Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?
Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.
Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.
Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...
Co si o tom myslite?
Vdaka.
@kashina mozno tvoje dieta chodi malo chodit do skoly pre nadane deti. Bohuzial sa mu ucitelka nemoze venovat inac ako ostatnym detom a vysledok potom je, ze sa dieta nudi.
Ak skolu nemozes (nechces) zmenit, musis ho rozvijat dalej, dnes je milion moznosti o webu, cez knihy az po rozne hry.
@chantall005 vsetko nas nejako formuje, ale ide o to ako, a ci najlepsie ako sa da, hoci zase nechcem idealizovat a snivat, chcem len normalne moderne vzdelavanie, ktore bude u dietata rozvyjat jeho prirodzene talenty, bude ho ucit ZMYSLUPLNE na sebe makat, nebude ho deptat a nachytavat na chybach (to sa robi bezne), bude brat chyby ako potencial pre rozvoj a nie kardinalny omyl
@esther03 raz dávno som počula, že dcéry majú byť "rozmaznavane". Určite je tu viac žien, ktoré v detstve nemuseli "nič" robiť a teraz ako dospelé sú normálne starostlivé matky.
Dieťa robí to, čo ho nebaví. Chodí každý deň do školy, tak ako ty do práce. Ty máš ešte jednu výhodu, môžeš si vybrať obor, ktorý chceš a v rámci neho aj zamestnávateľa (je mi jasné, že nie vždy). Ty sa sťažujes, že po práci ta čaká doma druhá sichta. Načo to robiť aj dieťaťu? A v konečnom dôsledku aj ty budeš mať cca 1/2 až hodinku k dobru (keď sa s ním neučís + nepíšeš du), o usetrenych nervoch ani nehovorím. 😊
@moni73 byt starostlivou matkou nevylucuje to, ze ma niektore veci doma nebavia...Prave preto, ze som starostliva ich robim, aj ked ma nebavia 🙂 Ja sa nestazujem, ze ma caka druha sichta s muzom si povinnosti delime, ale zas opakujem mam iste povinnosti, ktore musim spravit ci sa mi to paci alebo nie, ci ma bavia alebo nie...Toto caka v dospelosti kazde dieta a cim skor pochopi, ze musi aj to co ho nebavi, tym lepsie. Co sa tyka Du neviem posudit ako je to teraz s dcerou som sa nikdy ucit nemusela, robila to sama lebo ju to bavilo. Syn este nie je skolak, ale zo skolky si ulohy nosime (ma speci skolku), i ked nie take narocne. Ale ver mi, ze nie vzdy sa mu ich chce robit, ale ja viem posudit, ze ak by ich nerobil, neposunieme sa tam kam potrebujeme. Na to som tu ja, aby som predvidala. Predsa len mam viac skusenosti ako moje dieta.
@celasapremenim školy, ktoré spomínaš sú vyložene zamerané na výkon. Sú dobré? Majú dobré výsledky.
@esther03 sme sa nepochopili. Jasne, ze väčšinu žien nebaví variť, upratovať, žehliť atď. Ale veľká, prevelka väčšina to robí (odhliadnuc od toho, či sa delia s mužom. Je to nepodstatné, lebo zvyčajne ani toho muža to nebavi). Dá sa na to pozrieť z dvoch strán:
- Robia to, lebo to pokladajú za potrebné, vidia zmysel svojej činnosti. (toto sa o dú nedá povedať, v podstate ani o chodenie do školy - hovorím o pochopení deťmi)
- Aj veľká prevelka väčšina tých, čo v detstve prstom nepohli sa stará o rodinu rovnako dobre
Neviem ci existuje nejaký relevantný výskum, ale v mojom okolí je to takto.
