icon

Majú aj vaši druháci toľko učiva a povinností?

1. máj 2025

Aj vasi druhacikovia maju tolko uciva ako moja neter? Sestra je na nervy z toho. Ma povinne citanie z toho ma vediet obsah a namalovat obrazok plus lubovolnu basnicku sa naucit. Matematika tri strany ked su prazdniny detto!! Herbar robit klasika na ktory sa ucitelka ani nepozrie. Co som sa pytala znamych maju max dve cvicenia jedno zo zakladnych predmetov..

zuzanockamt
1. máj 2025
@deti95060810

@janinah hej dnes.. a o týždeň zas...

@deti95060810 Dnes a ani o týždeň prázdniny nie sú. Najbližšie budú v júli.

diewcatqoo
1. máj 2025

Mam druhaka a vzdy maju na domacu ulohu jedno cvicenie, max 2. Vzdy sa to strieda, jeden den matika, druhy den cestina. Na vikend domace ulohy nedostavaju, na prazdniny mavaju ulohy dobrovolne. Maju kazdy den citat aspon 15 min nejaku knihu podla vlastneho vyberu, maju k tomu take zapisnicky, kde si zapisuju, kolko ktory den citali a potom maju na konci tyzdna zapisat, co sa im najviac pacilo. Ucitelka na konci tyzdna nahodne vybera niekoho, kto si svoju knizku odprezentuje pred celou triedou.
V zime chodievali december - februar raz tyzdenne na klzisko, teraz april - jun chodievaju raz tyzdenne plavat. Herbar si nerobia, ale maju take vychadzky do prirody, kde sa rozpravaju o rastlinach, zvieratach, vyrabaju v zime loje pre vtacky, chodia davat do lesa seno a zalude/gastany do krmitok a pod, chodia upratovat okolie skoly, pestuju rastliny na skolskom dvore, v triede pestuju kvety (normalne aj presadzaju a tak) a chovaju skrecka a rybicky.
Nemozem povedat krive slovo, mame super ucitelku. Jedna sa o normalnu statnu skolu, male mesto v juhomoravskom kraji. Od buduceho roka budu mat novu triednu, tak dufam, ze to nebude o dost horsie.

zabka79
1. máj 2025

Taketo ulohy sme nemali....je to moc

nikaeli
1. máj 2025

Ja to nevidím nijak dramaticky..
* má prečítať knihu (keď ju prečíta, vie predsa o čom čítala -> vie jej obsah, tam sa nemusí nič učiť. Moja dcéra bola dyskárka, v 2.roč. mala veľké problémy s čítaním, tak som jej povinné knihy čítala večer pred spaním.)
+ nakresliť obrázok 😉
+ básničku naspamäť - môj prvák sa učí každý týždeň aj dve k novému vyvodenému písmenku.
* má urobiť herbár - vyjdeš na dvor, odtrhneš sedmokrásku, púpavu, teraz je všade zádušník, skorocel,.... či čerešňový kvet - vložíš do knihy, vylisuješ, nalepíš, napíšeš názov -> naozaj je to také náročné?
* precvičovať matematiku 🙂 tri strany sú dosť, to áno. Tak si ich rozdeľte, nemusíte pri nich sedieť hodinu a počítať všetko naraz 🤷🏻‍♀️

Tvoja sestra má dve možnosti. Buď dcérke pomôže a urobí z týchto úloh zábavu alebo bude frflať. Z môjho pohľadu to ale nie je žiadna katastrofa.

zuzinka888
1. máj 2025

Zalezi od ucitelky. Aj moja takto mala. Bola vyborna ziacka a ulohy sme v 1, 2 rocniku robili sj dve hodiny kazdy jeden den. Neviem si predstavit tie deti ktorym to slo pomalsie alebo s ADHD co neposedi a neda sa mu sustredit. Ticho som zavidela kamoskam co sa s detmi ucili 20-30 minut.

autor
1. máj 2025
@viestta

Vies ako sa nas uci basnicky? 3x precita a potom si ich opakujeme v priebehu dna. Raz pri odkladani pradla do skrine, alebo ked pomaha pri veceri, cestou na autobus do skoly, alebo na prechadzke. Ani nevie ako zopakuje ju 20x a z ju vie. Nesedi nad nou hodinu a neomiela dookola. Vybrane slova podobne. Kym zide vytah dole tak si zopujeme vybrane slova po B. Kym sa spravia ranajky, tak nasobky 6. Herbar sa da spravit v ramci vychadzky, vsak staci par rastlin. Citat moze mame v kuchyni, kym ona vari veceru.
Chce to len hladat system, nie len sa stazovat.

