Rastie z nášho dieťaťa niekto iný?
Zasa prosím o radu, máme syna 6,5 roka adcérku 15 mes. a máme menší problém zo synom. No možno nemáme, len som si ho už vplivom rečí urobila. Ked som bola tehotná, velmi sme si želami dievčatko, a bum po ultrazvukoch a tak, prišiel chlapček. No 2 týždne som mala taká depresiu, ako... ale ked už nebol dievčatko, snažila som ho stále rozmáznávať, mojkať, hladkať, čičíkať a ... Nakoniec je to chapan, ktorého vobec nebaví velmi žiaden šport, ked som ho chcela dať na fotbal, prosil, že ide na angličtinu, a ked som ho prihlásila na tenis v školke, rozplakal sa, že chce isť s dievčatami na výtvarnú. Vonku, ked sme nekope si luptu, nenaháňa sa, ale zbiera si skalky, mne trhá púpavu, bozkáva mi ruky a hrá sa mi z vlasmi... No a akože "moje kamošky" ma už pol roka prepadávajú, že mi z neho rastie nejaký homosexuál alebo tranvestita!!! No je to normálne, ja si myslím že hej, ale už teraz ani neviem, vraj by mal robiť chlapčenské veci. Dokonca, ked mal 2 roky, povinne sme museli kúpiť kočík, kuchynku, mikrovlnku ... Rád kreslí, aj kriedami na chdník, číta si. Robím niekde chybu? Mám mu vštepovať čisto mužské veci?
@evulkara to ze ho zaujimaju skor jemne a tvorive cinnosti vobec nesuvisi s jeho sexualnou orientaciou, iba s
jeho zameranim na urcite zaujmy. rastie z neho kreativny a citlivy mlady muz, tak preco sa znepokojovat.
A nerozumiem vete : "že mi z neho rastie nejaký homosexuál alebo tranvestita!!!"
prepac, ale to je trochu trpke a netolerantne pouzivat to ako nadavku 🤐 . ak sa aj narodil homosexualom, hadam ho nebudes mat menej rada. a mimochodom to prechodom na futbal nijak neovplyvnis.
@evulkara to je normalne, skor si to mozes mysliet ak by sa hral vyslovene s babikami. my sme inak tiez podobne, no len v tom, ze som chcela chlapca a mam dievcatko a stale nam hovoria na nu v kociku ze chlapec vyzera, akurat s nausnickami 🙂
ale osobne poznam chlapca co sa ako malicky hraval len s babikami a aj rozpraval tak dievcensky no ale vyrastol z neho orientovany na rovnake pohlavie, no to nemusi byt tak.
@evulkara ved nerobi nič nenormalne, to že sa rad hra s kuchynkou je normalne aj môj maly miluje mikrovlnku a rychlovarnu kanvicu, aj kvietočky mi trha a aj nohy a bruško mi bozkava. On je taky maznavy typ, sice on ma rad aj autička a loptu miluje, ale keby nie nerobim z toho žiadnu vedu. Neoblieka si tvoje podprsenky tak bude v pohode 😀 😀 Nerobi žiadne nenormalne veci. Su chlapci čo maju radi šport aj taky čo ho radi nemaju a radšej si čitaju knihy.
Reci "kamosiek " by ma nezaujimali. Nech sa kazdy pozrie v prvom rade na seba a na svoje problemy. Bud rada ze s neho rastie jemny a dobry clovek zo smyslom pre estetiku 😉 , bud rada ze ta lubi a prejavuje ti to. Mne raz mama povedala ked sa maly hral a vybral si nejaku ruzovu hracku a ja som povedala ze dufam ze nebudes iny a mama ze a mala by si ho potom menej rada? Ja ze urcite nie. Takze keby aj- mala by si ho menej rada?, Urcite je to normalne dieta tak nech rozvija a zaujima sa o to co on uzna za vhodne.
