icon

Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?

kashina
23. sep 2016

Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.

Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.

Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...

Co si o tom myslite?

Vdaka.

kp7333
23. sep 2016

@simca06022011 ale urobi, ak k tomu bude od zaciatku vedeny. Na prvom stupni ZS by sa deti okrem citania, pisania a pocitania mali naucit porozumiet citanemu alebo prednesenemu textu, vediet ho prerozpravat vlastnymi slovami, vytrhnut z neho to najdolezitejsie a zapisat si to v jednoduchej forme. A samozrejme sa to potom naucit a prezentovat pred triedou a pred ucitelkou. S tymito zakladmi potom lahsie zvladne zlozitejsie predmety na druhom stupni, ci vo vyssich stupnoch vzdelavania.

desszi
23. sep 2016

@kashina dufam, ze som dobre pochopila, co myslis, ja mam tiez na mnoho veci iny pohlad. Faktom je, ze ucebne osnovy zmenit nemozes, zial nase deti este musia ist so systemom znamkovania (s ktorym mimochodom nesuhlasim), lebo len na zaklade neho sa mozu dostat na tu skolu, ktoru by chceli studovat. Ja povazujem memorovanie za zabijaka kreativity. Memorovanie neposkytuje cas na rozmyslanie, na zamyslanie sa. Myslim si, ze je to v ramci celeho skolskeho systemu cielene, mozno sa mylim, ale citim to tak. Aj ked my sme si uz vedome toho, ze mnoho veci je v ucebnych osnovach uplne zbytocnych, dokonca nepravdivych a zavadzajucich, nemozes povedat dietatu, ze sa to nenauc. Ale! Mozes povedat svojmu dietatu inu verziu, pozriet si s nim iny dokument, precitat iny nazor z druhej strany a rozsirit tak svojmu dietatu obzor a predebatovat to s nim, opytat sa na jeho nazor a vlastne mu posunut inu informaciu. Mozno ju nevyuzije prave vtedy, ale casom mozno spravi referat s inym obsahom ako standardnym a predostrie ho. Ak je ucitel rozumny, otvori diskusiu. Ak je systemovy blbec, je mozne ze tvoje dieta dostane zlu znamku. Ale ja vidim vo svojom okoli mnoho ucitelov, ktori su skveli a akceptuju aj ine nazory. Musis aj ty toho ucitela odhadnut. Ak si myslis, zeby bol pristupny inym temam, predebatuj to s nim, ak nemas z neho ten pocit, rozsiruj svojmu dietatu obzor ty, samozrejme veku primeranym sposobom. Takto nebude z Tvojho dietata ovca.

bonnie1
23. sep 2016

@desszi pokial viem prima sa na zaklade prijimaciek. znovu vysoka skola by mala byt pre najlepsich. vsade sa znamkuje. ked sa chces dostat na nejaku svetovu univerzitu musis makat celu strednu.. podla mna naj na hodnotenie je testovanie s percentami. to jemoj nazor iba

kashina
autor
23. sep 2016

@igor211 Nikdy nespochybnujem ucitela pred dietatom.

kp7333
23. sep 2016

@dominika6 ano, nase deti sa ucia hlavne mesta vsetkych statov, nazvy riek, pohori a pod. Aj my sme sa to ucili. Ruku na srdce, kolko si z toho pamatas? Uz niekolko rokov pracujem v nadnarodnych korporaciach a prichadzam do kontaktu s mnohymi kulturami od ameriky, napriec europou, aziou az po australiu. A poviem ti, ze co sa tyka prezentacnych zrucnosti,analytickeho a logickeho myslenia, schopnosti spajat fakty a hladat medzi nimi suvislosti, tak kolegovia z ameriky, ci niektorych krajin zapadnej europy su daleko pred nami. Nechcem pausalizovat, lebo vsade sa najdu lepsi aj horsi, ale ich skolsky system produkuje ludi daleko lepsie pripravenych do praxe a kazdodenneho zivota. A fakt sa neucia hlavne mesta vsetkych krajin sveta - ich odpoved na nasu otazku je: a naco by nam to tak bolo? A naco je to nam? Ak nechces ist sutazit do nejakeho trapneho televizneho kvizu, tak nanic. Nehovoriac o tom, ze na rozdielmod nas vedia slobodne vyjadrit svoj nazor a slusne diskutovat, lebo aj to ich ucia v skole.

