Koľko investujete do školských pomôcok?
Dievčatá aj vy toľko investujete do školských pomôcok alebo ja niečo robím zle? Syn ide do štvrtej triedy..školská sada: taška baagl, peračník a vrecko na prezúvky nás vyšlo 100 eur, prezúvky 20 eur, telesná (tenisky, tepláky, kratase, tričko) 30 eur, pomocky cca 50 eur..a to nemám pocit, že by sme kupovali nejaké drahšie, značkové veci...ale zdá sa mi to ozaj veľa.. museli sme všetko kupovať nové nakoľko syn sa od prvej triedy dosť vytiahol (má 150 CM, 39 nohu)
@anonym_7231b1 mas pravdu. A reálnu nobelovku si zaslúži mentálna atlétka ktorá tu raz napísala ze na dieta netreba mať peniaze, lebo dieta nie je kalkulačka a osobným víťazom je autorka výroku “kam dal boh kravicku tam da aj travicku”. Ale hej, napísať na MK ze na decko treba mať peniaze je riziko, lebo to sa lenivým a nezodpovedným ťažko počúva 🙂 ľahšie sa sťažuje ako je všetko drahe a rieši kedy pípnu rodicaky a pnky.
@chocolatebox vies, zivot nevies ovplyvnit. A tak sa ti moze stat, ze jeden den mas vela a na druhy nie, respektive budes musiet otacat kazdu mincu. Takze take vyroky, ze peniaze si treba zabezpecit pred dietatom na dieta su pre vela ludi usmevne. Je doba a je doba a tomu sa treba prisposobit...
@chocolatebox vies, zivot nevies ovplyvnit. A tak sa ti moze stat, ze jeden den mas vela a na druhy nie, respektive budes musiet otacat kazdu mincu. Takze take vyroky, ze peniaze si treba zabezpecit pred dietatom na dieta su pre vela ludi usmevne. Je doba a je doba a tomu sa treba prisposobit...
@vevesh ale samozrejme, človek nikdy nevie. Ale treba pre to urobiť všetko co môžeš a nie vysmievať sa človeku ktorý chce mať rezervu a vôbec rozmýšľa nad tým ze to dieta niečo stojí (no shit Sherlock) ze je to mamonar pachtiaci po peniazoch a podobne bludy ktoré sa opakujú v každej podobnej diskusii.
Tiez zalezi ci kupujete takzdy rok celu vybavu, co mne pride zbytocne. Nemusi mat kazdy rok novu tasku, peracnik, atd. Kupujem im bez obrazkov hrdinov, co ich omrzia. Ostatne kupujem podla potreby. Ak dieta vyrastie, tak kupujem nove veci, ak mu narastie noha, tak kupujem novu obuv, ale to sa meni aj pocas skolkeho roka. Tento rok na stastie netreba nove prezuvky a tenisky, ale v januari uz mozu tlacit.
@vevesh ale samozrejme, človek nikdy nevie. Ale treba pre to urobiť všetko co môžeš a nie vysmievať sa človeku ktorý chce mať rezervu a vôbec rozmýšľa nad tým ze to dieta niečo stojí (no shit Sherlock) ze je to mamonar pachtiaci po peniazoch a podobne bludy ktoré sa opakujú v každej podobnej diskusii.
@chocolatebox ja suhlasim, akurat, ze tu sa pustili do cloveka, co ma dieta s PAS, ona sama pritom pisala, ze sa treba postarat, aby peniaze boli. Ze to je ulohou rodica. Taktiez ale clovek nevie co ho v buducnosti caka, staci, ze pride choroba a je po prijme a peniazoch. Ale ano, zabezpecit sa nie je mamonarstvo, ja som tiez pisala v jednej teme, ze som odisla zo skolstva, aj kvoli peniazom a uz mi pisala jedna, ze som nenazrana materialistka, lebo chcem viac a do hrobu si to nevezmem a ako by som to mala robit z lasky k detom a pod. No z dobre odvedenej prace, pokial nie je dobre zaplatena sa nenajem, ani na lekara nebudem mat, ani na zazitky, ani deti nebudem moct poslat studovat. Ale ano, treba byt podla druhych skromny a potom vyplakavat, ze nemam na zdravotnictvo, na byvanie, na skoly.