@tortelinka
To bol len priklad prvy co ma napadol
Pochopila som, kam smerujú tvoje otázky. Ja zatiaľ neviem odpovedať z osobnej skúsenosti, pretože starší syn je zatiaľ škôlkarik. Ale tiež sme sa rozhodli pre alternatívnu škôlku a pravdepodobne neskôr aj školu. Myslím si, že celkovo školský systém na Slovensku nie je správne nastavený, a učitelia sú nim naozaj pevne zviazaný. Ubíja nadšenie a vnútornú motiváciu detí, ich výnimočnosť, originalitu. Ja si nepamätám za celé štúdium ZŠ a SŠ nejaký väčší priestor na vyjadrenie svojho názoru, vlastné objavy, skôr to bolo len memorovanie bez hľadania súvislostí, zapisovanie myšlienok pedagóga, ktorý rozpráva a deti len ticho a poslušne zapisujú. Niektoré širšie súvislosti mi často dochádzajú až teraz 😀 Často boli otázky vnímané ako zdržiavanie učiteľa, vyjadrovanie vlastných názorov ako drzosť. Myslím, že dnes je to stále dosť podobné. A navyše tento spôsob vzdelávania je v protiklade s požiadavkami, ktoré sú neskôr očakávané v zamestnaní. V škole ste vedení k tomu, že máte ticho sedieť a počúvať, veľmi nevytŕčať a odrazu sa od vás očakáva samostatnosť v myslení, kreatívne nápady, vlastné názory, prezentácia vlastnej osoby.
S týmto však samotní učitelia neurobia nič. Myslím si, že ak sa má niečo zmeniť, tak iniciatíva musí vyjsť práve od rodičov.
@warholette myslela som, že hovoríme o Slovensku
@dominika6 ok, ale aj tak nerozumiem čo si tým chcela povedať
@moni73 ale tiez nie je odpoved na vsetko 😉 Ja sa nechcem hadat, mne tato diskusia pride ako zabomysia vojna. Ja nikomu jeho nazor neberiem. Kazdy ma na neho pravo.
A mimochodom: nie nebudem verit jednemu lekarovi, ale to neznamena, ze budem vert vsetkemu co mi povie ujo gugl.
Budem verit 2-3,4 dalsim realnym lekarom...
A ci mi vadi pristup k info? Co tam spolocne s touto temou? Cely ten moj prispevok bol mysleny ako nadsadzka, nic viac nic menej. Neberiem internet ako jediny zdroj mojich informacii a tiez neverim vsetkemu co sa na nom docitam...
@sam2 ok. Ani ja predsa neverim vsetkemu, co na nete precitam, ale som velmi rada, ze ho vobec citat mozem. A tych dalsich lekarov budem hladat cez znamych ale urcite aj cez google + recenzie. Ty si napisala, ze niekto pride k lekarovi a povie : "na nete som cital..." To je pre mna dokaz, ze ludia sa chcu ucit, chcu vediet. Porovnavaju informacie z roznych zdrojov. Ja v tom skratka vidim pozitiva. Ps tiez sa nechcem hadat🌹
@moni73 vsak jasne, aj ja som rada ze mam pristup k info. Len som to myslela proste tak, ze dnes si mnoho ludi mysli, ze viac vie internet ako studovany lekar (mozes to vidiet aj tu na MK)...a takto sa v mnoho krat siria dezinformacie. Nie kazdy vie citat s porozumenim a vyselektovat si co moze byt pravda a co je blud 😊
A co sa tyka temy ktora bola zalozena, tak ja suhlasim asi s kazdym taborom. Lebo kazda mate v niecom pravdu a v niecom zasa nie 🙈
A celkovo si myslim, ze to je dobra tema, len keby sme sa vedeli rozpravat bez utocenia a obhajovania si svojej pravdy ako jedinej tej spravne 😊
@loginexistuje a podla teba ucitelia neplatia dane? Pozri, nejdem obhajovat system, nie je aky. Skolstvo slo do kytek pri prvej reforme, ale treba si uvedomit, ze rodic nie je zakaznik. V skolstve rodicia neplatia, teda nie su zakaznici. Ak mi chces oponovat, ze platite rodicovsky prispevok a za pracovne zosity, neberiem. Nuz teda, ja by som si nedovolila kecat do prace nikomu, ktoreho pracu detailne nepoznam. Ani doktorom, ani informatikom, ani navrharom ani nikomu. To len falosny pocit, ze ucitelia su plateni z mojich dani, tak im mozem kecat do roboty. Aj politici a policajti ci vojsko je platene z dani. A tam im tiez nejde ziadna mamicka kecat do roboty. Tak sa nad tym zamysli.
@jajka257 ja si myslim, ze spatna vazba rodica (lebo prvacik-druhacik da asi tazko spatnu vazbu) je dolezita. S tymto s mamickami suhlsim. Mala by fungovat komunikacia rodic-ucitel. Ale samozrejme je rozdiel ci podane ako rozumna, inteligentna argumentacia a postreh so snahou najst kompromis a zistit ako to funguje a ci sa to da alebo neda a je rozdiel ked tam pride rodic s patentom na rozum a doslova si mysli, ze je mudrejsi a zvladol by to lepsie ako samotny ucitel.
