Koľko investujete do školských pomôcok?
Dievčatá aj vy toľko investujete do školských pomôcok alebo ja niečo robím zle? Syn ide do štvrtej triedy..školská sada: taška baagl, peračník a vrecko na prezúvky nás vyšlo 100 eur, prezúvky 20 eur, telesná (tenisky, tepláky, kratase, tričko) 30 eur, pomocky cca 50 eur..a to nemám pocit, že by sme kupovali nejaké drahšie, značkové veci...ale zdá sa mi to ozaj veľa.. museli sme všetko kupovať nové nakoľko syn sa od prvej triedy dosť vytiahol (má 150 CM, 39 nohu)
Záleží veľmi čo a kedy kupuješ. Moje dcéra je iba predskoláčka ale začala som postupne kupovať už teraz keď vidím dobrú cenu. Školskú tašku som kúpila za 15€, posledný kus v akcii, normálne by stála 60€. Sedí jej super, nie je to síce značka ale to mne osobne nevadí. Teraz v septembri keď budú výpredaje kúpim aj zvyšok za zlomok ceny, nebudem to kupovať budúci rok za plnú sumu.
Peňazí máme dosť, mohla by som jej dopriať značkové, drahé ale prídu mi to zbytočne vyhodené peniaze.
@gabika20 syn ide do 3rocnika a tento rok sme vela neodkupovali.taska aj peracnik ostavaju,prezuvky aj veci na telesnu ma z minuleho roka..oblecenie kupujeme priebezne,ceruzky a veci na vytvarnu ma z min.roka,ked sme niekedy v maji dokupovali co chybalo..takze teraz sme ok,ale ratam ze niekedy v novembri budeme zas dokupovat
@gabika20 a co sa ti zda vela na ako pises povinnu sk.dochadzku?
Ma stat platit tasku a oblecenie na telesnu ci prezuvky?
10e tenisky si ani neviem predstavit ake su. Ved to mas za babku.
Skor ako ergo batoh by mna trapila kvalitna obuv.
@natalka13 nikde som nepísala že má niečo platiť štát (aj keď aspoň toaletný, mydlo na ruky by mohol, ale však to prežijem) len som chcela týmto príspevkom či moc míňam a neviem nakupovať lebo mi to príde veľa..ale dostala som tu aj fajn tipy ako a kde nakúpiť lacnejšie a o to mi išlo..takže ďakujem všetkým čo odpovedali k veci 🥰
No mne sa práveže zdá 20 eur za obyčajné prezuvky strašne veľa..len v jeho veľkosti, biela podrážka, pohodlné som proste nenašla..telesnú som dnes kupovala v decathlon 10 eur tenisky, 6 eur kratase, 10 eur tepláky, 4 eura tričko a to je este ok.. no dokopy 200 eur na jedno dieťa uplne obyčajne veci potrebné na školský rok, stredoskolačka tak 100 eur len základné potreby.. ešte nemáme oblečenie a zimné veci.. ako sa to dá zvládnuť?
@gabika20 to, že idú každý rok deti do školy predsa vieš odkedy nastúpili, tak si môžeš každý mesiac odložiť 20-30€ a potom nebudeš v auguste bedákať.
@anonym_85cc00 ako pise, nechodí na dovolenky, tak na to ma. To je hláška hodna nobelovej ceny 🤦♀️
@anonym_7231b1 tak ta hlaska bola v zneni, ze kedze s dcerou nechodia na dovolenky a vylety, lebo to nedava, tak to co usetria na tom, investuje kazdy rok do novych skolskych pomocok. Nechapem, co je na tom take k smiechu.
@anonym_690d0e aj ja tak nakupujem, počas roka co je v akcii, co vidím. Ja som kupovala cez Allegro minulý rok v oktobri-novembri, keď mali všetko v akciách za polovicne ceny. Stačí si počkať. A tašku za 100€ by som nekúpila v žiadnom prípade. Ale chápem, že niektoré sa proste musia vytiahnuť. A potom tu stonaju, ze koľko ich stojí školák.
