Prečo rodičia platia za štátne školy?
Ahojte maminy. Dlhšie ma hnevá jedna vec, chcem sa preto spýtať, aký k tomu máte postoj vy. Viem, na každej škole to funguje inak, tak opíšem našu situáciu.
Syn chodí na štátnu ZŠ. Tu platíme "školné" + ZRPŠ + za družinu. Za učebnice neplatíme, ale ani ich v škole poriadne nevyužívajú. Avšak doplácame za pracovné zošity, za anglický časopis a ďalšie učebné pomôcky.
Áno, nie je to veľa, je to pár eur za každú položku. Ale dokopy sa to aj nazbiera.
ZRPŠ síce nie je povinné, ale vyvíja sa na rodičov nenápadný tlak, aby prispeli. Očakáva sa to s úplnou samozrejmosťou a ak by som nezaplatila, pozerali by na mňa cez prsty.
Údajne z toho plynú synovi nejaké benefity (tie sme si však akosi nevšimli).
Tak sa zamýšľam, prečo má rodič platiť za každú s prepáčením hovadinu? Veď škola je štátna, ak by syn chodil na súkromnú, je to iné. Rozumiem, že sa platí za obedy, výlety a pod., ale načo sú tie ostatné výdavky? Mám pocit, akoby z každej strany škola len ťahala peniaze z rodičov. Chápem tiež, že školstvo na SK je v stave akom je, peniaze chýbajú. Ale prečo na to majú doplácať rodičia? Ešte k tomu keď je školská dochádzka povinná (aby ste sa niektoré nechytili tejto mojej vety, tak samozrejme že chcem aby syn chodil do školy bez ohľadu na to, či je alebo nie je povinná. Ide o princíp, tak na jednej strane je to zákonná povinnosť a na druhej za ňu musíme platiť... veď to ma pokrývať štát, nie?)
Tiež nemáme peniaze na rozhadzovanie. Keď si to človek zráta, všetky výdavky spojené so školou, od tašky, písacích potrieb, kružidiel až po prezuvky, je toho dosť a keď si k tomu prirátame ešte tie desiatky eur čo platíme škole, človek to už pocíti. A to som ešte neprirátala kvety na začiatok roka pre učiteľky a darčeky ku koncu roka...
No a potom ten rozdiel, ked je v zahranici skola uplne bezplatna a ako rodic nemusis ani len jedno pero kupit, ci platit dopravu do skoly. Uplne vsetko hradi skola.
Aj na niektorych skolach na dedine sa neplatia skolske pomocky, vsetko zabezpeci skola.
Preco ta toto takto hneva,ved na to sa mas pripravit.Ja mam teraz 3 deti v zs,25eur na kazde zrps na pol roka,poplatky tiez k strave ,,zdarma,,25eur tiez na pol roka.Teraz dcere 30eur zosity na dalsi rok.Dnes isli 2ja na vylet kazdy dostal 30eur,k tomu kopec sladkosti,vodu.Buduci tyzden zase dalsi ten tak isto.Minulu nedelu bola dcera v Prahe,ta dostala 50eur a este viac sladkosti a jedla.Teraz pojdu do skoly v prirode.K tomu syn konfirmaciu a toto vsetko je v 1 mesiaci.A ty tu nariekas nad drobnymi.Co mas rozhadzane v roku sk.takze naozaj drobne.A to sme este isli syna do skolky zaviest a tam dalsich 80eur,co sa smial muz,mal som penaze uz nemam penaze.Srandu si robil.
Musis to brat ako fakt.
1. druzina je sluzba skoly pre teba, za ktoru platis
2. ZPRS su peniaze, ktore sa pouziju pre deti
3. pracovne zosity su pre tvoje dieta, ak nechces, nemusis ich zaplatit, lenze ako sa potom bude pripravovat na hodiny?
4. Neviem co je skolne, ale ak je to triedny fond, tak ten sa tiez pouzije pre deti, na vstupne, na cestovne na akcie, na Mikulasku party... Aspon u nas to tak je.
@anonym_autor my platíme ZRPŠ 30€/dieťa (2.dieta 15€) - pre mňaje to platba, ktorú zaplatím a som rada, že majú v škole toaletný papier a utierky na ruky (čo sme my nemali🙈) + rôzne akcie, triedny fond 15-20, za pomôcky 10-30€. Veď to nie je ani 10€ mesačne.
Kvety a darčeky pre učiteľov povinné nie sú a je na každom, ako sa rozhodne.
Akurát neviem, čo myslíš "školné ".
