icon

Štrajk učiteľov

bobulka34
23. nov 2012

Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy

kesika
24. nov 2012

@huxy Keď štrajkujú lekári, pacienti si musia poradiť, keď štrajkujú železničiari, tiež si nájdeš náhradnú dopravu alebo necestuješ, keď štrajkujú piloti, tak proste neletíš a môžeš mať dovolenku akú chceš zaplatenú. Vo to go!

huxy
24. nov 2012

@kesika no zas s tými lekármi,nebolo to úplne tak,že sa vykašľali na všetkých pacientov,ako učitelia na žiakov.

huxy
24. nov 2012

@kesika a akú inú alternatívu si má vybaviť rodič,keď musí do práce?nie všade tolerujú "neobmedzenú" ocr alebo co

dianka2374
24. nov 2012

luci78 by si sa nesťažovala?? Ja nemám výšku a ráno vstávam do roboty o 5 niekedy o 4 ráno a zarábam 300 € domov sa vraciam tak o 16:oo niekedy aj o 18:oo
Takže taký učiteľ čo si ešte domov berie prácu o 7:oo chodí do práce vracia sa o 15-17 h a pracuje za 500 € tak to je na hanbu. Ako píše janulina.k !

kesika
24. nov 2012

@huxy Ale ani učitelia sa nevykašľali na žiakov. Niektoré školy sa nezapojili do štrajku práve preto, aby rodičom neskomplikovali situáciu. Rovnako tak materské školy. V meste väčšinou nejaká funguje, aby rodičia, čo naozaj nemajú kam dať deti, ich mohli umiestniť sem. Zas nerobte z nás hyeny. V porovnaní s ostatnými odvetviami je ten štrajk civilizovaný a nie taký radikálny. Akurát vás to obmedzí. Ale o tom štrajky sú 🙂

cecil36
24. nov 2012

@zuzanockamt pardon, to bol preklep vo vete, nemalo tam byt "ani",. ale "aj". Samozrejme, ze som nemyslela, ze neobmedzili 😀

mawka
24. nov 2012

@huxy chapes, ze by to bolo organizovane? keby sa take nieco chystalo, ludia by mali cas sa pripravit. prosim ta, v ´89 statisice ludi vyslo von, vtedy sa nerobilo v noci? ale robilo. aj poobede, ale slo sa. a dokonca to slo aj bez nejakych vymozenosti ze jeeeej, operatori strajkuju tiez, nebudeme volat, banky nam zavreli jeeej, nebudu rpachy, moje nervy. zase len dovody preo by to neslo. lebo ludia tak spohodlneli, ze si nenechaju doma v obalke nejaku hotovost - keby nieco. sak to nejde len o strajk, moze sa stat nejaka ina udalost, pocasie - volaco, co ta odstrihne od vsetkeho. ako nemusime zrovna nakupovat ako obcania USA, lebo im uz drbe, ale tak snad mas nejake zasoby v spajzi a v chladnicke, nie? za to, ze budu strajkovat ZSE a SSE neznamena, ze sa elektrina vypne 😉 a za to, ze ucitelia idu do strajku, neznamena, ze z deti sa stanu kvoli par dnom teliatka.
ked sa to bude kuskovat aj u sukromnika, ze vystrci hlavu z davu jeden, dvaja, ano vypoved hrozi, ale myslis si, ze sukromnik vyhodi 500 zamestnancov lebo si uplatnili pravo z ustavy? no iste. ved prijimat novych 500 udi a dat vypoved 500 ludom nieco toho sukromnika stoji a ver, ze je to viac ako na den dva zastavit vyrobu. a dalsia vec, marze. rezervy. kazdy jeden sukromnik ma rezervy na to, aby mohol riesit taketo situacie. aj ked tvrdia, ze nie. ze nemaju, ze je to tazke. no asi tazko, ked si rite vyvazaju v drahych autach a stavaju drahe domy. kazda firma musi ratat so stratou, ak si vedie riadne uctovnictvo. kto tvrdi opak, tak klame.

huxy
24. nov 2012

@kesika mňa osobne to neobmedzuje,ja som s malou doma.ale hnevá ma to.pretože učitelia nie sú jediní,čo si zaslúžia viac a robia okolo toho také veľké haló.možno v nejakom väčšom meste funguje aj nejaká škola,či skôlka,no v menších nie.rodič sa musí sám postarať,čo s dieťaťom,keďže učitelia idú štrajkovať

dianka2374
24. nov 2012

huxy manžel pracuje o 6:oo do 20:oo každý druhý deň ma nočné a supiš výplata to určite nie nemôžeme si dovoliť dovolenku deti ešte pri mori neboli a často nemáme peniaze na nejaké výlety

huxy
24. nov 2012

@mawka inak mne je fakt jedno,či učitelia štrajkujú alebo nie.len ide o to,že oni sami si neuvedomujú,ako by ich ovplyvnil štrajk niekoho iného.keď fakt rodič nemá kde dať svoje dieťa.
a ďalšia vec-nevážia si čo majú.už k tomu nemám čo dodať.ide o to,že ľudia chcú stále viac a viac.a pritom niekto nemá ani to.ale tak je to vaša voľba.aj keď si myslím,že zvýšenie by ste si zaslúžili /ako väčšina ľudí pracujúcich/,štrajk aj tak nepodporujem.pekný deň všetkým prajem.

