icon

Odkedy nechať dieťa pár minút same doma?

lilimoni
2. júl 2015

Ahojte maminy. Odkedy ste nechavali vase dietko same doma par minut? Mame asi tak 3 minuty peso obchod a neda mi nechat dietko doma aj ked viem, ze sa s rohlikmi do 10 minut vratim. Mlada mi fnuka, ze tych 10 minut vydrzi pozerat rozpravku aj sama 😒 nezda sa mi ale zodpovedne nechat ju doma bez dozoru 😖 ale asi ani o 5 rokov sa mi nebude zdat v pohode nechat ju samu 😒

natalym
2. júl 2015

Moje deti v pohode, už ako boli školáčky. Dnes dokonca pomáhajú mne, varia, upratujú, Naša má 12 rokov, uvarí zemiaky, lepšie ako ja, dnes si už robila omeletu s hráškom. Videla mňa ako to robím, nebojí sa, lebo vie, že nebudem kvôli tomu utekať domov.
7 ročné vydrží.

barny
2. júl 2015

@bubelko tak to je ok z jej strany 🙂 kazde dieta je ine, ja si doteraz pamatam, ked som mala 6 rokov, mama isla do obchodu, bola som chora, tvrdila som ze vydrzim chvilu a o chvilu som revala pri dverach ze mami kde si, kazde dieta je ine 🙂

barny
2. júl 2015

zial dieta si skor zapamata negativnu skusenost ako pozitivnu

mamulienka30
2. júl 2015

@barny zavisi od povahy dietata, ale prave taketo veci treba trenovat a cvicit, kedykolvek sa moze stat, ze mama "vypadne" na par dni, staci uraz, nemocnica, cokolvek a dieta bude musiet z 0 ist na 100, co sa tyka samostatnosti a potom bude mat este omnoho vacsi sok. Postupne par minut, aj ked len odbehnut susede, ci do obchodu, neskor aj na dlhsie. Vsetko je to o zvyku a o dovere.

natalym
2. júl 2015

Treba to tak správne odhadnúť. Netreba sa báť. My sme museli, inak sa nedalo, lenže u nás je výhoda, že je medzi nimi rozdiel 5 rokov, takže tá staršia vždy zabavila tú mladšiu a boli vždy dve. Majú spolu výborný vzťah, aj keď sa pobijú, ale vždy držia spolu. Tá mladšia je trošku aj taký poserko bez sestry. 😀

worker_falcon
2. júl 2015

@mamulienka30 volá sa to "výchova" 😉 To, že rodič (si myslí, že) nemôže nechať dieťa bez dozoru ani 5 minút, svedčí buď o mizernej výchove, alebo o prehnanej bojazlivosti/starostlivosti. Súčasné matky žiaľ väčšinou disponujú obidvomi týmito problémami.

barny
2. júl 2015

@mamulienka30 ked vypadnem ja , je tu otec, starka, starky, syn sa neboji, chodi von s deckami, lieta po dedine, len doma nechce byt sam neciti sa dobre, nebudem ho nutit, vydrzi 5 minut, ale preco ho stresovat. Ani ja ho nechcem nechavat sameho este.
@natalym ked je so starsou sesternicou nema problem, to je v pohode, len sa sa neciti dobre, vonku nema problem 🙂

mamulienka30
2. júl 2015

@worker_falcon ja fakt neviem, ako dietatko, co je pod dozorom 24/7 dokaze absolvovat prvu skolu v prirode, prvy tabor ci vylety bez nejakych slz a stresov z toho 😖 Maminy sa fakt musia prestat o deti tak bat. Nepomahaju im tym. Ano svet je dnes horsi, ludia nevsimavejsi, nezodpovednejsi, ale deti mudrejsie, vyzretejsie, treba im doverovat. Pre nich je toto bezny svet, vedia sa v nom orientovat.

bianca
2. júl 2015

@worker_falcon mizerna vychova?????????,. U teba zrejme bola. Zamienat strach o dieta s mizernou vychovou , este si evidentne nic nevidel a nezazil ,neasistoval na sale pri urazoch.