@anonym_autor Každého štvrť roka býva na škole aj rodičko pre zástupcov žiakov, kde sa oznámi na čo bolo každé euro použité. A ver, že sú to potrebné veci. Ak si to ZRPŠ rozrátaš na rok, tak to snáď nie je taká hrozná suma. Do družiny ho dávať nemusíš, ak myslíš, že opatrovateľka ťa bude stáť menej. A ďalšia vec, ak zarábaš minimálku a máte problém prežiť, tak si možno mala pouvažovať nad vhodnou antikoncepciou, ak nevieš "uživiť" dieťa. A s tými kvetmi a darčekmi učiteľom na konci roka si to úplne zabila 😂
zase jeden troll co chce rozduchat emocie, ako kazdy druhy prispevok.....
skolne? napis aka je to skola a co to znamena skolne?
ZRPS je uplne normalyn poplatok, nepovinny, je na tebe, ci ho zaplatis, alebo nie. U nas sa z neho napr. plati Mikulas, detom darceky ked maju sutaze, prisli im zachranari ukazovat prvu pomoc, poziarnici..... proste program aj pre mensich / vacsich. Dokupi sa material ked su vianocne dielnicky, ked nie su utierky na WC tak sa dokupia, detto mydlo, lebo skola to z niecoho zaplatit musi.
Proste veci prakticke aj neprakticke, ale vsetky pre deti.
interaktivne tabule su v kazdej triede (platili sa z 2% postupne), kedze sme mala skola....
takze laskavo autorka, prihlas sa, nebud anonym a potom mozeme s tebou komunikovat.
Nemala si mat deti, ked mas s takymito vecami problem. A ano, mozu sa tu ohanat, ze v zahranici je skola zakladna zadarmo, ale nepovie sa B. ze deti su bez jedla a su tam do 16:00, takze to jedlo im musis zabalit, musis kazdorocne za stovky eur kupit uniformu (povinne ak je skola s uniformou a to su aj statne take).
@anonym_autor Každého štvrť roka býva na škole aj rodičko pre zástupcov žiakov, kde sa oznámi na čo bolo každé euro použité. A ver, že sú to potrebné veci. Ak si to ZRPŠ rozrátaš na rok, tak to snáď nie je taká hrozná suma. Do družiny ho dávať nemusíš, ak myslíš, že opatrovateľka ťa bude stáť menej. A ďalšia vec, ak zarábaš minimálku a máte problém prežiť, tak si možno mala pouvažovať nad vhodnou antikoncepciou, ak nevieš "uživiť" dieťa. A s tými kvetmi a darčekmi učiteľom na konci roka si to úplne zabila 😂
@belllinka Su rodicia co bohuzial ani svojim detom nekupuju na sviatky darceky. Tak pre autorku je divne kupit nieco ucitelke, ked svojmu dietatu je jej zatazko kupit zosity, kruzidlo a pod. Uz naozaj hrozne ked niekto odratava, ze musi platit za vzdelanie dietata.
Ale toto vsetko mas rozhadzane pocas roka,kruzidlo,prezuvky ved to neplatis kazdy mesiac.Tak ked nemas na rozhadzovanie tak na to setri cely rok a budes mat na to.Tvoj mesacny rozpocet to potom neboli,z vyplat opät dolozis na dalsi sk.rok a uz ta nic neprekvapi ani sa nad tym nebudes pozastavovat.
@belllinka Su rodicia co bohuzial ani svojim detom nekupuju na sviatky darceky. Tak pre autorku je divne kupit nieco ucitelke, ked svojmu dietatu je jej zatazko kupit zosity, kruzidlo a pod. Uz naozaj hrozne ked niekto odratava, ze musi platit za vzdelanie dietata.
@anonym_ad8f97 fakt otras takéto matere, čo idú vyťahovať každé kružidlo za 2 eurá alebo prezuvky.
ja som chodila do školy za socializmu a tiež s rodičia skladali na časopis, z ktorého sme sa učili čítať, museli nám kúpiť pomôcky aj prezuvky, aj úbor na telesnú, veci na výtvarku a hudobnú - toto sa nezmenilo
zmenil sa len jazyk, neučia sa dnes decká ruštinu ale angličtinu, aj triedny fond bol vtedy aj teraz, aj na výlety sa rodičia museli skladať a ešte otec chodil na konci roka maľovať triedu s inými otcami, my ako deti sme chodili na školské políčko cez prázdniny polievať
@anonym_autor Myslím, že pre Teba bude najvýhodnejšie dať to decko utratiť. Tak ťa nebude stáť nič a budeš môcť odkladať euro k euru na niečo užitočnejšie ako vzdelanie.
ja som chodila do školy za socializmu a tiež s rodičia skladali na časopis, z ktorého sme sa učili čítať, museli nám kúpiť pomôcky aj prezuvky, aj úbor na telesnú, veci na výtvarku a hudobnú - toto sa nezmenilo
zmenil sa len jazyk, neučia sa dnes decká ruštinu ale angličtinu, aj triedny fond bol vtedy aj teraz, aj na výlety sa rodičia museli skladať a ešte otec chodil na konci roka maľovať triedu s inými otcami, my ako deti sme chodili na školské políčko cez prázdniny polievať
@anonym_autor Ako pise @anonym_ad63a2 aj za socializmu sa presne toto vsetko platilo, boli sice ine sumy, ale aj uplne ine platy. Ano, nemusi byt vsetko ako za socializmu, to je pravda, ale kludne si teraz mozes ucit deti doma a budes bez tychto vydavkov. To sa za socializmu nedalo.