kashina
autor
23. sep 2016

@kp7333 toto je moja skusenost z pracovneho sveta

pes123456
23. sep 2016

@desszi čo nepravdivé a zavádzajúce sa učia v škole konkrétne?

dominika6
23. sep 2016

@kp7333 vymenované vlohy tvojich cezpoľných kolegov -klientov,majú aj slováci,len pointa je v tom,čo sa na každého v škole nalepí viac a čoho menej..čiže ja hovorím len to,že nieje na chybe vždy systém,osnova alebo učiteľ,ale aj dieťa,či dokáže spracovať tieto informácie,zapamätať si ich a byť v tom dobrý...ked nie tak potom nech si píše ako český žandár a učí sa to naspamäť..... 😀..
takže naše deti sa učia všetko o svete a je to na dieťati či to dokáže aj spracovať do budúcna alebo amici sa neučia nič,iba debatiť,vyjednávať a učí ich len sám život s tým že skúsenosti a vedomosti zbierajú za pochodu...

desszi
23. sep 2016

@pes123456 napriklad dejiny, niektore veci z fyziky a iste su aj ine oblasti

desszi
23. sep 2016

@bonnie1 ja neviem co sa konkretne teraz berie do uvahy, ked sa prijima na stredne ci vysoke skoly, este sa tym nemusim prilis zaoberat, v kazdom pripade znamky su zrejme stale dolezite. Testovanie je v celku pozitivna vec, s tym suhlasim, (pokial jej cielom nie je dokazat, ze dieta nic nevie, lebo ved otazky mozu byt postavene vselijako).

sardinka336
23. sep 2016

@desszi nepravdive dejiny? kočky keby ste boli konkretnejšie...ako z chlpatej deky to z vas ide...aku nepravdivu informaciu si našla v tom čo sa tvoje dieta učilo...
lebo toto je asi take tvrdenie ze jedna pani povedala...

stanulienkat
23. sep 2016

@lubi40 jasne, ze som nechcela pausalizovat. Ale mam to opakovane z 1. ruky. Clovek, co tu na SK prepadal z matiky, v USA bol excelentny a poznam dalsich ludi s podobnou skusenostou. Samozrejme zalezi aj od inych faktorov.

pes123456
23. sep 2016

@desszi pár mýtov sa na dejepise objaví no väčšina učiteľov (hl. mladých) ich dnes už vyvracia
ale daj niečo konkrétne zatiaľ kecáš iba do vetra
Len prosím ťa nezadri nič o Tisovi alebo Hitlerovi lebo to by ani vtipné nebolo

sardinka336
23. sep 2016

@stanulienkat ved tam mozeš maturovat aj so štrikovania...a ked ich tak obdivuju tak teda ktora univerzita je tam zadarmo??? Ved spoplatnime VŠ plus dajme štipendia pre fakt dobrých študentov a uvidime, hned sa nam to preriedi. Len to sa budu ludia stavat na zadne...ked počuju slovo platit. Tam sa uz pri narodení dietata začina sporiť na študia ak sa da, študentske pozičky atd..