@viestta ja sa pytam nestazujem

shee11
1. máj 2025

Za mňa sa má dieťa učiť v škole nie doma. Toto je des, potom deti nenávidia školu a k uceniu majú odpor. Treba napísať učiteľke a spýtať sa aj ostatných rodičov ako to vnímajú.
A cez prázdniny jednoznačne žiadne úlohy. Ja by som ich normálne odignorovala ! Dospelí riesia robotu cez dovolenku? Ak áno, nie je to dovolenka. Nonsens toto

autor
1. máj 2025
@shee11

Za mňa sa má dieťa učiť v škole nie doma. Toto je des, potom deti nenávidia školu a k uceniu majú odpor. Treba napísať učiteľke a spýtať sa aj ostatných rodičov ako to vnímajú.
A cez prázdniny jednoznačne žiadne úlohy. Ja by som ich normálne odignorovala ! Dospelí riesia robotu cez dovolenku? Ak áno, nie je to dovolenka. Nonsens toto

@shee11 aj sestra iz robila tak ze dodiktovala priklady. Oni uz maju individualne rodicko nie spolu cize ona ich ani nepozna kedze ani vylety sa nekonaju

shee11
1. máj 2025

Prip. Cez edupage by ich vedela osloviť.

ovaaa
1. máj 2025

Mali sme súkromnú školu, kde sa úlohy nedávali. Všetko sa urobilo v škole prípadne kto nestihol dorobil doma. Bolo na rodičoch s deťoch či si chceli niečo precvičiť navyše. Deti sa učia dosť hodín v škole a potom nemajú voľný čas na krúžky, aktivity s kamošmi či s rodičmi.

katulienkax
1. máj 2025

Ináč všetky čo vravíte že vo vyšších ročníkoch to bude ťažšie, tak ja neviem či chodíme na nejakú divnú školu ale mam pocit že staršia dcéra sa učí menej na druhom stupni ako sa učila na prvom stupni. A viaceré projekty robia s učiteľmi v škole na druhom stupni. Zato druha dcéra stvrtacka dostáva debilne projekty( nie zas nejak často ale cca raz za 2 mesiace 1) , ktoré sú vlastne projekty pre rodiča a čo som sa pýtala , robí to väčšina rodičov s detmi, deti to same nerobia. Čitateľský im tento rok nedala neviem prečo a herbár nerobili ani raz za 4 roky. Čo sa týka básničiek tak od 3 ročníka sa neučili žiadnu naspamäť . Takze áno veľa závisí od toho , aká je premotivovana učiteľka .

hopatko
1. máj 2025
@katulienkax

Ináč všetky čo vravíte že vo vyšších ročníkoch to bude ťažšie, tak ja neviem či chodíme na nejakú divnú školu ale mam pocit že staršia dcéra sa učí menej na druhom stupni ako sa učila na prvom stupni. A viaceré projekty robia s učiteľmi v škole na druhom stupni. Zato druha dcéra stvrtacka dostáva debilne projekty( nie zas nejak často ale cca raz za 2 mesiace 1) , ktoré sú vlastne projekty pre rodiča a čo som sa pýtala , robí to väčšina rodičov s detmi, deti to same nerobia. Čitateľský im tento rok nedala neviem prečo a herbár nerobili ani raz za 4 roky. Čo sa týka básničiek tak od 3 ročníka sa neučili žiadnu naspamäť . Takze áno veľa závisí od toho , aká je premotivovana učiteľka .

