buzerácia. Ale áno, existujú sibnuti rodičia, ktorí sú hlboko presvedčení, že sústavná buzerácia a terorizovanie dieťaťa je "výchova" a "disciplína". Prázdniny sú na oddych. Na nezabudnutie úplne stačí bežná každodenná komunikácia.

anonym_e5b74a
19. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor prázdniny sú na leňošenie...o tom sú...nenahat sa, vypnut, oddychovat, vyspavat, robiť čo nás baví a na co nie je počas roka čas...

anonym_69a2e2
19. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor urcite na to nezabudne zo dna den. Mne je tvojej dcery luto, ma prazdniny a ty jej nedoprajes jediny den bez ucenia, alebo bez precvicovania, ako tomu vzletne vravis. Sama ti povedala, ze jej kamaratky to tak nemaju a tu v komentaroch to vidis takisto. Podla tvojho pristupu verim tomu, ze pocas roka sa musi ucit aspon 2x tolko, vikendy, sviatky, bez vynimky, aby nezabudla. Nechaj ju oddychovat pre kristove rany.

anonym_75936c
19. júl 2026

Moja ide do 2 hej triedy .

V skole dostali pripravu do 2 hej triedy , plus ja som mala moznost tiez nieco objendnat na prazdniny .
Vsetko spravila za jeden vikend cestou do Prahy a z Prahy domov vo vlaku ,miluje skolu ,pisanie a matiku 😊

Rada cita ,rada pise takze neni to nic nutene 😁

ivik4
19. júl 2026

A to musi byt kazdy den ? Chudak dieta

anonym_69a2e2
19. júl 2026
@guiseppinka

Ja si pamatam, ze ako deckp na prvom stupni som pocitala aj ked som bola chora - teda po teplotach... kazdy den par prikladov. Na druhom stupni uz nie, ale cez prazdniny sme vzdy citali, pisali a pocitali. Citala som rada a vela, par prikladov z matiky som mala raz dva a prepisala som tiez rychlo...
Moje decka sa ucia tiez, ja vidim na mladsej, ze ked nieco dlhsie (rozumej 2 tyzdne) neriesi, tak to zabudne... aktualne su u mamy, dostane par prikladov a ako dlho jej to trva, je uz jej problem. Minule leto robili okolo toho caviky, takze im to niektore dni trvalo aj 2 hodiny, pricom to realne mali vybavene do 20 min...
Neviem si predstavit, aby sli po 9 tyzdnoch do skoly bez toho, aby nic nerobili...

@guiseppinka cize u vas je to dedicne a preto si myslis, ze je to v poriadku. Nie je normalne ani v poriadku, ucit sa pocas choroby, ani cez prazdniny v lete dve hodiny denne a este v duchu - ako dlho jej to bude trvat, je jej problem. Ale co si videla doma a urcite si to v detstve nenavidela, teraz aplikujes na svojom dietati. Ked ja, tak aj ona!

anonym_053b6e
19. júl 2026
@anonym_3025b2

ako dieta som vzdy musela robit matiku aj slovencinu, moje deti budu musiet tiez

@anonym_3025b2 ako dieta som aj ja musela robit ulohy hocikedy, aj cez prazdniny, kazdu boziu nedelu matiku ratat priklady o minimalne 2 rocniky vyssie. Ked som tomu nerozumela a nevedela ako dalej, tak som dostala taku facku, ze mi stol dal druhu.
Nie, moje deti takto nenutim ani netyram ani nebudem.
Prave preto robim veci inak sa robilo volakedy.

andrejka1974
19. júl 2026

@anonym_autor kedysi som to s deťmi robila a nemalo to zmysel proste moje deti fungujú do 30.6. Potom sa opäť zapnú 1.9.

anonym_7d871c
19. júl 2026

Som ucitelka....a lutujem tie chudata podaktore, co za chore maniere doma maju...mile matky, najprv zoberte do ruky nejaku psychologicku prirucku

anonym_8eaf2e
19. júl 2026

Som ucitelka a napriek tomu moje deti cez prazdniny nerobia vobec nic do skoly. Ani ked boli prvaci, ani teraz na druhom stupni. Prazdniny sluzia na psychohygienu. Mat obdobie, kedy nic nemusia robit. Nevadi, ked bude aj lenosit, na to prazdniny su. Ak jej chces velmi pomoct, tak maximalne posledny augustovy tyzden. Ale aj to mi pride zbytocne, lebo ked decka nastupia do skoly a kym sa budu ucit, este je cas a aj tak na hodinach zo zaciatku opakuju.
Prosim, nechaj dceru oddychovat, lenosit, len tak ju nechat existovat. Dopraj jej oddych. Za tych 10 mesiacov bola v jednom kole, tak nech teraz uziva volno.