kp7333
23. sep 2016

@dominika6 spominane "vlohy" mojich kolegov zijucich v inych krajinach pripadne na inych kontinentoch su v skutocnosti tvrdo natrenovane zrucnosti, ku ktorym ich viedli uz od skolky. A poznam len malo Slovakov, ktori sa s nimi mozu porovnavat - a ti bud studovali v zahranici alebo sa to krvopotne naucili pocas praxe, rozhodne neprisli takto podkuti zo slovenskych skol, ktore vedu deti k stadovitosti a priemernosti. Nase deti sa ucia kopec teorie, ale chybaju im prakticke zaklady do zivota - napr. Kolki absolventi strednych skol si vedia vyratat urok, napisat zivotopis za ktory sa nemusia hanbit pred zamestnavatelom, aka je ich priprava na pracovny pohovor? To su zakladne veci, ktorymi by sa v skole mali zaoberat.

alaguema
23. sep 2016

@kp7333 ruku na srdce? Veľa si z toho pamätám a veľa z toho som mala to šťastie vidieť na vlastné oči a poznať pozadie a históriu miest, ktoré som navštívila, môj zážitok prenieslo do úplne inej roviny, ako keby som pozerala na niečo, o čom nemám ani šajnu. Pre niekoho je to nič, pre niekoho sú tieto zážitky kúsky mozaiky, ktoré tvoria ten ozajstný život. Muklovať pre nadnárodné korporácie je dnes na Slovensku strašne in. Byť pripravený pre prax je takmer dôležitejšie, než byť pripravený pre samotný život a pochopenie o čom vlastne je. Máš pravdu, pre tých ľudí je to zbytočné. Iba by ich to odvádzalo od ich práce pre korporácie a korporátny systém toto naozaj nepotrebuje 😉
Mimochodom, moju dcéru zemepis fascinuje, pozná názvy riek a pohorí, lebo o nich rada číta a napriek tomu nemá žiadny problém hľadať súvislosti, ani spájať fakty. Jedno druhé nevylučuje. Práve naopak - čím šírší záber, tým väčší predpoklad, že tie fakt spojíš správne.

stellina1982
23. sep 2016

Rodic ma pravo sa pytat a ucitel je povinny odpovedat ! ALE zaroven vsak ucitel sa musi riadit ucebnymi osnavami ktore ma schvalene dana skola.dalej ucebne osnovy su schvalene ministerstvom skolstva a podla nich sa uci na vsetkych (normalnych zakladnych )skolach rovnako .lebo su aj skoly mobtessori.sukromne.specialne a pod.a tie maju ine osnovy.Dalej ked su schvalene osnovy ucitel si rozpracovava ucebne plany ktore opat schvaluje riaditel skoly.uceb.plany su napasovane presne na ucebnice ktore dana skola ma.napr.1.roc.maju dva rozne slabik.cize ba jednej skole sa ucia pis.A na druhej to moze byt pismeno O ale zaverom a vysledkom bude ze vsetky deti budu poznat vsetky pismena abecedy.co tym chcem povedat je ze osnovy a plany nepustia a kazdy ucitel si musi oducit tak ako to stanovilo ministerstvo v osnovach.ci to uz logiku dava alebo ci sa to niekedy ziakovi zide alebo nie.proste papier nepusti a moze sa ucitel aj rodic na hlavu postavit 🙂 tot nase skolstvo.takze ako rodic sa kludne pytaj ako ucitelka som ti to prave objasnila 🙂

emilia25
23. sep 2016

Vela zalezi aj od skoly konkretnej napriklad u nas je syn 2 rocniku ziadne nove predmety im nepribudli co som velmi rada ze ich az tak brutal nezatazuju.ale v druhej skole som uz zazila aj take ze prvaci uz mali anglictinu a slovicka ktore sa mali naucit a co si myslite ako ho ten rodic nauci ked sam to nevie.proste cele zle zle hned na zaciatku pocitace to je sice super ale na co v druhom rocniku ked dieta ledva zvlada pisat citat pocitat.ja som fakt velmi spokojna s nasou zs.