natalym
2. júl 2015

@barny Tak aj ja som revávala pri dverách, to si pamätám, ale bola som sama, to je fakt. Predsa keď sú dve tak si poradia, zabavia sa.

moniciak
2. júl 2015

Moja má 4 a keď bola chorá, nechala som ju pri telke a šla som dole v bytovke do obchodu. Keď som bola v škole v sobotu doobedu a muž niečo potreboval, tiež ju zvykol nechať tých 5 minút, hoci mi to samozrejme nepovedal on, ale malá 😀 Myslím, že 7 ročné dieťa to určite zvládne 🙂

katarinamarkova
2. júl 2015

@lilimoni to myslis to 7 rocne dievcatko, co mas v profile?
ved to je uz skolacka preboha ziveho.....ako chodi do skoly? zo skoly? cez prestavky je s nou v skole okrem kamosov kto? ak mate obchod 3 min. pesi, je dost velka na to,aby tie rozky zbehla kupit aj ona 🙂
a ak sa tak bojis, supni jej mobil do ruky.

lilimoni
autor
2. júl 2015

@katarinamarkova vozim ju autom do 55 km vzdialenej specky pre deti s autizmom ☹ specialny pedagog je pri nich aj cez prestavku 😒

bianca
2. júl 2015

ma fascinuje ako tu dookola opakujete ze to zvladne.....jasne ze to zvladne......ale tu vobec neide o to ci to zvladne ale o to co vsetko sa moze a nemusi stat.A vedeniu k samostatnosti tym ze zapnem telku a idem do obchodu?Kriste pane kde sme.
Ano aj ja som bola cele prazdniny na dedine na zahrade,resp v katastry obce a doteraz nechapem ako sme to s brachom prezili a keby rodicia vedeli co vsetko sme vyvadzali , v zivote by nas u babiny nenechali.Ta to mala na haku.Skola zivota a riadna.No v tej dobe bolo aut malo,kazdy kazdeho poznal,vsade bol poriadok a i dedina bola komplet vykosena vdaka pracovnym sobotam.Ako mozte porovnavat dobu s pred 30 r a teraz.Totalne odlisne svety .

natalym
2. júl 2015

@lilimoni Tak túto info si mala dať aj do otázky. To celkom mení situáciu.

worker_falcon
2. júl 2015

@mamulienka30 nepomáhajú im tým vôbec. Deti potrebujú na to, aby dospeli, ďaleko viac času. Ako som spomínal, závislosť na matke min. do 30r je pomaly samozrejmosťou.
A druhá stránka veci - maminky tým škodia dieťaťu - keď berú materstvo príliš vážne, boja sa, aby nezlyhali a aby nespôsobili dieťaťu "celoživotné následky". Neuvedomujú si, že dokonalá starostlivosť, vyhovenie vo všetkom, nenaučenie akceptovania autorít a pod. má ďaleko horšie následky, ako jazva na kolene či prste, alebo "trauma" z pár výchovných na zadok v správny čas.
Ďalšia stránka - maminky škodia sami sebe - drvivá väčšina je (zo snahy o poskytnutie dokonalej starostlivosti) preťažená, vynervovaná, vyhorená, a dieťaťu to nijak nepomáha k správnej výchove.

lilimoni
autor
2. júl 2015

@natalym ona je inak samostatna. Len ja mam asi prehnany strach, co ju napadne, ked bude sama doma 😅

senka111
2. júl 2015

U nas od 4rokov ,som chodila venciť psa a díval sa na mna cez okno-zatvorené.Od kedy máme malú tak od 7 rokov straážil aj ju.Dnes 10rokov, malá 2,5r bez problémov možem nákup urobiť.Obchod mám 100m 🙂 . A to od 6rokov behá sám po vonku.Ja ked som bola dieťa a na prázdninách u babky ráno sme odišli a prišli naobed a večer vyšla o21.30h deti dnu a bolo.A celý deň sa nebála kde sme.A tu sme. 😉 😉

barny
2. júl 2015

@natalym ked su dve to je rozdiel 🙂

natalym
2. júl 2015

@lilimoni Veď je to v úplnom poriadku. Aj Tvoj strach je ok. Asi len po kúsočku skúšať. Neviem to posúdiť, moje deti sú zdravé a ako som spomínala sú dve.