@chocolatebox ja suhlasim, akurat, ze tu sa pustili do cloveka, co ma dieta s PAS, ona sama pritom pisala, ze sa treba postarat, aby peniaze boli. Ze to je ulohou rodica. Taktiez ale clovek nevie co ho v buducnosti caka, staci, ze pride choroba a je po prijme a peniazoch. Ale ano, zabezpecit sa nie je mamonarstvo, ja som tiez pisala v jednej teme, ze som odisla zo skolstva, aj kvoli peniazom a uz mi pisala jedna, ze som nenazrana materialistka, lebo chcem viac a do hrobu si to nevezmem a ako by som to mala robit z lasky k detom a pod. No z dobre odvedenej prace, pokial nie je dobre zaplatena sa nenajem, ani na lekara nebudem mat, ani na zazitky, ani deti nebudem moct poslat studovat. Ale ano, treba byt podla druhych skromny a potom vyplakavat, ze nemam na zdravotnictvo, na byvanie, na skoly.
@zuzana76 môj obľúbený argument (hlavne na Slovensku 🙂) je “za peniaze si zdravie nekúpiš”. Takže prakticky netreba sa snažiť lebo mať peniaze znamená ze umries a všetci vedia, ze chudobní neumieraju 🤷♀️ mrzí ma ze je u nás stále ten “skromnosť nadovšetko” mindset a chcieť od života niečo viac (napríklad sj po materiálnej stránke) je automaticky zle. Ale tak nech každý žije ako chce.
Ale pardon, toto je úplne mimo témy a autorke to nijak nepomôže. Každému držím palce a deckám úspešný štart do nového školského roka 🙂
@chocolatebox idealne by bolo, keby ludia mali tolko chochmesu a nevysmievali sa z oboch stran, kedze nikto nevie co ake tazke to ten druhy ma, ci bohaty ci chudobny...niekto ma rezervu, niekto momentalne nie, niekto cudzim pricinenim pride o vsetko a raz tu deti su, nedas ich prec a ani "neutratis", ak tie peniaze zrazu nemas. Jednoducho kazdy ma hospodarit s tym, co ma a tiez nevidim zmysel podporovat mamonarstvo firiem, ktore daju neviem ake prirazky v septembri, lebo vedia, ze ludia musia nakupit, lebo novy skolsky rok...
@gabika20 ja svojmu dietatu nekupujem absolutne nic, zakon statu totiz hovori jasne a teda ze ma vychodit skolu a tym to u mna cele konci, rano sa cisty do cisteho oblecie, dostane vak, desiatu, vodu a ide sa do skoly, ucitelkam normalne povie ze rodicia mu nekupili a ze mu maju dat, tak mu ucitelky a ucitelia daju co na danu vyucbu treba a tak to ma zadarmo ale si to aj vazi, ked romske deti dostavaju vsetko zadarmo, moze aj to biele nase, vsak si predsa za to platim odvody, dane a poplatky(!), ja neviem ludia ale preco ste ozaj taky hlupy ze to svojim detom tieto veci nasilu kupujete, vsak opakujem, zakon hovori jasne o dochadzke ziaka, nie o vybave, mne uz to totiz normalne pripada ze sa riesi nove auto nie ziak(...), tiez na telocvik a vytvarnu, no jednoducho veci nema a ucitel sa ma postarat, jedine za co platim su Ficove socialne obedy zadarmo a dopravu autobusom tam a spät, neplatim ziadne hlupe kruzky, ziadne ZRPS, ziadne vymyslene dary tomu a tamtomu, nic naviac, vsetko to maju vo svojich vyplatach, peniaze mame ale rozhodne ich nebudem rozdavat len preto ze je tento mafiansky stat prehnity krvavym Ficom 100x nenazraty, ja som vychodila zakladnu skolu za komunistov a vtedy ziak dostal vsetko potrebne zadarmo, najdite mi jediny dovod ako by mohol pedagog alebo riaditel zakladnej skoly moje dieta / ziaka vylucit z vyucby alebo zo skoly, popripade mu dat znizenu znamku zo spravania len preto ze nema potrebne pomocky na ktore sa mu ja rozhodne skladat 200€ nebudem, taky zakon neexistuje, moje dieta nie je bite, je s laskou vychovavane, ma co jest, pit, ma osatenie, teplo, sucho a strechu nad hlavou, nic mu neupierame ale rozhodne nebudeme ako donori neustale podporovat nenazrate slovenske skolstvo a kedze 99% ludi ho podporuje, potom vidim ucitelov v luxuse, tak nech sa s mojim dietatom o ten luxus aj podelia a co nedaju mu, daju.