@katulienkax my si prave dnes robime "rozvrh" kedze do polovice maja ma syn siestak urobit 5 projektov, citatelsky formou pojmovej mapy + k tomu bezne pisomky a uz zacnu aj koncorocne... Ano, je to individualne, avsak na konikovi nezmenime ani skolsky system ani individualnu narocnost ucitelov.

zuzanaete
1. máj 2025

Nas je druhak a vacsinou netusim, co robia, lebo sa doma takmer neuci. Ulohy si robi v druzine. Jedine doma robil projekt na prvouvku. Cca raz do mesiaca sa uci nove slovicka z nj. Anglictina sa na neho nalepi uz na hodine. Ucitelka ich celkovo hodnoti, ze su cela trieda velmi sikovni a vela stihaju v skole.

evienmk
1. máj 2025

Najlepšie je, ak sa učivo priamo dieťa naučí v škole a tých domácich úloh je primerane. Pretože sa často zabúda, že dieťa potrebuje aj voľný čas, ísť von alebo sa len jednoducho pohrať s hračkami. Ako keby sme zabudli, že ide o dieťa.
Tiež súhlasím, že cez prázdniny žiadne úlohy...
Učila som niekoľko rokov na hornom stupni ZŠ a časom som pochopila, že hromadenie domácich úloh nemá veľký význam. Tí, ktorí úlohu nestihli, tak len cez prestávku mechanicky odpísali od spolužiakov, alebo ju vôbec neurobili. Skôr som uprednostňovala dať za úlohu (občas) pripraviť si nejakú zaujímavosť z daného predmetu a porozprávať o tom. Niektorí si prekvapivo prichystali ozaj zaujímavé informácie a aj viac ich to bavilo.
Možno táto diskusia pomôže učiteľom, aby vedeli dávať úlohy primerane a nepreťažovali deti ( a aj rodičov), aby rozlíšili, čo je podstatné a čo menej.

christie11
1. máj 2025

Moja je druhacka. Ulohy nemaju. Projekty a pokusy robia v skole. Ucitelka im vymysla pracovne listy, prezentovat sa ucia v skole, velakrat pracuju v skupinach. Uci ich kritickemu mysleniu, vyhladavat zdroje a informacie. Ani ucebnice si domov nenosia. Kym nie je chora,ani netusim, co preberaju. Basnicku sa ucili jednu, na Hviezdoslavov kubin. Na citanie si nosia svoje knihy a tie potom v skole prezentuju a na vytvarej k nim kreslia obrazky. Ak je niekto slabsi, napise ucitelka danemu rodicovi na edupage, co si ma dieta precvicit. Ja som spokojna, su rodicia, co im chybaju ulohy. Moja ma cas byt teraz vonku, hrat sa,chodit ku kamaratom, cvici na klaviri, tvori a vymysla svoje veci. Realne su to dve hodiny volneho casu, potom je vecera, sprcha, zahrame si spolocensku hru, cita si a ide spat. Neviem si predstavit, ze by som sa s nou mala este ucit. My rodicia si tiez nenosime pracu domov. A ak ano, tak je take zamestnanie dost blbe.
Ked je doma chora a pripravuje sa doma, zabera nam vypracovanie uloh max. 30 minut. V skole sa ucia vela formou hry, vidno, ze ucitelka im stale vymysla nieco nove. A ano, maju aj problemovych ziakov. Je to obycajna dedinska skola. Druhaci su este male deti, mali by mat cas na hru a vlastne zaujmy.

