Skúsenosti s novým štátnym vzdelávacím programom
Ahojte. Od ďalšie roku ma byt nový štátny vzdelávací program zavedený vo všetkých základných školách.
Učiteľky, ktoré už ste týmto systémom učili, vyhovuje vám to? Je to lepšie/horsie ako vzdelávanie doteraz? Vidíte reálne nejaké plusy/minusy oproti predošlej výučbe po ročníkoch?
Mamičky, ako sa vám učí s detičkami, ktoré navštevujú školu kde to už je zavedené? Učia sa deti doma rovnako?
Budúci rok nás to čaká a už mám doma jedného školáka. a teda s jedným sa budem učiť novým a s druhym starým spôsobom. Neviem, na čo presne sa pripraviť.
na 99% sa v skole nic nezmenilo, akurat vypli zvoncek a nezvoni im na hodinu a prestavku... ucebnice su rovnake, osnovy nastavy skola co sa v ktorom rocniku bude ucit inak je to rovnake
@anonym_c40026 nezvoni? A držia sa rozvrhu? Deti chápu kedy majú priestor na prestávku?
@akje Ahoj, ja mám druháčku v trnavskej škole BESST, ktorá sa do reformy prihlásila hneď v prvej vlne pred troma rokmi. Ak máš priestor, posielam k tomu podcast:
https://www.youtube.com/watch?v=12d4gZQVZlwV skratke, ja to chápem asi takto:
Nový systém by nemal byť o tom, že sa deti učia úplne iné veci, ale skôr o inom spôsobe učenia. Menej sa má ísť striktne podľa učebnice a viac sa má prepájať učivo medzi predmetmi. Deti by mali viac diskutovať, robiť projekty a hlavne rozumieť tomu, čo sa učia, nie len sa to naučiť naspamäť na písomku. 🤓
Plusy, ktoré tam spomínali: školy majú viac slobody, ako učiť jednotlivé témy; väčší dôraz na kritické myslenie, čítanie s porozumením a riešenie problémov; učivo sa má viac prepájať so skutočným životom.
Ale zároveň zaznelo aj to, že veľa bude závisieť od konkrétnej školy a učiteľov. Niektoré školy sú na to pripravené viac, iné menej, takže prechod môže byť chvíľu chaotickejší.
Pre rodičov by to vraj nemalo znamenať veľký rozdiel v tom, že by sa deti doma učili úplne inak – skôr sa môže stať, že budú mať viac projektov, diskusií alebo úloh na premýšľanie, nie len klasické memorovanie.
Takže ide o postupnú zmenu v tom, AKO sa deti učia, nie ČO sa učia. Tak, aby boli pripravení na fungovanie vo svete 21. storočia. Odporúčam vypočuť si do konca a verím, že ti to pomôže. 😍

na 99% sa v skole nic nezmenilo, akurat vypli zvoncek a nezvoni im na hodinu a prestavku... ucebnice su rovnake, osnovy nastavy skola co sa v ktorom rocniku bude ucit inak je to rovnake