U nas sa plati triedny fond 20e, prispevok na pomocky do druziny 20e, ZRPS na prve dieta 30, na ostatne 15e. Mesacne potom platime obedy 10e a druzinu 40e za jedno dieta, 20e za druhe dieta. Samozrejme, ze pracovne zosity sa platia zvlast. Akurat v pondelok som zistila, ze sme nezaplatili ZRPS, tak sme to doplacali - platia sa z toho rozne vylety, plus napr. intsraktivne tabule do tried, atd. Necakam, ze skola bude zadarmo. Uz ked som ja chodila do skoly, tak rodicia platili zosity, pracovne zosity, rozne poplatky.
ZRPŠ ti poviem presne načo sa používa je to vyslovene pre tvoje dieťa na darčeky na Mikuláša, na kadiake aktivity čo robia v škole, na darčeky za výborné výsledky, na konci roka, na autobusy kde chodia na výlety, neplatíš celú časť atď., školský klub si platiš dobrovoľne, nikdo nenúti tvoje dieťa tam chodiť, normálna vec, máš dieťa máš s tým rátať, niesu to zase tisíce, a tie kvety na začiatku a konci roka, snáď dva kvietky ťa nezrujnujú, ak áno niekde robíte v rodine chybu, a áno za pracovné zošity platia všetci vacsinou
Ja len tak okrajovo, ze v zahranici je to uplne rovnako... Druzina sa plati navyse, ranna zberna tiez, pomocky, vylety, spolocne triedne ranajky, darceky ucitelkam kazdu chvilu, a dalo by sa pokracovat do aleluja...
No malo to nie je. Keď máš 2 a viac detí. Jednej dcére som doplacala za pracovné zošity 46 eur druhej okolo 50. Zrps obom dcéram po 25€. Triedny fond pomôcky atď atď. Jasne ze to vyjde draho. Každá akcia všetko sa platí osobitne neviem nač potom platíme to zrps
No malo to nie je. Keď máš 2 a viac detí. Jednej dcére som doplacala za pracovné zošity 46 eur druhej okolo 50. Zrps obom dcéram po 25€. Triedny fond pomôcky atď atď. Jasne ze to vyjde draho. Každá akcia všetko sa platí osobitne neviem nač potom platíme to zrps
@anonym_b90243 nač si robíš dve deti, keď nemáš ani na zošity?
@anonym_b90243 a to mas obe deti v 1r na zs???Ze nevies ake su poplatky??Treba na to odkladat cely rok a potom to cloveka nezrujnuje,ani sa nad tym nezamysli,lebo bude mat z coho to zaplatit.Rozpoctom to ani nehne.
No a potom ten rozdiel, ked je v zahranici skola uplne bezplatna a ako rodic nemusis ani len jedno pero kupit, ci platit dopravu do skoly. Uplne vsetko hradi skola.
@kikush182329 možno preto, že v zahraničí nemajú sociálnu vládu ktorá ukradne aj ten toaleťák z WC.
@anonym_autor všetky tieto poplatky sme platili aj za ťažkého socializmu, keď som chodila na základnú školu. Museli sme nedobrovoľne odoberať rôzne sovietske časopisy aj slovenské. ZRPS neviem či nestalo náhodou 500 korún, čo bolo vtedy mega veľa, keď si to zoberieš na pomer k vtedajším platom, platili sa obedy, platila sa družina. Mali sme zošity zadarmo aj učebnice. Nic ine. Diktovali nám aky dres musíme mať na telesnú aj aku obuv a často krát to nebolo ani dostať v obchodoch. Neviem si teraz predstaviť, že by matkám diktovali aký dres majú mať na telesnu, ved by sa rodičia vzbúrili.
Tým nechcem ospravedlňovať že rodičia nemajú vysoké výdavky za deti, ale bolo to vždy. Treba sa opýtať sociálnej vlády, keď sú obedy zadarmo, prečo nie sú naozaj zadarmo. Su také sprosté populistické kecy.
V zahraničí sme, škola zadarmo, obedy zadarmo, doprava školským autobusom zadarmo, platíme len veci navyše ako výlety, divadlá a pod. Učebnice dostávajú tiež.
@kikush182329 možno preto, že v zahraničí nemajú sociálnu vládu ktorá ukradne aj ten toaleťák z WC.