zuzana76
1. máj 2025

Ono je vsetko tak velmi individualne. Ja by som rozdelila deti do troch skupin: deti sikovne, ktore ulohy nepotrebuju, vsetko im ide prirodzene, su rychle, rychlo sa ucia, maju dobre znamky. Druha skupina deti makači, tí, čo sice nie su az takí sikovní, ale pracou navyse dobehnu tu prvu skupinu, kludne mozu byt aj cistí jednotkari, ale maju to vydrete. Tretia skupina: tí, co pracuju a robia len to najnutnejsie, nemusia to byt vzdy iba deti slabe, mozno skor lenive, takisto aj rodicia, ktorým sa nechce venovat detom, preferuju pohodový stýl. Takisto su aj rozne typy ucitelov: ti, co davaju vela uloh, lebo, aby to deti mali poriadne precvicene, ti co davaju tak akurat, takí co nedavaju vobec. Najhorsie je ked sa stretnu uplne inak naladene protipoly. Velmi aktivny premotivovaný ucitel a dieta a rodic pohodak. Alebo naopak: ucitel pohodak a premotivovaný rodic a sikovne dieta, ktoremu nestaci, to co je v skole a zda sa mu to malo. Preto su aj na ulohy rozne nazory. V konecnom dosledku sa neskor prejavi ten rozdiel. Deti, ktore mozno najskor nepracovali a potom budu chciet ist na gymnazium atd... budu mat problem. nemozno ani povedat, ze treba zdravy stred, pretoze kazde dieta potrebuje nieco ine. vzdelavanie by malo byt personalizovane. Ale to by islo, ak by bolo na jednu ucitelku 5 deti.

zuzana76
1. máj 2025

A preto je ulohou rodica v takomto masovom vzdelavani, ustrazit si, ako je na tom jeho dieta a v pripade pottreby zabezpecit doucovanie, alebo sa dietatu venovat doma viac. podporit ho v tom, co ho bavi a a dostat ho na prijatelnu uroven z toho, kde ma problemy.

zuzana76
1. máj 2025

Preto ani nie je znamka ako znamka, ine by to bolo, keby boli v kazdom rocniku porovnavacie celonarodne skusky a tam by bolo vidno, ako na tom presne to dane dieta je.

miniminka
1. máj 2025

Ja len pridám našu skúsenosť. Keď bola dcéra štvrtáčka, na jednej hodine vlastivedy napísali 8 písomiek🙈 fakt nežartujem. Pani učiteľka, ktorá ich učila, je moja kolegyňa 😀A najlepšie na tom bolo, že od februára do konca mája dostala 2 známky a potom na začiatku júna jej tri dni po sebe prišlo po 7 známok. To boli známky vlastne z písomiek starých aj 3 mesiace. Ja som bola na prášky, bola som si to vykomunikovat. Argument bol, že nestíhala písomky opravovať. Žiaci však nemali dostatok času na opravu známok.

kp7333
1. máj 2025

2.rocnik je najlahsi na 1.stupni. Treti je omnoho tazsi - vybrane slova, nasobilka. Vo stvrtom je tazka vlastiveda a prirodoveda. Mnozstvo uloh zavisi aj od ucitelky. Ale je dobre, ze sa ucia basnicky, trenuju si pamat do vyssich rocnikov. Co sa tyka herbara, to je este lahky projekt, ktory deti dokazu zvladnut aj bez pomoci rodicov. Pridu aj tazsie projekty, kde bude rodic zapojeny viac. S tymi sa prilis nestotoznujem.

kristiii
1. máj 2025

Aj môj robil taký " primitívny" herbár, čitateľský nie, ale mali triednu súťaž v čítaní, vždy, keď prečítal knižku, tak napísal pár viet a odprezentoval to, básničky sa učil tiež pravidelne..čo ja viem, mne to prišlo celkom v pohode. Jedine, čo ma vedelo vytočiť, boli projekty 😅

rayla
1. máj 2025

Záleží od toho, čo z toho dieťaťa chce mať.. nejdem ti ani písať, koľko hodín som sa ucievala ja so synom na prvom stupni🥴.. tiež som bývala už hotová, cez víkend sme častejšie nechodili ako chodili niekam.. kopa môjho času a všetko som si pekne zopakovala aj ja po tých rokoch😁..ale vzhľadom na tie vedomosti, čo dostal a na tú kopu môjho investovaného času, sa dostal na osemročné gymnázium..A učíme sa ďalej, robíme projekty, výskumy a neviem čo.. takže sa musite zariadiť: keď vám stacia trojky, nemusíte tomu dávať toľko..ale keď chcete dobré známky a z toho decka nieco vykresať, musíte sa s ním učiť.. 🤷

sisska96
1. máj 2025

Však chodí do školy. Čo by mal robiť? Doma leňošiť pred mobilom?

