icon

Prijatie do prvej triedy: čo uviesť do prihlášky?

Dnes o 10:03

Ahojte mám taký problém. Menší. Syn je v predškolskej triede, absolvoval depistáž v škôlke a keďže som nebola spokojná s ohodnotením, boli sme včera u psychologičky tiež na takéto testy. Takto... On to zvládol podľa mňa super a psychologička povedala, že je šikovný, vnímavý, vie sa sústrediť, nenechal sa rušiť ani vlakom, ani ulicou za oknom. Avšak, na základe obodovania v prvej časti testu povedala, že nie je zrelý do školy. Avšak, to bude problém lebo je ročník 2019. Že sa môže, aj nemusí ešte zlepšiť do septembra. A je to čisto na mne či ho teda dám do tej školy. Povedala že papier s ohodnotením, ktorý mi príde na adresu nemusím dávať do školy. Avšak, v prihláške sa pýtajú či absolvoval takéto vyšetrenie. Mám uviesť že nie? Alebo čo mám robiť? Som pevne rozhodnutá ho do školy dať.

Strana
z2
anonym_10c876
Dnes o 10:44

Prečo je problém že je ročník 2019 ? Tiež mam dcéru tento istý ročník.

januska12323
Dnes o 10:47

Prečo ho chceš dať do školy keď podľa odborníkov nemá ísť?

anonym_3b6d64
Dnes o 10:53

@anonym_autor a hodnotenie testu zo skoly s ktorym si nebola spokojna bolo co? To iste? Ocividne nie si spokojna ani s druhym vysledkom. Preco tlacit dieta do skoly, ked podla odbornika pripravený nie je? Potom ked bude proboém v škole tak čo? Pochopila som, ze uz rok odklad mal?!

majka99999
Dnes o 10:57

Co sa bodovalo v tej prvej casti? 2019, ako mal odklad alebo na jesen bude mat 7?

dennissa16
Dnes o 11:16

@anonym_autor co je prvá čast testu, co nezvládol?

autor
Dnes o 11:18
@anonym_10c876

Prečo je problém že je ročník 2019 ? Tiež mam dcéru tento istý ročník.

@anonym_10c876 pretože v škôlke máme miešané deti on tým pádom pôjde s 5 ročnými. V predškolskej tride máme bežne 5-6-7 ročne deti

autor
Dnes o 11:19
@januska12323

Prečo ho chceš dať do školy keď podľa odborníkov nemá ísť?

@januska12323 pretože poznám svojho syna a nie je to tak že úplne je celé zle a nemal by ísť. Oni to zhodnotili na základe bodov ale povedala že v Tom nevidí nejaký veľký problém.

autor
Dnes o 11:20
@anonym_3b6d64

@anonym_autor a hodnotenie testu zo skoly s ktorym si nebola spokojna bolo co? To iste? Ocividne nie si spokojna ani s druhym vysledkom. Preco tlacit dieta do skoly, ked podla odbornika pripravený nie je? Potom ked bude proboém v škole tak čo? Pochopila som, ze uz rok odklad mal?!

@anonym_3b6d64 prečo by mal by problém v škole. Vie písať počítať dokonca tam mal chytáky ktoré zvládol. Môj syn nie je retardovaný.

autor
Dnes o 11:22
@majka99999

Co sa bodovalo v tej prvej casti? 2019, ako mal odklad alebo na jesen bude mat 7?

@majka99999 na jeseň hneď v septembri bude mať 7. Neviem už presne čo sa bodovalo v prvej časti vyhodnotenie mi príde na adresu. Ale nebolo to úplne zlé len mu chýbali nejaké body.

autor

No ženy ale tu nieste od toho aby ste vy hodnotili môjho syna či môže ísť či nemôže. Ja som sa pýtala čo dať do prihlášky do školy 🙂

anonym_10c876
@anonym_autor

@majka99999 na jeseň hneď v septembri bude mať 7. Neviem už presne čo sa bodovalo v prvej časti vyhodnotenie mi príde na adresu. Ale nebolo to úplne zlé len mu chýbali nejaké body.

@anonym_autor prečo si sa neopytala? Veď to je podatatne že v com strácal body

autor
Dnes o 11:24
@anonym_10c876

@anonym_autor prečo si sa neopytala? Veď to je podatatne že v com strácal body

@anonym_10c876 ale veď ja som ten test celý videla celý sme si ho prešli so psychologičkou. Len prvú úlohu si nepamätám no. Ale povedala že on ako keby bol trošku v strese a potom sa rozbehol. Čiže nevidím v tom problém ostatné úlohy mal na výbornú

titla
Dnes o 11:25

Je v uplnej kompetencii rodica rozhodnut, ci poziadas o odklad skolskej dochadzky. Mozes odporucanie doplnit do prihlasky a napriek tomu nepoziadat o odklad a dieta nastupi. Pripadne poziadat o odklad dodatocne v priebehu leta - nemaju to v skolach radi, ale da sa to. Alebo ho vobec nenusis prilozit, vysetrenie v CPP je doverne.
Ale vacsinou ma taketo odporucanie svoj ucel a nie je to o tom, ze by dieta bolo retardovane.
Ja by som si asi dohodla na tvojom mieste konzultaciu s psychologickou, preco navrhla odklad a sledovala ci tieto dovody u syna do septembra pominu.