natalym
2. júl 2015

@barny Veď to je výhoda, tak rýchlo druhé. 😀

worker_falcon
2. júl 2015

@bianca pozri, ak normálne 7,5r. dieťa (teraz neriešime autistické), za 10 minút dokáže vyviesť v byte niečo, s čím sa dostane na sál/pohotovosť, svedčí to o mizernej výchove (a mizernej predvídavosti rodičov - ak napr. nechajú cirkulárku v byte v zástrčke alebo napr. mixér). Inak hrozia iba modriny či odreniny, a tie sú snáď normálne...

bubelko
2. júl 2015

@bianca stat sa moze hocico aj ked stojis vedla. ak sa na to budem pozerat takto, tak v zivote dieta nepustim ani len do skolky, lebo ich je tam ca. 20 na jednu pani ucitelku (a ano je to v norme, nie je to proti predpisom), lebo neexistuje aby jedna osoba bola permanentne pri tych vsetkych 20tich.
plus - ak si dieta same trufa, treba ho v tom podporit a nie prenasat na neho moj strach. tiez som mala kadejake pocity, ked syn (hlavne starsi) zacal chodit sam do skolky. ale to bol moj problem, nerobila som z toho jeho. takze on chcel a kedze chodia vsetky deti same, tak isiel. ze som ja mala strach, tak som ho prekonala.
tak isto, ked isiel prvy krat sam peso ku kamaratovi o par ulic dalej, alebo s kamaratkou na kolotoce na slavnost mladeze na skolskom dvore. skratka moje obavy su moje, ked on si trufa, tak nech skusi. ked bude robit vodicak, tiez sa budem bat, ale vozit do 50tky ho nemienim 😉

bianca
2. júl 2015

@worker_falcon primitiv

lilimoni
autor
2. júl 2015

@natalym tak ja to s nou cez leto skusim 😀 dostane mobil a snad nebude volat kazde 2 minuty 😀

katarinamarkova
2. júl 2015

@lilimoni ono to ale cele meni situaciu ak mas doma autisticke 7rocne dieta.
preco si to neuviedla hned v uvodnom prispevku?
normalne 7 rocne dieta - je dost zrele na to, aby bolo doma same, kludne aj niekolko hodin - mobil, suseda atd..tak isto ako je dost zrele na to, aby chodilo do skoly a zo skoly same, prip. autobusom par km.....tak isto ako je dost zrele na to, aby zbehlo nakupit do obchodu.....
ale ak mas autisticke dietatko, mala si to uviest hned, potom verim, ze 99% reakci by nebolo typu: co ti sisi, ved je dooooost velka

natalym
2. júl 2015

Ja som si teraz spomenula, keď sa narodila malá, staršia mala 5 rokov. Utrpenie bolo, keď veľká chcela ísť von a ja som potrebovala byť s bábätkom doma. Vtedy som ju začala púšťať samú von. A išlo ma doma drbnúť, či nepadá z preliezky, či ju niekto nebije, alebo čo. Každú chvíľu som kukala z okna, aj tak doma prd urobené. Len si zvyknúť dáko. Ale chápem.

barny
2. júl 2015

@senka111 v tejto dobe nechas svoje dieta takto behat cely den ? Moj by tiez lietal cely den, ale tak ma mobil a priebezne mu volam, ked sme boli decka, nebolo tolko aut, aj ja ako decko som bola prec cely den, chodili sme sa kupat na priehradu, len teraz je to ine.

bianca
2. júl 2015

@bubelko ano stat sa moze cokolvek aj ked bude dieta strazit 16 ludi.Kazdy rodic si musi uvedomit co ma doma a i ked ja mam nesmierne sikovne,sebestacne dievcatko,ktore nema s nicim problem ,viem aj o jej temperamente a preto v tejto oblasti brzdim.Nema problem ist nam uvarit caj lebo ma stale potrebu starat sa o nas .Vie ze rychlovarna konvica je nebezpecna,podobne ako noze atd ale chce doakazat ze to zvladne sama a to je maligna kombinacia

barny
2. júl 2015

@natalym no man druhe len prvy ma 7 rokov a druha 5 mesiacov 🙂