shee11
1. máj 2025
@rayla

Záleží od toho, čo z toho dieťaťa chce mať.. nejdem ti ani písať, koľko hodín som sa ucievala ja so synom na prvom stupni🥴.. tiež som bývala už hotová, cez víkend sme častejšie nechodili ako chodili niekam.. kopa môjho času a všetko som si pekne zopakovala aj ja po tých rokoch😁..ale vzhľadom na tie vedomosti, čo dostal a na tú kopu môjho investovaného času, sa dostal na osemročné gymnázium..A učíme sa ďalej, robíme projekty, výskumy a neviem čo.. takže sa musite zariadiť: keď vám stacia trojky, nemusíte tomu dávať toľko..ale keď chcete dobré známky a z toho decka nieco vykresať, musíte sa s ním učiť.. 🤷

@rayla s týmto až tak nesúhlasím, život ( detstvo ) nemá byť iba o učení a drine. Najdôležitejšie je mať balans, zdravý vývoj. Je to najmä o motivacií, nie o rodičovi, ktorý sa s ním učí ( načo??) . Veľakrát dieťa, ktoré vyštudovalo priemernú štátnu v základku, vďaka vnútornej motivacií vyštuduje ťažkú SŠ alebo VŠ, lebo chce.

sisska96
1. máj 2025
@rayla

@rayla so mnou sa moc neučili, bola som samostatná a mám vyštudovanú náročnú VŠ

euka210
1. máj 2025

Premotivovana ucka a narocna. Nase ucky na prazdniny nedavaju ziadne ulohy. Herbare som robila aj ja s nasimi, ale neviem ci uz v 2.roc...skor 3-4roc.10 listov alebo rastlin.
Bezne za DU maju Sj 1 cvicenie, mat 1-2 z PZ, niekedy len dokoncit kto nestihol. Povinne citanie nastastie nasi nemali 🙏

autor
2. máj 2025
@euka210

Premotivovana ucka a narocna. Nase ucky na prazdniny nedavaju ziadne ulohy. Herbare som robila aj ja s nasimi, ale neviem ci uz v 2.roc...skor 3-4roc.10 listov alebo rastlin.
Bezne za DU maju Sj 1 cvicenie, mat 1-2 z PZ, niekedy len dokoncit kto nestihol. Povinne citanie nastastie nasi nemali 🙏

@euka210 ano aj mne sa to zda moc .. niz dam precitat segre a na dalsi rok sa bud ozve alebo…

rayla
2. máj 2025
@shee11

@rayla s týmto až tak nesúhlasím, život ( detstvo ) nemá byť iba o učení a drine. Najdôležitejšie je mať balans, zdravý vývoj. Je to najmä o motivacií, nie o rodičovi, ktorý sa s ním učí ( načo??) . Veľakrát dieťa, ktoré vyštudovalo priemernú štátnu v základku, vďaka vnútornej motivacií vyštuduje ťažkú SŠ alebo VŠ, lebo chce.

@shee11 Ja ti neviem... ja som študovala teda dávno, ale nemám pocit, že sme toho mali menej..svoju starú knižku dejepisu ešte mám doma a teda má dvojnásobný objem ako ten učebnicový plátok, čo majú dnes..a aj sme chodili von, aj detstvo si užili. Tu mám skôr pocit, že deckam sa učiť proste nechce.. málokedy je, že dieťa príde domov a samo sa vrhne na úlohy, aby mohlo ísť von...A teda ja si pamätám, že aj so mnou sa mama učila, keď som bola malá, hlavne to písanie a čítanie.. to sa nedá, aby si doma nezopakovali, pisavali sme aj na " necisto" a potom prepisovali do zošitov..

rayla
2. máj 2025
@sisska96

@rayla so mnou sa moc neučili, bola som samostatná a mám vyštudovanú náročnú VŠ

@sisska96 Veď to je v poriadku, nie každý je ako ty, tak neviem, čo si tým chcela povedať: či od vás nič nechceli, tak si nemusela, alebo si bola taká šikovná...

lucia147852
2. máj 2025
@rayla

@rayla a potom v 30 tu máme vyhoretych ľudí. Život má byť zdravý balans a nie len drina.