icon

Šáčkové polievky, mrazená zelenina a polotovary v školskej jedálni

kape
13. sep 2017

Poprosila by som Vás o rady usmernenie, navigovanie.
Včera som sa na rodičovskom združení dozvedela , že u syna v škole v školskej jedálni sa deťom varí veľa z polotovarov, varia im sáčkové polievky a nakupujú výlučne mrazenú zeleninu, čo je vraj podľa vyjadrenia vedúcej jedálne čerstvá zelenina. Riaditeľka si vraj s ňou nevie rady a vraj je ťažké nájsť náhradu. Naša škola patrí pod BSK, nie pod miestnu samosprávu. Keďže mne to nie je ľahostajné povedala som si , že rozprúdim debatu u nás na škole a pokúsim sa v tomto smere niečo pre naše deti urobiť. Viete mi prosím poradiť príslušné orgány, ktoré toto môžu riešiť, prípadne aj Vaše skúsenosti s niečim podobným a či sa Vám podarilo s tým niečo urobiť. Tiež sa mi veľmi nezdá, že riaditeľka si nevie v tomto smere s vedúcou jedálne poradiť.
Ďakujem.

tykat
13. sep 2017

@kape ...zeby ZS Zeleznicna? Kamoska sa tiez stazuje ze tam v jedalnom listku nasla "pizza hlbokozmrazena" a myslim ze aj o sackovej polievke a zemiakovej kasi z prasku hovorila. Neverila som kym som nepozrela na stranku skoly...a mrazena pizza tam bola. To co uz je za jedalen ked na obed detom da mrazenu pizzu???

nikolweiss
13. sep 2017

Obávam sa ,že si nepomôžeš. Stravovacie zariadenia,ktoré sú riadne schválené Ruvz sa podriaďujú všetkým tým predpisom,ktoré nijako mrazenú zeleninu nezakazujú. Ja keď som si robila skúšku na vykonávanie epidemiologicky závažných činností tak tam bolo mnoho vecí,ktoré sú ešte tak pol storočia za nami a bolo nemysliteľné pre mňa sa s tým stotožniť. Zišiel by sa nejaký "update"

ibrunova
13. sep 2017

@kape U nás v škole pracuje Rodičovské združenie, asi aj u vás. a jeho súčasťou je stravovacia komisia, ktorá 2x do roka ide omrknúť, ako a čo varia. Možno pre začiatok by som skúsila tam..

kape
autor
13. sep 2017

@tykat - nie nie, je to ina skola a velmi v BA vychytena, no nechcem ju tu konkretne menovat.

kape
autor
13. sep 2017

@ibrunova - u nas je to rada rodicov, ale ci robi taketo kontroly neviem. Chystam sa za riaditelkou a snad sa do toho budem moct zacat angazovat.

Cele je to chore, picuvame teraz z kazdej strany, ake zle stravovacie navyky maju deti, stravuju sa

kape
autor
13. sep 2017

Stravuju sa nekvalitne a prevaznu cast dni roka sa bohuzial nase deti stravuju mimo domu. Zodpovedny je potom niekto uplne iny a ja sa mozem snazit ale za ten vikend to tazko cele napravim a takto sa nam deti stravuju aj 20 rokov, teda budu sa.

kape
autor
13. sep 2017

@simca06022011 - bohuzial je to pravda a praveze sackova polievka ich vychadza urcite lacnejsie ako ked sa polievka navari.

kape
autor
13. sep 2017

@ysseba - sulance v jedalnicku nemavaju, to odbiju cestovinami s kakaovou posypkou. Toto jedla by som tiez zakazala, ale v BA v skolach a skolach asi vsade. Kamoska z dediny o takom v zivote nepocula.

maciatkolulu
14. sep 2017

@kape ja si len neviem predstavit to mnozstvo sackovych polievok co minu na jeden obed😉

sisaka
14. sep 2017

@maciatkolulu sackove polievky pre velkoodberatelov si nepredstavuj ako tie mini vrecka, čo predávajú maloobchody. Pre jedálne môže ísť o kilové konzervy kondenzovanej polievky, do ktorej už len pridajú vodu

maciatkolulu
14. sep 2017

@sisaka aha, to snad nieeee

sisaka
14. sep 2017

@maciatkolulu žiaľ áno, ale či takto "varia" v skolach to neviem, u nas tak varia v nemocnici

katka708
15. sep 2017

Panebože normálne sa mi nechce veriť, že úvodný príspevok môže byť pravda. Môj syn chodí síce len do maličkej škôlky kde kuchárka varí cca 25 porcií (desiata, obed, olovrant) ale varí úplne sama (aj rozpisy jedálničkou, papierovačky, objednávky robí sama) a plus varí ešte ďalších 30 porcí pre školu.
A stíha navariť každý deň čerstvú polievku (aj dnes som videla obrovský hrniec a doň vkladala kus hovädzieho) a raz do týždňa na olovrant upečie čerstvý koláč - napr jablkové pité. O domácich pomazánkach každý deň iných ani nemusím písať. Za rok aj niečo čo tam syn chodí sa mi jedálniček len pár krát nepozdávala (raz mali špagety s kečupom a syrom - nevidím na tom nič hodnotné a výživné, pár krát mali čoko cereálie typu Nesquik s mliekom)

zuzikak
15. sep 2017

@katka708 len mala poznamka - v statnej skolke je vacsinou jeden kuchar a jedna pomocna sila. Deti je 80...