Syn je ok, kamosky nie 😉 nechaj ho byt samym sebou, mozno je to faza, mozno nie, ale vela z toho, co pises, su uplne normalne prejavy pre mnoho chalanov, nie vsetci muzi su sportovci a pretekari 😉 nastastie 😀
@evulkara a keby ti aj z neho vyrástol gay, ľúbila by si ho menej? vzdala by si sa ho? ale inak myslím, že môžeš byť kľudná, aj kamoškini synovia, keď prišli k nám, tak najviac ich zaujímala kuchynka, kočík, bábika (jeden mal 3 a druhý 9 rokov), jednoducho doma to nemali, aj v škôlke som sa často vídala hrať chalanov s dievčenskými hračkami a opačne... buď rada, že máš zdravé dieťa a že teraz je taký aký je, možno o pár rokov bude z neho prvotriedny grázlik 😎 😀 (v dobrom samozrejme)
kym neplace, ze si chce do skolky obliect suknicku, tak je to myslim uplne ok 😉
@evulkara - tak je iny, isteze je tu stale moznost, ze bude transexua (opacne pohlavie v nespravnom tele), je to vidno aj takto skoro, to co popisujes mozu byt prvotne priznaky (inklinovanie k dievcenskemu kolektivu, dievcenske cinnosti napriek nepochopeniu okolia) , ale este to nemusi znamenat vobec nic. Tym detom treba skor pomoct ako ich nechat kamoskami oznacovat ako chore alebo cudne.. narodia sa take a uz to nezmenis.. V tomto pomoze rozhovor s psychologom, ktory ma s takymito detmi skusenost. Nie je to az tak strasne zriedkave. Minule som videla dokumentaciu o tychto detoch a je to uz v rannom detstve rozoznatelne, psychika sa vyvija inym smerom. Chlapci si nechavaju narast dlhe vlasy, nevedia sa presadit v chlapcenskom kolektive, venuju sa dievcenskym hra, su utiahnuty, maju malo kamaratom, lebo im nikto nerozumie...
@anjelicek26 @evulkara ja si nemyslim, že robi niečo čudne, čo by mohlo signalizovať transsexualitu. Moj starší braško bol presne taky isty. Ako prvu hračku, ktoru si vybral sam, bola babika. Šport ho nebavil a nebavi ho doteraz. Za to knihy v knižnici boli všetky prečitane, čital uuuuplne všetko čo mal po ruke. Zavrel sa na zachode, aby ho nitko nerušil a čital. Velmi rad kreslil a aj pekne kreslil, hlavne zvierata.
Doteraz nema rad šport, radšej čita, hlavne take filozoficke knihy, a rôzne teorie.... Posledne dni chodi na kone, pri nich v poslednom čase travi maximum času. A teda inak je celkom normalny, teda myslim tym, že je na baby, v tom nemam najmenšie pochyby 😉
@evulkara od dietata som bola ako chalan- bavili ma auta, stavebnice, liepanie po schodoch, bola som bitkarka, atd... a nie som ani transexualka a ani lezba 😀 casom som z toho vyrastla 🙂
takze sa vobec neznepokojuj, aj tak to nezmenis. kasli na "kamosky" a lub svojho synceka, takeho akym je 😵
@evulkara
Muj syn, kdyz byl maly, hral si s Barbie, prevlikal panenky MOC rad..😉
Kdyz byl starsi, zkusil snad vsechny sporty-vybral si jako sport - tancovani - hip hop
Postupem doby se mu zalibilo delat nakupy, stat ve frontach (i na poste) a hledat podle reklam, kde je co levnejsiho...
Rad maloval, sil (jako jeho otec) a spravoval saty - nejradeji zipy...
Radeji ssi vybiral za kamaradky devcata a starsi osoby...
Neni travestit, neni homosexual..ale stal se obeti sikany diky sve "vyjimecnosti" 😎
aj ja som chcela napísat ze som s hrala s autami liezla po stromoch bila sa sukne nenavidím doteraz nepacia sa mi tie typicke dievenske vecicky a niesom lezba 😀 takze nestresuj cas ukaze mozno je to len citlivy chalan a to nezmenís
nie je to nic nezvycajne on z toho raz urcite vyrastie ja mam doma dcerku ktora rada beha za loptou ked jej chcela obliect saty tak spustila taky krik ze som saticky odniesla do pivnice 🙂 🙂 ma sice kocik ale v nom nema ziadnu babiku mame v nej len plysove zvieratka rada hra hokej babiky nechce vsetky vyzliekla a hodila do kuta 🙂 🙂 🙂 stale nosi nohavice a hrava sa casto s autickami
tak ja som sa hravala ako dieta zasadne s autami a transvestita alebo lesba sa zo mna nestala. Ber svojho syna taky, aky je, nenechavaj sa deptat kamaratkami a ich predstavami.