Diskusie a nove postrehy, napady ci pohlady na tu istu vec dvoma ludmi mozu tychto ludi posuvat dopredu a pomahaju im rast. Mozno keby si toto ucitelia uvedomili a nebrali kazdy jeden postreh ako utok na svoju osobu, obom stranam by sa dychalo lahsie.
Ja sa snazim pochopit obe strany 😊
@sam2 Raz som bola za kamosom v robote. Je ucitel a kecali sme na chodbe pri zborovni. Prebrali sme co bolo potrebne a na druhy den mi hovori, ze mi ta zavidel cely ucitelsky zbor 😀. Ja, ze co? No, mysleli si, ze si mamicka nejakeho dietata a ze aj oni by chceli taku zovialnu mamicku, bo za nimi zvycajne chodia mamicky nastvane alebo premudrele a ich dieta je maly Boh 😝
@sam2 ale ved ano, diskusia, len v skolstve ide kazda diskusia do kytek. Ty prides za ucitelom, on ta vypocuje, uzna. Ide za riaditelom a ten ta posle do kelu. Poznam doverne z vlastnych skusenosti ako ucitel. Teraz naposledy, zakazali u nas totalne MT. Ziak nesmie mat zapnute ani cez prestavky, rodicia napisali aj diskutovali o urcitych problemoch, ktore to sposobi. Tak som sla za riaditelom, a ten im odkazal, ze maju volat do skoly ak nieco od dietata potrebuju. No a teraz ja im to mam povedat ako? Kto bude za blbca? Zeby ja? Alebo deti maju problem s ucitelkou, pridu za mnou a stazuju sa, idem za ucitelkou, ta si sice vypocuje, ale otoci sa a ide sa stazovat riaditelovi, ze ju urazam. Nuz a teraz porad, co s tym? Ja vzdy hovorim detom, nech idu rodicia sa porozpravat s riaditelom a potom sa dozviem, ze som zly ucitel, lebo neriesim problem zakv ( tu na MK). Tak a teraz co? Ono nie je vsetko tak jednoduche ako sa zda.
@jajka257 ano rozumiem ze v skolstve je to princip padajuceho h*vna 😁
Nuz mate to tazke. Moj prispevok bol skor o tych nepristupnych uciteloch 😊
Viem, ze vas je tam vela takych,ktori by chceli zmenu ale nic nezmozu proti systemu. Mozno by pohlo keby sa ucitelia a rodicia viac zomkli. Lebo jedna lastovicka leto nerobi, ale 10 uz ano 😊
Aj ked uznavam ze mne sa to lahko pise ale tahsie sa to uz aplikuje 😊
@jajka257 vela ucitelov nema predstavu o fungovani v sukrpmnej sfere
Add informatik navrjar sysyemov tu prave musis velmi inyenzivne komunikovat so zakaznikom lebo pre neho navhujes a vyvijas system a prave jeho poziadavky su prioritne samozrejme ze ty si na to aby si mu ozrejmil technologicke a integracne limity
Add lekar tak ja neviem akeho mas ty ale nasa pediatricka da na moj nazor a vzdy sa na neho pyta a podla toho riesi dalej a to maju moje deti obe chronicke ochorenia syn berie patkombinaciu liekov
A ak ti napisem ze mam aj pedagogicke vzdelanie a aj istu prax potom dp toho mozem kecat ?
Preco vacsina ucitelov chape konstruktivny rozhovor s rodicom (najma pri trochu inom dieyati) hned za zasahovanie do svojich kompetencii. Ved prave by to malo byt o spolupraci a nielen o odkazoch v slovniku. V sukrpmnej sfere nas bezne hodnotia v ramci procesov nadradeni ppdriadeni i zakaznici a toto by sa malo preniest aj do skolstva

Ja osobne si myslim, ze aj nezmyselny postup vyucovania ma svoj zmysel. Uci dieta mat svoj pohlad na vec, mozno to prispieva aj k jeho samostatnosti dohladat si informacie sam atd. Je to priprava do zivota v ktorom nie je nic idealne, ja by som to neriesila aj my sme mali mrte nezmyselnych predmetov, aj ucitelia nie vzdy boli k svetu ale aj to nas nejako formovalo.