@gabika20 myslim ze si investovala akurat - ja to mam asi podobne na dieta. Resp. este stale nemam objednanu tasku pre dceru (nie je doma, objedam ked pride asi na poslednu chvilku) - tu svoju pouzivala od piatej triedy, je to Topgal fialova, takze uz chce novu na SS /chalani si beru svoje z minulych rokov/. Ja to mam tak ze taska skolska 5r. Na ZS mali decka 2, na SS som kupovala nove. Ostatne veci kupujem podla potreby. Dcera neznici skoro nic a udrziava si veci - najmladsi syn to dohana v ponej miere, on je nicitel Konan 🙂
@anonym_7231b1 ja som si to spocitala ze sa mi lepsie oplati kvalitna Topgalka za 100e na 5r pre dieta ako kupovat 20-30e smejd z Tesca na rok (dve kamosky mi takto riesili tasky a skutocne im nevydrzali ani rok/dva). Ani jednu tasku sa mi po detoch nepodarilo predat - vsetky som darovala do charity - takze mam aspon dobry pocit (u nas v NZ sa neustale zbieraju skolske potreby)
Mam deti druhacku a stvrtaka. U dcery sme davali ucitelke este v juni 100€ a ona nakupi vsetko, jej som kupovala teraz jedine peracnik za 14€. Inak som nedokupovala nic. A synovi tiez peracnik a zosity a pod budem dokupovat priebezne ako povedia v skole.
@anonym_7231b1 Ako som spomínala, ja som rada, že mi do tej školy ide. A keby som na to nemala, tak nemám ani dieťa 🤷♀️ dieťa som si urobila, lebo som vedela, že sa o to dieťa viem a budem vedieť postarať. Takže som počítala aj s variantou, že na dieťa ostanem sama a to sa aj stalo. My nechodíme na dovolenky - kedže s dcérou sa nedá cestovať ani autom, ani autobusom, ani lietadlom, ani vlakom. Takže peniaze, čo iné rodiny míňajú na dovolenky atď. ja miniem oveľa menej na začiatku školského roka 🤷♀️
A určite vieš, že každé dieťa s PAS je iné, jedno pochopí, iné nie. Keďže ona nechápe ani vreskot a pískot detí na ihrisku, v škole, na telesnej, nechápe čo im je, že tak vrieskajú, nechápe, keď ma niečo bolí, keď som unavená, keď som bola napr. po operácii a nemohla som určité veci robiť, proste nechápe ale tak nemusím tu vlastne nič vysvetľovať, autorka sa pýtala koľko minieme, odpovedala som jej a tým to končí.
@anonym_7231b1 takému dieťaťu to jednoducho nevysvetlíš, a áno, mohlo by chodiť aj s taškou z min roka, ale extrémne by to dieťa trpelo až fyzicky (najmä ak tam je okrem pas aj hypersenzitivita) a bolo by to každodenné trápenie, že aj z posledného by si dala na tie pomôcky. Máme v rodine pas dieťa, vieme s dieťaťom komunikovať asi len 4 z celej rodiny, aj to preto, lebo akceptujeme dieťa také aké je, preto to u @earlgrey chápem, že naozaj musí kúpiť.
Dcéra tiež ide do 4 ročníka . Tašku si vybrala ešte pred letom novú to nerátam. Prezúvky bude mať to čo nosila cez leto, telesná sa poskladá zo skrine veď vecí má dosť. Botasky tiež.
Školské potreby ešte všetky nemáme, čakáme na presný zoznam zošitov. Ale výtvarnú sme len dokupili a zvyšok tiež. Celková suma cca 100 eur.
Syn ide do prvého ročníka a tam som už minula 150 eur. A to nie je koniec.
Ešte prídu poplatky a suma za pracovné zošity.
Čiže rátam že nástup do školy pre obe deti bude dokopy stáť cca 300-400 eur.
Ale rátame s tým.
@gabika20 napr telesná, nemá nejaké vhodné vcelku tepláky a tričko v skrini co by vedel pouzit? Už by si nemusela kupovať nové...treba špeciálne vrecko na prezuvky a nový peracnik? Ci si to všetko znicil?
Asi to majú byť preteky, kto dal viac ale kúpila som tenisky na telesnú, zošity a pomôcky na výtvarnú. Dokopy okolo 50-70€. Taška, peračník má už tretí rok, obaly na učebnice, prezúvky ostávajú z min roka, na telesnú si vezme tričko a tepláky, čo má doma. 🤷🏼♀️ Nemám potrebu hrotiť. Možno sa stačí len zamyslieť, či ozaj potrebuje všetko nové každý rok.