@gabika20 ja svojmu dietatu nekupujem absolutne nic, zakon statu totiz hovori jasne a teda ze ma vychodit skolu a tym to u mna cele konci, rano sa cisty do cisteho oblecie, dostane vak, desiatu, vodu a ide sa do skoly, ucitelkam normalne povie ze rodicia mu nekupili a ze mu maju dat, tak mu ucitelky a ucitelia daju co na danu vyucbu treba a tak to ma zadarmo ale si to aj vazi, ked romske deti dostavaju vsetko zadarmo, moze aj to biele nase, vsak si predsa za to platim odvody, dane a poplatky(!), ja neviem ludia ale preco ste ozaj taky hlupy ze to svojim detom tieto veci nasilu kupujete, vsak opakujem, zakon hovori jasne o dochadzke ziaka, nie o vybave, mne uz to totiz normalne pripada ze sa riesi nove auto nie ziak(...), tiez na telocvik a vytvarnu, no jednoducho veci nema a ucitel sa ma postarat, jedine za co platim su Ficove socialne obedy zadarmo a dopravu autobusom tam a spät, neplatim ziadne hlupe kruzky, ziadne ZRPS, ziadne vymyslene dary tomu a tamtomu, nic naviac, vsetko to maju vo svojich vyplatach, peniaze mame ale rozhodne ich nebudem rozdavat len preto ze je tento mafiansky stat prehnity krvavym Ficom 100x nenazraty, ja som vychodila zakladnu skolu za komunistov a vtedy ziak dostal vsetko potrebne zadarmo, najdite mi jediny dovod ako by mohol pedagog alebo riaditel zakladnej skoly moje dieta / ziaka vylucit z vyucby alebo zo skoly, popripade mu dat znizenu znamku zo spravania len preto ze nema potrebne pomocky na ktore sa mu ja rozhodne skladat 200€ nebudem, taky zakon neexistuje, moje dieta nie je bite, je s laskou vychovavane, ma co jest, pit, ma osatenie, teplo, sucho a strechu nad hlavou, nic mu neupierame ale rozhodne nebudeme ako donori neustale podporovat nenazrate slovenske skolstvo a kedze 99% ludi ho podporuje, potom vidim ucitelov v luxuse, tak nech sa s mojim dietatom o ten luxus aj podelia a co nedaju mu, daju.
@anonym_c0779c ak len časť z toho čo píšeš je pravda tak teba mať za mamu tak plačem po večeroch do vankúša 🙄
@anonym_c0779c ucitelka by mu mala kupit celu vybavu zo svojho? ved napis ficovi, nech ti posle 200 eur, ze nemas, preco ucitelka, ta s tym nic nema, ze ty nemas peniaze
@anonym_c0779c pozri, uplne staci, ze teda bude tvoje dieta na tej hodine sediet, nemusi vlastne vobec nic robit. Hovori sa o skolskej dochadzke, tak staci teda ked pride a po 6 hodinach odide, myslis, ze tam taki nie su? su, kopec deti si nenosi pomocky, pridu a odidu a hotovka.
To som jediná ktorá telesnú nerieši? Veď mám doma xy tričiek a kraťasov, teplakov tak mu dam tie niektoré ani nemal na sebe lebo ich dostal a boli veľké. Kúpim iba prezuvky na telesnú max 10€ a aj od číňana úplne stačia o pár mesiacov budú malé. Prezuvky do školy 10€ Deichmann. Tašku vrecúška všetko má od 1roc abude tretiak. Zošity a dokúpiť veci na výtvarnú do 30. Horšie budu poplatky zrps20, triedny fond 30fond družina 20€ hygienické potreby apod. Možno pracovné zošity a samozrejme celý rok krúžky platiť, družinu. Zas na druhej strane si poviem ze horšie by bolo keby človek ozaj nemal z čoho platiť tie krúžky
Ja som kupovala tasku a peracnik obom detom pred rokom, tiez tak po 100ke. Starsi ide do 9ej, ma tretiu tasku, mladsi ma druhu, ide do 6ej. Dufam, ze maldsiemu vydrzi do deviny, starsi potom na strednej povie, ci chce nejaky vak. Obrusy na VV a farebne papiere mam do zasoby, kupene za par centov vo vypredaji. Tak budem dokupovat temperky a vykresy hlavne. Slapky som kupila pred letom, maly vyrastol, velky znicil, 20+ eur. Vrecko na TV maju uz dlhsie, maly ma aj plavanie, neviem, ci tento rok bude, maju rekonstruovat bazen, od 7ho rocnika tusim nie je plavanie potom. Tricko a kratasy davam bezne, nic specialne, velkemu je jedno, maly chce dresy nosit, tak nebudem ratat 100 eur za telesnu, samozrejme, kedze nosi aj inokedy. Tenisky musim vyskusat, velky sa uz dlhsie drzi na 45, malemu dam vacsie, kupene davno za super cenu, menej ako 20 eur za Nike. Zosity mame zo Sevtu, taky kvalitnejsi papier maju sa mi zda, pockam kolko bude treba, mame zasoby, A5 aj A4, riadkovane, ciste, tucne, hrube, aj stvorcekovy sa najde. Ratam este mozno 20 eur za ceruzky, pravitka, tuhy do pier, obaly na zosity... Horsie su tie poplatky do triedneho fondu, rodicko je hned 2. septembra, 150-200 eur ratam za 2 deti. 🙄 Ale zas neplatime za druzinu uz, ale deti chodia na treningy, tak elektriceny celorocne plus poplatok klubu.. Otras, jesen je najhorsia s tymi vydavkami a pomaly aj Vianoce idu...