malabiba
23. sep 2016

@kashina neodvazim sa hodnotit ziadne povolanie, ktore som sama nerobila...ak napr. mi je neprijemna predavacka v potravinach, zamestnanec v banke, lekar, ci kurier...nejdem im povedat, ze svoju pracu robia zle...nabuduce sa im vyhnem...ked ma velmi nastvu mozem sa stazovat napr. obchodnej komore...v skolach to tak mozne nie je, lebo viac ucitelov, lebo kamarati...dnes si rodicia myslia, ze sa rozumeju tomu ako ucit deti, prezentuju svoje nazory detom, deti celkovo stracaju respekt pred vzdelanim...najlepsie by bolo, keby uz ani nemuseli nic pisat a nedajboze sa nieco aj naucit, ved vsetko je na internete a ucit sa mozu aj online...ale...pisanim poznamok spracovavaju text, uz je tam prva pamatova stopa, memorovanim si cvicia mozog a spajaju suvislosti medzi informaciami...je to velmi dolezite, ani tebe vo firme by nik netoleroval odborne nevedomosti a ako a kde si to ma dieta natrenovat...boze, nechcem sa zastavat ucitelov, ale uz kazdy rodic by mal "svoje" poziadavky, ako na trhu...by ma trafil slak nie z deti, ale z rodicov, esteze sa venujem vzdelavaniu dospelych

malabiba
23. sep 2016

@kp7333 velmi to zovseobecnujes, pausalizujes...pracujes v nadnarodnej spolocnosti a si uz zvyknuta na ich kulturu...ale...maju sa deti ucit tak, aby uspeli v zahranici? aby sa vedeli prisposobovat ich kulturam? poviem ti, ze americania su taki aki su preto, ze sa im vsetci prisposobuju...zazila som ich a prave oni mi prisli ako stado, vsetci za vlast, a ano prejavovali nahlas svoje nazory a emocie, az som bola rada, ze cela tour s nimi skoncila...stretavam sa s tym aj u nas - nas clovek sa zamestna v nadnarodnej spolocnosti a ak tam vydrzi, tak doslova strati dusu, vtlacia mu svoje nazory, a aj ked je v top manazmente, je iba kuskom linky...dokonca maju svoje sports day, party, meeteng aj vo volnom case a to nase slovenske je uplne prec...stracaju sa remesla, deti si nevazia Slovensko, vsetci chcu zit v zahranici....a zacina to uz kdesi v detstve rodicmi

lucinka511
23. sep 2016

@dominika6 ale na to ze amici sa nic neucia ako pises.nepoznam jedinu firmu kt by mohla konkurivat tym americkym.resp kde na sk ti daju zarobit ak nie v nandnrodnych a prevazne americkych firmach?Moc zibseobecnujes a sama si nenstudovala v amerike.mozno si sa ani so ziadnym amikom nikdy nestretla.

sardinka336
23. sep 2016

@lucinka511 aaale ,,serem,, ti ja na nadnarodne firmy!! Pre nich sme nič aj keby si mala ,,desat titulov,, mala som tu čest byt s ludmi z IBMky....za tie peniaze tam stratili zivot, volny čas, nervy, novodobí otroci. Tu sa mamičky trasu ze su znamky...tam svojho času taktiez kazdy zamestnanec dostaval ,,znamku,,.
Kašlime na to. Ja furt hovorim deťom budte lekari...tam su prachy 😀

meluela
23. sep 2016

@kashina zial velka cast uciteliek su zakompexovane obmedzene osobky deformovane prostredim v ktorom uz nejaky ten rok funguju, ostatni maju zasa zviazane ruky debilnym systemom a nadriadenymi .. podla mna na beznej skole bez sance cokolvek z pozicie rodica zmenit ak nie je vola na druhej strane

kashina
autor
23. sep 2016

@malabiba kde som hodnotila nejake povolanie, ci konkretne povolanie ucitela? kde som planovala ist povedat niekomu, ze robi svoju pracu zle? ako vies, ze vystupujem (pred detmi) s despektom voci ucitelom? kde som napisala, ze nemaju nic pisat?