mawka
24. nov 2012

ludia, toto neni o uciteloch, lekaroch, sestrach, toto je o vsetkych! pretoze to tu je ubohe a preto by mali ist vsetci. len - bohuzial, len tieto tri odvetvia mali gule na to zastrajkkovat.

huxy
24. nov 2012

@dianka2374 no tak vlastne vidíš sama,na čo som chcela poukázať.že manžel síce zarobí 500€,ale pracuje veľa,aj nočné.a učitelia sa sťažujú ☹

zuzanockamt
24. nov 2012

@huxy ze 500€ je supis vyplata ??? 😀 pre robotnika, co maka 12-ky? ... ty teda poriadne zartujes

huxy
24. nov 2012

@zuzanockamt zamysli sa trošku,čo som tým chcela povedať.že 500€ je supiš výplata,keď ju dostane človek,čo robí max.8 hod.denne.presne som si myslela,že manžel dotyčnej pani nepracuje len toľko,čo drahí učitelia,a isto sa namaká,a im sa ešte máli.ach jaj 😝

dianka2374
24. nov 2012

zuzsanockamt presne tak učitelia majú vysokú školu a ich platy sa rovnajú robotníkom supiš výplata 5oo € by bola vtedy ak by inkaso bolo 10 €

mawka
24. nov 2012

@huxy ja nie som ucitelka 😀 ale podporujem ich. nie som lekar ani sestra a podporila som ich. a ked vyjdu do ulic vsetci mimo mojho odvetvia, pridam sa a podporim ich. ked bude nahovno skolstvo, nebudu vzdelani ludia, nebudu odbornici, nebude mat poriadne kto liecit a starat sa o pacientov. ked budeme mat nahovno murarov a stavbarov, mosty budu padat. ked budeme mat nahovno ekonomov, budu financie nahovno a ked budeme mat nahovno policajtov, bude tu velka kriminalita. o tomto to je. a mohla by som pokracovat donekonecna. cestari - rozbite cesty, nezmyselne buracky, straty na zivotoch. ked nebudu mat ludia na aktivny oddych peniaze, budu unaveni, budu zlyhavat v akejkolvek praci ludske faktory, bude to este horsie! o tomto to je. o vsetkych.

kesika
24. nov 2012

@huxy Ja ti rozumiem. Verím, že ťa to hnevá a aj tých, ktorých sa to priamo dotýka. Ale ver mi, že ak musím žiakom aj sebe kupovať pomôcky za vlastné, ak sa mám obliecť a obuť, dôstojne sa postarať o svoju rodinu, zaplatiť si dovzdelávanie a skúšky. Platiť si telefón a internet kvôli práci, denne cestovať 25km tam a späť do práce... je to k väčšej zlosti, ak ti pridajú 5€ a roky rokúce len sľubujú a sľubujú a fuuurt je čas. Aj moje deti by by chceli jesť.

huxy
24. nov 2012

@dianka2374 no sú ľudia,čo domov nosia 300€,každý deň v práci,musia tak isto platiť účty,ako aj učitelia
a už nie raz som písala,že napr.ten robotník môže doniesť takú istú výplatu,ako ten učiteľ,ale odrobí si aspoň 2 x toľko,nemôže si dovoliť toľko dovolenky

zuzanockamt
24. nov 2012

@huxy ale ako mozes porovnat cloveka s VS vzdelanim a cloveka s ucnovkou a vyucnym listom ... ako ja si vazim kazdeho, ci je robotnik alebo profesor, ale nejaky rozdiel snad medzi platmi by mohol byt ... ach jaj ... ty chod rychlo robit to pg.minimum a sup do tej skoly, nech vies konecne o com to cele je

dianka2374
24. nov 2012

kesika s tebou úplne súhlasím a huxy to že pracuje tak dlho to on si zato môže a taký pedagóg sa tešil že bude mať karieru pekne zarábať viesť slušný život a nič z toho

huxy
24. nov 2012

@zuzanockamt zas nechápeš.ak človek odrobí denne 12-ky,dokonca možno niekto aj viac,ako písala pani vyššie,tak si podľa mňa zaslúži takú výplatu ako človek,čo odučí max.8 x 45 minútové hodiny,nemyslíš?hm.akože nemala som jednotku z matiky,ale už by mala pracovať logika.