@gabika20 akože ja neviem čo majú dnešné deti s nohami :D moja ide tiež do 4. triedy, noha č. 37, 153cm. druhá ide do 1. triedy - noha č.34
@petik22 vysoki rodicia, vysoke deti, velke nohy 😀 to je aj genetika...syn ma spoluziaka, ktory bol rovnako vysoky, ale topanky take male, ze som sa cudovala...nohy mal po mame
@anonym_865d7c to kde si tie zosity kupovala ze stali 50 eur? Moja ide do 5.rocnika a komplet zosity na cely sk.rok 12 eur a nejake centy
@anonym_7e8ce0 pisala som,ze zosity,pisacie potreby a uplne zakladne veci,ktore sme dostali na zozname od triednej.objednala som z juniora.
@anonym_865d7c a ze Slovac nema peniaze 🤣🤣🤣
@anonym_7231b1 to nie je o peniazoch ale o tom,ze mi zalezi na dcerinej chrbtici kedze chodi velky kus peso k autobusu so 7kg taskou,ale vsak nech druhy kupi za 30 a potom budu behat s detmi po fyzioterapeutoch.Su veci na ktorych sa setrit proste nema.
@petik22 môj mal v prvej triede 37, teraz ide do piatej a nohy 42 😁😁😁
@rachel36a nestras 😅🙈 môj tiež teraz ide do prvej a ma 37 už...neviem si predstaviť aký bude vysoký a akú veľkú nohu bude mať v 4tom ked uz teraz je v oboch nad priemer 🙈 prosím ta nepamätáš aké topánky si dávala na prezuvky? Ja som kupila kroksy ale neviem ci to bude ok 😅
Za školské pomôcky vrátane výtvarnej a všetkých zošitov som dala 80€/ pre dve deti. Prezúvky ma tento rok vyšli 85 € ,staršia má korkové šľapky a žiaľ , mladšej na nohu sedeli najlepšie sandále birkenstock, lebo sa dajú regulovať na troch miestach. Staršia má batoh aj peračník z minulého školského roka. Mladšia dostala nový batoh aj peračník. Nakupujem cca od júna , takže keď sa to rozloží, tak sa to stratí 😄Horšie budú platby na začiatku školského roku, obe dcéry majú vyššie poplatky do ZRPŠ.
@rachel36a nestras 😅🙈 môj tiež teraz ide do prvej a ma 37 už...neviem si predstaviť aký bude vysoký a akú veľkú nohu bude mať v 4tom ked uz teraz je v oboch nad priemer 🙈 prosím ta nepamätáš aké topánky si dávala na prezuvky? Ja som kupila kroksy ale neviem ci to bude ok 😅
@katulienocka999 nas nosi športové sandale s plnou špičkou...ja dúfam, že sa mu noha zastaví na veľkosti 45-46 ako ma jeho otec...inak neviem kde budeme kupovať topanky 😁😁😁😁 aj výškou som zvedava...teraz ma 167...jeho otec 196...moj dedko mal 210cm...hádam ich neprerastie 😁😁😁
Preto prosím radu, kde robím chybu.. 10 eur som kúpila tenisky 39 veľkosť s bielou podrážkou v Decathlon na telesnu..prezúvky Adidas biele veľkosť 40 za 20 eur.. uzatvorené papuče mať nemoze.. taška 100 eur lebo chodí sám pešo a potrebujem niečo aspoň trošku ergo.. len som chcela názor, radu či sa da kúpiť lacnejšie, kvalitne dobre a ja robím chybu a kupujem draho
@gabika20 tak ako som pisala,ked kupis v spravnom case a nie v case najvyssich cien, vela sa da usetrit. dcere som kupila Topgal tasku. bezna cena tych tasiek je okolo 90 Eur, mne sa v akcii podarilo za 40 v eshope.ale samozrejme, nie koncom augusta, ked je najvyssi peek cien
@stvura je to vec pohľadu. Nikto ti nekaze kupovať nejaké smejdy. Co ma aktuálne tesco tie tašky, tak sú fakt super. Ale chápem, že proste treba zamachrovat a kúpiť za 120€ baagl ci iné "znacky". A ide o to, ako sa k tým veciam aj dieta chová. Plus pozerať už dopredu co sa da. Mne sa podarilo v septembri minuly rok kúpiť ruksak tie duhove bábiky, posledný v zľave za 29,90€ , pôvodne 79,90€. Bude malú čakať 2 roky v skrini. Dovtedy bude aj za 100€ predpokladám. A o tomto tu viaceré píšeme. Ze viete dopredu, ze vám dieta ide do školy, tak predsa predvídam, aby som mala výdavky co najnižšie. Alebo potom jednoducho nevyplakavam.