@anonym_autor všetky tieto poplatky sme platili aj za ťažkého socializmu, keď som chodila na základnú školu. Museli sme nedobrovoľne odoberať rôzne sovietske časopisy aj slovenské. ZRPS neviem či nestalo náhodou 500 korún, čo bolo vtedy mega veľa, keď si to zoberieš na pomer k vtedajším platom, platili sa obedy, platila sa družina. Mali sme zošity zadarmo aj učebnice. Nic ine. Diktovali nám aky dres musíme mať na telesnú aj aku obuv a často krát to nebolo ani dostať v obchodoch. Neviem si teraz predstaviť, že by matkám diktovali aký dres majú mať na telesnu, ved by sa rodičia vzbúrili.
Tým nechcem ospravedlňovať že rodičia nemajú vysoké výdavky za deti, ale bolo to vždy. Treba sa opýtať sociálnej vlády, keď sú obedy zadarmo, prečo nie sú naozaj zadarmo. Su také sprosté populistické kecy.
@anonym_6d6739 to mas pravdu, toaletak tu najdes vsade dokonca aj v nemocnici 🤣
Ja len neviem pochopit, ze ludia si stale myslia, ze existuju veci, ktore su zadarmo.... pre svoje dieta mi nikdy nic nebolo luto, ze som zaplatila skole. Je uplne normalne, ze rodic plati nejaky mensi prispevok, je to jeho dieta. Ucebnice su zadarmo, zosity, ktore su uz iba pre dane dieta, ktore do nich pise, si zaplatia rodicia. Vylet uhradia rodicia. Obedy hradia rodicia atd., atd....neviem, co je na tom divne. Veci zadarmo neexistuju, aj ked sa niektori politi snazia o daktorych sluzbach hovorit, ze su zadarmo...
No súhlasím
Zadarmo to nemôže byt lebo platime školstvo všetci
A keďže to nestačí,tak musia platit aj rodičia
A prečo to nestačí?male dane?vysoke platy ucitelov?vela malych škôl? nízka priorita štátu?
😅
@anonym_autor rozmýšľam na akú školu si ty chodila keď si neplatila zrpš, triedny fond, pracovné zošity ani výlety. Inak štátna škola znamená, že rodičia neplatia za budovu, kúrenie, vodu, učiteľov ani väčšinu pomôcok to by si v súkromnej platila.
To, ze je nieco povinne neznamena, ze sa za to automaticky nemusi platit. Existuje velmi vela povinnosti, ktore je potrebne dodrziavat a sucasne nie je ich dodrzanie bezplatne, nesie so sebou vydavky. S tym sa treba len zmierit.
@anonym_autor druzina alebo SKD je poskolska aktivita- ak dieta chodi, platis... zrps je dobrovolne, nemusis prispiet, ale kupuju sa do toho veci do skoly... triedne zrps na prvom stupni z toho kupovala triedna zosity, drobnosti , pomocky na vytvarnu, pripadne na zmrzlinu alebo kino... za ucebnice niektore platis, pretoze ich sucastou je pracovny zosit , do ktoreho pises... cize sa nevracia...

V zivote by som necakala, ze mi vsetko zabezpeci skola. Ved keby som nieco take cakala, dieta by sa doteraz ucilo, ze s komunizmom na vecne casy a nikdy inak. Mna tieto poplatky nejak neobtazuju, ved je to par Eur rocne a presne viem, na co aky poplatok ide. U nas teda napr. to spominane ZRPS vobec nie je povinne, je to dobrovolnez bez akehokolvek natlaku a ciastka je dobrovolna - akurat minuly tyzden som prisla na to, ze som to zabudla zaplatit a kedze je uz koniec roka, tak to uz ani nebudem riesit. My napriklad este aj 2x rocne nosime do skoly zasobu toaletakov, hygienickych vreckoviek, mydla a pod. Taktiez davam v priebehu roka ucitelke nejake baliky kancelarskeho papiera. Hracky, s ktorymi sa moje deti uz nehraju a ktore su zachovale, posuvam do skolky alebo do druziny... viem, ako to funguje v statnych instituciach a ze sa bojuje o kazdu korunu. Ak to znamena, ze moje dieta bude mat lepsi komfort, modernejsie vybavenie a pod, neobtazuje ma zaplatit nejaky smiesny poplatok. Aj ked rozumiem, ze ak ma niekto tie deti 4 a kazdemu by mal nieco zaplatit, tak to uz moze byt narocnejsie. Ale co viem, casto je to tak, ze ak je na skole viac deti z rodiny, tie prispevky sa kratia. Ucebnice sa tiez daju dedit a pod.
Btw, kvety pani ucitelke na zaciatku a na konci skolskeho roka vobec nemusis kupovat.