autor
Dnes o 11:26

Ešte doplním že dosť detí z našej triedy to má takto s mamičky sú dosť nahnevané a deti dávajú do školy. Všetci sme boli nespokojní a išli sme druhý krát v tejto psychologičke prosím nehrajte sa tu na odborníčky.

dennissa16
Dnes o 11:27

Ja by som 2 x odklad nedala. A do prihlášky som ja všetko uviedla.

autor
Dnes o 11:28
@titla

Je v uplnej kompetencii rodica rozhodnut, ci poziadas o odklad skolskej dochadzky. Mozes odporucanie doplnit do prihlasky a napriek tomu nepoziadat o odklad a dieta nastupi. Pripadne poziadat o odklad dodatocne v priebehu leta - nemaju to v skolach radi, ale da sa to. Alebo ho vobec nenusis prilozit, vysetrenie v CPP je doverne.
Ale vacsinou ma taketo odporucanie svoj ucel a nie je to o tom, ze by dieta bolo retardovane.
Ja by som si asi dohodla na tvojom mieste konzultaciu s psychologickou, preco navrhla odklad a sledovala ci tieto dovody u syna do septembra pominu.

@titla ja so synom pracujem aj doma máme pracovné zošity pre predškolaka ja nevidím problém do septembra sa zlepšiť. Takže preto.

autor
Dnes o 11:29
@dennissa16

Ja by som 2 x odklad nedala. A do prihlášky som ja všetko uviedla.

@dennissa16 no prvý krát to ťažko zvládol pretože to bolo z kapacitneho dôvodu a bolo to z 2. Triedy do predškolskej on nemal odklad do školy .

patta89
Dnes o 11:30

Ja by som odklad nedala....moj ma teraz v aprili 6r a do skoly ide. Nebavi ho malovanie, ale v ostatnych veciach je sikovny.
A k tej prihlaske, ak nevies, tak tam uved, ze nebol. Ty si jeho mama a rozhodujes o tom, ci pojde do skoly, alebo nie.

titla
Dnes o 11:30

Moje dieta na depistazi tiez dostalo odporucanie na odklad a do skoly sme ho dali a nelutujeme. ALE pristup pani psychologicky pocas vysetrenia bol strasne neprofesionálny, ucitelky v MS si nemysleli, ze je dovod na odklad, na zapise si nemysleli, ze je dovod na odklad, moja mama -ucitelka so 40 rocnou praxou si nemyslela, ze je dovod na odklad, a nasa suseda psychologicka v cpp si nemyslala, ze by mal dostat odklad. My rodicia sme si to nemysleli. Takze nastupil do prveho rocnika a zvlada vsetko bez problemov. Pri zapise sme odporucanie cpp neprilozili.

anonym_aa8c27
Dnes o 11:33

Ok, tak buď hneď na začiatku neseriózna a v prihláške klam 🤷‍♀️ Ak sa neskôr objaví problém, kvôli ktorému ti ho poradňa neodporúča zaškoliť, škola bude žiadať vyjadrenie poradne a je veľmi pravdepodobné, že tam uvedené, že nejde o jeho prvé vyšetrenie. Nikto ťa neprinúti dať mu odklad, bola by som však férová a do prihlášky napísala pravdu. Nehrám sa na odborníčku, som špeciálny pedagóg.

autor
Dnes o 11:33
@patta89

Ja by som odklad nedala....moj ma teraz v aprili 6r a do skoly ide. Nebavi ho malovanie, ale v ostatnych veciach je sikovny.
A k tej prihlaske, ak nevies, tak tam uved, ze nebol. Ty si jeho mama a rozhodujes o tom, ci pojde do skoly, alebo nie.

@patta89 áno súhlasím. Môjho tiež a ak má ostať s 5 ročnými deťmi tak to bude mať na neho dosť zlý dopad. Nehovoriac o Tom že bude odlučeny od svojich kamarátov rovesníkov.

autor
Dnes o 11:36
@anonym_aa8c27

Ok, tak buď hneď na začiatku neseriózna a v prihláške klam 🤷‍♀️ Ak sa neskôr objaví problém, kvôli ktorému ti ho poradňa neodporúča zaškoliť, škola bude žiadať vyjadrenie poradne a je veľmi pravdepodobné, že tam uvedené, že nejde o jeho prvé vyšetrenie. Nikto ťa neprinúti dať mu odklad, bola by som však férová a do prihlášky napísala pravdu. Nehrám sa na odborníčku, som špeciálny pedagóg.