@evulkara vykasli sa na take "kamosky" 😠
ja som sa hravala len s autami, mam este aj niektore zachovale doma /detom nedavam 😅 / ako smetiarske auto, traktor, motorku..../chcela som ist za automechanika, ale mamina nedovolila 😅 😀 😀 / a to, ze ma bavia skor auta ako varenie, ucesy a pod. neznamena, ze som nejaka ina.....nechaj ho tak, urcite bude OK 😉
@evulkara moje dievcatko sa najradsej hra s autickami. Ani na chvilu som nepochybovala o tom, ze by mala byt ina.. A ak by aj bola, je to predsa moje jedinecne dieta..
Nepocuvaj kamaratky. Vyzdvihni pred nimi jeho prednosti. Kym ich synovia budu mozno do vetra, navstivit ich pridu raz za mesiac, tvoj ti mozno bude rad pomahat s cimkolvek bude treba. Ak niekto sa niekto vymyka rodovemu stereotypu, neznamena to hned, ze bude "iny". Vychovavaj ho aj nadalej tak, ako ho vychovavas.. a hlavne nepoukazuj na to, co by mal robit a nerobi. Niekto nie je na športy, moze vynikat v niecom uplne inom..
ahoj moja zlatko podporuj svojho syna v tom čo ho baví a nie trápiť sa či bude taký alebo onaký to je úloha matky netráp sa nad hlúposťami ešte máš času dosť môžeš buď šťastná že je sám sebou a prosím preúčaj ho " mužskými vecami muža neurobíš " a ešte niečo pošli do hája svoje " kámošky " keby boli kámošky podporujú ťa v tom že má umelecké sklony a namiesto toho to dávajú do hlavy chrobáka 😠 a ešte ak by si chcela vedieť moja dcéra hrá futbal bábiky ju nebavia a abi baby ale chalani , u nás nepoznáme biele šatočky a sandálky lebo by mali životnosť tak cca 5 minút z našej dievky je chalan a basta 😀
Vidím, že tě syn "trápí" tak nějak z více důvodů...a nebo tě trápí to, že "kamarádky říkaly"?
Když si spojím dvě diskuze, ve kterých se řeší tvůj syn, vychází mi z toho, že je to jemný chlapec, který se nerad hádá, nerad bije, nerad jde do jakýchkoli konfliktů-proto přenechá své hračky druhým, proto nechce sportovat-hrát fotbal, nebo se nahánět s kamarádama, proto se raději nechá kopnout, než aby sám udeřil...psala jsi, že je Váha...a i když na to mnozí nevěří, Váhy bývají klidné, někdy nejisté, nerady se hádají, jsou citlivé a všechno tisíckrát převáží, než se pro něco rozhodnou...já jsem taky Váha a trvalo mi 18let, než jsem se naučila říct svůj názor nahlas, bojovat si za své vlastní rozhodnutí...
Nehledě na to, že jeho sexualitu nezměníš, protože jednou si ji s sebou nese a basta, netrap se tím a už vůbec ne tím, co říká okolí! Důležité je, aby cítil podporu, aby neměl pocit, že je míň, nesnažte se ho předělávat, vždyť sama v srdci víš, že ho miluješ právě proto, že je, jaký je... snadno se mi mluví, ale dětská duše je tak zranitelná...a stačí málo, aby si s sebou navždy nesl nějaký blok jen proto, že ho nebaví to, co baví druhé kluky... Chce malovat? Tak ať maluje! A i kdyby chtěl dělat kadeřníka nebo balet-no a co? Třeba jednou právě kvůli tomu na něj budete pyšní!!!
