Prváčik a bábätko
Ahojte maminy, máte niektorá skúsenosť s tým, že staršie dieťa nastupovalo do prvej triedy práve v čase, keď sa mu narodil súrodenec? Ako ste to zvládali ako rodičia? A čo na to váš prváčik? Nebolo to naňho priveľa zmien naraz? Stíhali ste úlohy? Nás to čaká v novembri, to už budeme síce mierne zabehnutí prváčikovia, ale aj tak...Ďakujem 🙂
@simulika mierne zabehnuty prváčik po 2-3 mesiacoch? Nemaj strach, to nebude mierne zabehnutý prváčik, to je dieťa, ktoré vie už aj písať aj čítať aj rátat a v škole sa pohybuje lepšie ako nové pani učiteľky(moje kolegyne) od augusta. :D veď bábätko aj tak väčšinu času prespí, toľko čo sa napapa a prebali. Horšie je mať dieťa prváčika a k tomu ročného cicika ktorého nemôžete nechať u babky,dedka, ocina ani kým idete s prváčikom lebo celá ulica vie že nie ste doma s nim. Ja som nechala prváčikovi viac priestoru v Tom že už je veľký a školák a niektoré úlohy musí zvládať sám.
Ďakujem, presne to si vravím aj ja, že aspoň budem doma a mať viac času. Len sa trošku bojím toho, že dcérka bola doteraz vlastne skoro sedem rokov jedináčik a všetko sa zmení práve vtedy, keď ju čaká taká veľká udalosť ako nástup do školy. Je šikovná, nemyslím, že by mala problém s učením, len doma už budeme musieť deliť pozornosť dvojmo...
@simulika nerieš to vôbec takto. Ber to tak ako to príde. Budeme musieť a doteraz a neviem aké slová. Nie proste situácia je takáto a bude mať súrodenca. Bodka. Dieťa so rýchlo zvykne. Možno bude treba občas povedať že ju ľúbiš...častejšie. Máš 2 deti, si matka oboch tým to končí. Dáš každému koľko budeš vládať.
🙂 díky za povzbudzujúce slová 🙂 ozvem sa koncom roka, či som už šedivá alebo si lebedím vo vani, kým si dcérka píše úlohy a bábatko spinká 🙂 ❤
@simulika No my máme 5ročný rozdiel a ja som zistila, že keby sa malý narodil ked starší išiel do školy bolo by to veru lepšie, lebo vtedy mal už 1 rok, začal akurát chodiť a všetko brať, všade "upratovať", takže písanie úloh bolo trochu výzva pre všetkých, ale zvládli sme to celkom fajn. Neboj sa, zvládnete aj vy.
@simulika horšie je mať odstup ako som mala ja tri roky, obaja boli malý a trvalo mi chvíľu nájsť systém a skonsolidovať sa s tým ako mám nastavené staršie dieťa, seba, potom bolo mladšie, škôlka, domácnosť, ale dalo sa a zvládla som 🙂
Ja som nastupovala do nemocnice den po tom ako syn nastupoval do novej skoly. Sice druhak ale aj tak. 2 tyzdne v nemocke a koncom septembra sa narodila dcera. Ako, popravde, bol to brutal. Dcera bola 3 tyzdne na jiske,plus k druhakovi som mala este skolkara. Ale zvladli sme. Muz v spolupraci s babkami. Ulohy sme robili tak ze z nemocnice som utekala po deti, rychlo sme spravili co trebalo a utekala som naspat. Cize keby mam malu doma,tak lažo plažo si myslim.
@simulika mne sa mladšia dcérka narodila 12.11. Staršia od septembra nastupovala do školy. Koncom septembra začali byť v škole kiahne. A ja som zistila že som ich nemala🙁 keďže dostať kiahne pred pôrodom je veľmi nebezpečné, koncom septembra som sa odsťahovala k rodičom. Dcérka dostala kiahne 2 týždne pred pôrodom a tak som sa domov vrátila až z pôrodnice po 7 týždňoch. A všetko zvládli a zvládame doteraz s prehľadom. Ono závisí či bude dieťa škola baviť a aký bude novorodenec.