mechanickym opisovanim si najviac akurat tak cvicia pismo / motoriku a trpezlivost, mozes 100x spracovat text opisanim a pritom to robit uplne mechanicky, mozes sa ho 100x nabiflit a aj tak si ho nebudes pamatat, do tvojho mozgu nemusi preniknut nic (mozno okrem frustracie a demotivacie zo vzdelania) - podotykam, ze sa bavime o 1. stupni, kde sa deti ucia absolutne zaklady gramotnosti a mali by si budovat vztah a nadsenie pre vzdelavanie ... avsak nevravim, ze to plati len pre 1.st, plati to vseobecne, ale pre 1.stupen to je extra signifikantne

danusskaaa
23. sep 2016

Ak máš nejaký problém, či návrh treba to riešiť! Nie však s triedou ale s vyučujúcim daného predmetu o ktorom je reč! Záleží od toho ako sa to povie.. Či ako návrh k zlepšeniu, či ako buzeracia!!! Bohužiaľ, ak do systému školstva nevidíš z pohľadu učiteľa tak pozor na návrhy!!! Ver či nie ale skoro každý učiteľ by chcel toho zmeniť veľa, ale bohužiaľ papiere nepustia ☹ stále je u nas veľa problémov z vedením školy a učiteľ sa mu prispôsobiť ako v hociktorej inej firme. Nemôže robiť len to čo chcú iní... Hlavne sama si písala, že tá niekto kontroluje- áno kontroluje šéf (nadriadení) ale asi nikto nepride z "ulice" ti hovoriť čo más a čo nemáš robiť!!! Postavenie učiteľa je v tomto veľmi zle, lebo každý rodič si myslí, že by to robil lepšie lebo vie čo jeho dieťa potrebuje. Avšak učiteľ má viac žiakov a to čo sa niektorým páči, pre iných môže byť otrasne!!! Rôznorodosť robí to, že sa človek musí naučiť aj prispôsobovať! Hlavne všetko prezentovať vo vzájomnej úcte a nechať si vysvetliť veci aj s iného pohľadu. Ja osobne som rada ak niekto príde s nápadom, ale po skúsenostiach viem aj to, že často sú nesplniteľne ☹

kashina
autor
23. sep 2016

@sardinka336 ty si ucitelka?

sardinka336
23. sep 2016

vztah a nadšenie pre niečo je jedna vec - rýchlo vyprchá. Zvyšok je cieleny zaujem, prinutenie sa, drina, prekonavanie aj nechute k niečomu...nehovorim, ze to ma byt cele o prekonavani, ale myslieť si ze stači len nadšenie je velmi naivne.
Preto z talentovaných detí bývaju deti priemerné a z priemerných možu byť deti uspešne...
taky huslista Karvay trenuje hodiny denne, športovci detto...keby čakali na to či sa im chce, bude chciet alebo kedy pride to spravne nadšenie tak nič nedosiahnu. Tak je to aj v učeni. Prvotna motivacia je dolezita, ale nesmie ostat len pri nej, treba sa naučiť aj prekonavat prekazky.

papricka33
23. sep 2016

@kashina vieš, myslím, ze okrem toho, ze si učiteľ môže zasadnúť na tvoje dieťa s tým nic neurobis ☹ Učiteľ sa buď chce alebo nechce rozvíjať, vzdelávať... Môžeš ponúknuť nejaké ozivenie hodín, exkurziu, kde by si sa ponúkla ako dozor... Prezentáciu niečoho zaujímavého... jednoducho reálne pomôcť pri procese edukácie. A potom samozrejme doplniť dieťaťu to, čo nedostane v škole... Ja po mojich skúsenostiach iné východisko nevidím ☹

kashina
autor
23. sep 2016

@danusskaaa no nie uplne z ulice, ale pride audit a ten sa rype v robote, aj ked nie je odbornik, a zistuje ci procesy su dobre nastavene, ci funguju, ci ich dodrziavam a ci sa daju niekde aj vylepsit, chodi kazdy rok

papricka33
23. sep 2016

@sardinka336 hej, plastickí 😉