@vejula - nehovorim, ze musi byt transexual, ale ze sa spravanim odlisuje moze naznacovat aj tuto diagnozu, hodit rec s psychologom a mat istotu zasa nemusi byt na skodu 😉 Sexualna orientacia v tomto veku sa este urcite neda, takze ziadne gay/lezba, ale uvedomovanie si vlastneho ja a dozrievanie v hlavicke, co si zela, co ho bavi, co mu je blizsie - to uz je v plnom prude.
aj ja by som riešila cestu detskej lekárky, prípadne psychologičky, ale to len pre svoj vlastný pokoj. Absolútne by som sa neriadila "tipmi" svojich kamarátiek a v prípade, že by sa aj potvrdilo, že syn je "iný", ukázala by som svetu, že ho milujem aj tak, lebo je to moje dieťa 😵
Nemyslím si, že tvoj syn robí niečo "nenormálne", je veľa "ženských" chlapcov a "mužských" dievčat a už vôbec to nemá nič spoločné s tým, že si chcela čakať dievčatko a narodil sa ti chlapec.
Prijmi svoje dieťa také aké je, ponúkaj mu možnosti a on si aj tak vyberie sám svoju vlastnú cestu 😵
V žiadnom prípade nedovoľ nikomu, aby niečo alebo niekto ohrozoval jeho detstvo...
@evulkara včera bol u nás 8ročný chlapec, ktorý mi polial kvety, poobstrihával suché listy, umyl a utrel riad (som mu hovorila, že máme umývačku, ale nedal sa), utrel kuchynskú linku, potom chcel ešte dlážku umyť, ale to som mu už nedovolila. keby sme boli všetci rovnakí, bola by to nuda! 😀
tak po prve:
ak by aj z neho rastol transvestita alebo gay tak co? bues ho mat menej rada? alebo ho vyhodis z domu? nie.budes ho lubit tak isto......tak sa neznepokokuj...
po druhe:
si vazne myslis, ze vychovou u dietata vyvolas nejaku, tak povediat deviaciu , od vacsiny obyvatelstva? s tymito vecami sa ludia rodia, to nie je choroba, alebo stav, ktory sa da vyvolat...ty si nic neurobila,, co by to mohlo ovplyvnit....
a dalej: moja dcera sa nehra s babikami,ale s autami,ja som sa hravala s autami, s pistolami,lrobila som si luky a sipy, tuzila soom po BMX-ke, a mala som len Esku a podobne,,,...a som normalna zena, heterosexualka, ktora ma muza a dieta a zeny ma nepritahuju.......to,ze je tvoje okolie sproste a vobec sa odvazi ti take hlupe pripomienky pedkladat je problem tvcojho okolia, nie tvoj.....treba si vyberat zdroje a kamaatky......
takze: to,ako sa tvoj syn prejavuje,nemusi mat nic spolocne s tym, co si pisala...jednoducho to lem moze byt chlapec nie technickeho zamerania, ale s umeleckymi alebo humanitnymi sklonmi..ktovie, mozno ti z neho rastie umelec.....nesrandujem...
moj brat bol presne taky ako si pises o svojom syncekovi.....teraz ma 15 a nahana vsetky baby v okoli....moj druhy brat v jeho veku lozil po skalach a chodil po lesoch a tento sa len vykrucuje pred zrkadlom 😀 kazdy sme iny 😉
@evulkara Mame v blizke rodine chlapce, ktereho tata prihlasil v sesti letech na fotbal. Chlapec byl maly, v tomto sportu neprubojny, ale tata sponzoroval oddil, aby ho do hry staveli a aby mohl on fandit a mezi chlapama vypadal dobre. No a tak chlapec to zhruba rok trpel, pak ale uz to dal neslo a jeho mama ho dala souhrou nahod na tanec. Otec byl proti, trvalo to par let, velke spory, jeho tata rikal, ze z nej vyroste gay a podobne. No potom zacal vyhravat souteze, na narodni urovni, pak na i na mezinarodni...To potom ten tanec prestal vadit i tatovi a byl pysny...Ted zije v Praze, tanec je pro nej vsechno, zivi se jim a ma holku a jsou spolu moc stastni. Cela rodina mu fandime, jezdime na jeho vystoupeni.