Neboj sa zvládneš to ja som mala prvaka 3 ročného hyper aktívneho, ktory nastúpil do škôlky a k tomu 6 mesiacneho drobčeka čiže ráno odviesť najprv do škôlky do škôly pritom vychystať bábätko do kočíka a po obede to isté plus navyše domáce úlohy ani neviem ako som to zvládala teraz sú už dospelí a pomáhajú s mladšími súrodencami
este to mate v pohode :D ja tiez mam od septembra prvaka doma, v decembri pride bracek alebo sestricka + budem mat skusky na VS, pisat bakalarku, statnice 😂 bude to paradny rok :D
Síce nebudem mať prváčika, ale dcéra bude mať 5,5roka keď sa 2. narodí.... a už teraz sa bojím nie úloh ale jej emócií... Dcéru sme začali odnaučať späť pri nás pred 2rokmi no po potrate sa akosi už nedala nijako prehovoriť. Potom prišiel z jej strany navrh, že od 5 narodenín a tak aj bolo. Uspavam ju výlučene ja keďže som bola do večera v práci a manžel s ňou trávil každú chorobu a vyberal ju zo škôlky. Teraz som doma na rizikovom, dcéra o tom ešte nevie lebo by sme ju nedostali do škôlky. Ale choroby som doma prázdniny som doma a namiesto úľavy, cítim ze na mne začína lipnúť viac. Manžel je z toho na prášky keďže si s ňou odpiplal každú chorobu a správa sa k nemu ... Ty len keď tu nie je mama .. bojím sa že keď bábo bude doma do jej izby ju nedostanem a poďalšie v noci teraz spíme 2x jej izba s tým že keď sa zobudí môže prísť k nám 1xnasa izba .. a už som schytala 2kopance do brucha ... Kým to nevidno nič jej nevravím ale bojím sa že bude smutná z deľby mamy a manžel ešte viac ... Pritom on sa o ňu staral vždy rovnakým dielom až na kojenie
pokial bude chodit do druziny, tak doma len citame. Keby sa narodilo v sept, tak je to naraz vela zmien, ale nie v novembri.
@dudart ved to je normalne, aj u nas plati, ze mama a ked nie mama, tak uz je dobry na spanie aj tata a babka...ked ma spat na obed 3r s nou, tak ju posle prec a spi sam, ked som ja, tak len mama. Aj u nas sa stava, ze rano sme na posteli nie 3, ale vsetci 5 a to uz sa clovek poriadne nevyspi.
Syn je od septembra prvak a v novembri sa nam narodil druhy chlapcek. Je to super, mozem sa mu venovat ovela viac ako ked som chodila do prace a som vo vacsej pohode. Chodi aj do druziny.
@simulika ahoj tak ocakavaj najlepsie (kludne zdrave babatko) a bud pripravena aj na moznost B. Ze sa narodi nespokojne, uplakane narocne. A teda maj v zalohe pomoc. Mne ak by sa prva narodila ako druha, tak od vycerpania by som nevedela ani ako sa volam, nie to este ulohy robit. A ako by sa skolak vyspal tiez neviem, susedia stuple do usi kupovali😁
dakujem ste zlate. dcerka je na mna tiez dosť naviazana, lebo bývam v práci do večera a celý deň sa nevidíme. som rada, že od začiatku školského roka už budem doma a keď budeme spolu častejšie, možno už na mne nebude tak visieť. spávame tiež tak všeliako, zvyčajne k nám v noci prelezie a chce sa túliť. zatiaľ mám malé bruško, tak si až tak nezavadziame. zmierujem sa aj s myšlienkou, že nakoniec možno budeme s mužom v posteli obložení deťmi 🙂
szzuzka: držim všetky palčeky, to by som asi nedala, aj keď človek je niekedy sám zo seba prekvapený, čo všetko zvladne, keď musi 👍
Nám sa takto v lani narodilo dieťatko v septembri. Za tie 3 týždne sme celkom stihli nabehnúť na režim. Neskôr keď už bola ako tak vycvicena si začala dcéra písať úlohy sama doma ja som jej iba skontrolovala pripadne usmernil priebežne s babom na rukach😁 teraz sme už v takom level ze dcéra práčka si robí úlohy v druzine ja iba skontrolujem a čítame so šlabikára. Horšie to bolo ze ráno nemal kto dcéru nosiť do školy to sa nám ponúkla suseda siestacka a po obede keď som s kočiarom pred školou zavolám vychovávateľka a ta mi ju pošle z poschodia dole aby som nenecháva la mladšiu samu v kočiari. Co sa týka žiarlivosť absolútne nič nebadam majú sa strašne rady. Staršia ohromne pomáha nakrmi donesie keď niečo potrebujem vie čím ju kupem čím natieram kde ma aké veci...

@simulika ja mam presne takuto skusenost, mladsia mala 2 tyzdne, ked sa zacal sk. rok a starsia nastupila do prvej triedy. Nebol ziaden problem, dokonca by som povedala, ze som mala na starsiu dceru viac casu, ako keby som bola zamestnana a mala len ju. Ulohy si ale moje deti robia same, od prvej triedy, my len kontrolujeme.