@anonym_aa8c27 sama psychologička mi odporučila vyhodnotenie nepriložiť. Len potom keď uvediem že vyšetrenie neabsolvoval nebudú žiadať aby tam šiel?

anonym_d738e1
Dnes o 11:37
@anonym_autor

@anonym_aa8c27 sama psychologička mi odporučila vyhodnotenie nepriložiť. Len potom keď uvediem že vyšetrenie neabsolvoval nebudú žiadať aby tam šiel?

@anonym_autor Určite uviesť,že bol na vyšetrení a aj priložiť správy od psychologičky. Učiteľky ľahko problém na zápise odhalia, takže klamať je zbytočné.

anonym_aa8c27
Dnes o 11:41
@anonym_autor

@anonym_autor a pýtaš sa teda na čo? psychologička ti povedala, že to nemáš priznať. Ty to nechceš priznať. Naše názory sú tým pádom zbytočné. Neviem o aký problém šlo, kde stratil body. Ale áno, je možné, že ak v škole neskôr niečo vyskočí, budú žiadať vyšetrenie a závery budeš musieť doniesť do školy. Nebudeš sa potom cítiť trápne, že si to zamlčala? Urob ako myslíš.

pokemonkaa
Dnes o 11:50

Už sedem rokov sa podieľam na zápise prvákov. Niektorí rodičia predkladajú odborné posudky z CPPP, iní túto možnosť nevyužijú. V rámci zápisu však pedagóg dokáže odborne posúdiť, či je dieťa pripravené na nástup do školy, alebo ešte potrebuje čas.
Zároveň považujem za potrebné zdôrazniť, že odklad školskej dochádzky v žiadnom prípade neznamená, že je dieťa „retardované“, ako bolo nevhodne uvedené – ide o neprimerane silné a neodborné označenie.
Dopĺňam tiež dôležitú informáciu: ak dieťa už raz malo odklad školskej dochádzky, pri nasledujúcom zápise musí byť prijaté do školy.

januska12323
Dnes o 11:51
@anonym_autor

@januska12323 pretože poznám svojho syna a nie je to tak že úplne je celé zle a nemal by ísť. Oni to zhodnotili na základe bodov ale povedala že v Tom nevidí nejaký veľký problém.

@anonym_autor pozri, o odklade rozhoduje rodič, je len na tebe a tvojom svedomí či to priznáš. Ty však budeš niesť následky ak naozaj nie je pripravený. Ja by som počkala na výsledky, opýtala sa na čom máme popracovať a ak sú to len blbosti tak by šiel do školy ako má.

anonym_c5435c
Dnes o 11:51

@anonym_autor chyba. Minimálne dvaja odborníci ti to neodporúčajú a ty ideš aj tak hlavou proti múru. Co máš vyštudovane keď sa cítiš byť viac fundovana ako psychológ? To ze si matka a poznáš dobre svoje dieťa, neznamená ze si zožrala múdrosť sveta. Chúďa dieťa. Denne vidím tieto deti ako vyslovene trpia v školských laviciach kvôli matkám ako si ty.
Daj tam co chceš, škola ti ho zobrať musí, či na depistazi bol alebo nie. Zbytok budeš znášať ty a tvoje dieťa.

anonym_7ca327
Dnes o 11:53

@anonym_autor konečne rozhodnutie je na tebe. Podľa mňa do septembra kopa času, tam vie spraviť pokrok. Uveď, že bol na vyšetrení. Depistaz nie je povinná.

anonym_1b950f
Dnes o 11:58

My to mame asi podobne. Syn absolvoval depistaz v skolke. Dali nam vyhodnotenie ale v skolke sa to nijak jeho vysledky nekonzultovali. Ja ked som videla jeho depistazny harok tak on zacal zle a uz sa to tahalo a poplietol aj to co vie. 😶 Tak sme sli do CPPaPP. Tam testy absolvoval s tym ze zrelost je otazna 50 na 50. Ze ona ho do skoly neodporuca. Prisiel nam aj papier uz z CPP aj domov. My sme rozhodnuti ho do skoly dat. Nasa skolka nula bodov. Viac sa hraju ako pracuju ako predskolaci. Tiez s nim robim kade ake pracovne zosity aj doma. Nieco vie, nieco nie.
Pointa: prihlasku som este nevyplnovala. Ale ja by som tam napisala ze sme v CPP boli. Ale v mojom pripade rozviniem, pretoze v skolke s nami vysledky vysetrenia vobec nekonzultovali..
V skolke mal ake vysledky depistaze? My sme mali vo vysledkoch vysetreni zo skolky ze je treba este ist na dalsie vysetrenie...

kiki68
Dnes o 12:02

Ved odklad mozes mat pre rocnik 2020, ti idu teraz v sept, 2019 neviem, tam asi len ba zaklade vysetrenia.

Strana
z2