Jeste me napadlo, ze jake ciste muzske veci by jsi mu chtela vstepovat napriklad? No a vubec nepises o jeho otci, ma nejaky muzsky vzor? Na kamaradky se vykasli, podle me ma tvuj syn krasne zaliby na takovy nizky vek (treba ta skalka) a jinak jak uz tu baby psaly, jestli je gay, tak je gay, to koupenim autodrahy nezmenis.
k téme sa obšírejšie radšej nevyjadrujem.
kamošky treba poslať do prdele a homosexualita sa nedá "vychovať".
mňa znepokojila skôr tá dvojtýdňová //depka// pisateľky z toho dôvody, že nečaká dievčatko ale chlapca. pevne verím, že to bola len prudká a nevhodná nadsázka
@evulkara, moj manzel sa tiez hraval aj s babikou, ked bol starsi rad varil a piekol, homosexual urcite nie je. Mala som kamosku, co hravala s ministrantami futbal, bolo zvlastna, ale nikdy by mi nenapadlo, ze by bolo lesba. Frajerov nikdy nemala, co mala napadnikov, pripadali jej ako by boli jej bratia, nemohla s nimi nic mat. A uz je stastne vydata. Pozri si na JOJke extremne rodinky. Tych troch chlapcov z Jura. Neviem ci nie nahodou dvaja z troch povedali, ze oni nebudu vecne gayovia, ze sa chcu raz ozenit a mat deti. Moze toto povedat gay? Nevedia co od dobroty. Tvoj syn je nezny, evidentne si mu dala vela lasky a nehy a mne skor pripada ako gentlman, nez ako "buzna". Netrap sa tym, zatial nemas preco. Ma zdravy zaklad v rodine, ma mamu a otca, ma si z koho brat priklad. Ci ty vies, preco chodi na vytvarnu? Mozno sa mu pacia dievcata, tak naco by behal za loptou s chlapcami? 🙂 Nemas sa preco stresovat, uvidis, ked pojde do puberty aky bude.
@evulkara podľa mňa ti doma vyrastá duchom krásny človek! prečo by mali všetci chlapci hrať futbal a byt sportovo naladení? nechápem... aj moj brat bol iný, od malička ho zaujímali iné veci, neskor bol ponorený v knihách, tiez mal talent na výtvarnú, aj chodil a bol fakt dobrý... dodnes nechápem, preco v tom nepokracoval, a sekol s tým... ja som len vyskakovala a nedokázala som sa mu v nicom vyrovnat, tak strasne som chcela vediet aspon tak krásne malovat ako on... no mne sa uz tento talent neušiel... 🙂) mozno z neho vyrastie záhradný architekt, na ktorého budeš pyšná.. a z ostatných jeho súkmenovcov budú futbaloví chuligáni... 🙄
a sorry, ale tvoje kamarátky sú divné! nie tvoje dieta... 😠
@evulkara nehnevaj sa na mna, ale mas divne kamosky. Ja tu mam len jednu kamosku (slovenku) a jej syn ma 5 rokov, tiez je taky ako dievca, ked im davam pit, tak chce ruzovy poharik, ked sa hraju s mojim malym, tak ho zacne bozkavat (moj sa brani, lebo mu to vadi), stale nieco "vari", chodi s macikom a hra sa, ze je jeho dieta, da si ho pod tricko, ze on bude mamicka no ale nikdy by mi nenapadlo povedat kamoske, ze sa sprava ako gay. Preboha, ved je to len dieta. Aj moj chcel ked bol mensi kuchynku (len z nedostatku priestoru som ju nekupila), tiez ho nebavili sporty, a teraz sa velmi zmenil, behom par tyzdnou chce hrat futbal, doma sa hra na hokejistu, v skole sa so spoluziakmi skejtborduje (neviem ako sa to pise), chodi s tatom do fitka.. tym chcem povedat, ze ani nevies ako a dieta zmeni svoje zaujmy... Lub ho takeho, aky je, tes sa, ze je zdravy, podporuj ho v tom, co ma rad, chval ho za kazdu precitanu knihu, diskutuj s nim o obsahu, aby videl, ze sa o neho zaujimas...

@evulkara neznepokojuj sa je to normálny chlapec a kludný🙂 mô má tiež doma bábiku a kamienky zbiera uplne všade. treba ho ľubiť, ale neboj sa všetko je dobre🙂 a malý sa mi s vlasmi hrá skoro stále len by ma česal natáčal a ked idu pršteky pomojich vlasoch je to krásny pocit je to zlate🙂