@anonym_3c35c7 tiez si myslim... ja som zatial nic nekupila... okrem zositov ktore sa objednavali este v maji/juni. Dcera chcela na narodky novy plecniak do skoly, tak ten ma a viem ze bude potrebovat prezuvky, lebo tie co ma su vhodne akurat tak do kosa...
Len pre upresnenie .. nechcem sa s nikým predbiehať, len mi tie pomôcky na povinnú školskú dochádzku prídu veľmi veľa .. chcem len aby mali moje deti aspoň základ.. a zaujímalo ma či to už nepreháňam.. zle hospodarim..ale podla odpovedí je to proste štandard..dievčatá ďakujem..
@gabika20 nakúpila si s rozumom a to je iba začiatok s poplatkami
@anonym_7e8ce0 ide o to kde a ake zošity kupuješ. Chod kúpiť nejakú princeznú do ševtu, aj 2€ ks a viac das v pohode. Pokial kúpiš klasiku, tak ta ti vyjde 15€.
@anonym_7231b1 tak naco sa stazovat potom🤷♀️
Tak poplatky ako 20 eur za hygienické pomôcky, učebnice, družina, obedy, zrps to už ani nerátam ..a to je len základná škola..ešte mám dcéru na strednej..aj Vám sa to zdá tak veľa?
@gabika20 a to nechci vedieť koľko potrebuješ na SŠ a VŠ. Presne dnes som hovorila, že som vďačná že deti mali v lete brigádu, lebo tie ceny ale, že za všetko je jedna katastrofa. A kde sú ešte iné výdavky ako okuliare, zuby. Že áno.
Tasku ma od 1. triedy rovnaku, peracnik sme menili asi v 2. triede, chce si ho dalej nechat.
Pomocky na vytvarnu asi 30€, prezuvky a cvicky spolu 20€, veci na telesnu ma (ved kratasy a tricko - to nemal doma?). Dalsie veci do skoly (podlozky na lavicu a organizer do lavice este nejakych 20€. Koniec.
Rovnako ako bolo spominane, nejake ceruzky a farbicky kupujeme pocas roka. Nenazbiera sa to naraz.
Myslim ze buduci rok sa nam to nazbiera, kedze ide na 8rocne gymnazium, predpokladam ze pri zmene skoly toho budeme kupovat viac. A ako velka gymnaziastka sa uz asi hodi aj nova taska...
@gabika20 zial, toto su normalne ceny, nekupila si nic prehnane drahe... ja uz som tiez v strese zo vsetkych poplatkov, co po nas bude skola chciet v septembri...
Moja budúca stvrtacka je tiež vysoká, má 154 CM,nohu 38. Čiže obuv už väčšinou z dámskeho,čiže aj o dosť drahšie. Našťastie máme veľa zošitov z minulého roka,plus podostávala od babiek na meniny väčšinou perá,farby,papiere,obaly a podobne. Tak to máme zaužívané. Prezuvky má od jari aj na telesnú ešte dobrè. Jedine rifle a nohavice,mikinu a jesennú bundu som musela dokúpiť.
Tašku mala od prvého ročníka,tiež.za.100 eur( už by som takú dráhu nikdy nekupila- sama o sebe ťažká,dosť málo miesta v nej),no decká v jej veku už chcú väčšinou iné tašky🙉😃
@gabika20 a to nechci vedieť koľko potrebuješ na SŠ a VŠ. Presne dnes som hovorila, že som vďačná že deti mali v lete brigádu, lebo tie ceny ale, že za všetko je jedna katastrofa. A kde sú ešte iné výdavky ako okuliare, zuby. Že áno.