Pripomínate mi ti tie, co maku decka narodené po 1.9. a potom sa zrazu "zobudia" ze kto ich bude ďalej sponzorovať, lebo stat to robí len do 3 rokov dietata.
@anonym_7231b1 mala som rozpisanu odpoved, ale zmazala som, lebo zakomplexovananej osobe ktora necita s porozumenim nema vyznam pisat a ja si nepotrebujem "odovodnovat" svoje konanie - a vlastne to ani nemma zapotrebu 🙂
@anonym_7231b1 mala som rozpisanu odpoved, ale zmazala som, lebo zakomplexovananej osobe ktora necita s porozumenim nema vyznam pisat a ja si nepotrebujem "odovodnovat" svoje konanie - a vlastne to ani nemma zapotrebu 🙂
@stvura ja som ti nepísala nič, fakt? prečo mi tu skočilo?
zase moja odpoveď nebola odoslaná hmmm 😕
@rachel36a
@katulienocka999
zdravim, ako matka 14-rocneho s velkostou 45, 🤣 ma skoro 1,80 m, podla vypoctov a krivky to bude okolo 1,85 m nakoniec vraj, ale teda uvidime. Nohy velke po tatovi, vysku ma zo strany mojej mamy, tam byvali 1,90+, hoci moj brat nie je extra vysoky. Syn vobec nie je najvyssi v triede, plus hra basketbal, tam uz vobec nie je najvyssi. Nebojte sa, daju sa kupit topanky 45+. Moj nosi Nike Low Dunks, tie maju aj 52. 🤣🤣 Drahe, ale kupujem v akcii a zase uz je vo veku, ked nechce zas uplne obycajne tenisky.
Ja som neminula na pomôcky zatiaľ takmer nič, možno 20 Eur na nové zošity. Tašku, peračník, pomôcky na výtvarnu má tie isté ako minulý rok, niečo aj z roka predtým. Akurát kúpim nové prezúvky a tenisky, ostatne mu ostane z minulého roka, rátam že miniem max. 100 Eur, tiež ide do 4tej triedy 😉

Ja mam pocit, ze tento rok som minula zatial najmenej od kedy chodia deti do skoly. U nas (4.+7.roc) teda zatial takto - skolske tasky, desiatovniky aj peracniky z minulych rokov (dcere som kupila minuly rok Topgalku v top stave na Vinted za 30e, predtym dostala tasku do 1.rocnika od babky na narodky), prezuvky budu mat slapky, co nosili v lete (papuce uz nechcu). Na telesnu som kupila synovi na Vinted nove teplaky za 5e, dcere som leginy na cvicenie kupila na jar vo vypredaji za smiesnu sumu, trická budú mat z domu co nosili v lete, vrecka maju tie isté x-rokov. Tenisky su im nejakym zazrakom este dobre, ale tie budem musiet asi v zime dokupit v Decathlone. Pomocky na Vv maju z 2/3 zachovale z minuleho roka, musim kupit len vykresy, lepidla, stetce, palety a dcere pastelky a teda este zosity a par obalov, ale to pocitam ze do 50e sa zmestime. Vacsie "palky" budu potom za pracovne zosity, druzinu, ZRPS, obedy, kruzky, tam uz clovek neusetri nijak...Ja si myslim, ze vybava sa da nakupit s rozumom, len to chce planovat a mysliet vopred. Priznavam, ze boli roky, kedy na to kapacita nebola ani u mna a proste som kupila vsetko na poslednu chvilu a ceny radsej neriesila.