dianka2374
24. nov 2012

ja nosím domov 300 € a tiež musím platiť účty... a aj tak si myslím že učitelia by mali mať vyššie platy aspoň 1000 € no to sa asi nesplní

huxy
24. nov 2012

@dianka2374 potencionálni učitelia mohli dopredu vedieť,aké platy učitelia dostávajú.tak na to nech sa nik nevyhovára,že čakal to a tamto.no manžel pracuje toľko asi aby doniesol nejaké peniažky domov.keby toľko nepracoval,tak čo donesie?a potom porovnajte,koľko donesie robotník domov za 8 hod.a koľko učiteľ

mawka
24. nov 2012

ti, co zarabaju 300 idu do prace sice na 6.00 a vratia sa o 14.00, ale nemusia si kupovat k tomu pasu ziadne pomocky,. este dostanu aj pracovny odev. vo vacsine pripradov tito ludia nestudovali VS, cize neumlatili peniaze na studium - ktore sa tvari ako bezplatne, ale kazda kravina sa plati a skripta su hovadky drahe. a potom su zamestnania, napr. postarky, ktore behaju ako kravy s prepacenim, ci mrzne, pecie, prsi a su ticho. a tiez si zasluzia viac. ale tiez si nemusia kupovat bycikel na roznasanie posty. tiez im oblecenie plati zamestnavatel. ale zober si taku sestricku, ktora robi v nemocnici 12 hodin den den noc, volno po nocnej a opat 12,12 a 12, na oddeleni ma 30 pacientov, na niocnej je tam sama, cez den az dve tri. je zodpovedna za zivoty ludi, staci jeden omyl, zameneny liek a je jednou nohou v kriminale, pichne sa ihlou od nakazeneho s HIV a je druhou nohou v hrobe a za toto dostava az 400 eur a este po nej chcu, aby si spravila VS. a mohla by som pokracovat donekonecna. dokial si tu ludia z kazdeho odvetvia nechaju srat na hlavu, dovtedy budu nestastni a nic sa nezmeni.

zuzanockamt
24. nov 2012

@huxy nema to zmysel ... kto nezazil, nepochopi ... robila som aj manualnu pracu, aj 12-ky, aj nocne .. viem porovnat

huxy
24. nov 2012

@kesika tak tomu rozumiem,že platiť veci pre žiakov z vlastného nie je nič moc,teda podľa mňa by to tak vôbec nemalo byť.a tiež tu nechcem vyznievať ako niekto,kto nedopraje učiteľom vyššie výplaty.doprajem,ale ešte raz píšem,ako VAČŠINA ľudí na slovensku

mawka
24. nov 2012

no to je teda argument. takze nikto nech enstuduje a nerobi pedagoga prip. sestru a lekara, lebo sak vedia ako je to nahovno a potom sa ludia budu sami ucit akoze doma? 😀 alebo nepojdes do roboty, lebo sa musis s dietatom ucit doma, lebo skoly zavrete lebo nikto nechce robit ucitela, vsak vedeli ake su tam platy. pripadne si sama zoperujes slepe crevo, lebo lekari nebudu, ved vedeli, ze sa zle zaraba a pri sestrickach detto. tak potom nebude robit nikto, budeme na statnych socialnych davkach, ktore sa aj tak minu, lebo nikto nebude robit a odvadzat dane a odvody. no, niektore argumenty ma udivuju. myali by sme si vazit vsetkych, ktori aj napriek katastrofalne nizkym platom robia svoju robotu so srdcom a nemali by sme im zavidiet, ked chcu zvysit. ved oni nepozaduju 200% navysnie platu!

kesika
24. nov 2012

@huxy 😀 ...ešte sa im máli.... Moja, vstávala som o piatej, aby som stihla autobus, cestovala 25km do práce a poobede zase späť. Áno, oficiálne som pracovala 5,5 hodiny denne, ale v práci som bývala od siedmej do štvrtej /mimo domu/. Poobede som prišla domov a keďže na niektoré predmety sme nemali učebnice, metodiky, musela som sa pripraviť na ďalší deň, čo bolo niekedy aj 8 vyučovacích hodín. Opraviť písomky, slohové práce, vypísať kvantá papierov, nakopírovať materiály /za vlastné, lebo škola nemala peniaze/.
A ešte niečo k dovzdelávaniu, ktoré máme povinné. Cestovanie na semináre a späť, zháňanie materiálov, skúška... všetko vo vlastnej réžii. Žiadne diéty. Za jeden taký seminár vrátane skúšky som zaplatila 150€. Na plate mi to urobilo 5€. Fakt výhodné! Ale v médiách sa prezentovalo, že učitelia majú možnosť zvýšiť si plat dovzdelávaním, len ju nevyužívajú. /Prečo asi?!/

huxy
24. nov 2012

@zuzanockamt no ja nepochpim,lebo učiteľkou som nebola.ale robila som už kadečo,od práce na páse,cez asistentku,čo som musela niekedy stáť aj 12 hod.v štekloch,cez opatrovateľku a domácu /12-14 hod.denne/,pracovníčku v banke,takže si to tiež viem porovnať.a tiež si to viem trošku porovnať.každý si zaslúži vyšší plat.keď chcete,štrajkujte.vyšší plat vám prajem /ako aj ostatným ľuďom/,no štrajk nepodporujem

huxy
24. nov 2012

@mawka v pohode,tak štrajkujte.len so si písala svoj názor.a už nie raz som písala,že si zaslúžia vyššie platy,ale ako väčšina iných pracujúcich ľudí.