@krtko1313 joooj okuliare a zubný strojček nas čaká. Čiže tak 4000 vraj počítam🙊🙉🙉🙉
@gabika20 myslim ze si investovala akurat - ja to mam asi podobne na dieta. Resp. este stale nemam objednanu tasku pre dceru (nie je doma, objedam ked pride asi na poslednu chvilku) - tu svoju pouzivala od piatej triedy, je to Topgal fialova, takze uz chce novu na SS /chalani si beru svoje z minulych rokov/. Ja to mam tak ze taska skolska 5r. Na ZS mali decka 2, na SS som kupovala nove. Ostatne veci kupujem podla potreby. Dcera neznici skoro nic a udrziava si veci - najmladsi syn to dohana v ponej miere, on je nicitel Konan 🙂
@anonym_7231b1 ja som si to spocitala ze sa mi lepsie oplati kvalitna Topgalka za 100e na 5r pre dieta ako kupovat 20-30e smejd z Tesca na rok (dve kamosky mi takto riesili tasky a skutocne im nevydrzali ani rok/dva). Ani jednu tasku sa mi po detoch nepodarilo predat - vsetky som darovala do charity - takze mam aspon dobry pocit (u nas v NZ sa neustale zbieraju skolske potreby)
@stvura je to vec pohľadu. Nikto ti nekaze kupovať nejaké smejdy. Co ma aktuálne tesco tie tašky, tak sú fakt super. Ale chápem, že proste treba zamachrovat a kúpiť za 120€ baagl ci iné "znacky". A ide o to, ako sa k tým veciam aj dieta chová. Plus pozerať už dopredu co sa da. Mne sa podarilo v septembri minuly rok kúpiť ruksak tie duhove bábiky, posledný v zľave za 29,90€ , pôvodne 79,90€. Bude malú čakať 2 roky v skrini. Dovtedy bude aj za 100€ predpokladám. A o tomto tu viaceré píšeme. Ze viete dopredu, ze vám dieta ide do školy, tak predsa predvídam, aby som mala výdavky co najnižšie. Alebo potom jednoducho nevyplakavam.
Pripomínate mi ti tie, co maku decka narodené po 1.9. a potom sa zrazu "zobudia" ze kto ich bude ďalej sponzorovať, lebo stat to robí len do 3 rokov dietata.
No mne sa práveže zdá 20 eur za obyčajné prezuvky strašne veľa..len v jeho veľkosti, biela podrážka, pohodlné som proste nenašla..telesnú som dnes kupovala v decathlon 10 eur tenisky, 6 eur kratase, 10 eur tepláky, 4 eura tričko a to je este ok.. no dokopy 200 eur na jedno dieťa uplne obyčajne veci potrebné na školský rok, stredoskolačka tak 100 eur len základné potreby.. ešte nemáme oblečenie a zimné veci.. ako sa to dá zvládnuť?
@gabika20 Ja davam za skolske prezuvky vzdy cca 25 eur.Kupujem protetiky obom drtom.Je to obuv v ktorej travia vacsinu dna,preto chcem aby mali kvalitnu kozenu ortopedicku nohe prospesnu obuv.Na tomto nesetrim.Samozrejme taska,peracnik vydrzia rokuly,ale prezuvky musia byt kvalitne.
Vidim ze to asi len moje dieta dokazalo "zhulvatit" peracnik za jeden sk.rok 😄
@anonym_85cc00 ako pise, nechodí na dovolenky, tak na to ma. To je hláška hodna nobelovej ceny 🤦♀️
@anonym_7231b1 mas pravdu. A reálnu nobelovku si zaslúži mentálna atlétka ktorá tu raz napísala ze na dieta netreba mať peniaze, lebo dieta nie je kalkulačka a osobným víťazom je autorka výroku “kam dal boh kravicku tam da aj travicku”. Ale hej, napísať na MK ze na decko treba mať peniaze je riziko, lebo to sa lenivým a nezodpovedným ťažko počúva 🙂 ľahšie sa sťažuje ako je všetko drahe a rieši kedy pípnu rodicaky a pnky.
Ale krásne sa zas v tejto téme ukázala klasická mentalita 😅 jednoducho položená otázka - koľko ste minuli - a ten kto napíše ze ma tašku za 120 sa chváli a predbieha a ten kto napíše ze ma tašku za 30 … tak ten proste odpovedá na otázku. To iste ako pri platoch, sumách za dovolenku, … ženy sak ked chcete počuť najnizsie sumy aby vám nemykalo okom tak to napíšte rovno.

Tak poplatky ako 20 eur za hygienické pomôcky, učebnice, družina, obedy, zrps to už ani nerátam ..a to je len základná škola..ešte mám dcéru na strednej..aj Vám sa to zdá tak veľa?
@gabika20 tak ja som zatial minula cca 300 eur, to len zosity, taska, nove topanky, prezuvky, tenisky na telesnu, monterky na prax. A kedze ide na intrak, tak este tam nieco, co teda radsej uz nepocitam. A este sme platili intrak. Plus pocitam, ze este poplatky, kadeake technicke veci budu potrebovat na odborne predmety, ISIC, aby mohol chodit busom, vreckove...