leteku
15. sep 2017

@zuzikak tak u nás je deti 140, jedna kuchárka a tri pomocné sily. Sackovych polievky sa nevaria nikdy.

katka708
15. sep 2017

@zuzikak neviem čo tým chceš povedať ale naša škôlka je obecná, jednotriedka-22 detí od 3 do 6r. plus. 1kuchárka, 1 školníčka a 2 učiteľky. to je všetko.
plus kuchárka varí pre 4 triedy po 10-12 žiakov pre ZŠ.
Ver či nie, ale aj také škôlky sú.....

kape
autor
15. sep 2017

@katka708 -verte tomu, ze v tomto smere su male dedinske skolky ahlavne mimobratislavske uplne niekde inde, to Vam mozme len zavidiet. Ked sa opytam spoluziacok co su kade tade po SK ziadnej dieta zo skolky nepozna spominane spagety s kecupom ci cestoviny s kakaovou posypkovou co byva velmi caste sladke pondelkove jedlo u mojich oboch deti v skole I skolke. Viem, ze to byva u deti oblebene ale v tejto podobe by som to urcite ja zatrhla. Neviem aku vyzivovu hodnotu to detom prinasa

kape
autor
15. sep 2017

Ideme za riaditelkou nakoniec ako trieda a uvidime co spolu poriesime.

beton
15. sep 2017

podla mna neporiesite nic. ked nie sackove polievky, tak zmesi (glutaman a spol.) su schvalene uz v skolkach, takisto uprava vyprazanim a polotovary asi tiez. Mrazena zelenina je mnohokrát na tom lepsie ako "cerstva" z tesca, najma v mimosezone, takze toto by som neriesila. Ale tam su schvalene receptury a suroviny a tie ked dodrzia, tak sa nic nedeje. U nas ide trend opacne. Doteraz bolo vyprazanie zakazane, nakoniec ho povolili. Dlhodobo sa o zmenu snazila sefredaktorka casopisu Dieta, Krausova, robila rozhovory s kde-kym, snazili sa dotlacit kompetentných, aby si uvedomili, ze ponukane stravovanie je neplnohodnotne, ale za vyse roka snahy sa nic nezmenilo. Obdivujem tvoju angazovanost a verim, ze sa ti neico podari. Ja som to so skolkou vzdala a deti som tam nedala. V skole nemam na vyber a presne toto ma stve, ze nemam vplyv na to, ako sa moje deti stravuju. Je to zufaly pocit, ked im vedome ponukam nevhodny obed a neviem to z casovych a organizacnych dovodov zmenit.

kape
autor
15. sep 2017

@beton - ved toto, najhorsie je to ze sa budu takto stravovat niekolko rokov a nevieme s tym.skoro nic urobit

beton
15. sep 2017

@kape ja som mala problem aj s manzelovym stravovanim, ale do roboty si obed nosit moze. do skoly alebo skolky je to zakazane. mozu podavat len ich uvareny obed. som zvedava, ako pochodis, rada sa pridam k akejkolvek iniciative v tejto veci.

rajna
15. sep 2017

u nas sice sackove polievku nevaria. ale polotovar. je u nas bezna vec. Malinka chodi do skolky a ja pracujem v skole. To co varia v skole potom nisia do skolky. Ja ani nechodim na obedy lebo to je hroza des. A mala sice chodi aby nesedela v skolke ako 5 penazi ale dokopy nic nezje. Doma potom papa. Ako uz by sa to mohlo pohnut lebo fakt neviem co bude salej. Deti su potom obezne a v kuse chore. Ako moja je vsetko aj sladkosti ale polotovar ved to je co? Na co si tam tie kucharky?

slavka1307
16. sep 2017

@rajna Moje nervy - ako môžu škôlkári jesť stravu pre školákov ? A ak som správne pochopila jedia to aj dospelí zamestnanci školy ? Veď tam platia iné normy.

kenzom
19. sep 2017

@beton u nás bežne deti do školy nosia vlastnú stravu, a kuchárky im ju zohrejú v mikrovlne...hlavne ak sú bezlepkoví a pod...

beton
19. sep 2017

@kenzom to je proti predpisom. keby im prisla hygiena, tak budu pekne caaalovat, resp. zavriet prevadzku, ked na to nebudu mat. v jedalni sa smie jest len ich jedlo. Lebo co ak dietatu bude zle, dostane salmonelu atd. atd a kto je zodpovedny. Preto sa nesmie podavat v skolke vlastne jedlo, ani ovocie a zelenina, ked rodicia donesu, aby deti mali nieco zdravsie....

kenzom
20. sep 2017

@beton ja hovorím škola,nie škôlka... deti svoje jedlo nejedia v jedálni...jedia ho v triede , svojím príborom...akokeby desiatu...nie je povinnosťou rodiča objednať obed.... kuchárky sú len milé a supnu to do micro v tom čom si to priniesli... možno to nie je podľa predpisov,ale chápu, že nie každému ich jedlo vyhovuje...je to o hľadaní riešenia...

beton
20. sep 2017

@kenzom prepac, nevsimla som si, ze ide o skolu. Dat verejne mikrovlnku je podla mna schodne riesenie. Ale asi ju chcu mat pod dohladom, tak je radsej pri kucharkach. Inak by mikrovlnka nemala v skoskej jedalni co hladat.